Είναι γνωστά ως αμοιβάδες, ταινιοσκώληκες, παράσιτα ή σκώληκες. Πώς μπορείτε όμως να τα αντιμετωπίσετε και ποια συμπτώματα θα σας χτυπήσουν alert.
Eντερικά παράσιτα: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τα παράσιτα που εισβάλλουν στο έντερο ομαδοποιούνται σε αποικίες και επιβιώνουν εις βάρος μας. Ανταγωνίζονται τα θρεπτικά συστατικά και τις τροφές που καταναλώνουμε και μας προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας.
Τα εντερικά παράσιτα μπορεί να είναι μικροσκοπικά ή να έχουν μήκος αρκετών εκατοστών. Τα πιο σημαντικά παράσιτα είναι τα πρωτόζωα και οι αμοιβάδες (που μεταδίδονται μέσω του μολυσμένου νερού), το κρυπτοσπορίδιο (όταν η άμυνα του οργανισμού έχει αποδυναμωθεί), η γιαρδία (giardia lamblia) (μέσω της τροφής, του νερού ή των κοπράνων). Τα είδη των σκωλήκων που μπορούμε να τα δούμε με γυμνό μάτι είναι το αγκυλόστομα (που τρέφεται με αίμα), οι τρίχουροι (καταστρέφουν τα εντερικά τοιχώματα), οι γιγάντιες ασκαρίδες (που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 30 μέτρα σε μήκος και βρίσκονται στο λεπτό έντερο), οι οξύουροι (προσβάλλουν κυρίως παιδιά) και οι ταινιοσκώληκες (που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος ή από το ακατάλληλα μαγειρεμένο χοιρινό).
Εντερικά παράσιτα: Ποιοι κίνδυνοι προκαλούν την εμφάνιση τους;
- Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα
- Η υπερκατανάλωση γρήγορων φαγητών
- Υψηλή πίεση του αίματος
- Κατάθλιψη
- Στρες
- Έλλειψη προφύλαξης για την ασφάλεια τροφίμων
- Μολυσμένες ωμές τροφές
- Άπλυτα χέρια την ώρα του φαγητού
- Άπλυτα χέρια μετά τη χρήση της τουαλέτας
- Διατροφή ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά
- Περπατάτε ξυπόλυτοι σε μολυσμένες περιοχές
Εντερικά παράσιτα: Συμπτώματα
- Αναιμία
- Γενική ωχρή όψη
- Πονοκέφαλοι
- Κόπωση
- Απώλεια βάρους
- Έντονος βήχας
- Τρίξιμο δοντιών
- Πυρετός
- Έλλειψη διάθεσης για φαγητό
- Ύπνος με ανοιχτά μάτια
- Εμετοί
- Αϋπνία
- Κνησμός γύρω από την περιοχή των γλουτών ή του πρωκτού
- Ευερέθιστη ή βίαιη συμπεριφορά
Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε τα εντερικά παράσιτα
Να διατηρείτε καλή προσωπική υγιεινή
Να πλένετε πάντα τα χέρια σας εφόσον τελειώσετε από την τουαλέτα, όταν επιστρέφετε στο σπίτι, όταν πιάνετε χρήματα, πριν μαγειρέψετε ή όταν αλλάζετε πάνες.
Να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή για να θεραπεύσετε τα εντερικά παράσιτα
Με αυτό τον τρόπο θα ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα αποφύγετε την εμφάνιση παρασίτων. Να λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη C και Α.
Να βράζετε το νερό
Αν δεν είστε βέβαιοι ότι το νερό είναι ασφαλές, για παράδειγμα όταν ταξιδεύετε καλό είναι να βράζετε το νερό. Αν δεν μπορείτε, τότε προτιμήστε το εμφιαλωμένο νερό και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο χρώμα και στη γεύση του.
Να πλένετε τα τρόφιμα
Ειδικά εκείνα που καταναλώνετε ωμά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Βεβαιωθείτε ότι το κρέας έχει μαγειρευτεί αρκετά και σωστά.
Μπορείτε να θεραπεύσετε τα εντερικά παράσιτα φυσικά
Αν έχετε εντερικά παράσιτα, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατό, να τα αποβάλετε από το σώμα σας και να τα εμποδίσετε να αναπτυχθούν σε μέγεθος και αριθμό (πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς). Ακολουθήστε κάποια διατροφή αποτοξίνωσης για να αποβάλετε τα εντερικά παράσιτα. Αν το άτομο που έχει προσβληθεί είναι ενήλικας, θα πρέπει να καταναλώνει ανανά και σκελίδες σκόρδου για δυο ή τρεις μέρες (μια φορά πριν το πρωινό γεύμα και μια το μεσημέρι) και όχι παραπάνω. Επιπλέον, θα πρέπει να πίνει δυο λίτρα νερό την ημέρα μαζί με μερικές σταγόνες από χυμό λεμόνι. Παράλληλα, θα πρέπει να φτιάχνει εγχύματα με μαϊντανό και να πίνει άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Με αυτό τον τρόπο τα παράσιτα θα αποδυναμωθούν και θα εξαλειφθούν πιο γρήγορα. Να θυμάστε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καλό είναι να παραμένετε στο σπίτι καθώς σίγουρα θα έχετε διάρροια. Μπορείτε να μειώσετε αυτή την επίδραση πίνοντας δυο κούπες νερό ρυζιού (το ίδιο νερό που χρησιμοποιείτε για βράσιμο, αλλά στραγγισμένο). Μετά από μερικές μέρες αποτοξίνωσης προσπαθήστε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή για ακόμη πέντε μέρες. Μην καταναλώνετε άσπρα άλευρα, επεξεργασμένα σάκχαρα, γαλακτοκομικά προϊόντα, τηγανητά ή κρέας. Συνεχίστε να πίνετε πολύ νερό και να καταναλώνετε ωμά λαχανικά. Ξεκουραστείτε. Αν κάποιο παιδί έχει εντερικά παράσιτα, δώστε του να καταναλώσει φρέσκο σκόρδο με άδειο στομάχι. Μπορείτε να το λιώσετε ή να προσθέσετε λίγο λεμόνι. Ακολουθήστε αυτή τη θεραπεία για μια εβδομάδα κατά την οποία το παιδί θα πρέπει να καταναλώνει λαχανικά και φρούτα (όσα θέλει).
Τροφές και βότανα για καθαρισμό του σώματος από εντερικά παράσιτα
Η θεραπεία από τα παράσιτα του εντέρου (οξυουρίαση) ή από τα σκουλήκια στα κόπρανα δεν είναι πάντοτε εύκολη και σύντομη. Απαιτεί σίγουρα αλλαγές στη διατροφή, ακολουθώντας παράλληλα τους βασικούς κανόνες υγιεινής.
Υπάρχουν μια σειρά από βότανα και τρόφιμα που περιέχουν ισχυρά φυτοχημικά συστατικά με πολλαπλή δράση στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος του ανθρώπου.
Τα εκχυλίσματα βοτάνων χρησιμοποιούνταν εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη φυσική αντιμετώπιση οξυουρίασης, μολύνσεων, λοιμώξεων, ιώσεων, παθογόνων βακτηρίων και παρασίτων.
Παρακάτω θα ρίξουμε μια συνοπτική ματιά στα πιο γνωστά βότανα, μπαχαρικά και τροφές, καθώς και τα συστατικά που περιέχουν, στις ιδιότητες και στα οφέλη που έχουν για τον άνθρωπο, καθώς και στην ικανότητα να καταπολεμούν παράσιτα με φυσικό τρόπο.
Το σκόρδο απομακρύνει παθογόνα βακτήρια και παράσιτα από το σώμα
Δεν είναι καθόλου τυχαίο. Το σκόρδο είναι απλά πανίσχυρο. Είναι ένα βότανο με αμέτρητα οφέλη για την υγεία. Ένα πράγμα που ίσως να μη γνωρίζουμε είναι η ιδιότητά του να απομακρύνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς από το σώμα.
Μελέτες έδειξαν πως το σκόρδο εξουδετερώνει πάνω από 60 διαφορετικούς τύπους από μύκητες, 20 τύπους από βακτήρια καθώς και μια σειρά από ιούς.
Το σκόρδο ήταν γνωστό εδώ και αιώνες για την ικανότητά τους να σκοτώνει βλαβερά παράσιτα καθώς και την παρεμπόδιση δευτερογενών μολύνσεων από μύκητες.
Παράλληλα συμβάλλει στην εξουδετέρωση βλαβερών τοξινών και στην απομάκρυνσή τους από τον οργανισμό.
Το δραστικό συστατικό του σκόρδου που σκοτώνει τα παράσιτα είναι η αλισίνη και η αζοΐνη. Τα συγκεκριμένα συστατικά σκοτώνουν αμοιβάδες και άλλους μονοκύτταρους οργανισμούς καθώς και παράσιτα όπως τα μικροσκοπικά λευκά ή μαύρα εντερικά σκουλήκια που τα βλέπουμε και στα κόπρανα.
Η αλισίνη προκύπτει ως χημική αντίδραση όταν τεμαχίζουμε το σκόρδο από το φυτοχημικό αλιϊνη και το ένζυμο αλινάση. Έχει βρεθεί πως το σκόρδο λειτουργεί ως φυσικό αντιβιοτικό, αντιβακτηριδιακό, αντιπαρασιτικό, αντισπασμωδικό, αντισηπτικό και αντιμυκητισιακό.
Το γαρύφαλλο για σκουλήκια εντέρου και πεπτικές διαταραχές
Το γαρύφαλλο διαλύει τα αέρια του εντέρου, έχει θερμαντικές ιδιότητες, είναι ισχυρό αντισηπτικό, αντι-ισταμινικό και αντισπασμωδικό. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πεπτικών διαταραχών όπως το φούσκωμα, η διάρροια, η δυσπεψία αλλά και μαύρα σκουλήκια εντέρου!
Το γαρύφαλλο περιέχει ένα πολύ ισχυρό βακτηριοκτόνο που ανήκει στην οικογένεια των φυτοχημικών και ακούει στο όνομα ευγενόλη. Περιέχει επιπλέον καρυοφυλλίνη, ένα στοιχείο με πολύ ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.
Τα συγκεκριμένα φυτοχημικά στοιχεία ταξιδεύουν μέσω του αίματος και σκοτώνουν μικροσκοπικά παράσιτα, παθογόνους οργανισμούς, αυγά και προνύμφες που προκαλούν ανισορροπία στη χλωρίδα του οργανισμού.
Το γαρύφαλλο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της χολέρας, της φυματίωσης, της ελονοσίας, της ψώρας και άλλων παρασίτων, βακτηρίων και μυκητών όπως ό καντίντα.
Το γαρύφαλλο επίσης καταστρέφει όλα τα είδη του βακτηρίου σιγκέλα, το σταφυλόκοκκο και το στρεπτόκοκκο. Έχει ακόμη καλύτερη δράση όταν χρησιμοποιείται συνεργιστικά με άλλα βότανα που έχουν παρόμοια δράση όπως το τουρμερίκ, η κανέλα και το σκόρδο (3).