Η καλή υγιεινή των δοντιών μας δεν επηρεάζεται μόνο από την ποιότητά μας, αλλά και από το πόσο τα φροντίζουμε, αλλά και από τις τροφές που καταναλώνουμε.
Όταν μπαίνουν στερεά και υγρά στο στόμα μας, ενεργοποιούνται χημικές διεργασίες ανάλογα με τα συστατικά τους.
Αν, για παράδειγμα, οι τροφές περιέχουν ζάχαρη ή άλλους υδατάνθρακες, τα βακτήρια του στόματος τους μετατρέπουν σε οξέα τα οποία αρχίζουν να επιτίθενται στην αδαμαντίνη ουσία των δοντιών, δηλαδή στο σμάλτο τους.
Η επίθεση αυτή είναι η απαρχή της τερηδόνας και όσο πιο συχνά τρώει ή τσιμπολογά κανείς τέτοιου είδους τρόφιμα, τόσο περισσότερο εκτίθενται τα δόντια στα οξέα, άρα αυξάνεται ο κίνδυνος τερηδόνας.
Αντίθετα, όταν κανείς τρώει τρόφιμα φιλικά προς τα δόντια, μπορεί να τα προστατεύσει ή ακόμη και να αντιστρέψει έως ένα βαθμό τις βλάβες που υφίστανται.
Δείτε ποια είναι αυτά:
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ενώ περιέχουν πρωτεΐνες και ασβέστιο που δυναμώνουν τα δόντια. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει πολύς κόσμος, η φέτα, το ανθότυρο και γενικά τα λευκά τυριά έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο απ’ ό,τι τα κίτρινα τυριά (π.χ. γραβιέρα, κεφαλοτύρι, κασέρι κ.λπ.). Τα τελευταία ωστόσο, είναι πιο πλούσια σε λιπαρά και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Άλλες ωφέλιμες πηγές ασβεστίου είναι το μπρόκολο και το σπανάκι, που είναι ιδιαιτέρως κατάλληλα για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη (είναι το κύριο σάκχαρο του γάλακτος) τα οποία δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά.
Πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας
Τα πλούσια σε φώσφορο τρόφιμα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, το γάλα και τα αυγά, δυναμώνουν τα δόντια και περιέχουν πολύτιμες πρωτεΐνες. Επιλέγετε άπαχες ή με λίγα λιπαρά ζωικές πρωτεΐνες, αλλά λιπαρά ψάρια, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Ξηροί καρποί
Περιέχουν πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την υγεία, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και δεν ευνοούν την τερηδόνα. Ένα άλλο μεγάλο όφελός τους είναι ότι απαιτούν πολλή μάσηση, με αποτέλεσμα να διεγείρεται η παραγωγή σάλιου το οποίο «ξεπλένει» το στόμα από τα οξέα και τα υπολείμματα των τροφίμων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο τερηδόνας.
Σκληρά φρούτα και λαχανικά
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες που εξισορροπούνται με τα σάκχαρα που περιέχουν και συμβάλλουν στον καθαρισμό των δοντιών. Η μάσησή τους, ιδίως όταν είναι ωμά, διεγείρει την παραγωγή σάλιου, το οποίο απαλλάσσει το στόμα από τα επιβλαβή οξέα και τα υπολείμματα τροφίμων.
Νερό
Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία, το φθοριωμένο νερό είναι το καλύτερο ρόφημα για διατήρηση της στοματικής υγείας, διότι το φθόριο βοηθά τα δόντια να γίνονται πιο ανθεκτικά στις επιθέσεις των οξέων. Φθόριο περιέχει σε ορισμένες χώρες κυρίως το πόσιμο νερό της βρύσης και ορισμένα εμπλουτισμένα μεταλλικά νερά του εμπορίου. Φροντίστε να το καταναλώνετε σε επαρκείς ποσότητες και να ξεβγάζετε με αυτό το στόμα σας μετά από κάθε γεύμα ή τσιμπολόγημα.
Αυτά τα δημοφιλή χάπια καταστρέφουν τα δόντια!
Έρευνα που διεξήχθη στην Ισπανία έδειξε πως πασίγνωστα χάπια μπορεί να καταστρέψουν τα δόντια και τα εμφυτεύματα.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα τα χάπια αυτά, είναι τα γνωστά σε όλα μας, αντικαταθλιπτικά, τα οποία αποτελούν σοβαρή απειλή για τα δόντια και ειδικά για τα εμφυτεύματα. Σε αυτά ανήκουν τα αντικαταθλιπτικά της κατηγορίας των SSRIs (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν SSRIs κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων για την τοποθέτηση εμφυτεύματος και για τουλάχιστον ένα έτος πριν την επέμβαση, είχαν πάνω από 4,5 φορές κίνδυνο απώλειας του εμφυτεύματος.
Οι 170 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη λάμβαναν κάποιο από τα ακόλουθα αντικαταθλιπτικά της κατηγορίας SSRIs: σιταλοπράμη, εσιταλοπράμη, φλουοξετίνη, φλουβοξαμίνη, παροξετίνη και σερτραλίνη.
Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι τεχνητά υποκατάστατα δοντιού, που τοποθετούνται εκεί που έχει χαθεί το φυσικό δόντι. Τοποθετούνται εντός του οστού της γνάθου και με την πάροδο του χρόνου ενσωματώνονται σε αυτό.
Ωστόσο μέχρι να ενσωματωθεί το εμφύτευμα στη δομή του οστού του προσώπου απαιτείται ένα χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου ο ασθενής παρακολουθείται για τον ενδεχόμενο κίνδυνο απόρριψης.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης εκτιμούν ότι τα αντικαταθλιπτικά SSRIs μπορεί να επηρεάσουν τον οστικό μεταβολισμό και να επηρεάσουν την οστεογένεση που θα οδηγήσει στην ομαλή ενσωμάτωση του εμφυτεύματος στο οστό.
Εκτός από τον κίνδυνο απόρριψης εμφυτευμάτων οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η κατηγορία αντικαταθλιπτικών καθώς και τα αντιψυχωτικά αυξάνουν τις πιθανότητες βρυγμού των δοντιών (ή αλλιώς τριξίματος των δοντιών).
Με βάση όλα τα παραπάνω πόσο θα πρέπει να ανησυχήσουν όσοι λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά σε ό,τι αφορά την υγεία των δοντιών τους;
Ο καθηγητής Justin Durham, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανικής Οδοντιατρικής Εταιρίας χαρακτηρίζει ενδιαφέροντα τα ευρήματα, αλλά εκτιμά ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα προτούν καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα. Μέχρι τότε δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι υπάρχουσες ιατρικές οδηγίες για τη λήψη αντικαταθλιπτικών.
«Ο μηχανισμός με τον οποίο τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να επηρεάσουν την συγκράτηση των εμφυτευμάτων στο οστό της γνάθου είναι πολύπλοκος και δεν έχει ακόμη διερευνηθεί και κατανοηθεί πλήρως», λέει ο καθηγητής Durham.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι στους περιορισμούς της έρευνας ανήκει ο μικρός αριθμός των συμμετεχόντων, καθώς και το γεγονός ότι δεν διερευνήθηκε η παράμετρος της ίδιας της κατάθλιψης των ασθενών ως παράγοντα κακής στοματικής υγιεινής.
Αντιβίωση: Τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν την παίρνουμε
Αντιβίωση: Η αλόγιστη χρήση αντιβίωσης είναι μία από τις κύριες αιτίες της ιικής ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και η οποία έχει συνέπειες για την δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η αντιβίωση είναι μια θεραπευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθείται μόνο με σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν είναι πραγματική ανάγκη και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.
Τι να πάρεις αντί για αντιβίωση;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, όπως ο πονόλαιμος, οι λοιμώξεις σε αυτιά και μύτη, τα κρυολογήματα και η βρογχίτιδα, μπορούν να μειωθούν με απλή ανάπαυση, πίνοντας αρκετά υγρά, αποφεύγοντας το κάπνισμα και παίρνοντας ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφένη για να ανακουφίσει τον πόνο ή τον πυρετό.
Μπορείτε να απαλύνετε τον πονόλαιμο με παστίλιες (μόνο για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες), ζεστά ροφήματα, ή με γαργάρες με αλατόνερο.
Μια ζεστή κομπρέσα πάνω από τη μύτη και το μέτωπο μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε το μπούκωμα στην μύτη. Για τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και τους ενήλικες, άλλες επιλογές περιλαμβάνουν αποσυμφορητικό ή αλατούχο ρινικό σπρέι, ή εισπνοές ζεστού ατμού από το ντους ή από ένα μπολ με ζεστό νερό.
Επίσης, τα απλά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με τη χρήση τους.
Εάν ο γιατρός σας, σας έχει συνταγογραφήσει αντιβίωση, είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε κάθε κύκλο χρήσης της. Ποτέ μην μοιράζεστε τα αντιβιοτικά σας, ποτέ μην τα χρησιμοποιείτε χωρίς ιατρική συνταγή και ποτέ μην κρατάτε επιπλέον αντιβιοτικά “για την επόμενη φορά”.
Αντιβίωση: Τι δεν πρέπει να κάνετε αν παίρνετε αντιβίωση
Γνωρίζετε όμως τι δεν πρέπει να κάνετε όταν παίρνετε αντιβίωση;
Μην πίνετε αλκοόλ
Το αλκοόλ δεν πρέπει να συνδυάζεται με την αντιβίωση για πολλούς λόγους. Αν και δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα των περισσότερων αντιβιοτικών, μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα αδυναμίας και να παρατείνει τα συμπτώματα της λοίμωξης. Επίσης, τόσο το αλκοόλ όσο και η αντιβίωση μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα, ναυτία και υπνηλία, επομένως ο συνδυασμός τους συνεπάγεται ότι η ένταση των συμπτωμάτων θα είναι μεγαλύτερη. Τέλος, ορισμένα κοινά αντιβιοτικά όπως η μετρονιδαζόλη (χορηγείται για κολπικές λοιμώξεις), η τινιδαζόλη (χορηγείται για κολπίτιδες) και το ζεύγος σουλφαμεθοξαζόλη-τριμεθοπρίμη (χορηγείται για ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις των αυτιών) δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται με το αλκοόλ επειδή μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ναυτία, τάση προς έμετο και ταχυπαλμία.
Μην ξεχνάτε τα προβιοτικά
Τα αντιβιοτικά δρουν ενάντια στα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, ταυτόχρονα όμως εξουδετερώνουν ωφέλιμα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο. Λόγω αυτής της επίδρασης μπορεί να προκληθούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως η διάρροια. Οι δυσάρεστες παρενέργειες είναι δυνατό να αποφευχθούν χάρη στη λήψη συμπληρώματος προβιοτικών, καθώς ενισχύει τη μικροχλωρίδα του εντέρου.
Μην ξεχνάτε το φαγητό
Ορισμένα αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται μετά την κατανάλωση ενός γεύματος ώστε να αποφευχθεί ο στομαχόπονος, ενώ άλλα συνιστάται να λαμβάνονται με άδειο στομάχι για καλύτερη απορρόφηση. Διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε σωστά την αγωγή σας.
Μη βασίζεστε στο αντισυλληπτικό χάπι
Τα περισσότερα αντιβιοτικά δεν επεμβαίνουν στη δράση των ορμονικών αντισυλληπτικών χαπιών, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Η ριφαμπικίνη που χορηγείται για τη μηνιγγίτιδα και η ριφαμπουτίνη που χορηγείται για τη φυματίωση μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα των ορμονών που αποτρέπουν την ωορρηξία. Καλό είναι λοιπόν στην περίπτωση που ο γιατρός συνταγογραφήσει κάποιο από αυτά τα φάρμακα το αντισυλληπτικό χάπι να συνδυάζεται και με κάποια άλλη μορφή αντισύλληψης, όπως το προφυλακτικό, κατά τη διάρκεια της αγωγής αλλά και για διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας μετά την τελευταία δόση.