Η πέτρα στα ούλα πρόκειται για ένα από τα συχνότερα στοματικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες στα ούλα.
Η πέτρα κάνει τα δόντια σας να φαίνονται βρώμικα, ακόμη και αν τα βουρτσίζετε συχνά. Για την ακρίβεια, όσο συσσωρεύεται η πλάκα τόσο χειροτερεύουν η άσχημη αναπνοή και οι κοιλότητες.
Η παρέμβαση κάποιου ειδικού την κατάλληλη στιγμή μπορεί να βάλει τέρμα στα μικρά προβλήματα πριν γίνουν μεγάλα. Ωστόσο, υπάρχουν και φυσικές λύσεις διαθέσιμες οι οποίες μπορούν να μειώσουν την επίδραση της πέτρας.
Παρακάτω, θα θέλαμε να δούμε τα συμπτώματα και 3 θεραπείες για την αφαίρεση της πέτρας τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμπληρωματικά στο σπίτι.
Τι είναι η πέτρα στα δόντια;
Η πέτρα στα δόντια είναι μια κιτρινωπή ουσία που σχηματίζεται από βακτήρια, υπολείμματα φαγητού και μεταλλικά άλατα. Σιγά-σιγά, συσσωρεύονται στην επιφάνεια των δοντιών.
Είναι μια σκληρή στρώση με τραχιά υφή η οποία επιτρέπει τον σχηματισμό λεκέδων όταν τρώτε ορισμένα φαγητά επειδή φθείρει τον σμάλτο.
Η παρουσία της επηρεάζει την αισθητική των δοντιών και ταυτόχρονα, δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των μικροβίων. Αυτά οδηγούν σε μολύνσεις των δοντιών και των ούλων.
Για να είμαστε πιο ακριβείς, η πέτρα σχετίζεται συχνά με την ανάπτυξη των ακόλουθων:
- Οδοντικές κοιλότητες
- Ουλίτιδα
- Άσχημη αναπνοή
- Περιοδοντικές παθήσεις
- Απώλεια δοντιών
Τα συμπτώματα της πέτρας στα δόντια
Όλοι μας αναπτύσσουμε πέτρα στην επιφάνεια των δοντιών επειδή τα μικρόβια αναπτύσσονται συνεχώς στο στόμα μας, ειδικά αν μένουν υπολείμματα τροφών.
Αυτή η στρώση αλλάζει σταδιακά την επιφάνεια των δοντιών και εφόσον δεν αφαιρεθεί, δημιουργεί μια ακόμη πιο σκληρή στρώση γνωστή ως πέτρα.
- Το κύριο σύμπτωμά της είναι ένας κιτρινωπός ή καφέ λεκές. Συνήθως βρίσκεται ανάμεσα στα κάτω μπροστινά δόντια και τα ούλα.
- Οι λεκέδες έρχονται συνήθως με προβλήματα όπως άσχημη αναπνοή και φλεγμονή.
Σπιτικές θεραπείες για την αφαίρεση της πέτρας
Για ν’ αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την πέτρα είναι απαραίτητο να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας και να βελτιώσετε τη στοματική σας υγιεινή.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ορισμένες σπιτικές θεραπείες οι οποίες θα σας βοηθήσουν με την αφαίρεση της πέτρας χωρίς να τραυματίσετε τα δόντια σας.
1. Μαγειρική σόδα και λάδι καρύδας για την αφαίρεση της πέτρας
Χάρη στη συγκέντρωσή του σε αντιμικροβιακές ουσίες, αυτό το μείγμα μαγειρικής σόδας και λαδιού καρύδας έχει γίνει μια πολύ δημοφιλής λύση για την πέτρα.
Παρότι θα πρέπει να τη χρησιμοποιείτε με σύνεση, αυτή η θεραπεία εξουδετερώνει τα βακτήρια, αφαιρεί τα υπολείμματα τροφών και κάνει τα δόντια σας να φαίνονται πιο υγιή και λευκά.
Συστατικά
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (2 γραμ.)
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας (15 γραμ.)
- 3 σταγόνες από αιθέριο έλαιο μέντας
Παρασκευή
- Ανακατέψτε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής πάστα.
Χρήση
- Βάλτε λίγη από την πάστα στην οδοντόβουρτσά σας και βουρτσίστε τα δόντια σας. Χρησιμοποιήστε τη όπως θα κάνετε με μια οδοντόπαστα.
- Χρησιμοποιείτε μία φορά την ημέρα για μια εβδομάδα.
2. Μαγιά μπύρας για την αφαίρεση της πέτρας
Τα συμπλέγματα στη μαγιά μπύρας βοηθούν ν’ αλλάξει το περιβάλλον το οποίο χρειάζονται τα βακτήρια για να εξαπλωθούν στα δόντια σας. Αναμείξτε τη με λίγο αλάτι, και η μαγιά μπύρας θα σας βοηθήσει να μαλακώσετε τα υπολείμματα που σχηματίζουν την πέτρα.
Συστατικά
- 1 κουταλιά της σούπας μαγιά μπύρας (15 γραμ.)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (2 γραμ.)
- Νερό (όσο χρειαστεί)
Παρασκευή
- Αναμείξτε όλα τα συστατικά σ’ ένα μπολ έως ότου σχηματιστεί μια κρεμώδης πάστα.
Χρήση
- Τρίψτε τη θεραπεία στα δόντια σας με μια οδοντόβουρτσα.
- Χρησιμοποιείτε έως 2 φορές την ημέρα για μια εβδομάδα.
3. Ενεργός άνθρακας για την αφαίρεση της πέτρας
Παρά το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα του, ο ενεργός άνθρακας είναι μια από τις καλύτερες λύσεις για την αφαίρεση της πέτρας.
Τα συμπλέγματά της εξουδετερώνουν τα υπολείμματα που κολλούν στο σμάλτο των δοντιών και αποτρέπουν τις μολύνσεις από τα βακτήρια.
Συστατικά
- 1 κάψουλα ενεργού άνθρακα
- 2 κουταλιές της σούπας νερό (30 ml)
Παρασκευή για την αφαίρεση της πέτρας
- Υγράνετε τον ενεργό άνθρακα με λίγο νερό ώστε να τον μετατρέψετε σε πάστα.
Χρήση
- Βουρτσίστε το προϊόν στα δόντια σας με μια οδοντόβουρτσα.
- Αφήστε το για 3 με 5 λεπτά και έπειτα ξεβγάλετε.
- Χρησιμοποιήστε το 2 ή 3 φορές την εβδομάδα.
Σημειώσεις: Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε ενεργό άνθρακα και όχι κάποιον παρασκευασμένο από πετρέλαιο.
Αν παρατηρήσετε ότι τα δόντια σας έχουν τραχιά υφή και είναι βρώμικα παρόλο που τα βουρτσίζετε τακτικά, λάβετε υπόψη σας αυτές τις σπιτικές θεραπείες για την αφαίρεση της πέτρας.
Ουλίτιδα: Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες και ωμέγα-3
Άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε ωμέγα τρία λιπαρά οξέα και βιταμίνες C και D, είδαν 50% μείωση της φλεγμονής στα ούλα. Βάλτε στη διατροφή σας τα ολόκληρα φρούτα, ειδικά τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, που είναι βασική πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C, αλλά και τον σολομό, ο οποίος είναι πλούσιος σε βιταμίνη D και ωμέγα-3.
Ουλίτιδα: Λάδι καρύδας
Βάλτε στο στόμα σας λάδι καρύδας για περίπου 8-10 λεπτά καθημερινά. Μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η χρήση ελαίου καρύδας ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ουλίτιδας, λόγω της ιδιότητάς του να απομακρύνει την πλάκα και τα βακτήρια. Ανάλογο αποτέλεσμα έχει σύμφωνα με τους ερευνητές και το ηλιέλαιο.
Ουλίτιδα: Μασάτε τσίχλα
Το σάλιο είναι το φυσικό καθαριστικό της στοματικής κοιλότητας. Πολλοί πάσχοντες από ξηροστομία, δεν έχουν αρκετό σάλιο για την απομάκρυνση των επιβλαβών βακτηρίων. Η ξηροστομία συμβάλλει στην εξάπλωση των βακτηρίων και την επιδείνωση της ουλίτιδας.
Το μάσημα τσίχλας τονώνει την παραγωγή και την έκκριση σάλιου στη στοματική κοιλότητα, γι΄ αυτό αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την ξηροστομία και την πρόληψη της ουλίτιδας. Επιλέξτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, η οποία ευνοεί τη συσσώρευση πλάκας. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι τσίχλες με ευκάλυπτο είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές στη μάχη κατά της ουλίτιδας.
Ουλίτιδα: Πίνετε πράσινο τσάι
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και να αποτρέψει την εξάπλωση της ουλίτιδας. Αιτία είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικών που περιέχουν, οι κατεχίνες, που εμποδίζουν την εξάπλωση των βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα και μειώνουν τη φλεγμονή των ούλων.
Ουλίτιδα: Τα βασικά αίτια
Οδοντική πλάκα και πέτρα στα δόντια
Η έλλειψη σχολαστικού βουρτσίσματος των δοντιών στη συχνότητα που πρέπει ενισχύει το σχηματισμό πέτρας και πλάκας στα δόντια, που προκαλούν φλεγμονή στους παρακείμενους ιστούς των ούλων. Το στρώμα πέτρας σχηματίζεται από τα βακτήρια που αναπτύσσονται όταν μένουν στα δόντια υπολείμματα τροφών και ζάχαρης.
Φτωχή στοματική υγιεινή
Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να πραγματοποιείται καθημερινά μετά από κάθε γεύμα (3 φορές). Πρέπει να συνοδεύεται από καθαρισμό του σημείου ανάμεσα στα δόντια με μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα, διότι εκείνο είναι το σημείο που δεν καθαρίζεται εύκολα με την οδοντόβουρτσα. Τέλος, θα πρέπει να ξεπλένεις το στόμα σου με ήπιο στοματικό διάλυμα, ώστε να απομακρύνονται τα μικρόβια.
Κληρονομικότητα
Η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη οδοντικών παθήσεων, ωστόσο τίποτε δεν είναι σίγουρο αν επενδύσεις στην πρόληψη. Όποια κληρονομική βάση κι αν υπάρχει, τίποτα δεν είναι ικανό να επέμβει και να καθορίσει την υγεία των δοντιών πέρα από την ίδια τη φροντίδα και την καθαριότητά τους.
Ουλίτιδα: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;
Στα συμπτώματα της ουλίτιδας συμπεριλαμβάνονται:
- Ερυθρότητα ούλων
- Αιμορραγία ούλων
- Κακοσμία στόματος
- Αίσθηση ότι τα ούλα είναι χαλαρά γύρω από τα δόντια
- Πέτρα γύρω από τα δόντια
- Ευαίσθητα ούλα
- Αποκόλληση ούλων από τα δόντια
Ουλίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται;
Για την ουλίτιδα προτείνεται καθαρισμός δοντιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο καθαρισμός δοντιών περιλαμβάνει αφαίρεση πλακών και πέτρας από τα δόντια (αποτρίγωση). Επιπλέον, ο γιατρός θα δώσει κατά περίπτωση ατομικές συμβουλές υγιεινής και σχολαστικού βουρτσίσματος των δοντιών. Θα σου προτείνει να χρησιμοποιείς μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα με χλωρεξιδίνη για μια μικρή περίοδο.
Περιοδοντίτιδα: Τα βασικά αίτια
Συσσωρευμένη πλάκα στα δόντια
Όταν μένουν στα δόντια υπολείμματα τροφών και ζάχαρης διαταράσσεται η φυσιολογική χλωρίδα του στόματος και τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται. Με τα χρόνια δημιουργείται πρόβλημα στη βάση των δοντιών και στα ούλα (ουλίτιδα) που πλέον δεν είναι αντιμετωπίσιμο με απλό καθαρισμό δοντιών.
Χρόνια μη θεραπευμένη ουλίτιδα
Η περιοδοντίτιδα είναι ουσιαστικά το επόμενο στάδιο της ουλίτιδας που δεν έχει θεραπευθεί και με τα χρόνια προκαλεί φλεγμονή πιο βαθιά στο δόντι και το ούλο.
Περιοδοντίτιδα: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;
Στα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας συμπεριλαμβάνονται:
- Πρησμένα ή διογκωμένα ούλα
- Ερυθρότητα ούλων
- Ευαίσθητα ούλα
- Εύκολη αιμορραγία ούλων
- Αποκόλληση ούλων από τα δόντια
- Κακοσμία στόματος
- Κενά ανάμεσα στα δόντια
- Επώδυνη μάσηση
- Χαλαρότητα δοντιών
Περιοδοντίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται;
Για την περιοδοντίτιδα η θεραπεία ξεκινά με την ίδια διαδικασία με την ουλίτιδα, δηλαδή με βαθύ καθαρισμό δοντιών (αποτρίγωση). Στη συνέχεια, αν το πρόβλημα είναι πιο βαθύ εφαρμόζονται υπό τοπική αναισθησία ριζικές αποξέσεις ανά δόντι (ανά τεταρτημόριο στόματος), για να αφαιρεθεί η πλάκα και η πέτρα κάτω από το επίπεδο του ούλου. Η διαδικασία αυτή γίνεται με σκοπό τον έλεγχο και τη σταθεροποίηση της φλεγμονής. Δεν αναστρέφεται η ασθένεια, αλλά σταθεροποιείται. Δυστυχώς το οστό που χάνεται δεν ξανακερδίζεται.
Χειρουργική αντιμετώπιση περιοδοντίτιδας
Αν η φλεγμονή και πάλι δεν μπορεί να ελεγχθεί αλλά τείνει να προχωρά σε πιο βαρύ στάδιο, ο γιατρός μπορεί να επιλέξει την πιο επεμβατική θεραπεία: την εφαρμογή της χειρουργικής επέμβασης. Κατά την επέμβαση ανοίγεται ένας κρημνός, ώστε να επιτευχθεί ο ενδελεχής καθαρισμός και έλεγχος της περιοχής. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν αναπλαστικές τεχνικές για να ανακτηθεί το χαμένο οστό. Επιπλέον, μπορεί ο γιατρός να χορηγήσει και αντιβίωση για μερικές μέρες.
Η στοματική υγιεινή ενός ασθενή με περιοδοντίτιδα έχει ήδη βελτιωθεί από το πρώτο στάδιο της θεραπείας (βαθύς καθαρισμός – αποτρίγωση) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να είναι πιο άμεση η επούλωση των ιστών και των φλεγμονών μετά τη χειρουργική επέμβαση. Μετά την επέμβαση για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να μην τραυματιστεί η περιοχή, συνιστάται να αποφεύγεις το κάπνισμα και να ληφθεί λίγη αντιβίωση για την πρόληψη επιμόλυνσης της περιοχής.