Λαμπερό δέρμα μετά τις διακοπές: Τα βήματα που πρέπει ΤΩΡΑ να ακολουθήσεις

Ήλιος, θάλασσα, ξενύχτι και πολύ αλκοόλ. Όλα τα στοιχεία που σε κάνουν να περνάς υπέροχα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών σου διακοπές και ταυτόχρονα θαμπώνουν και ταλαιπωρούν την επιδερμίδα σου.

Επιπλέον, οι τοξίνες, η σκόνη, ο ιδρώτας σε συνδυασμό με το αντηλιακό έχουν συσσωρευτεί στους πόρους. Το αποτέλεσμα είναι η ανάγλυφη υφή του δέρματος, μικρά σπιθουράκια ή διεσταλμένοι πόροι και μαύρα στίγματα.

Ετσι, η επιδερμίδα δεν «αναπνέει» επαρκώς και χάνει τη λάμψη της.

Εκτός από την επίσκεψη στην αισθητικό για να καθαρίσει σε βάθος και αποτελεσματικά το δέρμα μας, να ποια βήματα μπορούμε να ακολουθήσουμε μόνες μας στο σπίτι για άμεσα ορατό αποτέλεσμα.

Λαμπερό δέρμα: Τα SOS tips

-Μία με δυο φορές την εβδομάδα, κάνουμε απολέπιση με ένα φυσικό σκραμπ:

1. Βρέχουμε την επιδερμίδα και απλώνουμε ομοιόμορφα το προϊόν σε καθαρή επιδερμίδα.

2.Βρέχουμε τα δάχτυλά μας και τρίβουμε απαλά για 15-30 δευτερόλεπτα κάθε περιοχή του προσώπου ξεχωριστά: μέτωπο, μύτη, μάγουλα, πηγούνι.

3. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και ταμπονάρουμε απαλά με μία πετσέτα.

– Επίσης δυο με τρεις φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιούμε μία μάσκα με άργιλο για βαθύ καθαρισμό.

Σημείωση: Αν έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα, μειώνουμε τον χρόνο απολέπισης ή χρησιμοποιούμε μόνο τη μάσκα.

Προαιρετικά: Χρησιμοποιούμε μία συσκευή καθαρισμού πρωϊ και βράδυ. O ειδικά μελετημένος σχεδιασμός της αφαιρεί σε βάθος το μακιγιάζ, τα υπολείμματα του αντηλιακού, τους ρύπους και το σμήγμα από τους πόρους.

Λαμπερό δέρμα: Τι θα παρατηρήσουμε άμεσα

Η βελτίωση του τόνου και του ανάγλυφου της επιδερμίδας είναι άμεση, η οποία γίνεται αισθητά πιο λεία από την πρώτη κιόλας απολέπιση. Οι πόροι ξεμπλοκάρουν και γίνονται λιγότερο ορατοί, τα μαύρα στίγματα μειώνονται, η όψη γίνεται φωτεινή και αποκτάει ξανά λάμψη.

Επιπλέον, τα ενυδατικά συστατικά που θα εφαρμόζουμε στην επιδερμίδα μας απορροφούνται σε βάθος και δρουν πιο αποτελεσματικά.

Ακμή: 6 τρόποι για να εξαφανίσεις τα σημάδια από το πρόσωπο

Ακόμα και αν έχεις απαλλαγεί από την ακμή και το πρόσωπό σου δεν βγάζει σπυράκια, τα ενοχλητικά σημάδια μπορεί να παραμένουν. Διάβασε παρακάτω χρήσιμους τρόπους με τους οποίους θα δεις το πρόσωπό σου να καθαρίζει και την επιδερμίδα σου να λάμπει.

 Ακμή: Φαρμακευτική αγωγή

Ανάλογα τη σοβαρότητα του προβλήματος συστήνονται φάρμακα όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και το ρετινοϊκό οξύ τα οποία εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα, σε μορφή κρέμας ή τζελ, ή συνδυαστική θεραπεία από το στόμα με αντιβιοτικά ή ορμονικά σκευάσματα.

Ακμή: Πίλινγκ

Κυρίως χημικά στα οποία χρησιμοποιούνται τριχλωροξικό οξύ (TCA), άλφα-υδροξυοξέα (AHA) ή άλλες ουσίες. Αυτά τα συστατικά λειαίνουν το δέρμα αλλά μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία εφαρμογές για να έχεις το αποτελέσματα που επιθυμείς.

Ακμή: Εμφυτεύματα

Χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα κολλαγόνου, ή υαλουρονικού οξέους που συμπληρώνει το κενό στις ουλές. Χρειάζονται αρκετές επισκέψεις στο ιατρείο.

Ακμή: Δερμοαπόξεση

Αυτή η μέθοδος γίνεται συνήθως με μικροκρυστάλλους, που καθαρίζουν το δέρμα, απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και αφαιρούν τα μαύρα στίγματα και τους ανοιχτούς πόρους. Συνιστάται σε άτομα με σοβαρές βλάβες στο δέρμα. Εξαφανίζει τις ουλές, απαιτεί τοπική αναισθησία και παραμονή στο σπίτι για μερικές μέρες. Αυτή η μέθοδος δεν πραγματοποιείται το καλοκαίρι γιατί μπορεί να προκαλέσει υπέρχρωση του δέρματος.

Ακμή: Αντηλιακή προστασία

Μπορεί ο ήλιος και το θαλασσινό νερό να μειώνουν τα συμπτώματα της ακμής αλλά η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο διαφορετικά θα την επιδεινώσει. Επειδή κάποιες τοπικές θεραπείες κάνουν το δέρμα φωτοευαίσθητο κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή του αντηλιακού. Αν, μάλιστα, παίρνεις αντισυλληπτικά για τη θεραπεία της ακμής, το αντηλιακό είναι απαραίτητο στο πρόσωπο για να αποφύγεις τον κίνδυνο μελάσματος. Επίλεξε το σωστό αντηλιακό για το πρόβλημά σου διότι πολλά προΐόντα που δεν είναι στοχευμένα για το ακνεΐκό δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ακμής.

Ακμή: Αύξηση επιπέδων της βιταμίνης D

Θεωρείται και η «βιταμίνη του ήλιου», τη συνθέτει ο οργανισμός σου από τον ήλιο και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και στον έλεγχο των λοιμώξεων. Για να βελτιώσεις τα επίπεδά της φρόντισε να κάθεσαι κάτω από τον ήλιο καθημερινά για 15 λεπτά. Η έκθεση αυτή μπορεί να σου εξασφαλίσει μέχρι 20.000 IU βιταμίνης D και αυτό μπορεί να βοηθήσει στη φυσική αντιμετώπιση της μείωσης των συμπτωμάτων της ακμής.

Ακμή: 10 super τροφές για λαμπερό δέρμα

Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα περιέχουν σε αφθονία το ωμέγα-3 ιχθυέλαιο το οποίο έχει θετική επίδραση σε μαλλιά και δέρμα. Γενικά τα λιπαρά ψάρια είναι ένας φυσικός τρόπος για να μείνετε ενυδατωμένοι σε δέρμα και μαλλιά.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι γνωστό για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες. Περιέχει βιταμίνη Α και C οι οποίες κρατούν υγιή τα κύτταρα του δέρματος. Ειδικά τα άτομα που έχουν έλλειψη της βιταμίνης C, συνήθως έχουν και πρόβλημα ξηροδερμίας.

Στρείδια

Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο ο οποίος ενισχύει το ανοσοποιητικό και παράλληλα έχει θετική επίδραση στο δέρμα.

Λάδι καρύδας

Το συχνό μασάζ στο κεφάλι με λάδι καρύδας βοηθά στην καταπολέμηση της πιτυρίδας. Το λάδι αυτό έχει επίσης αντι-μικροβιακές ιδιότητες, λαυρικό οξύ και λιπαρά οξέα που βοηθούν στην ενδυνάμωση της τρίχας.

Ανανάς

Κρατά το δέρμα ενυδατωμένο και βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης ρυτίδων και λεπτών γραμμών στο πρόσωπο. Περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην καταπολέμηση της ακμής.

Καρύδια

Είναι το κατάλληλο σνακ για υγιές και λαμπερό δέρμα. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν καταπολεμούν τις φλεγμονές του δέρματος και το κρατούν ενυδατωμένο.
Επίσης τα καρύδια προστατεύουν το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UV, ενώ η βιταμίνη Β που περιέχουν ενδυναμώνει την τρίχα.

Μαύρη σοκολάτα

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει υπέροχη γεύση. Ιδιαίτερα τα φλαβονοειδή, καταπολεμούν τις ρυτίδες, βελτιώνουν τη ροή του αίματος και προστατεύουν την επιδερμίδα από τις ακτίνες UV.

Ντομάτες

Αντί για καλλυντικά δοκιμάστε να απλώσετε στο πρόσωπό σας χυμό ντομάτας. Κόψτε μια φρέσκια ντομάτα, στραγγίξτε την καλά,  προσθέστε λίγο χυμό αγγούρι και εφαρμόστε το μείγμα στο πρόσωπό σας με ένα βαμβάκι για να καταπολεμήσετε το λιπαρό δέρμα.

Αβοκάντο

Μπορείτε να τα καταναλώσετε ή να τα βάλετε απευθείας πάνω στο δέρμα σας. Κάντε μια μάσκα προσώπου για την μείωση των ρυτίδων, πιείτε χυμό αβοκάντο για λαμπερή επιδερμίδα, τρίψτε τα στα μαλλιά για να εξαφανίσετε την ξηροδερμία στο κεφάλι.

Κόκκινο κρασί

Έρευνες έχουν δείξει πως το κόκκινο κρασί έχει θετική επίδραση στην υγεία και μεταξύ άλλων στο δέρμα. Η ρεσβερατρόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί και έχει αποδειχθεί πως βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής αλλά και των βακτηριδίων που αναπτύσσονται στο δέρμα.

Ακμή: Πιες νερό

Αν και η εξωτερική μας εικόνα αντικατοπτρίζει βασικά την εσωτερική μας λάμψη, η σωστή περιποίηση του προσώπου και του σώματος συμβάλλουν αποτελεσματικά σ αυτό. Γι αυτό τα διάφορα προγράμματα που προσπαθούν χρόνια τώρα να μας εκπαιδεύσουν να καταναλώνουμε νερό, πέρα από την καλή υγεία έχουν ως στόχο την καλή ποιότητα του δέρματος μας αλλά και την αρμονία της σιλουέτας μας.

Το νερό αποτελεί το πλέον βασικό συστατικό της επιδερμίδας. Για παράδειγμα το δέρμα μίας γυναίκας 60 κιλών περιέχει περίπου 8 λίτρα νερό. Έχει αποδειχθεί ότι το νερό αυτό συγκρατείται από ειδικά μόρια τα οποία έχουν την ικανότητα να μεταβάλλουν το βάρος τους σε νερό μέχρι και 1000 φορές.

Η έλλειψη του νερού και κατ’ επέκταση η αφυδάτωση είναι ο κυριότερος παράγοντας της πρόωρης γήρανσης του δέρματος και της δημιουργίας ρυτίδων. Το αφυδατωμένο δέρμα φαίνεται θαμπό και ξηρό ενώ παράλληλα γίνεται ανελαστικό και χάνει την ομοιομορφία του χρώματος. Συχνά δε εμφανίζει σπυράκια επειδή οι ιδρωτοποιοί και οι σμηγματογόνοι αδένες δεν μπορούν να αποβάλλουν επαρκώς τις τοξίνες.

Η υπερβολική κατανάλωση τροφής αυξάνει το σωματικό βάρος και είναι η βασική αιτία που καταστρέφεται η αρμονία του σώματός μας. Πίνοντας όμως άφθονο νερό, περισσότερο από 2,5 λίτρα την ημέρα, μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση υπερβολικού φαγητού. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία όμως συμβάλλουμε στην καλή ενυδάτωση των ιστών η οποία βοηθά στη δράση ενζύμων που βοηθούν στη καύση του επιπλέον λίπους