Πλάκα στα δόντια: Οι κακές συνήθειες που καταστρέφουν το χαμόγελό σας – Πώς να την αντιμετωπίσετε

Πλάκα στα δόντια: Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από ένα υγιές, λαμπερό χαμόγελο. ‘Ομως, υπάρχουν συνήθειες… κακές που καταστρέφουν τα δόντια σας και κατά συνέπεια το χαμόγελό σας. Από τις συνήθειες αυτές προκαλείται και η πλάκα στα δόντια, που αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα θα σας ταλαιπωρήσει.

Η οδοντική πλάκα είναι ένα κολλώδες μείγμα που αποτελείται από τα βακτηρία και από τις χημικές ουσίες που αυτά εκκρίνουν.

Σε αρχικό στάδιο, το κολλώδες αυτό φιλμ μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα, με το βούρτσισμα των δοντιών. Αν δεν αφαιρεθεί όμως, σκληραίνει σταδιακά, δημιουργώντας πέτρα, ενώ τα βακτήρια συνεχώς απελευθερώνουν οξέα που βλάπτουν το σμάλτο και προκαλούν φθορά στα δόντια. Όταν η πέτρα αναπτυχθεί πάνω στη γραμμή των ούλων δημιουργείται και ουλίτιδα.

Οι ειδικοί στη στοματική υγιεινή υποστηρίζουν πως αν αποφύγουμε 5 βασικές κακές καθημερινές συνήθειες, θα αποτρέψουμε τη συσσώρευση πλάκας και πέτρας και θα διατηρήσουμε το ακαταμάχητο χαμόγελο μας για πολλά χρόνια.

Πλάκα στα Δόντια: 1η κακή συνήθεια: Δεν βουρτσίζουμε τα δόντια μας τακτικά

Η μικροβιακή πλάκα χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα με μικρές κυκλικές κινήσεις στην εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια κάθε δοντιού. Απαραίτητη κρίνεται η χρήση φθοριούχου οδοντόπαστας κατά της ανάπτυξης της πλάκας και με επιπλέον ενεργά συστατικά για την αποτροπή δημιουργίας βιοϋμένιου και αντιμικροβιακή δράση. Το βούρτσισμα της γλώσσας απομακρύνει επίσης μεγάλο αριθμό βακτηρίων και κρατά την αναπνοή καθαρή. Για ολοκληρωμένη φροντίδα, μετά από κάθε βούρτσισμα επιβάλλεται η χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος που προστατεύει από τη δημιουργία της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και με συστατικά που αναστέλλουν τη δράση της αλκαλικής φωσφατάσης, η οποία προάγει τη δημιουργία πέτρας. Επιπλέον, η λήψη μασώμενων δισκίων προβιοτικών, διατηρεί και επαναφέρει τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του στόματος.

Πλάκα στα δόντια: 2η κακή συνήθεια: Δεν χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα καθημερινά

Το βούρτσισμα δεν φθάνει στα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, η πλάκα όμως φθάνει. Η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος ανάμεσα στα δόντια και κοντά στη γραμμή των ούλων, απομακρύνει την πλάκα προτού προκαλέσει ζημιά και οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο.

Πλάκα στα δόντια: 3η κακή συνήθεια: Αποφεύγουμε την επίσκεψη στον οδοντίατρο

Μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι παραμελούν τις επισκέψεις στον οδοντίατρο ακόμη κι όταν έχουν συμπτώματα κακής στοματικής υγιεινής. Ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών είναι απαραίτητος, αφού περιλαμβάνει και σημεία στα οποία δεν φθάνει η οδοντόβουρτσα και το νήμα. Επιπρόσθετα, ο οδοντίατρος έχει τη δυνατότητα να κλείσει με ειδικό στεγανωτικό υλικό, κοιλότητες και σχισμές σε κάποια δόντια που είναι δύσκολο να διατηρηθούν καθαρά, ακόμη κι όταν ακολουθείται ικανοποιητική καθημερινή στοματική φροντίδα στο σπίτι. Τα στεγανωτικά αυτά καλύπτουν την επιφάνεια του δοντιού και βοηθούν στην προστασία από τις συνέπειες των βακτηρίων και του οξέος.

Πλάκα στα δόντια: 4η κακή συνήθεια: Δεν καταναλώνουμε «φυσικά καθαριστικά»

Τα τραγανά λαχανικά και τα φρούτα που καταναλώνονται με τη φλούδα τους, αποτελούν φυσικά καθαριστικά των δοντιών μας. Τα καρότα, τα μήλα, τα αγγούρια και πολλά άλλα φρούτα και ωμά λαχανικά, απομακρύνουν την πλάκα, και φροντίζουν τα δόντια μας παρά τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν.

Πλάκα στα δόντια: 5η κακή συνήθεια: Καταναλώνουμε πολλά γλυκά

Τα βακτήρια λατρεύουν τους υδατάνθρακες όπως είναι η ζάχαρη. Καταναλώνοντας γλυκά και ζαχαρούχα αναψυκτικά δίνουμε στην πραγματικότητα τροφή στα βακτήρια που μετατρέπουν τη ζάχαρη σε οξύ και καταστρέφουν τα δόντια.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι δυνατόν να κρατήσουμε τα δόντια μας απαλλαγμένα από τα βακτήρια 24 ώρες το 24ωρο. Μπορούμε όμως, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, να την καταπολεμήσουμε προτού επηρεάσει το χαμόγελό μας.

Πλάκα στα δόντια: Πώς μπορώ να την θεραπεύσω και να εμποδίσω το σχηματισμό πέτρας;

Τίποτα δεν υπερτερεί ενός καθημερινού προγράμματος καλής στοματικής υγιεινής για την αντιμετώπιση της πλάκας και της πέτρας.

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας σχολαστικά δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα για τουλάχιστον δύο λεπτά κάθε φορά
  • Χρησιμοποιήστε μια μαλακή έως μέτρια οδοντόβουρτσα.
  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας σχολαστικά δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα για τουλάχιστον δύο λεπτά κάθε φορά.
  • Ξεπλένετε με φθοριούχο αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα.
    Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας κάθε έξι μήνες για να αφαιρέσει τυχόν πέτρα που έχει σχηματιστεί.

Ακολουθήστε ειδική διατροφή κατά της πλάκας

Ο σχηματισμός πλάκας ευνοείται από τις αμυλούχες τροφές και τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη όπως το λευκό ψωμί πολυτελείας και τα ζυμαρικά. Προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα. Αν καταναλώσετε ένα γλυκό σνακ ή αμυλούχο γεύμα, βουρτσίσετε καλά τα δόντια σας – αλλά περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το κάνετε. Η κατανάλωση άφθονου νερού θα βοηθήσει επίσης, καθώς ξεπλένει τα υπολείμματα τροφών και βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων του pH στο στόμα σας.

Ζητήστε επαγγελματικό καθάρισμα των δοντιών σας

Είναι επίσης σημαντικό να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας ή τον υγειονολόγο σας τουλάχιστον μία φορά, κάθε έξι μήνες, για ενδελεχή έλεγχο και καθαρισμό. Θα είναι σε θέση να αφαιρέσει τυχόν πέτρα που έχει σχηματισθεί και να σας συμβουλεύσει σχετικά με κάποια θέματα.

Αν ακολουθείτε ένα απλό πρόγραμμα καθημερινής στοματικής φροντίδας και το μετατρέψετε σε τελετουργία, χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα και οδοντόβουρτσα δύο φορές την ημέρα, αυτό θα γίνει δεύτερη φύση σας, ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε ένα υγιέστερο, ευτυχέστερο χαμόγελο κάθε μέρα.

Πώς να σταματήσετε την αιμορραγία των ούλων

Τα υγιή ούλα δεν αιμορραγούν, επομένως αν δείτε αίμα στο νιπτήρα κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή τη χρήση οδοντικού νήματος, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Θα μπορούσε να είναι μια πρώτη ένδειξη ασθένειας των ούλων. Μιλήστε λοιπόν με τον οδοντίατρό σας αν εμφανίζετε αιμορραγία των ούλων.

Υπάρχουν μια σειρά από πιθανές αιτίες για την αιμορραγία των ούλων – μια νέα συνήθεια στην καθημερινή στοματική σας φροντίδα, το υπερβολικό βούρτσισμα, πολύ έντονο ή όχι αρκετό, ή η χρήση κάποιου φαρμάκου. Συχνά, η αιμορραγία των ούλων μπορεί να οφείλεται στη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας γύρω από τα δόντια, πάνω σε αυτά, καθώς και ανάμεσα τους. Αν δεν αφαιρεθεί (συνήθως με το βούρτσισμα), η πλάκα αυτή μπορεί να ερεθίσει τα ούλα, προκαλώντας αιμορραγία.

Να λοιπόν έξι απλά βήματα που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινή σας στοματική φροντίδα για να μειώσετε τον κίνδυνο αιμορραγίας των ούλων:

1. Δύο φορές, δύο λεπτά

Τα βούρτσισμα βοηθά στην αφαίρεση της βακτηριακής πλάκας και των υπολειμμάτων των τροφών, τα οποία, αν συσσωρευθούν γύρω από τα δόντια, πάνω σε αυτά ή ανάμεσα τους, μπορεί να ερεθίσουν τα ούλα και να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως η ουλίτιδα. Βουρτσίστε τα δόντια σας για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα.

2. Μην αφήσετε κανένα σημείο

Βεβαιωθείτε πως έχετε καθαρίσει κάθε γωνία του στόματός σας σε κάθε βούρτσισμα, συμπεριλαμβανομένων και των δυσπρόσιτων σημείων, όπως η περιοχή ανάμεσα στα δόντια. Χρησιμοποιείστε μεθοδικά την οδοντόβουρτσά σας, καλύπτοντας την εξωτερική και την εσωτερική επιφάνεια όλων των δοντιών (πάνω και κάτω), καθώς και την επιφάνεια που μασάτε. Μπορείτε να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών.

3. Με το μαλακό

Oσον αφορά τον καθαρισμό των δοντιών, το πιο έντονο δεν είναι και το καλύτερο. Στην πραγματικότητα, το υπερβολικά έντονο βούρτσισμα ή η χρήση μιας πολύ χρησιμοποιημένης οδοντόβουρτσας, μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών, επομένως βουρτσίστε προσεκτικά. Συστήνεται επίσης να αλλάζετε οδοντόβουρτσα κάθε τρεις μήνες.

4. Μάθετε τις γωνίες σας

Κάνετε κυκλικές ή ελλειπτικές κινήσεις και έχετε την οδοντόβουρτσα με κλίση προς τα κάτω προς τη γραμμή των ούλων, υπό γωνία 45 μοιρών. Αυτό σας βοηθά να καθαρίζετε τη γραμμή των ούλων (την περιοχή όπου τα ούλα συναντούν τα δόντια). Για την εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, στρίψτε την οδοντόβουρτσα κατακόρυφα και χρησιμοποιείστε το μπροστινό μέρος με μικρές, κυκλικές κινήσεις.

5. Μην ξεχνάτε τη γραμμή των ούλων

Η γραμμή των ούλων είναι επιρρεπής στη συσσώρευση της επιβλαβούς βακτηριακής πλάκας. Βουρτσίζετε ιδιαιτέρως προσεκτικά την πλάκα από την περιοχή αυτή, καθώς και από τα κενά ανάμεσα στα δόντια. Σε συνδυασμό με το οδοντικό νήμα ή το μεσοδόντιο βουρτσάκι, αυτό συμβάλλει στον έλεγχο της συσσώρευσης της πλάκας.

6. Μην ξεχνάτε τη γλώσσας

Η καλή στοματική υγιεινή δεν αφορά μόνο τα δόντια και τα ούλα. Το απαλό βούρτσισμα της γλώσσας βοηθά να καθαρίσετε το στόμα σας, αφαιρώντας τα βακτήρια, χαρίζοντάς σας δροσερή αναπνοή.