Παιδικές ασθένειες: «Πέμπτη νόσος» – Τα συμπτώματα και η θεραπεία

Πέμπτη νόσος: Πρόκειται για μία παιδική αρρώστια η οποία οφείλεται στον Παρβοιό Β19 – Τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν είναι μεταξύ 5-15 ετών.

Πέμπτη νόσος: Τι είναι;

Η λοίμωξη από παρβοϊό είναι μια κοινή και μεταδοτική ασθένεια, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από ένα ερυθρώδες εξάνθημα στο πρόσωπο. Η λοίμωξη από παρβοϊό είναι επίσης γνωστή και ως “πέμπτη νόσος”, επειδή, ιστορικά, ήταν μία από τις πέντε κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας (μαζί με ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά).

Στα περισσότερα παιδιά, ο παρβοϊός είναι μια ήπια λοίμωξη και δεν απαιτεί περίπλοκη θεραπεία. Ωστόσο, ακόμα και σε ορισμένους ενήλικες, η μόλυνση μπορεί να είναι σοβαρή. Για παράδειγμα λοίμωξη από παρβοϊό σε μερικές έγκυες γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας για το έμβρυο. Η λοίμωξη από παρβοϊό είναι επίσης πιο σοβαρή για άτομα με ορισμένα είδη αναιμίας ή για άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πέμπτη νόσος: Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι με λοίμωξη από παρβοϊό δεν έχουν σημαντικά σημάδια ή συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται, τα συμπτώματα ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την ηλικία του ατόμου.

Συμπτώματα στα παιδιά

Τα πρώιμα συμπτώματα της μόλυνσης από παρβοϊό στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πέμπτη νόσος: Εξάνθημα στο πρόσωπο

Αρκετές ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώιμων συμπτωμάτων, μπορεί να εμφανιστεί ένα διακριτικό ανοιχτό-κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο, συνήθως και στα δύο μάγουλα. Τελικά μπορεί να επεκταθεί στα χέρια, τον κορμό, τους γλουτούς και τους μηρούς, όπου το εξάνθημα έχει ένα ροζ χρώμα και είναι λίγο ανάγλυφο στην αφή. Το εξάνθημα μπορεί να προκαλέσει φαγούρα, ιδιαίτερα στα πέλματα των ποδιών.

Γενικά, το εξάνθημα εμφανίζεται κοντά στο τέλος της ασθένειας. Είναι πιθανό να μπερδέψει κανείς το εξάνθημα ως σύμπτωμα από άλλα ιογενή εξανθήματα ή από κάποιο φάρμακο. Το εξάνθημα μπορεί “να έρχεται και να φεύγει” για μέχρι και τρεις εβδομάδες και να γίνεται περισσότερο εμφανές, όταν το παιδί εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες ή περνάει αρκετό χρόνο στον ήλιο.

Πέμπτη νόσος: Συμπτώματα στους ενήλικες

Οι ενήλικες συνήθως δεν αναπτύσσουν εξάνθημα στο πρόσωπο. Αντ’ αυτού, το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της λοίμωξης από παρβοϊό σε ενήλικες είναι ο πόνος στις αρθρώσεις, που διαρκεί από μερικές ημέρες έως και εβδομάδες. Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συνηθέστερα είναι στα χέρια, τους καρπούς, τους αστραγάλους και τα γόνατα.

Πέμπτη νόσος: Αίτια

Ο άνθρωπος προσβάλλεται από το στέλεχος Β19 του παρβοϊού (γι’ αυτό και είναι γνωστός και ως παρβοϊός Β19). Αυτό είναι διαφορετικό στέλεχος από τον παρβοϊό που προσβάλλει σκύλους και γάτες, οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να κολλήσετε την μόλυνση από ένα κατοικίδιο ζώο ή το αντίστροφο.

Η ανθρώπινη λοίμωξη από παρβοϊό είναι πιο συχνή μεταξύ των παιδιών ηλικίας δημοτικού σχολείου και παρουσιάζει εξάρσεις κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, αλλά, σε γενικές γραμμές, ο καθένας μπορεί να κολλήσει τον παρβοϊό Β19 ανά πάσα στιγμή του έτους. Εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο, ακριβώς όπως το κοινό κρυολόγημα, συχνά μέσω αναπνευστικών εκκρίσεων και της επαφής χέρι-με-χέρι.

Η λοίμωξη από παρβοϊό μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω του αίματος. Μια έγκυος γυναίκα που έχει μολυνθεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο έμβρυο που κυοφορεί.

Η ασθένεια είναι μεταδοτική κατά την εβδομάδα πριν εμφανιστεί το εξάνθημα, γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να προληφθεί η μετάδοση από άτομο σε άτομο, αφού δεν υπάρχουν ακόμα εμφανή συμπτώματα. Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, το άτομο με την ασθένεια δεν θεωρείται πλέον μεταδοτική και δεν χρειάζεται να απομονώνεται.

Πέμπτη νόσος: Ποιες είναι οι πιθανές σοβαρές επιπλοκές

Παρβοϊός και αναιμία

Η λοίμωξη από παρβοϊό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές για τα άτομα με αναιμία, μια κατάσταση κατά την οποία τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματός σας, “ξοδεύονται” με μεγαλύτερο ρυθμό από εκείνον που τα αναπληρώνει ο μυελός των οστών. Η λοίμωξη από παρβοϊό σε άτομα με αναιμία μπορεί να σταματήσει την παραγωγή των ερυθρών κυττάρων του αίματος και να προκαλέσει μια κρίση αναιμίας. Τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι σε ιδιαίτερο κίνδυνο αν κολλήσουν παρβοϊό.

Παρβοϊός μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία και συναφείς επιπλοκές σε:

  • Αγέννητα παιδιά γυναικών οι οποίες έχουν μολυνθεί με τον παρβοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Λοίμωξη από παρβοϊό στην εγκυμοσύνη

Η λοίμωξη από παρβοϊό διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει μερικές φορές τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο έμβρυο. Αν και είναι σχετικά σπάνιο, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναιμία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποβολή ή θνησιγένεια. Ο κίνδυνο για το έμβρυο είναι μεγαλύτερος κατά το πρώτο εξάμηνο του εγκυμοσύνης.

Λοίμωξη από παρβοϊό σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η λοίμωξη από παρβοϊό μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή αναιμία σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να προκύψει από:

Ποια είναι η αντιμετώπιση της πέμπτης νόσου;

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στο λοιμώδες ερύθημα γιατί πρόκειται για ίωση, αντίθετα άσκοπη χορήγηση μπορεί να βλάψει το παιδί.

Πότε μπορεί το παιδί μου να επιστρέψει στο σχολείο;
Όταν βγει το εξάνθημα στο πρόσωπο, τα παιδιά σταματούν να μεταδίδουν την λοίμωξη στους άλλους. Επομένως, κρατάμε το παιδί στο σπίτι και μακριά από άλλα παιδιά μόνο κατά την περίοδο που έχει πυρετό, ενώ όταν είναι απύρετα με εξάνθημα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό.