Έκζεμα: 6 πράγματα που αποκαλύπτει για την υγεία σας

Έκζεμα: Αυτά τα φολιδωτά εξανθήματα που μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα σας θα πρέπει να σας ανησυχήσουν, καθώς δεν είναι μόνο αισθητικό το πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτουν «κρυμμένα» πράγματα για την υγεία σας.

Οι άνθρωποι που έχουν έκζεμα από την παιδική τους ηλικία, συνήθως πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, μια χρόνια, κνησμώδη, φλεγμονώδη νόσο του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία και έχει πορεία με εξάρσεις και υφέσεις.

Αν εκδηλώσετε έκζεμα σε μεγαλύτερη ηλικία, το πιθανότερο είναι ότι ο οργανισμός σας αντιδρά σε κάποιο εξωτερικό ερεθιστικό παράγοντα, που πρέπει να εντοπίσετε με τη βοήθεια του δερματολόγου.

Δείτε έξι πράγματα που αποκαλύπτει για την υγεία σας το έκζεμα:

Έκζεμα: Εποχικές αλλεργίες

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν αλλαγές στο δέρμα τους κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, όταν τα επίπεδα γύρης είναι υψηλότερα. Όσο έντονη και αν είναι η φαγούρα που αισθάνεστε, προσπαθήστε να αντισταθείτε, καθώς έτσι επιδεινώνετε τη φλεγμονή. Σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, εφαρμόστε κάποια κρέμα κορτιζόνης ή άλλη ενυδατική κρέμα χωρίς αρώματα. Η πρόληψη των εξάρσεων του εκζέματος είναι πολύ σημαντική για την αποκατάσταση της λειτουργίας της επιδερμίδας. Ελαχιστοποιήστε τους παράγοντες που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, όπως τα σκληρά καθαριστικά και το καυτό νερό στο ντους και χρησιμοποιείτε κρέμα για να διατηρήσετε και να αυξήσετε την υγρασία του δέρματος.

Έκζεμα: Πρέπει να αλλάξετε σαπούνι ή απορρυπαντικό

Ερεθιστικοί παράγοντες για το δέρμα είναι κάποια ρούχα που προκαλούν φαγούρα, τα σκληρά καθαριστικά, ακόμη και ο ιδρώτας.

Το πρώτο βήμα για τον εντοπισμό των αιτίων ερεθισμού είναι ο αποκλεισμός κοινών ερεθιστικών ουσιών, όπως τα σκληρά σαπούνια, τα ρούχα από μαλλί και τα αρώματα. Κάντε τεστ για να εντοπίσετε τις αντιδράσεις σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Άλλοι ερεθιστικοί παράγοντες είναι κάποια μέταλλα, αρώματα, συντηρητικά και αντιβιοτικά.

Έκζεμα: Τροφική αλλεργία ή δυσανεξία

Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε συγκεκριμένες τροφές, όπως η σόγια, ή έχουν δυσανεξία, για παράδειγμα στα γαλακτοκομικά, αν καταναλώσουν τέτοιες τροφές μπορεί να εκδηλώσουν έξαρση του εκζέματος. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε αλλεργία σε κάποιες τροφές, επισκεφθείτε αλλεργιολόγο για να το εντοπίσετε σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Η λήψη προβιοτικών βοηθά στην εξισορρόπηση των βακτηρίων του εντέρου και στον περιορισμό της φλεγμονής. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και ψευδάργυρου, καθώς βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να ελέγξει την αντίδραση του οργανισμού στη φλεγμονή. Τέλος, είναι χρήσιμο να τρώτε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία επίσης βοηθούν την εντερική χλωρίδα στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Έκζεμα: Έχετε στρες

Άγνωστο γιατί, αλλά το έκζεμα συνδέεται με το αυξημένο άγχος και το στρες. Οι πάσχοντες παρατηρούν ότι όταν είναι στρεσαρισμένοι τα δερματικά εξανθήματα επιδεινώνονται και εντείνεται η φαγούρα. Χρησιμοποιήστε κάποιο τοπικό κορτικοστεροειδές, αλλά μείνετε μακριά από αντιβιοτικές αλοιφές, που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.

Έκζεμα: Το δέρμα σας χρειάζεται ενυδάτωση

Ο κρύος καιρός πυροδοτεί τη φλεγμονή επειδή ο ξηρός αέρας απορροφά την υγρασία από το δέρμα σας. Τους ψυχρούς μήνες του έτους είναι σημαντικό να καλύπτετε το μεγαλύτερο μέρος του σώματος. Ο κίνδυνος παραμένει ακόμα και όταν είστε σε εσωτερικούς χώρους, λόγω της θερμότητας και της ξηρής ατμόσφαιρας.

Η χρήση υγραντήρα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Τα επίπεδα υγρασίας όμως πρέπει να βρίσκονται κάτω από 60%, καθώς η συσσώρευση υγρασίας, ευνοεί την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηριδίων. Οι ειδικοί συστήνουν ντους διάρκειας 5-10 λεπτών μάξιμουμ με ένα ήπιο καθαριστικό.

‘Εκζεμα: Λοίμωξη ή υποκείμενη πάθηση

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια βακτηριακή λοίμωξη θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή. Αν και τις περισσότερες φορές το έκζεμα δεν σηματοδοτεί πρόβλημα γενικής υγείας υγείας, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε γιατρό όταν το δέρμα σας δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

Η δερματίτιδα (ή έκζεμα) εκ στάσεως είναι μία φλεγμονή που οφείλεται στην κακή κυκλοφορία του αίματος. Συνήθως εμφανίζεται στα κάτω άκρα και είναι πιο συχνή στα άτομα με κιρσούς. Προκαλείται από καταστάσεις που επιβραδύνουν την επιστροφή του αίματος από τα πόδια στην καρδιά, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η παχυσαρκία. Απαιτεί σωστή αντιμετώπιση, διότι το δέρμα μπορεί να δημιουργήσει πληγή.

Έκζεμα: Διάγνωση και Θεραπεία

Η διάγνωση για το έκζεμα τίθεται από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο δερματολόγος ή ο παιδίατρος στα παιδιά. Για να τεθεί η διάγνωση ο γιατρός λαμβάνει υπόψιν την κλινική εικόνα του ασθενή, το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του, όπως επίσης και το ιστορικό χειρουργείων που τυχόν έχει κάνει. Επειδή το έκζεμα μοιάζει αρκετά και με άλλα δερματικά νοσήματα, είναι σημαντικό σε κάποιες περιπτώσεις να ζητηθεί ιστολογική εξέταση και άμεση μικροσκόπηση. Σε ακόμη πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί επιπλέον εργαστηριακή εξέταση.

Οριστική και άμεση θεραπεία για το έκζεμα δεν υπάρχει. Ένας φυσικός τρόπος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι όταν ξέρεις ποιος είναι ο ερεθιστικός παράγοντας που το προκαλεί, να τον αποφεύγεις. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις αλλεργίας.

Συνιστάται η συχνή χρήση ενυδατικών και μαλακτικών κρεμών στο σώμα. Επίσης, μπορεί να χορηγηθούν τοπικά κορτικοστεροειδή, τοπικοί αναστολείς καλσινευρίνης και σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται έντονη φαγούρα αντιισταμινικά. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθούν συστηματικά κορτικοστεροειδή, κυκλοσπορίνη ή να εφαρμοστεί φωτοθεραπεία για τον περιορισμό της φλεγμονής (εναλλακτική μέθοδος θεραπείας με χρήση ειδικών λαμπών σε συγκεκριμένα μήκη κύματος).

Σε περίπτωση, που λόγω του εκζέματος το δέρμα έχει εκτεθεί σε κάποιο βακτήριο ή μικρόβιο μπορεί να χορηγηθεί αντιβιοτική αγωγή.