Πόνοι περιόδου: Πώς θα ανακουφιστείτε χωρίς φάρμακα

Εκείνες οι δύσκολες μέρες, οι μέρες της περιόδου θα μπορούσαν να περάσουν αναίμακτα χωρίς χάπια αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους πέντε καλύτερους φυσικούς τρόπους για να κάνετε αυτή την περίοδο λιγότερο… δύσκολη.

Πόνοι περιόδου: Ιχθυέλαιο και βιταμίνη Β-12

Το ιχθυέλαιο περιέχει λιπαρά ω-3, που μπορούν – εκτός από τα υπόλοιπα οφέλη που έχουν για τον οργανισμό – να ελαττώσουν τους πόνους της περιόδου, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Δανία. Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός τους με βιταμίνη Β-12 μπορεί να είναι θαυματουργός, με τα οφέλη να παραμένουν ακόμα και μετά το τέλος της λήψης των συμπληρωμάτων. Συνεπώς, είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Πόνοι περιόδου: Λαχανικά, όχι λίπος

Άλλος ένας λόγος να τρώτε ακόμα περισσότερα λαχανικά. Οι επεξεργασμένες τροφές είναι γεμάτες με κενούς υδατάνθρακες, κακά λιπαρά και αλάτι, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της περιόδους. Συγκεκριμένα, οι κράμπες συμβαίνουν επειδή τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην μήτρα συσφίγγονται, και το αλάτι κάνει αυτή τη κατάσταση χειρότερη, όπως και οι μεγάλες δόσεις καφεΐνης. Όσο περισσότερα λαχανικά τρώτε, τόσο θα προστατεύετε αλλά και θα ενυδατώνετε τον οργανισμό σας, μειώνοντας τις φλεγμονές που προκαλούν τα ανθυγιεινά λιπαρά.

Πόνοι περιόδου: Μαγνήσιο

Χρειάζεστε μαγνήσιο στην διατροφή σας, καθώς ρυθμίζει την λειτουργία των νευρών και των μυών. Επίσης, τα ικανοποιητικά επίπεδα μαγνησίου προλαμβάνουν την κατακράτηση υγρών, που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για πολλές γυναίκες κατά την διάρκεια της περιόδου. Για να είστε σίγουρες ότι καταναλώνετε αρκετό μαγνήσιο, ενσωματώστε στην διατροφή σας πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπανάνες, κολοκυθόσπορο, αβοκάντο και σκούρα σοκολάτα.

Πόνοι περιόδου: Θεραπεία με θερμότητα

Για πιο άμεση ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου, τοποθετήστε ζεστές κομπρέσες στην περιοχή της κοιλιάς, ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Αυτές οι μέθοδοι σας βοηθούν να χαλαρώσετε, ειδικά αν οι πόνοι δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε με άνεση, αλλά την ίδια στιγμή όντως βοηθούν—η ζέστη δραστηριοποιεί τους υποδοχείς θερμότητας του οργανισμού, οι οποίοι με την σειρά τους ελαττώνουν την αίσθηση πόνου.

Πόνοι περιόδου: Γυμναστική

Ένα από τα (πολλά) οφέλη της γυμναστικής για τον οργανισμό είναι πως μας προστατεύει από τον πόνο. Η ροή του αίματος βελτιώνεται, διώχνει το στρες και βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών. Μια Ιρανική μελέτη του 2006 σε μαθήτριες λυκείου έδειξε πως τα συμπτώματα της περιόδου μπορούσαν να είναι πιο ήπια μετά την γυμναστική, συνεπώς διαλέξτε κάποια μορφή άσκησης (όχι με μεγάλη ένταση τις δύσκολες μέρες, όμως) και αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει πιο δυνατός από ποτέ!

Γυμναστική κατά την περίοδο: Τι πρέπει να προσέξετε

Είναι πολύ δημοφιλής η άποψη ότι η έμμηνος ρύση (περίοδος) είναι μία ευάλωτη περίοδος, κατά την οποία πρέπει οι γυναίκες να αλλάζουν την καθημερινή τους ρουτίνα με γνώμονα να ξεκουράζονται περισσότερο και γενικά να επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο τον οργανισμό τους.

Στην πραγματικότητα, όμως, η έμμηνος ρύση είναι μία φυσιολογική λειτουργία του γυναικείου οργανισμού και απόδειξη του ότι λειτουργεί σωστά και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Άρα, επί της ουσίας δεν υφίσταται κάποιος ιδιαίτερος λόγος να αλλάζει κατά πολύ την ρουτίνα της κάποια γυναίκα.

Αναλυτικά ο μέσος όρος ποσότητας αίματος που χάνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι 30-40ml και 4 έως 12 κουταλάκια του γλυκού εμμηνορροϊκών υγρών από τα οποία, όμως, μόνο μια μικρή ποσότητα από αυτά είναι αίμα. Δεδομένου ότι ο οργανισμός περιέχει κατά μέσο όρο 4 λίτρα αίμα, αυτό δεν μειώνεται παρά ελάχιστα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Άρα η όποια αδυναμία η εξάντληση δεν δύναται να έχει προκληθεί από αυτή τη μικρή απώλεια αίματος.

Αντίθετα, η αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών τις συγκεκριμένες ημέρες, είναι τελικά η αιτία για την όποια αδυναμία. Συγκεκριμένα, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη συνεργάζονται, με αντίστοιχες αυξομειώσεις, ώστε ο οργανισμός να περάσει από το ένα στάδιο του έμμηνου κύκλου στο επόμενο. Πρόκειται για τις ορμόνες του κύκλου της περιόδου και παράγονται στις ωοθήκες. Η προγεστερόνη, η ορμόνη του έμμηνου κύκλου, μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, λιγούρα, ακμή, ευαισθησία στο στήθος και αίσθημα κόπωσης. Τα οιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο, αλλαγές στη διάθεση και πονοκέφαλο.

Τι όμως μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα για να αντισταθμίσει τα αποτελέσματα της αυξομείωσης αυτών των ορμονών;

Μα φυσικά η απάντηση βρίσκεται στη γυμναστική. Η άσκηση αυξάνει τις ενδορφίνες (αλυσίδες πρωτεϊνών) οι οποίες παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος κάθε φορά που κάποιος κάνει μία δραστηριότητα. Μετά από τριάντα λεπτά αεροβικής γυμναστικής επιτυγχάνεται αύξηση ενδορφινών μέχρι και 500%.

Επιπροσθέτως, η ενδορφίνες συμβάλουν αισθητά στην καταπολέμηση του πόνου, βοηθώντας πολλές γυναίκες να αποφύγουν τα παυσίπονα, τα οποία θα κατανάλωναν για να απομακρύνουν τους πόνους αυτών των ημερών.

Έτσι, η άσκηση κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, όχι μόνον δεν πρέπει να αποφεύγεται, αλλά συνιστάται. Σαφώς, αναφερόμαστε σε γυναίκες οι οποίες, ήδη, γυμνάζονται έστω 30 λεπτά την ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εντάξουν τη γυμναστική στη ρουτίνα τους τις υπόλοιπες μέρες του μήνα και σταδιακά να αρχίσουν να γυμνάζονται και τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως.

Τέλος, αλλά εξόχως σημαντική είναι η επαρκής ενυδάτωση, γενικά τις ημέρες που γυμνάζεται κάποια, αλλά ειδικά κατά την έμμηνο ρύση, καθότι, η σωστή ενυδάτωση βοηθά στην μείωση του φουσκώματος και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης πονοκεφάλων και ζαλάδων.