Πώς θα καθυστερήσω την περίοδο με και χωρίς χάπια; Το λεμόνι και άλλοι 7 φυσικοί τρόποι

Πώς θα καθυστερήσω την περίοδο με και χωρίς χάπια: Πέρα από το γνωστό σε όλους γιατροσόφι με το λεμόνι, που έχει μοιραστεί μαζί μας η γιαγιά μας, υπάρχουν ακόμη αρκετοί τρόποι φυσικοί και μη. Γιατί να θέλετε να καθυστερήσετε την περίοδο σας;

Γιατί μερικές φορές πρόκειται να έρθει σε χρονική στιγμή που δεν είναι βολική για εσάς. Μπορεί να πέφτει πάνω στις καλοκαιρινές διακοπές, σε περίοδο εξετάσεων ή σε κάποια σημαντική προσωπική στιγμή και δεν θέλετε να έχετε τα συμπτώματα και την αναστάτωση που συχνά προκαλεί.

Πώς θα καθυστερήσω την περίοδο χωρίς χάπια;

Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο συμβάλλει στην απώλεια βάρους, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της περιόδου και καθυστερεί την εκδήλωσή της. Προσθέστε τρία κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό, τρεις φορές την ημέρα για μια εβδομάδα.

Σπόροι κόλιανδρου

Η χρησιμότητα των σπόρων κόλιανδρου δεν περιορίζεται μόνο στην προσθήκη γεύσης στα φαγητά, είναι επίσης πολύ χρήσιμο αν θέλετε να αναβάλετε την περίοδο σας με φυσικό τρόπο. Μπορείτε να φτιάξετε ένα ρόφημα με σπόρους κόλιανδρου ως εξής: Βάλτε 20 γραμμάρια σπόρων κόλιανδρου σε 2 φλιτζάνια νερό. Βράστε το νερό για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Η ιδανική μορφή αυτού το ροφήματος είναι να αφήσετε το νερό να μειωθεί στο ήμισυ της ποσότητας του. Πιείτε αυτό το νερό καθημερινά για μια εβδομάδα πριν από την ημερομηνία της περιόδου σας.

Φάβα

Ένα μικρό πιάτο φάβα κάθε πρωί, με άδειο στομάχι για μια εβδομάδα πριν την αναμενόμενη ημερομηνία της περιόδου, είναι ακόμα ένας τρόπος για να την καθυστερήσετε φυσικά.

Καρπούζι

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά που ρίχνουν την θερμοκρασία του σώματος, όταν προσπαθείτε να καθυστερήσετε την περίοδο.

Όταν ο οργανισμός ανεβάζει θερμοκρασία όχι μόνο δεν καθυστερεί η περίοδος αλλά έρχεται και νωρίτερα. Το καρπούζι είναι ένα από αυτά.

Όπως το καρπούζι έτσι και το αγγούρι βοηθά στην ψύξη του σώματος, αναστέλλει την εκδήλωση των συμπτωμάτων της περιόδου και την καθυστερεί.

Σκόνη γλυκόριζας

Η σκόνη γλυκόριζας για την αναβολή της περιόδου είναι μία από τις καλύτερες διαθέσιμες φυσικές θεραπείες. Είναι πολύ αποτελεσματική και χρησιμοποιείται ευρέως.

Η γλυκόριζα παρεμποδίζει τις ορμόνες που υπάρχουν στο γυναικείο σώμα και συνεπώς καθυστερεί την έμμηνο ρύση. Για αυτό το «γιατρικό» λοιπόν θα χρειαστείτε μόνο δύο υλικά: σκόνη γλυκόριζας και ένα φλιτζάνι στραγγισμένο νερό από ρύζι.

Ρίξτε περίπου 3 έως 4 γραμμάρια σκόνης γλυκόριζας στο στραγγισμένο νερό από ρύζι και ανακατέψτε καλά. Πιείτε αυτό το ρόφημα κάθε μέρα για μία βδομάδα πριν από την ημερομηνία της περιόδου σου, προκειμένου να την καθυστερήσετε.

Σπόροι chia

Αν αφήσετε τους σπόρους chia στο νερό όλη τη νύχτα και στη συνέχεια πιείτε αυτό το νερό το πρωί, μπορεί να σας βοηθήσει να καθυστερήσετε την περίοδο σας. Είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο που ελέγχει επίσης την υπερβολική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Νερό

Το να πίνετε αρκετό νερό καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει στην καθυστέρηση της έμμηνου ρύσεως. Πολλές γυναίκες καταναλώνουν πολύ λιγότερο νερό όλη την ημέρα.

Είναι αποδεδειγμένο πως η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να καθυστερήσει την περίοδο σας, αλλά και να σας γλιτώσει από πολύ πόνο, αφού όταν αυτή θα έρθει θα είναι πολύ πιο ελαφριά από ότι τις άλλες φορές.

Πώς θα καθυστερήσω την περίοδο με χάπια;

Σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως να επιλέξετε να καθυστερήσετε την περίοδό σας. Αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια, χρησιμοποιώντας χάπια τα οποία περιέχουν ορμόνες παρόμοιες με αυτές που παράγει φυσιολογικά το σώμα σας. Συνήθως:

Υπάρχουν και κάποιες φορές βέβαια που δεν επιτυγχάνεται η επιθυμητή καθυστέρηση αλλά και τότε δεν δημιουργείται καμία άλλη αναστάτωση στο μέλλον.

Οι επιλογές που υπάρχουν για να καθυστερήσετε την περίοδό σας είναι δύο:

  • Το αντισυλληπτικό χάπι.
  • Το χάπι προγεστερόνης.

Πώς θα καθυστερήσω την περίοδο: Το αντισυλληπτικό χάπι

Το γνωστό αντισυλληπτικό χάπι είναι ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος όχι μόνο να καθυστερήσετε αλλά και συνολικά να προγραμματίστε πότε θα έρθει η περίοδός σας. Είναι προτιμότερη επιλογή:

  • εάν ήδη το χρησιμοποιείτε και σαν αντισύλληψη
  • εάν γενικά έχετε άστατο κύκλο
  • εάν γνωρίζετε καιρό πριν πότε ακριβώς θέλετε να μην έχετε περίοδο
  • εάν το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης είναι μεγάλο (π.χ. πάνω από 10 ημέρες).

Πώς δρα;

Το αντισυλληπτικό χάπι δεν προκαλεί φυσιολογική περίοδο. Εμφανίζεται φυσικά μετά την διακοπή της λήψης του ροή αίματος, αλλά σε μικρότερη ποσότητα και ένταση.

Πρόκειται μάλλον για έναν τύπο «ψευτοπεριόδου» που οφείλεται στην πτώση των οιστρογόνων όταν σταματάτε να λαμβάνετε το δισκίο. Αυτού του τύπου η ψευτοπερίοδος δεν εμφανίζεται φυσιολογικά μέχρι να σταματήσουμε την λήψη των δισκίων και να πέσουν έτσι τα επίπεδα των ορμονών (συνήθως μια φορά τον μήνα στο διάλλειμα των 7 ημερών).

Η αντισυλληπτική δράση των δισκίων οφείλεται στις ορμόνες του οι οποίες εμποδίζουν την ωορρηξία και αλλάζουν την σύσταση της βλέννας του τραχήλου.

Πώς θα το πάρετε;

Προτιμήστε αντισυλληπτικά χάπια που έχουν σταθερή δόση και περιέχουν 21 χάπια, ένα για κάθε μία από τις ημέρες που θα το πάρετε (μονοφασικά αντισυλληπτικά χάπια) π.χ. Yasmin, Yasminelle, Mercillon, Labous.

Μετά τα 21 χάπια ακολουθεί ένα διάστημα 7 ημερών χωρίς χάπι. Φυσιολογικά η ροή του αίματος ξεκινά λίγες ημέρες αφού σταματήσετε να παίρνετε το χάπι, και σίγουρα μέσα σε αυτό το διάστημα των 7 ημερών. Εάν θέλετε να καθυστερήσετε την περίοδο σας:

  • πάρτε τα 21 χάπια που βρίσκονται στο κουτί χωρίς να ξεχάστε κανένα
  • μόλις τελειώσουν ξεκινήστε αμέσως ένα δεύτερο κουτί χωρίς να κάνετε το συνηθισμένο διάλλειμα των 7 ημερών
  • συνεχίστε τα χάπια από το δεύτερο κουτί για όσο διάστημα δεν θέλετε να έχετε ροή. Δεν είναι απαραίτητο να πάρετε όλα τα χάπια από το δεύτερο κουτί αλλά μόνο όσα χρειάζεται για να καθυστερήσετε την περίοδο για τις συγκεκριμένες μέρες
  • μόλις σταματήσετε την λήψη των χαπιών από το δεύτερο κουτί θα έχετε περίοδο, το αργότερο σε 7 ημέρες
  • εάν επιθυμείτε να συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε τα χάπια σαν αντισύλληψη, ξεκινήστε το επόμενο κουτί μετά το συνηθισμένο διάλλειμα των 7 ημερών.

Ουσιαστικά αυτό που χρειάζεται είναι να μην διακόψετε το χάπι για όσο διάστημα δεν θέλετε να έχετε περίοδο. Ο παραπάνω τρόπος λήψης ισχύει για τα μονοφασικά αντισυλληπτικά χάπια.

Αν ήδη χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικό χάπι, και δεν είστε σίγουρες για τον τύπο θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τι να προσέξετε;

Παίρνοντας τα δύο κουτιά, το ένα αμέσως μετά το άλλο, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για περιστασιακή χρήση. Εννοείται ότι με την ορθή λήψη τους έχετε ταυτόχρονα και αντισυλληπτική προστασία.

Προσοχή στη λήψη του χρειάζεται:

  • εάν έχετε προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, ημικρανίες, ιστορικό θρόμβωσης και άλλα
  • επίσης εάν είστε υπέρβαρή ή καπνίστρια και είστε πάνω από 35 ετών
  • εάν έχετε πρόσφατα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση
  • εάν υπάρχει ιστορικό θρόμβωσης στην οικογένειά σας.

Τα αντισυλληπτικά χάπια χρησιμοποιούνται ευρέως και δεν δημιουργούν σοβαρές παρενέργειες και προβλήματα.

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν με την λήψη του χαπιού, είναι διαφορετικά για την κάθε γυναίκα.

Δεν είναι συχνά, είναι συνήθως ήπια και σταματούν με την διακοπή των χαπιών.

  • ναυτία και πονοκέφαλος ή ημικρανίες
  • πόνο και πρήξιμο στο στήθος
  • πόνο στην κοιλιά ή στα πόδια
  • εύκολη κόπωση
  • αλλαγές στην διάθεση και στο libido (σεξουαλική διάθεση).

Η σοβαρότερη παρενέργεια, αν και σπάνια, των αντισυλληπτικών χαπιών είναι η θρόμβωση.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε κάποια αντισυλληπτική μέθοδο θα μπορούσατε να σκεφτείτε εάν το χάπι είναι η κατάλληλη μέθοδος για εσάς ώστε να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε σε πιο μόνιμη βάση.

Μπορεί να μην δουλέψει;

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, η χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών είναι ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος.

Μερικές φορές όμως (5-10% των περιπτώσεων), ειδικά εάν είναι η πρώτη φορά που παίρνετε το χάπι, μπορεί να εμφανίζεται καθημερινά μικρή ροή αίματος που δεν σταματά με το πέρασμα των ημερών.

Οφείλεται στην προσαρμογή του σώματος (της μήτρας) στο νέο ορμονικό περιβάλλον που προκαλεί το χάπι.

Αν και δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα μπορεί να συνεχιστεί όλο το διάστημα και να μην επιτρέψει να είστε «καθαρή» το χρονικό διάστημα που εσείς επιθυμείτε.

Η διακοπή του χαπιού θα άρει το πρόβλημα.

Γενικά εάν έχετε ξεκινήσει το αντισυλληπτικό χάπι και διαπιστώσετε ροή μετά την 10η ημέρα, ενώ το λαμβάνετε κανονικά, μιλήστε με τον ιατρό σας.

Πλεονεκτήματα

  • Παρέχει αντισυλληπτική προστασία
  • Η χρήση του μπορεί να επεκταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
  • Είναι αποτελεσματικό και σε γυναίκες με άστατο κύκλο

Μειονεκτήματα

  • Περισσότερες παρενέργειες, σε σύγκριση με το χάπι προγεστερόνης
  • Μεγαλύτερη προσοχή στην λήψη του σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις

Πώς θα καθυστερήσω την περίοδο: Το χάπι προγεστερόνης

Εναλλακτική λύση στο αντισυλληπτικό χάπι είναι να πάρετε χάπια προγεστερόνης λίγες ημέρες πριν τη επικείμενη περίοδό σας. Τα χάπια που περιέχουν νορεθιστερόνη είναι μία αξιόπιστη επιλογή. Πρόκειται για τα Primolut-Nor 5mg/tabl. Είναι προτιμότερη επιλογή:

  • εάν η απόφαση είναι της τελευταίας στιγμής και δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο που χρειάζεται το αντισυλληπτικό χάπι για να δράσει
  • εάν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις ή παρενέργειες από την λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού.

Πώς δρα;

Το Primolut-Nor είναι ένα προγεσταγόνο, δηλαδή συνθετικό ορμονικό προϊόν που έχει κοινές ιδιότητες με τη φυσική γυναικεία ορμόνη προγεστερόνη.

Η προγεστερόνη είναι ορμόνη που παράγεται φυσιολογικά κυρίως στο δεύτερο μισό του κύκλου, μετά την ωοθυλακιορρηξία. Στηρίζει το ενδομήτριο και δεν επιτρέπει να έρθει περίοδος.

Όταν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη τα επίπεδα προγεστερόνης πέφτουν σταδιακά και το ενδομήτριο αποπίπτει σαν περίοδος. Η λήψη χαπιών Primolut-Nor διατηρεί το ενδομήτριο όπως η φυσική προγεστερόνη. Όταν διακοπούν τα χάπια τότε έρχεται η περίοδος.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η χρήση Primolut-Not δεν προσφέρει αντισυλληπτική προστασία.

Πώς θα το πάρετε;

Το κάθε κουτί Primolut-Nor 5mg περιέχει 20 χάπια. Ξεκινήστε υπολογίζοντας πότε θα έρθει η επόμενη περίοδος και για πόσες ημέρες θέλετε να την καθυστερήσετε.

  • εάν έχετε σχετικά σταθερή περίοδο ξεκινήστε τα χάπια 5 ημέρες πριν την αναμενόμενη πρώτη ημέρα της περιόδου
  • εάν ο κύκλος σας είναι άστατος ξεκινήστε 5 ημέρες πριν από την ημερομηνία που επιθυμείτε να μην έχετε περίοδο
  • πάρτε ένα χάπι Primolut-Nor 5 mg δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ σε σταθερή ώρα, χωρίς να ξεχνάτε κανένα
  • συνεχίστε τα χάπια για όσο χρονικό διάστημα επιθυμείτε να μην έχετε περίοδο
  • μπορείτε να τα πάρετε συνολικά για 2 εβδομάδες ή μέγιστο 3 μετά από συνεννόηση όμως με τον ιατρό σας
  • η περίοδός θα ξεκινήσει κανονικά 2-7 ημέρες μετά τη διακοπή των χαπιών.

Εάν δεν κάνετε χρήση αντισυλληπτικών δισκίων θα μπορούσατε να σκεφτείτε την χρήση σας νορεθιστερόνης (Primolut-Nor) πάντα  με συνταγή του γιατρού σας.

Τι να προσέξετε;

Αν έχετε άστατο κύκλο τότε η μέθοδος αυτή ίσως να μην αποδειχθεί τόσο αποτελεσματική και ενδεχομένως να είναι προτιμότερο το αντισυλληπτικό χάπι.

Η χρήση Primolut-Nor (νορεθιστερόνης) είναι ασφαλής. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις όπου η χρήση του είναι καλύτερο να αποφεύγεται:

  • εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε έγκυος
  • εάν θηλαζετε
  • εάν έχετε αυξημένο κίνδυνο για φλεβική θρόμβωση λόγω ιστορικού
  • εάν υπάρχουν προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, ημικρανίες ή παθήσεις του ήπατος
  • εάν υπάρχει ιστορικό θρόμβωσης στην οικογένειά σας.

Μερικές γυναίκες μπορεί να εκδηλώσουν ήπιες παρενέργειες. Αυτές είναι παροδικές και υποχωρούν μόλις σταματήσετε το χάπι. Οι πιο κοινές είναι:

  • το αίσθημα φουσκώματος κυρίως στην κοιλιά
  • στομαχικές διαταραχές και ναυτία
  • δυσφορία και πρήξιμο στο στήθος μαστούς
  • σπανιότερα μειωμένη σεξουαλική διάθεση (libido).

Μπορεί να μην δουλέψει;

Η λήψη του Primolut-Nor όπως αναφέραμε πιο πάνω είναι αποτελεσματική με την προϋπόθεση να λαμβάνεται τουλάχιστον 4-5 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο.

Εάν παρουσιάσετε ροή ενώ έχετε ξεκινήσει να παίρνετε το Primolut-Nor σημαίνει ότι τα επίπεδα προγεστερόνης, στον συγκεκριμένο κύκλο, έπεσαν νωρίτερα και άρα η περίοδος έρχεται γρηγορότερα από ότι προβλεπόταν.

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια άλλη παρέμβαση για να σταματήσει η περίοδος σε αυτό το σημείο και θα πρέπει να διακόψετε το χάπι.

Πλεονεκτήματα

  • Μπορείτε να το πάρετε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή
  • Συνολικά λαμβάνετε λιγότερα χάπια
  • Έχουν λιγότερες παρενέργειες και καλύτερο προφίλ ασφάλειας

Μειονεκτήματα

  • Είναι λιγότερο αποτελεσματική μέθοδος ιδιαίτερα σε γυναίκες με άστατο κύκλο
  • Δεν παρέχουν αντισυλληπτική προστασία

Μην ξεχνάτε

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό:

  • Να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν ξεκινήσετε την αγωγή που έχετε επιλέξει. Μπορεί να σας υποδείξει ποια είναι η πιο κατάλληλη προσέγγιση για την περίπτωση σας και να σας συμβουλεύσει σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα κατά την λήψη της αγωγής.
  • Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε χάπι διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αντένδειξη για να χρησιμοποιήσετε τα χάπια και ότι δεν αλληλεπιδρούν με κάποιο από τα χάπια που ήδη παίρνετε.