Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να είναι το Α και το Ω για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, ωστόσο αν δεν τα πλύνουμε σχολαστικά μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεως.
Μην ξεχνάτε ότι όλα –μα όλα!– τα τρόφιμα, ζωικά και φυτικά, μπορεί να κρύβουν μικροβιολογικούς και άλλους κινδύνους.
Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), οι οποίοι συγκέντρωσαν σε ένα οδηγό τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των καταναλωτών για τον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι. Ενημερωθείτε ώστε να είστε σίγουροι ότι προασπίζεστε σωστά την υγεία της οικογένειά σας! Ελάτε λοιπόν να λύσουμε τις απορίες σας!
Πλένετε σωστά τα λαχανικά σας;
Μαρούλι και άλλα φυλλώδη λαχανικά:
Γεμίζετε ένα μεγάλο μπολ με νερό και βυθίζετε τα λαχανικά σε αυτό. Περιστρέφετε τα λαχανικά για να απομακρύνετε οποιοδήποτε ξένο σώμα όπως χώμα, πετραδάκι κ.ά., και τα αφήνετε να παραμείνουν για ένα λεπτό ώστε το ξένο σώμα να πέσει στο κάτω μέρος. Η αλλαγή του νερού στο μπολ ή υπερχείλιση σε τρεχούμενο νερό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση οργανικών ρύπων και ξένων σωμάτων. Τέλος, μπορείτε να τοποθετήστε τα λαχανικά σε ένα σουρωτήρι και να ξεπλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.
Ριζώδη, κονδυλώδη και βολβώδη λαχανικά (π.χ. παντζάρια):
Τρίβετε με κρύο τρεχούμενο νερό με μια βούρτσα λαχανικών.
Ανθεκτικά λαχανικά και φρούτα:
Για λαχανικά και φρούτα όπως φασολάκια, σπαράγγια, αγγούρια, μήλα, αχλάδια και ροδάκινα/βερίκοκα, ξεπλένετε καλά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό χαμηλής πίεσης, ενώ τρίβετε απαλά με τα χέρια μας διασφαλίζοντας ότι έχουν πλυθεί όλες οι πλευρές χωρίς να τα τραυματίσετε. Αφήνετε τα λαχανικά να στεγνώσουν σε ένα καθαρό σουρωτήρι εάν χρειαστεί.
Τρυφερά – ευπαθή λαχανικά και φρούτα:
Για πιο μαλακά/τρυφερά/ευπαθή προϊόντα όπως τομάτες, ώριμα πυρηνόκαρπα (κεράσια, μάνγκο κ.α.), άλλα φρούτα, μανιτάρια και μούρα, ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό χαμηλής πίεσης, γυρίζοντας τα προϊόντα απαλά με τα χέρια σας για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι πλευρές ξεπλένονται αλλά δεν τραυματίζονται. Αφήνετε τα λαχανικά σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή χαρτοπετσέτες για να στεγνώσουν, ώστε να μην συνθλίβονται. Επειδή οι μπανάνες ξεφλουδίζονται, πρέπει απλά να θυμάστε να πλένετε τα χέρια σας μετά το ξεφλούδισμα και πριν αγγίξετε ή καταναλώσετε την (εσωτερική) σάρκα.
Μην ξεχνάτε
Η σωστή επιλογή, αλλά και το καθάρισμα, το πλύσιμο, η αφαίρεση των εξωτερικών φύλλων και το μαγείρεμα αλλά και το ζεμάτισμα χόρτων και λαχανικών ελαχιστοποιούν τους μικροβιολογικούς κινδύνους και παράλληλα μειώνουν κάπως τα επίπεδα ορισμένων δυνητικά επικίνδυνων χημικών υπολειμμάτων και τοξικών ουσιών.
* Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας τακτικά. Ειδικά πριν από το φαγητό θα πρέπει να τα σκουπίζετε και να τα στεγνώνετε πολύ καλά.
* Εάν έχετε πλύνει στο νεροχύτη νωπό κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι θα πρέπει πρώτα να απολυμάνετε καλά και να ξεπλύνετε με άφθονο νερό και μετά να πλύνετε τα φρούτα ή τα λαχανικά σας!
Πώς δεν θα πάθετε γαστρεντερίτιδα στις διακοπές
Ταξίδι σε άγνωστα μέρη ή με χαμηλό επίπεδο υγιεινής; Μάλλον θα πρέπει να έχετε τεταμένη την προσοχή σας γιατί οι διάρροιες και οι γαστρεντερίτιδες παραμονεύουν! Δείτε, λοιπόν, πώς θα περιορίσετε τις πιθανότητες να πάθετε γαστρεντερίτιδα και απολαύστε τις διακοπές σας χωρίς απρόοπτα!
Έξυπνα μέτρα για να την προλάβετε!
1. Πίνετε μόνον εμφιαλωμένο νερό, κατά προτίμηση ανθρακούχο. Χρησιμοποιείτε επίσης εμφιαλωμένο νερό και για την προετοιμασία των ροφημάτων και αφεψημάτων σας, καθώς και για το πλύσιμο των δοντιών.
2. Ιδιαίτερα όταν ταξιδεύετε σε άγνωστα μέρη φροντίστε να μη βάζετε στο νερό, στα ποτά ή στους χυμούς σας παγάκια από κοινό νερό βρύσης.
3. Ακολουθήστε σχολαστικά τους κανόνες ατομικής υγιεινής. Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας και ειδικά όταν τα πλένετε πριν από το φαγητό, να τα σκουπίζετε και να τα στεγνώνετε πολύ καλά.
4. Μην καταναλώνετε ποτέ τρόφιμα αγορασμένα από πλανόδιους πωλητές.
5. Μην πίνετε γάλα και μην τρώτε γαλακτομικά προϊόντα που δεν είναι επώνυμα, παστεριωμένα και συσκευασμένα.
6. Μην επιλέγετε στην τύχη που θα φάτε. Κάντε μια μικρή έρευνα ρωτώντας ντόπιους. Η ερώτηση είναι απλή: «Εσείς όταν βγαίνετε, πού τρώτε;» Γενικά επιδιώξτε να γευματίζετε σε γνωστά εστιατόρια που δείχνουν καθαρά και χαίρουν καλής φήμης.
7. Αποφύγετε να τρώτε από μπουφέ, ιδίως εάν τα τρόφιμα φαίνονται εκτεθειμένα και δεν είναι κατάλληλα προστατευμένα.
8. Μην τρώτε «κρύα πιάτα» και γενικά τρόφιμα που έχουν αφεθεί να κρυώσουν για πολύ χρόνο.
9. Αποφύγετε τις σαλάτες με ωμά λαχανικά, προτιμάτε τα καλά ψημένα ή βρασμένα.
10. Μην καταναλώνετε ωμά θαλασσινά ή ψάρια και κρέατα που είναι μισοψημένα – όλα τα ζωικά τρόφιμα πρέπει να είναι πολύ καλά ψημένα!
11. Αποφύγετε φαγητά που είναι περιχυμένα με σάλτσες ή μαγιονέζα, όπως επίσης και τα τοπικά εδέσματα που περιέχουν ωμά υλικά, δεν είναι καλά ψημένα ή δεν γνωρίζετε τι ακριβώς περιέχουν.
12. Επιλέγετε φρούτα με χοντρή φλούδα. Η φλούδα πρέπει να καθαρίζεται πάντα και μάλιστα πολύ βαθιά!
Κι αν συμβεί;
Τα συμπτώματα στη γαστρεντερίτιδα αρχίζουν συνήθως ξαφνικά και περιλαμβάνουν διάρροιες και εμέτους. Επίσης μπορεί να συνοδεύονται από στομαχόπονο, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους. Εάν λοιπόν τελικά δεν αποφύγετε τη γαστρεντερίτιδα:
* Συμβουλευτείτε αμέσως ιατρό και μείνετε κλινήρης.
* Φροντίστε να εξασφαλίζετε σωστή ενυδάτωση καθώς μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση και διαταραχή ηλεκτρολυτών από τις συνεχείς υδαρείς κενώσεις και τους εμέτους. Καταναλώνετε υγρά (εμφιαλωμένο νερό καλής ποιότητας, αφεψήματα, απλές σούπες καλά βρασμένες), σε μικρές ποσότητες και στα τακτά χρονικά διαστήματα.
* Να θυμάστε ότι οι ηλεκτρολύτες είναι πολύτιμοι για τη σωστή ενυδάτωση – ιδιαίτερα σε οξείες καταστάσεις όπως στην γαστρεντερίτιδα. Ενα ηλεκτρολυτικό διάλυμα που θα περιέχει κάλιο, νάτριο, ασβέστιο κ.ά., θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να αναπληρώσει τους ηλεκτρολύτες που είναι απαραίτητοι για την καλή του λειτουργία.
* Μετά τις 48 ώρες μπορείτε να αρχίσετε σιγά σιγά να λαμβάνετε στερεά τροφή, κυρίως υδατάνθρακες χωρίς πολλές φυτικές ίνες και χωρίς καθόλου σάλτσες (λαπάς, μανέστρα, κριθαράκι, φρυγανιές κ.ά.).