Ψωρίαση: Ποια τρόφιμα ενισχύουν τη ψωρίαση

Η ψωρίαση ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους, εκτός από την κατάλληλη αγωγή για τον περιορισμό της, μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας και με την κατάλληλη διατροφή.

Παρακάτω θα δείτε μία σειρά από συμβουλές για τα τρόφιμα, τα οποία θα πρέπει να αποφεύγετε, αλλά και αυτά που θα εντάξετε στη διατροφή σας για καλύτερα αποτελέσματα. Τις συμβουλές παρέχει ο σύλλογος ΚΑΛΥΨΩ (Σωματείο Υποστήριξης Ψωρια- σικών Ασθενών) με τη βοήθεια και την επιστημονική συμβουλή της κας Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου.

Ποια τρόφιμα πυροδοτούν τη ψωρίαση

Οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με το πώς ορισμένες τροφές προκαλούν μια φλεγμονώδη απόκριση. Έρευνες υποδεικνύουν ότι ορισμένες τροφές, ειδικά αυτές που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία, βάζουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματός σας σε υπερένταση.

Για παράδειγμα, τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στον λιπώδη ιστό (σωματικό λίπος), που βρίσκεται σε όλο το σώμα σας. Η συνεχιζόμενη φλεγμονή του λιπώδους ιστού (συνήθης σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα) αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ψωρίασης.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες «φλεγμονωδών τροφών» που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης.

 • Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κάνει το συκώτι σας να λειτουργεί υπερωριακά. Πρέπει να παράγει χημικές ουσίες για να μεταβολίσει το αλκοόλ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια φλεγμονή εάν πίνετε πολύ ή τακτικά. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να βλάψει τα καλά βακτήρια στο έντερο σας, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή στο κόλον και τα έντερα σας.
 • Γαλακτοκομικά: Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Τα προϊόντα που περιέχουν αγελαδινό γάλα περιέχουν επίσης καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να χωνέψουν: τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ο χρόνιος γαστρεντερικός ερεθισμός από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή. Για μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα της ψωρίασης βελτιώνονται όταν κόβουν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους.
 • Τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, σφολιάτες αρτοσκευάσματα από λευκό αλεύρι). Τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συγκριτικά με τα αντίστοιχα ολικής αλέσεως, με αποτέλεσμα να περιέχουν πολλή ζάχαρη, η οποία μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν επίσης τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης, τα οποία είναι ουσίες στο αίμα που μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή.
 • Τροφές με κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά: Τα λίπη στα επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά), στα τηγανητά, στο αγελαδινό γάλα, το γρήγορο φαγητό και πολλά επεξεργασμένα σνακ (σφολιάτες, ζύμες από λευκό αλεύρι) είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονή στο σώμα. Αυτά τα λίπη αυξάνουν την ποσότητα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα σας, που είναι γνωστή ως «κακή χοληστερόλη». Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ του υπερβολικού λίπους στο σώμα και της ανάπτυξης ψωρίασης, καθώς και της επιδείνωσης των συμπτωμάτων της ψωρίασης.
 • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη: Το σώμα μας παράγει ινσουλίνη για να επεξεργαστεί τη ζάχαρη, αλλά η υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη αναγκάζει το σώμα μας να αποθηκεύσει αυτή την επιπλέον ενέργεια στα λιπώδη κύτταρα και να προκαλέσει φλεγμονή του λιπώδους ιστού. Τα τρόφιμα με πολλά πρόσθετα σάκχαρα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες. Επίσης, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή.
 • Τροφές που περιέχουν γλουτένηΗ έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με ψωρίαση τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά κοιλιοκάκης. Σε άτομα με κοιλιοκάκη, η γλουτένη (μια πρωτεΐνη στο σιτάρι και σε ορισμένα άλλα δημητριακά) πυροδοτεί μια αυτοάνοση απόκριση που προκαλεί το σώμα να επιτεθεί στους ιστούς στο λεπτό έντερο. Τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τη γλουτένη, αν και ορισμένα άτομα χωρίς τη νόσο έχουν διαπιστώσει ότι η μείωση της γλουτένης στη διατροφή τους μειώνει τις εξάρσεις της ψωρίασης.

Τροφές που πρέπει να φάτε εάν έχετε ψωρίαση

Ακριβώς όπως ορισμένα τρόφιμα προκαλούν φλεγμονή, άλλα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Οι καλύτερες τροφές, εάν έχετε ψωρίαση, περιλαμβάνουν:

 • Ψάρια, άπαχη πρωτεΐνη ή πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης όπως το τόφου
 • Φρούτα και λαχανικά
 • Όσπρια (φασόλια και φακές)
 • Ξηροί καρποί και σπόροι
 • Ελαιόλαδο
 • Μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά
 • Ολικής αλέσεως

Ψωρίαση: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης. Οι τύποι ψωρίασης περιλαμβάνουν ψωρίαση πλάκας, ψωρίαση στο στόμα, αντίστροφη ψωρίαση, φλυκταινώδη ψωρίαση και ερυθροδερμική ψωρίαση.

Συνδέεται η ψωρίαση με άλλες καταστάσεις υγείας;

Ναί. Η ψωρίαση σχετίζεται με καταστάσεις υγείας όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης και κατάθλιψη.

Όλοι οι άνθρωποι με ψωρίαση έχουν επίσης ψωριασική αρθρίτιδα;

Όχι. Εκτιμάται ότι έως και το 30 τοις εκατό των ατόμων με ψωρίαση θα αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα. Η ψωρίαση εμφανίζεται πριν από τη νόσο των αρθρώσεων στο 85 τοις εκατό των ατόμων με ψωριασική αρθρίτιδα.

Ψωρίαση: Τι μπορεί να προκαλέσει έξαρση;

Οι εξάρσεις ψωρίασης μπορεί να προκληθούν από στρες, κρύο καιρό, ξηροδερμία, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και κάπνισμα. Η αποφυγή ορισμένων τροφών και αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην ψωρίαση.

Σημάδια και συμπτώματα της ψωρίασης

Οι πλάκες ψωρίασης μπορεί να κυμαίνονται από μερικά σημεία απολέπισης που μοιάζουν με πιτυρίδα έως μεγάλες εκρήξεις που καλύπτουν μεγάλες περιοχές. Τα συμπτώματα και η εμφάνιση της νόσου ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της ψωρίασης.

Μερικά κοινά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Αποχρωματισμένα μπαλώματα ή ανυψωμένες πλάκες δέρματος που καλύπτονται με λέπια
 • Ξηρό ή σκασμένο δέρμα που αιμορραγεί
 • Κάψιμο, κνησμός ή πόνος κοντά στις πληγείσες περιοχές
 • Πυκνά Πρησμένες αρθρώσεις

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου της ψωρίασης

Η ψωρίαση, γενικά, είναι μια γενετική πάθηση που μεταδίδεται από οικογένειες. Είναι πιθανό ότι πολλά γονίδια πρέπει να επηρεαστούν για να επιτραπεί η εμφάνιση ψωρίασης και ότι συχνά προκαλείται από ένα εξωτερικό γεγονός, όπως μια λοίμωξη.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό ή η παχυσαρκία, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης ψωρίασης. Σύμφωνα με το Εθνικό Foundationδρυμα oriasisωρίασης (NPF), τουλάχιστον το 10 τοις εκατό των ανθρώπων κληρονομούν γονίδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ψωρίαση, αλλά μόνο το 3 τοις εκατό ή λιγότερο στην πραγματικότητα αναπτύσσουν τη νόσο.

Για το λόγο αυτό, πιστεύεται ότι η ασθένεια προκαλείται από συνδυασμό γενετικών και εξωτερικών παραγόντων ή ενεργοποιητών. Ένα ξέσπασμα ψωρίασης μπορεί να προκληθεί από:

Στρες

Το άγχος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για ορισμένα άτομα με ψωρίαση, είτε προκαλώντας έξαρση της ψωρίασης για πρώτη φορά είτε επιδεινώνοντας τη διάγνωση.

“Η ψωρίαση εξαρτάται πολύ από το άγχος. Φουντώνει πολύ εύκολα όταν οι ασθενείς είναι υπό στρες και τείνει να βελτιώνεται όταν είναι χαλαροί. Οι τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως η άσκηση, η γιόγκα και ο διαλογισμός, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Κρύος καιρός

Όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός το υπεριώδες φως του ήλιου απενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος, το οποίο είναι υπερδραστήριο σε άτομα με ψωρίαση. Ελέγξτε με τον δερματολόγο σας πριν ταξιδέψετε για συμβουλές για την ασφάλεια του ήλιου στο δέρμα και περιορίστε την καθημερινή σας έκθεση σε όχι περισσότερο από 10 λεπτά άμεσου ηλιακού φωτός.

Ξηρό δέρμα

Οτιδήποτε τραυματίζει το δέρμα μπορεί να προκαλέσει έξαρση ψωρίασης, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικά ξηρού δέρματος.

Η λύση: Κρατήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο. Εάν είστε αλλεργικοί στα αρώματα των ενυδατικών, χρησιμοποιήστε ένα προϊόν χωρίς άρωμα για να αποφύγετε εξάνθημα.

Εμβολιασμοί

Όπως και με το ξηρό δέρμα, η διάτρηση του δέρματος κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της ψωρίασης, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να παραλείψετε την απαραίτητη διαδικασία.

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε: Εάν παίρνετε ένα ισχυρό φάρμακο για την ψωρίαση που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα (όπως μια βιολογική θεραπεία), δεν πρέπει να κάνετε ένα εμβόλιο. Το σώμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσει έναν ζωντανό ιό λόγω των φαρμάκων που παίρνετε.

Σε αυτήν την περίπτωση, ζητήστε από το γιατρό σας ένα εμβόλιο που περιέχει απενεργοποιημένο ιό. Οι β-αποκλειστές για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του λιθίου για μια ψυχική διαταραχή μπορούν να επιδεινώσουν την ψωρίαση. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να αλλάξει το φάρμακό σας σε άλλο φάρμακο που δεν θα επηρεάσει την ψωρίαση.

Εάν παίρνετε λίθιο, ο δερματολόγος σας μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε θεραπεία με φως ή μια τοπική θεραπεία για την ψωρίαση.

Λοιμώξεις του Άνω Αναπνευστικού

Τα κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις, ιδιαίτερα ο στρεπτόκοκκος, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης. Εάν έχετε ψωρίαση και εμφανίσετε πονόλαιμο, αντιμετωπίστε τον και φροντίστε να λάβετε καλλιέργεια για έλεγχο για στρεπτόκοκκο.

Τα μακροχρόνια αντιβιοτικά μπορεί να είναι μια επιλογή για κάποιον που έχει ψωρίαση και συχνό πονόλαιμο.

Κάπνισμα

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2012 στο American Journal of Epidemiology, οι καπνιστές έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Σε μια μικρότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 στο International Journal of Dermatology και εξέτασε δίδυμα, οι βαρείς καπνιστές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ψωρίαση.

Διατροφή

Οι μελέτες δεν έχουν δείξει κανένα ευεργετικό αποτέλεσμα από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για την ψωρίαση, αλλά η αποφυγή ορισμένων τροφών μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει με την ψωρίαση. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά άτομα με ψωρίαση μπορεί επίσης να έχουν ευαισθησία στη γλουτένη και η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Σε γενικές γραμμές, εάν διαπιστώσετε ότι μια συγκεκριμένη τροφή κάνει την ψωρίαση χειρότερη, προσπαθήστε να την αποφύγετε.

Αλκοόλ

Για μερικούς ανθρώπους με ψωρίαση, η κατανάλωση περισσότερων από ένα ή δύο ποτών την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί εξάρσεις ψωρίασης, αλλά η σχέση δεν είναι ισχυρή. Οι φλεγμονές από τη χρήση αλκοόλ θα μπορούσαν επίσης να συνδεθούν με ψυχολογικό στρες.

Τύποι Ψωρίασης

Υπάρχουν πέντε τύποι ψωρίασης, ωστόσο οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές έχουν μόνο έναν τύπο ψωρίασης κάθε φορά. Κάθε τύπος έχει το δικό του σύνολο συμπτωμάτων.

Ψωρίαση πλάκας

Η ψωρίαση πλάκας είναι η πιο κοινή μορφή της δερματικής νόσου. Εμφανίζεται ως ανυψωμένες, αποχρωματισμένες πλάκες καλυμμένες με φολιδωτή συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος ή λέπια. Οι φαγούρες, μερικές φορές επώδυνες πλάκες μπορεί να σπάσουν και να αιμορραγήσουν και συνήθως επηρεάζουν το τριχωτό της κεφαλής, τα γόνατα, τους αγκώνες, την πλάτη, τα χέρια και τα πόδια.

Γαστρική Ψωρίαση

Συχνά ξεκινώντας από την παιδική ηλικία ή τη νεαρή ενηλικίωση, η γαστρική ψωρίαση είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος ψωρίασης. Σχεδόν το 10 τοις εκατό των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση αναπτύσσουν ψωρίαση από γούτα, σύμφωνα με το NPF. Η γαστρική ψωρίαση είναι ο τύπος ψωρίασης που συνδέεται στενότερα με μια πρόσφατη λοίμωξη από στρεπτόκοκκο. Εάν αναπτύξετε ψωρίαση στο γκουτέρ, πιθανότατα θα υποβληθείτε σε δοκιμή για βακτηρίδια στρεπτόκοκκου.

Αντίστροφη Ψωρίαση

Γνωστή και ως διατρημική ψωρίαση, η αντίστροφη ψωρίαση προκαλεί κόκκινες ή αλλοιώσεις στις δερματικές πτυχώσεις του σώματος που μπορεί να φαίνονται λείες και λαμπερές. Πρόκειται για κάθε βλάβη μπορεί να εμφανιστεί στα γεννητικά όργανα ή σε περιοχές κοντά στα γεννητικά όργανα, όπως το άνω μέρος των μηρών και η βουβωνική χώρα.

Είναι σύνηθες για τα άτομα με αντίστροφη ψωρίαση να έχουν άλλο τύπο ψωρίασης κάπου αλλού στο σώμα τους ταυτόχρονα.

Φλυκταινώδης ψωρίαση

Αυτό προκαλεί λευκές φουσκάλες πύου που περιβάλλουν κόκκινο ή αλλιώς αποχρωματισμένο δέρμα, συχνά στα χέρια ή τα πόδια. Το πύον αποτελείται από λευκά αιμοσφαίρια. Όταν τα εξογκώματα γεμάτα πύον καλύπτουν το σώμα, μπορεί να έχετε έντονο κόκκινο δέρμα και να αισθάνεστε άρρωστοι ή εξαντλημένοι και να έχετε πυρετό, ρίγη, έντονο κνησμό, γρήγορο σφυγμό, απώλεια όρεξης ή μυϊκή αδυναμία.

Ερυθροδερμική ψωρίαση

Πρόκειται για μια επικίνδυνη και σπάνια μορφή δερματικής νόσου που χαρακτηρίζεται από ευρεία, φλογερή ερυθρότητα ή άλλο αποχρωματισμό και απολέπιση του δέρματος που προκαλεί έντονο κνησμό και πόνο. Η ερυθροδερμική ψωρίαση εμφανίζεται μία ή περισσότερες φορές στο 3 τοις εκατό των ατόμων με ψωρίαση, σύμφωνα με το NPF.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ψωρίασης;

Δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που θα βοηθήσουν τους γιατρούς να διαγνώσουν την ψωρίαση. Συνήθως, ένας δερματολόγος θα εξετάσει το δέρμα σας και θα σας ρωτήσει για το οικογενειακό σας ιστορικό. Πιθανότατα θα σας δοθεί διάγνωση βάσει αυτής της φυσικής εξέτασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί θα αφαιρέσουν ένα μικρό δείγμα του δέρματος και θα το εξετάσουν κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Αυτό μπορεί να τους επιτρέψει να ρίξουν μια καλύτερη ματιά στην πληγείσα περιοχή και να κάνουν μια πιο ακριβή διάγνωση.

Διάρκεια Ψωρίασης

Η ψωρίαση θεωρείται μια χρόνια, δια βίου πάθηση. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά αυτή η διαταραχή του δέρματος μπορεί να επιδεινωθεί ή να βελτιωθεί. Για μερικούς, η ψωρίαση μπορεί να εξαφανιστεί για μήνες ή και χρόνια κάθε φορά. Αυτό είναι γνωστό ως ύφεση. Άλλοι εμφανίζουν εξάρσεις ψωρίασης σε κυκλικά μοτίβα. Για παράδειγμα, η ασθένεια μπορεί να βελτιωθεί το καλοκαίρι και να χειροτερέψει το χειμώνα.

Θεραπεία της ψωρίασης

Ενώ η ψωρίαση δεν μπορεί να θεραπευτεί, υπάρχουν αποτελεσματικές επιλογές για τη θεραπεία της. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα οφέλη, τους κινδύνους και τις παρενέργειες των θεραπειών που χρησιμοποιείτε.

Φαρμακευτική αγωγή

Οι συνταγογραφούμενες θεραπείες, όπως τοπικά στεροειδή και οι συγκεκριμένες θεραπείες (OTC) που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης. Κάθε τοπικό φάρμακο περιέχει διαφορετικά ενεργά συστατικά, όπως σαλικυλικό οξύ, και μπορεί να έρθει ως λοσιόν, κρέμα, σαμπουάν, τζελ, σπρέι ή αλοιφή.

Τα τοπικά κορτικοστεροειδή συχνά συνταγογραφούνται για ήπια ψωρίαση ή μέτρια ψωρίαση. Τα βιολογικά φάρμακα είναι ένας τύπος συστηματικής φαρμακευτικής αγωγής, που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα και μεταβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Συνήθως χορηγούνται ως ένεση.

 Φωτοθεραπεία

Η φωτοθεραπεία, όπως η φωτοθεραπεία UVB, περιλαμβάνει την έκθεση του δέρματος σας σε ελεγχόμενες ποσότητες φυσικού ή τεχνητού υπεριώδους φωτός για να μειώσετε τα συμπτώματα της ψωρίασης. Μπορεί να λάβετε αυτήν τη θεραπεία μόνοι σας ή μαζί με άλλα φάρμακα.

Πρόληψη της Ψωρίασης

Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης της ψωρίασης, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τα συμπτώματά σας και να μειώσετε τον αριθμό των εξάρσεων που αντιμετωπίζετε.

Μερικοί τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης περιλαμβάνουν:

 • Κάντε καθημερινά μπάνιο
 • Κρατήστε το δέρμα ενυδατωμένο
 • Αν μπορείτε μπορείτε να αποφύγετε τους ενεργοποιητές
 • Λάβετε μια μικρή ποσότητα ηλιακού φωτός κάθε μέρα
 • Επιπλοκές της Ψωρίασης

Η ψωρίαση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών παθήσεων υγείας, όπως:

Υψηλή πίεση του αίματος

 • Ευσαρκία Υψηλή
 • Χοληστερόλη
 • Διαβήτης
 • Καρδιαγγειακή νόσο
 • Οστεοπόρωση
 • Ηπατική νόσος
 • Νεφρική Νόσος
 • Καρκίνος
 • Ραγοειδίτιδα (οφθαλμική νόσος)
 • Νόσος του Κρον
 • Κατάθλιψη

Εκτιμάται ότι έως και το 30 τοις εκατό των ατόμων με ψωρίαση θα αναπτύξουν επίσης ψωριασική αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει τις αρθρώσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Foundation η ψωρίαση εμφανίζεται πριν από την ασθένεια των αρθρώσεων στο 85 τοις εκατό των ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα.

Οι κίνδυνοι για επιπλοκές που σχετίζονται με την ψωρίαση είναι μεγαλύτεροι όσο νεότερος είναι ένας ασθενής όταν διαγνωστεί και τόσο πιο σοβαρός είναι η ψωρίαση.

Όποιος πάσχει από ψωρίαση πρέπει να γνωρίζει ότι κινδυνεύει από συνυπάρχουσες καταστάσεις και πρέπει να παρακολουθεί αναλόγως τη συνολική του υγεία.