Ρόδι: Οφέλη στο κόκκινο – Διατροφική Αξία – Όσα θέλετε να ξέρετε

Όλοι έχουμε ακούσει πόσο καλό μας κάνει το ρόδι, ένα φρούτο που από την αρχαιότητα έχει συνδεθεί με τη γονιμότητα και την αιωνιότητα. Σύμβολο της ζωής και της καλοτυχίας, αυτό το χειμωνιάτικο φρούτο έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Αυτό το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φρούτο έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία ανδρών και γυναικών, όπως η δράση του ενάντια στη φλεγμονή που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, αλλά και η καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες.

Οι πολυφαινόλες που περιέχει και συγκεκριμένα οι τανίνες, οι ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ, είναι τα στοιχεία που ωφελούν το μυαλό και το σώμα.

Ρόδι: Ποια είναι τα οφέλη του για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη

Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που είναι βλαβερές για τον οργανισμό ενώ οι περιεχόμενες ανθοκυανίνες προσδίδουν στο ρόδι αντιφλεγμονώδη δράση. Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί αιτία εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ρευματοειδούς αρθρίτιδας, φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου ακόμη και καρκίνου. Το ρόδι έχει την ιδιότητα να αναστέλλει τη φλεγμονή, μέσω διαφόρων μηχανισμών, όπως είναι η αναστολή της δράση της κυκλο-οξυγενάσης και της λιπο-οξυγενάσης (COX και LOX), ένζυμα που συμμετέχουν στο σχηματισμό των προσταγλαδινών και τα λευκοτριενίων. Επιπλέον η αντιφλεγμονώδης δράση φαίνεται να ασκείται και μέσω αναστολής της δράση πολλών κυτοκινών που εμπλέκονται στη φλεγμονή.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ρόδι και ο χυμός του είναι γεμάτα βιταμίνη C, απαραίτητο συστατικό για την άμυνα του οργανισμού μικρών και μεγάλων, ειδικά σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων.

Αρτηριακή πίεση

Το ρόδι αποτελεί πλούσια πηγή καλίου, ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με μελέτες η συστηματική λήψη ροδιού συμβάλλει στη μείωση τόσο της διαστολικής όσο και της συστολικής πίεσης, μέσω αναστολής της δράση ενός ενζύμου (ACE), κατά 36% και 5%, αντίστοιχα. Η κατανάλωση ροδιού βοηθά τόσο ως πρόληψη αλλά και ως μέσο αντιμετώπισης της αρτηριακής υπέρτασης.

Βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος

Έρευνες έχουν δείξει πως το ρόδι μειώνει την επίδραση του στρες στα αιμοφόρα αγγεία, διεγείροντας την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, μια ουσία που προκαλεί αγγειοδιαστολή. Με τον τρόπο αυτό το ρόδι βοηθάει στην καλύτερη ροή του αίματος στα αγγεία.

Προστατεύει το DNA

Τα φυτικά και τα αντιοξειδωτικά συστατικά των ροδιών εμφανίζονται να αλληλεπιδρούν με το γενετικό υλικό και να το προστατεύουν.

Είναι αντιαλλεργικό

Τα ρόδια περιέχουν πολυφαινόλες, ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνουν τις βιοχημικές διαδικασίες που ενεργοποιούνται με τις αλλεργίες.

Προστατεύει την καρδιά

Το ρόδι, χάρη στην πλούσια σύνθεσή του σε πολυφαινόλες φάνηκε πως ασκεί ισχυρή καρδιαγγειακή προστασία, προστατεύοντας την LDL χοληστερίνη από οξείδωση και το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Οι πολυφαινόλες αποτελούν ιχνοστοιχεία τα οποία ανευρίσκονται στο κόκκινο κρασί. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση ροδιού βοηθά στην πρόληψη δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας αλλά και στη μείωση του οξειδωτικού στρες, εφόσον υπάρχει ήδη αθηροσκλήρωση.

Επιπλέον της προστασίας της LDL χοληστερίνης από οξείδωση, η συστηματική κατανάλωση ροδιού βοηθά και στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, γενικά. Συγκεκριμένα συμβάλλει στη μείωση της ολικής και LDL χοληστερίνης, δρώντας ευεργετικά ενάντια στην υπερλιπιδαιμία.

Εμποδίζει την γήρανση

Τα ρόδια περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά και ο χυμός τους είναι από αυτούς που απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.

Προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδα

Το ρόδι περιέχει ελλαγικό οξύ και πολυφαινόλες, που έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά για τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Μελέτες έδειξαν πως η συστηματική κατανάλωση εκχυλίσματος ροδιού μπορεί να αναστείλει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του. Συγκεκριμένα φαίνεται πως αναστέλλονται οι φλεγμονώδεις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η αποικοδόμηση του κολλαγόνου και η καταστροφή των αρθρώσεων

Προστατεύει από μολύνσεις

Ένα από τα εκχυλίσματα του ροδιού έχει παρατηρηθεί ότι συμβάλει στην καταπολέμηση των αρνητικών βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την αντίσταση των ιών και των μικροβίων στα φάρμακα.

Κατά της στυτικής δυσλειτουργίας

Ο χυμός ροδιού μπορεί να προλάβει τη στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με μελέτη του 2007. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν βελτίωση στις στύσεις τους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα αντιοξειδωτικά διευκολύνουν τη ροή του αίματος στο πέος.

Βελτιώνει τη μνήμη

Οι πολυφαινόλες των ροδιών μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας τους ηλικιωμένους. Σχετική μελέτη έδειξε ότι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που έπιναν καθημερινά ένα ποτήρι χυμό ροδιού επί ένα μήνα βελτίωσαν σημαντικά τους δείκτες λεκτικής και οπτικής μνήμης.

Κατά του καρκίνου του προστάτη

Μελέτη ουρολόγων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), διαπίστωσε ότι οι άντρες με καρκίνο του προστάτη που έπιναν ένα ποτήρι χυμό ροδιού την ημέρα παρουσίαζαν πολύ βραδύτερη αύξηση στα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα τους.

Καταπολεμά την παχυσαρκία

Ένα ποτήρι χυμού από ρόδι την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret, στο Εδιμβούργο, έδιναν καθημερινά για τρεις εβδομάδες σε εθελοντές συμπλήρωμα ροδιού που περιείχε τη φλούδα και τους σπόρους του φρούτου. Μετά από τρεις εβδομάδες, οι εθελοντές έπιναν ένα ποτήρι χυμό ροδιού πριν από το γεύμα που περιείχε σάλτσα ντομάτας. Όσοι είχαν λάβει το συμπλήρωμα πεινούσαν λιγότερο, είχαν λιγότερες λιγούρες και αισθάνονταν πιο χορτάτοι σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που λάμβανε εικονικό φάρμακο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πολυφαινόλες του ροδιού λειτουργούν ως κατασταλτικό της όρεξης.

Ρόδι: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το αγαπημένο φρούτο

Το ρόδι (pomegranate) ξεχωρίζει για το βασιλικό του σχήμα και το βαθυκόκκινο χρώμα του. Σύμβολο καλοτυχίας και αφθονίας, χρησιμοποιείται ως γούρι εδώ και πολλούς αιώνας και ως διακοσμητικό χώρου, αφού αποξηρανθεί. Παρά την ομορφιά του, έχει πολλά οφέλη για την υγεία, γι΄ αυτό και άξια το χαρακτηρίζουν βασιλιά των φρούτων.

Η ροδιά, η αλλιώς ροδόδεντρο, ανήκει στην οικογένια φυτών Punicaceae και αποτελεί ένα φυλλοβόλο θάμνο που καρποφορεί τους φθινοπωρινούς μήνες. Πρωτοεμφανίστηκε σε περιοχές της Ασίας, ωστόσο η καλλιέργειά του επεκτάθηκε μέχρι και τη Μεσόγειο.

Ο καρπός της ροδιάς (Punica granatum), αποτελεί ένα σφαιρικό φρούτο με σκληρό περίβλημα το οποίο περιέχει πολλούς σπόρους. Η συντήρηση του ροδιού γίνεται στο ψυγείο από 2 έως 4 μήνες. Εάν και πολύ θρεπτικός, ο καθαρισμός του καρπού απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια. Για το λόγο αυτό προτιμάται η κατανάλωση χυμού ή σε μορφή συμπληρώματος. Στην αρχαιότητα το ρόδι χρησιμοποιούνταν ως καρπός γονιμότητας, με τα χρόνια όμως αναδείχθηκαν και άλλες δράσεις του.

Ρόδι: Ποια είναι η διατροφική του αξία;

Το ρόδι αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, στα οποία και αποδίδονται πολλές από τις ιδιότητές του. Περιέχει ελλαγιταννίνες, όπως ελλαγικό οξύ, πολυφαινόλες, φλαβονόλες και ανθοκυανίνες, ενώ αποτελεί και πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και καλίου.

Περιέχει πάνω από 100 διαφορετικά φυτοχημικά συστατικά τα οποία επιπλέον από αντιοξειδωτική προστασία, προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Αποδίδει μόλις 68 θερμίδες ανά 100 γρ. φρούτου και αποτελεί έναν γευστικό και θρεπτικό σύμμαχό για το ανοσοποιητικό σύστημα και για το αδυνάτισμα.

Ως φυσικός χυμός και ως φρούτο δεν έχει συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Ως συμπλήρωμα διατροφής συστήνονται δόσεις από 250 έως 500 mg την ημέρα.