Σαλμονέλα: Το τεστ που την ανιχνεύει στο πι και φι

Ένα πειραματικό εύκολο και οικονομικό τεστ που μοιάζει με τα self test, αναμένεται να αποτελέσει μια καινοτόμο εξέλιξη, καθώς θα εντοπίζει τη σαλμονέλα σε ελάχιστο χρόνο.

Τη λύση στη μόλυνση από σαλμονέλα, μια από τις πιο κοινές τροφογενείς λοιμώξεις, φαίνεται πως ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, οι οποίοι ανέπτυξαν και παρουσίασαν ένα εύκολο και οικονομικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει σε ελάχιστο χρόνο τη σαλμονέλα στα τρόφιμα. Η νέα επιστημονική ανακάλυψη δημοσιεύεται στο Angewandte Chemie.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά απλό εργαλείο, που μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι από το σπίτι τους, ακριβώς όπως κάνουν με το τεστ COVID. «Η χρήση αυτών των δοκιμών είναι ευκολότερη από τη χρήση ενός τεστ κορωνοϊού, το οποίο πολλοί άνθρωποι ήδη κάνουν», δήλωσε ο Carlos Filipe, πρόεδρος του Τμήματος Χημικής Μηχανικής του McMaster.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σαλμονέλλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλα. Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Πώς λειτουργεί το τεστ σαλμονέλας

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα συνθετικό μόριο τοποθετημένο ανάμεσα σε μικροσκοπικά σωματίδια. Ένα υγροποιημένο δείγμα τροφής εισέρχεται στην πλατφόρμα δοκιμής, καλύπτοντας το εσωτερικό άκρο ενός δοκιμαστικού σωλήνα. Εάν το δείγμα έχει μολυνθεί από σαλμονέλα, τα σωματίδια κόβονται και το μόριο διαφεύγει. Μόλις το διάλυμα πέσει σε μια χάρτινη δοκιμαστική ταινία, ένα μολυσμένο δείγμα θα εμφανιστεί με κόκκινη απόχρωση, χάρη στον βιοαισθητήρα που δημιούργησε η ομάδα. Όσο πιο μολυσμένο το δείγμα, τόσο πιο φωτεινή γίνεται η κόκκινη κηλίδα.

Η δοκιμή μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε λιγότερο από μία ώρα, γεγονός που αποτελεί καινοτόμο εξέλιξη, καθώς η μέχρι τώρα διαθέσιμη εργαστηριακή καλλιέργεια διαρκεί τουλάχιστον μια ολόκληρη ημέρα μέχρι να δώσει αποτελέσματα.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο περιβάλλον όπου παρασκευάζεται, επεξεργάζεται ή πωλείται το φαγητό», σχολίασε ο Yingfu Li, καθηγητής Βιοχημείας και Χημικής Βιολογίας στο McMaster. «Υπάρχει ισορροπία μεταξύ κόστους, ευκολίας και ανάγκης. Εάν είναι φθηνό, αξιόπιστο και εύκολο, γιατί να μην το χρησιμοποιήσετε;» πρόσθεσε.

Υπολογίζεται ότι η σαλμονέλα προκαλεί 155.000 θανάτους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Δεδομένου του ότι τα προϊόντα πουλερικών αποτελούν κορυφαία πηγή μόλυνσης από σαλμονέλα, το νέο τεστ θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικός σύμμαχος των παραγωγών, οι οποίοι θα ήταν σε θέση να εντοπίσουν άμεσα τα μολυσμένα προϊόντα, προλαμβάνοντας τόσο τη διάθεσή τους στην αγορά, όσο και τη σπατάλη τροφίμων. Παράλληλα, το τεστ θα μπορούσε να διασφαλίσει την ασφαλή επεξεργασία προϊόντων όπως τα αυγά, ο κιμάς και τα γαλακτοκομικά είδη.

Οι ερευνητές προωθούν τώρα τη διάθεση του τεστ στην αγορά. «Η μείωση του κινδύνου, παράλληλα με τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων είναι μια μεγάλη ευκαιρία», καταλήγουν.

Σαλμονέλα: Συμπτώματα – Αναλυτική λίστα

Sos από τα κρούσματα σαλμονέλας που αυξάνονται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Προσοχή πολύ στα εστιατόρια που τρώτε και ποιες τροφές καταναλώνετε.

Παρακάτω θα δείτε έναν αναλυτικό οδηγό για τη σαλμονέλα.

Η λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια, που επηρεάζει την εντερική οδό. Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στο εντερικό σύστημα ζώων και ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των περιττωμάτων. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφίμων.

Πολλά άτομα με μόλυνση από σαλμονέλα δεν έχουν συμπτώματα. Άλλοι αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες μέσα σε 8-72 ώρες. Οι περισσότεροι υγιείς γενικότερα άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς ειδική θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρροια που συνδυάζεται με την μόλυνση από σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει τόσο ευρεία αφυδάτωση, ώστε να απαιτηθεί η συνδρομή γιατρού και κατάλληλης αγωγής για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Επίσης υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν και απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς επιπλοκές, εάν η νόσος εξαπλωθεί πέρα από το εντερικό σύστημα. Ο κίνδυνος για την μόλυνση από σαλμονέλα είναι μεγαλύτερος αν ζείτε ή ταξιδεύετε σε μέρη με κακές συνθήκες υγιεινής.

Σαλμονέλα: Τα συμπτώματα που προκαλεί

Η μόλυνση από σαλμονέλα συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση ωμών ή όχι καλά μαγειρεμένων κρεάτων, πουλερικών, αυγών ή άλλων προϊόντων με αυγό. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από αρκετές ώρες έως και δύο ημέρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής. Οι περισσότερες μολύνσεις σαλμονέλας μπορεί να παρερμηνευθούν αρχικά ως γαστρεντερίτιδα. Τα πιθανά σημάδια και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα γενικά διαρκούν 4-7 ημέρες, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες προκειμένου το εντερικό σας σύστημα να επιστρέψει στο κανονικό. Μερικοί τύποι βακτηρίων της σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια ασθένεια που σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται θανατηφόρα και είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σαλμονέλα: Διάγνωση και Θεραπεία

Η σαλμονέλα διαγιγνώσκεται με καλλιέργεια κοπράνων. Όμως ο γαστρεντερολόγος σας θα σας χορηγήσει αντιβίωση ακόμα και αν δεν έχει βγει το αποτέλεσμα της καλλιέργειας, διότι μπορεί να καθυστερήσει 2-3 ημέρες.

Συνήθως αυτοϊάται και δεν απαιτείται θεραπεία. Όμως, εάν υπάρχουν έντονα συμπτώματα ή εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές, πιθανόν να χρειασθεί ενδοφλέβια αντιβιοτική θεραπεία στο νοσοκομείο. Η αντιβιοτική θεραπεία από το στόμα διαρκεί από 2 εβδομάδες έως αρκετούς μήνες. Επίσης, χρειάζεται να παραμείνετε στο σπίτι για ανάπαυση και να μην πάτε για μπάνιο σε πισίνα ή δημόσια λουτρά.

Σαλμονέλα: Πώς να την αποφύγετε

  • Πλένετε τα χέρια σας τακτικά όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, όταν φυσάτε τη μύτη σας, όταν αγγίζετε ζώα ή όταν πετάτε τα σκουπίδια
  • Μένετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι
  • Ψήνετε επαρκώς τα φαγητά (ειδικά τα αβγά, τα πουλερικά και τα λοιπά κρέατα, και τα οστρακοειδή)
  • Πλένετε επαρκώς τα φρούτα και τα λαχανικά
  • Μην πίνετε μη παστεριωμένο γάλα
  • Διατηρείτε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας κάτω από 4,4°C και του καταψύκτη κάτω από -18°C
  • Πλένετε σχολαστικά τα χέρια, τα μαχαίρια και τους πάγκους όταν έρχονται σε επαφή με ωμό φαγητό