Σεξ στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι; Τι λένε οι γυναικολόγοι

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Μολονότι υπάρχει η πεποίθηση ότι η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαγορευτική, η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτήν.

Με την υγιή σεξουαλική ζωή δεν κινδυνεύει ούτε η γυναίκα ούτε το έμβρυο, επομένως κανείς δεν έχει λόγο να φοβάται, αντίθετα η αρμονική σεξουαλική ζωή στην περίοδο αυτή θα τονώσει ακόμα περισσότερο τη γυναικεία ψυχολογία και την εικόνα της γυναίκας για το σώμα της

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης, οι ιδιαίτερες σχέσεις του ζευγαριού αποκτούν μια άλλη πιο ενδιαφέρουσα προοπτική, δεδομένου ότι η ψυχολογία της γυναίκας είναι ανεβασμένη, διαπιστώνοντας πώς συντελούνται «μαγικές» αλλαγές στο σώμα της με λάμψη στο βλέμμα και όμορφα μαλλιάς.

Συγχρόνως, ξεκουράζεται περισσότερο, κοιμάται περισσότερο, τρέφεται καλύτερα και απολαμβάνει τις φροντίδες όλου του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Η ασφάλεια του εμβρύου

Το έμβρυο είναι απόλυτα προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο, ενώ η είσοδος του τραχήλου έχει κλείσει από την αρχή της εγκυμοσύνης με μια πυκνή βλεννώδη ουσία, που ονομάζεται τραχηλικό πώμα και στην ουσία καθιστά αδιαπέραστη τη δίοδο από τον κόλπο στον τράχηλο.

Το τραχηλικό πώμα βρίσκεται εκεί για να προστατεύσει το έμβρυο από τυχόν μολύνσεις που θα μπορούσαν να μεταφερθούν εκεί και να το βλάψουν. Το πέος του συντρόφου διεισδύει στον κόλπο, οπότε έτσι κι αλλιώς υπάρχει “απόσταση ασφαλείας” από το μωρό.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Οργασμικές συσπάσεις 

Ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις αλλά  είναι διαφορετικού τύπου και είναι αθώες.

Εάν υπάρχουν αρνητικοί παράγοντες και κυρίως στο 1ο τρίμηνο, όπως μια μήτρα που βρίσκεται σε οπίσθια κλήση ή άλλοι υψηλού κινδύνου παράγοντες, τότε ο οργασμός μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν μέχρι και σε αποβολή του εμβρύου.

Αν λοιπόν η εγκυμοσύνη δεν έχει κάποιο πρόβλημα, ο οργασμός της εγκύου δεν προκαλεί πρόωρο τοκετό.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Πρώτο τρίμηνο

Εάν η μήτρα βρίσκεται σε πρόσθια θέση χωρίς να υπάρχουν επιπλοκές όπως π.χ. είναι οι ακόλουθες:

  • αποκόλληση πλακούντος,
  • πόνος,
  • περισσότερο από ένα κύημα,
  • πρόδρομος πλακούς (ο πλακούντας να είναι χαμηλά),
  • ανεπάρκεια του τραχήλου,
  • εξωσωματική γονιμοποίηση,
  • αιμορραγία κολπική αγνώστου αιτίας

τότε η επαφή, εάν είναι αποδεκτή και από τους δύο και ευχάριστη, δεν υπάρχει λόγος να μην συντελείται. Εάν όμως συντρέχει οποιοσδήποτε από τους παραπάνω λόγους, υφίσταται απαγορευτική εντολή.

Στην περίπτωση που το ζευγάρι δεν γνωρίζει το τι συμβαίνει ή έχει φοβίες, η συ-ζήτηση με τον ιατρό επιβάλλεται και πρέπει να είναι εκτεταμένη και αναλυτική, ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα για τις δυνατότητες που υπάρχουν για μια ομαλή και ευχάριστη σεξουαλική ζωή.

Βεβαίως όλες οι γυναίκες που βρίσκονται σε μια αρχόμενη κύηση δεν είναι απαραίτητο να έχουν και αυξημένη σεξουαλική διάθεση. Το libido πότε βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και πότε σε χαμηλό. Πάρα πολλές γυναίκες επηρεάζονται αρνητικά από τις σωματικές τους αλλαγές.

Νομίζουν ότι το σώμα τους έπαυσε να είναι ερωτικό ή σεξουαλικά αρεστό στον σύντροφό τους! Στο σημείο αυτό βλέπουμε τη χαρακτηριστική διαφορά με τον αντρικό ψυχισμό, ο οποίος τις περισσότερες φορές βλέπει και αντιμετωπίζει τη γυναίκα πολύ πιο ερωτικά και τη βρίσκει οπτικά σαγηνευτική και «γήινη».

Η εικόνα αυτή δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη διάθεση στον σύντροφο, ο οποίος επιδιώκει την ερωτική συνεύρεση, εάν βεβαίως και η γυναίκα δεν τον αποτρέψει.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να γίνει αντιληπτή από τη γυναίκα και εφόσον συντρέχουν όλες οι συνθήκες ασφάλειας η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι θετική και απολύτως ερωτική.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: 2ο τρίμηνο

Στο 2ο τρίμηνο της κυήσεως υπάρχουν τα ίδια κριτήρια για την επαφή, η οποία μπορεί να συνεχιστεί άφοβα. Το μόνο σημείο προσοχής πρέπει να είναι η επιλογή σεξουαλικών στάσεων οι οποίες να είναι αναπαυτικές και αποδοτικές για το ζευγάρι.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: 3ο τρίμηνο

Στο 3ο τρίμηνο υφίστανται τα ίδια πάντα κριτήρια αλλά μετά τις 36 εβδομάδες η επαφή πρέπει να αποφεύγεται, διότι ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού είναι παρών.

Δεν είναι μόνο ο μηχανικός ερεθισμός της μήτρας και του γεννητικού γενικά συστήματος, που προκαλείται από το πέος, που αποτελεί τον εκκλητικό παράγοντα ενός πρόωρου τοκετού.

Υπάρχει μια ουσία που βρίσκεται στο σπέρμα και ονομάζεται προσταγλανδίνη. Η ουσία αυτή προκαλεί πρόωρες συσπάσεις, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε πρόωρο τοκετό.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Πλεονεκτήματα επαφής

Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ασφαλής, όταν κυλούν όλα φυσιολογικά και γίνεται με προσοχή και υπευθυνότητα από το ζευγάρι με ευεργετικά αποτελέσματα για την ποιότητα ζωής του.

Είναι διαπιστωμένο ότι στις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη συνήθως η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται από το φόβο μήπως προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο.

Ωστόσο στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι αποχής από την σεξουαλική επαφή. Τουναντίον το σεξ φαίνεται να συμβάλει θετικά στην εξέλιξη της κύησης , ενώ συγχρόνως βελτιώνει την πνευματική υγεία της εγκύου και την σχέση με τον σύντροφό της.

Τα πλεονεκτήματα της σεξουαλικής επαφής κατά την κύηση επικεντρώνονται στα παρακάτω σημεία:

Το σεξ ισχυροποιεί τους δεσμούς του ζεύγους.

Η προσήλωση της εγκύου μόνο στο έμβρυο δημιουργεί ενδεχομένως ένα αίσθημα αποξένωσης στο σύντροφο της. Είναι θεμελιώδους σημασίας το ζευγάρι να μοιράζεται τη σωματική επαφή ως έναν από τους κύριους πυλώνες διατήρησης του οικοδομήματος που καλείται οικογένεια.

Το ζευγάρι δοκιμάζει καινούργιες στάσεις

Η ιεραποστολική στάση δεν είναι ενδεδειγμένη για την περίοδο της κύησης καθώς ασκείται πολλή πίεση στην κοιλιά. Η στάση «κουτάλι», όπου το ζευγάρι είναι ξαπλωμένο με φορά προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως είναι καλύτερα ανεκτή.

Το αίσθημα σεξουαλικής ικανοποίησης είναι πιο έντονο.

Η αυξημένη πίεση του αίματος στην ηβική περιοχή, η αυξημένη ευαισθησία των μαστών και ο σαφώς πιο υγρός κόλπος συνεπεία των αυξημένων οιστρογόνων, φαίνεται ότι αυξάνει τον αισθησιασμό με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να βιώνουν πιο έντονους οργασμούς.

Ο οργασμός είναι χαλαρωτικός

Όταν επιτυγχάνεται οργασμός εκκρίνονται ορμόνες που παράγουν ενδορφίνες οι οποίες και θεωρούνται υπεύθυνες για το αίσθημα ευφορίας και ψυχικής γαλήνης. Φαίνεται λοιπόν ότι η σεξουαλική επαφή μπορεί να καταστείλει το αυξημένο επίπεδο άγχους και στρες που φυσιολογικά παρατηρείται κατά την εγκυμοσύνη.