Κορονοϊός: Αν και βρισκόμαστε σε καραντίνα, κατά την επίσκεψη μας σε χώρους όπως τα σούπερ μάρκετ ερχόμαστε συχνά σε επαφή με αρκετούς ανθρώπους και βρισκόμαστε σε μεγαλύτερη έκθεση προς τον ιό.
Ανά ώρα, δεκάδες άνθρωποι χρησιμοποιούν τα ασανσέρ, χωρίς καμία σιγουριά ότι δεν είναι κάποιος φορέας του κορονοϊού.
Κορονοϊός: Τι δείχνει νέα έρευνα;
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, οι οποίοι έκαναν πειράματα με τον κοροναϊό σε ασανσέρ νοσοκομείου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Indoor Environment and Health» αναφέρουν ότι σωματίδια του κοροναϊού από βήχα ή ομιλία κυκλοφορούν μέσα στο ασανσέρ ακόμα και για μισή ώρα μετά με τις πόρτες κλειστές, ένας χρόνος που πέφτει στα 12-18 λεπτά όταν ο ανελκυστήρας λειτουργεί με τη συνήθη συχνότητά του.
Με τις πόρτες του ασανσέρ κλειστές ο κοροναϊός ζει στην ατμόσφαιρα του ανελκυστήρα ακόμα και μισή ώρα μετά. Ενώ με τις πόρτες ανοιχτές, τα σταγονίδια εξαφανίζονται έπειτα από 2-4 λεπτά.
Σε συνθήκες κοινής χρήσης του ασανσέρ, με τις πόρτες να ανοιγοκλείνουν συχνά, τα μολυσμένα σωματίδια που προκαλούνται από βήχα κρούσματος ή ομιλία διαρκούν περίπου 12-18 λεπτά.
Οι ερευνητές μάς λένε μάλιστα πως η χρήση μάσκας μετριάζει το πρόβλημα. Όπως και ο καλός εξαερισμός του ανελκυστήρα είναι παράγοντας αποφασιστικής σημασίας εδώ.
Τα σωματίδια του κοροναϊού που μεταφέρονται με τον αέρα είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης της Covid-19, επιβεβαιώνουν οι ερευνητές, οι οποίοι μιμήθηκαν εργαστηριακά πολλές κοινές συνθήκες χρήσης του ασανσέρ.
Γι’ αυτό και συνιστούν στους ανθρώπους να αφήνουν όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτές του πόρτες του ασανσέρ της πολυκατοικίας τους και σίγουρα να αποφεύγουν να μιλούν και να βήχουν εντός του.
Κορονοϊός: Πώς να προφυλαχθείτε καλύτερα;
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η συνολική έκθεση και ο κίνδυνος είναι συνάρτηση τριών πραγμάτων: ένταση, συχνότητα και διάρκεια.
Έτσι κάθε φορά που μπαίνουμε σε ασανσέρ για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο νόσησης θα πρέπει:
- Φοράμε μάσκα.
- Στεκόμαστε μέσα στο ασανσέρ πιάνοντας τις 4 γωνίες για να μεγιστοποιήσουμε την απόσταση.
- Έχουμε όλοι πρόσωπο προς τα εμπρός.
- Δεν πατάει ο καθένας το κουμπί του ορόφου που θέλει.
- Αυτός που είναι κοντά στα κουμπιά επιλογής ορόφου, επιλέγει κάθε όροφο που ο κάθε επιβάτης θα του πει. Τα κουμπιά τα πατάει με σφιχτή γροθιά.
- Δεν μιλάμε μέσα στο ασανσέρ.
- Προσπαθούμε να μην φτερνιστούμε, ούτε να βήξουμε.
- Εάν δεν μπορούμε να κρατηθούμε, γυρίζουμε προς το τοιχίο της καμπίνας και βήχουμε/φτερνιζόμαστε στον αγώνα μας και χωρίς να βγάλουμε την μάσκα, φυσικά.
- Όταν η πόρτα ανοίγει σε κάποιον όροφο, όσοι στέκονται στο μέσο του ασανσέρ κινούνται προς τα πλάγια και εκείνοι που είναι στην πόρτα βγαίνουν έξω για να δημιουργηθεί ένα μονοπάτι για έξοδο.
Κορονοϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει η νόσος;
Είναι απαραίτητο πλέον, να γνωρίζουμε όλοι τα συμπτώματα του κορονοϊού, ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε άμεσα, σε περίπτωση που νοσήσουμε. Τα συμπτώματα εμφανίζονται από 2 εώς 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και μπορεί να παρατηρηθούν μεμονωμένα, κατά ομάδες ή και καθόλου (δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε ακόμα σε τι βαθμό μεταδίδεται ο ιός από τα ασυμπτωματικά περιστατικά). Μερικά από τα συχνότερα είναι:
- Ο πυρετός
- Ο βήχας
- Η κόπωση
- Η απώλεια γεύσης και όσφρησης
Λιγότερο συχνά οι ασθενείς εμφανίζουν:
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πόνους στους μύες
- Ρίγος
- Ξηρολαιμία
- Συνάχι
- Πονοκέφαλο
- Πόνο στο στήθος
- Επιπεφυκίτιδα
Στην παραπάνω λίστα, προστίθενται κατά περίπτωση και άλλα, λιγότερο συχνά συμπτώματα, όπως εξανθήματα, διάρροια και εμετοί. Σε περίπτωση που βιώσετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, ή έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον COVID-19, καλέστε τον γιατρό σας ή τον ΕΟΔΥ (2105212054) για να σας καθοδηγήσουν. Μοιραστείτε μαζί τους το ιατρικό ιστορικό σας, αλλά και εάν έχετε πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι πρόσφατα.
Κορονοϊός: Επηρεάζει η ηλικία τον τρόπο εκδήλωσης της νόσου;
Τα παιδιά έχουν παρόμοια συμπτώματα με τους ενήλικες, συνήθως σε πιο ήπια μορφή, ενώ οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύουν να εμφανίσουν κάποια σοβαρότερη ασθένεια ή επιπλοκή, καθώς ο COVID-19 γίνεται επικινδυνότερος αναλογικά με την αύξηση της ηλικίας. Σε υψηλότερο βαθμό κινδύνου βρίσκονται, επίσης, οι ασθενείς χρόνιων νοσημάτων. Μερικά από τα νοσήματα υψηλής επικινδυνότητας είναι:
- Οι σοβαρές καρδιακές παθήσεις
- Ο καρκίνος
- Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
- Ο Διαβήτης Τύπου 2
- Η παχυσαρκία
- Η βεβαρημένη υγεία λόγω καπνίσματος
- Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ)
- Η Δρεπανοκυτταρική Αναιμία
- Το βεβαρημένο Ανοσοποιητικό Σύστημα λόγω μεταμόσχευσης οργάνων
- Η εγκυμοσύνη
Άλλα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών και την πρόκληση σοβαρότερων ασθενειών λόγω COVID-19 είναι:
- Το άσθμα
- Οι παθήσεις στα νεφρά
- Οι χρόνιες παθήσεις στους πνεύμονες
- Οι παθήσεις στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα
- Το βεβαρημένο Ανοσοποιητικό Σύστημα λόγω μεταμόσχευσης μυελού των οστών, λόγω HIV ή λήψης ορισμένων φαρμάκων
- Ο Διαβήτης Τύπου 1
- Η υψηλή Πίεση
Επιπλοκές, που μπορεί να προκαλέσει ο COVID-19 ειδικότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι:
- H Πνευμονία
- Η ανεπάρκεια σε ένα η περισσότερα όργανα
- Οι καρδιακές παθήσεις
- Το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο
- Η Φλεβική Θρόμβωση
- Η σοβαρή ζημιά στα νεφρά
- Οι ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις
Κορονοϊός: Πώς πραγματοποιείται η μετάδοση;
Η μόλυνση και η μετάδοση από τον COVID-19 πραγματοποιείται ευκολότερα ανάμεσα σε άτομα που έρχονται σε στενή επαφή (περίπου 2 μέτρα) και μεταφέρεται μέσω σταγονιδίων που προέρχονται από τον βήχα, το φτέρνισμα, την αναπνοή, το τραγούδι και την ομιλία, κάποιου που νοσεί.
Τα σταγονίδια αυτά προσγειώνονται στο στόμα, τη μύτη ή το δέρμα μας. Σπάνια η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω του αέρα, καθώς τα σταγονίδια παραμένουν εκεί για λεπτά ή ώρες, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο συχνά συμβαίνει αυτό.
Επιπλέον, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω επιφανειών που αγγίζουμε, καθώς έπειτα μεταφέρουμε τα σταγονίδια στο στόμα μας, τα μάτια, την μύτη ή το δέρμα μας (πολύ λίγες μεταδόσεις έχουν παρατηρηθεί).
Συνοπτικά, επαφές υψηλού κινδύνου θεωρούνται εκείνες που βρίσκονται στα περίπου εντός 2 μέτρων, με κάποιον νοσούντα ή η επαφή με σταγονίδια που προέρχονται από εκείνον.
Κορονοϊός: Πώς επιτυγχάνεται η πρόληψη;
Ενώ δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία κατά του ιού, και αντιμετωπίζεται συμπτωματικά, υπάρχουν τρόποι να προστατευτούμε στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Ακολουθώντας τα παρακάτω μέτρα:
- Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.
- Κρατήστε απόσταση από τους γύρω σας (περίπου 2 μέτρων). Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ότι ακόμη και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.
- Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.
- Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο Covid-19 μπορεί να είναι μία από αυτές. Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
- Αποφύγετε την επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα ή νοσούν.
- Χρησιμοποιήστε μάσκα σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
- Μείνετε στο σπίτι. Αποφύγετε την μετακίνηση, εκτός περιπτώσεων ανάγκης ή μεταφοράς σε εργασία.