Τα σημάδια στο στόμα και στη γνάθο αποκαλύπτουν προβλήματα υγείας.
Είναι πολυάριθμα και μπορεί να προσβάλλουν όλες τις ηλικίες.
Τα στοματικά νοσήματα οφείλονται σε διάφορα αίτια, τόσο τοπικά που αφορούν αποκλειστικά στο στόμα, όσο και συστηματικά που αφορούν και σε άλλες περιοχές και όργανα του σώματος.
Κοινά προβλήματα στα ούλα, τα δόντια ή τη γλώσσα μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για προβλήματα υγείας που δεν αφορούν τη στοματική κοιλότητα.
Τα πιο συχνά συμπτώματα της στοματικής κοιλότητας
Λευκά σημάδια στη γλώσσα
Μπορεί να υποδεικνύουν καντιντίαση, δηλαδή λοίμωξη στο στόμα από τον μύκητα Κάντιντα. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή ξηροστομία ή που το ανοσοποιητικό τους δεν λειτουργεί σωστά είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν τη συγκεκριμένη επιπλοκή.
Φθορά του σμάλτου
Η καούρα είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο κατά καιρούς, εάν όμως είναι πολύ συχνή (πάνω από δύο φορές την εβδομάδα επί σειρά εβδομάδων) μπορεί να υποδεικνύει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τα οξέα από το στομάχι μετακινούνται ανοδικά προς τον οισοφάγο, με σύνηθες επακόλουθο το χαρακτηριστικό «κάψιμο» στο κέντρο του στήθους. Όταν τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν έως τη στοματική κοιλότητα, φθείρουν σταδιακά το σμάλτο των δοντιών, κυρίως στην εσωτερική πλευρά της οδοντοστοιχίας. Η διάβρωση που προκαλούν τα οξέα συμβαίνει αργά, οπότε μπορεί να μην είναι εμφανής, όμως ο οδοντίατρος είναι σε θέση να την αναγνωρίσει κατά την εξέταση.
Τρύπες στα δόντια
Εάν μέχρι τώρα δεν είχατε κάνει σφραγίσματα και ξαφνικά ο οδοντίατρος σας πει ότι χρειάζεστε αρκετά, ελέγξτε τα επίπεδα του σακχάρου σας. Ειδικά εάν δεν καταναλώνετε πολλή ζάχαρη (γλυκά, αναψυκτικά κ.λπ.), η φθορά των δοντιών μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ο οργανισμός σας δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τα σάκχαρα, επομένως ίσως κινδυνεύετε από διαβήτη. Η ανεπαρκής ρύθμιση του σακχάρου έχει ως αποτέλεσμα αυτό να συσσωρεύεται και στο σάλιο, ευνοώντας τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που καταστρέφουν τα δόντια.
Ούλα που ματώνουν
Η αυξημένη ευαισθησία των ούλων –εάν δεν οφείλεται στην πολύ σκληρή οδοντόβουρτσα– ενδέχεται να υποδεικνύει ουλίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στον ιστό των ούλων λόγω συσσώρευσης πλάκας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές, όπως η περιοδοντίτιδα.
Καντιντίαση στο στόμα: Παράγοντες Κινδύνου, Συμπτώματα, Θεραπεία
Η καντιντίαση είναι λοίμωξη από τον μύκητα Candida spp. (συνήθως Candida albicans) που προσβάλλει διάφορα σημεία του σώματος όπως το δέρμα, τα γεννητικά όργανα, η στοματική κοιλότητα, ο οισοφάγος και το αίμα.
Ο μύκητας αυτός ανευρίσκεται φυσιολογικά σε μικρή ποσότητα στο ανθρώπινο σώμα, όμως διάφορα φάρμακα και παθήσεις (πτώση της άμυνας του οργανισμού) οδηγούν σε υπερανάπτυξη του μύκητα, κυρίως σε ζεστά και υγρά σημεία του σώματος. Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με την εντόπιση της καντιντίασης.
Καντιντίαση: Παράγοντες κινδύνου υπερανάπτυξης της Candida στο στόμα
- Ηλικία (τα νεογνά και οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο)
- Χημειοθεραπεία
- AIDS ή άλλες παθήσεις που εξασθενούν την άμυνα του οργανισμού
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Αναιμία
- Ενδοκρινολογικές παθήσεις (θυρεοειδίτιδα, υποπαραθυρεοειδισμός)
- Ξηροστομία
- Εγκυμοσύνη
- Φάρμακα (αντιβιοτικά, εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή για το άσθμα)
- Ξένες οδοντοστοιχίες (μασέλα)
Καντιντίαση: Τι συμπτώματα προκαλεί στο στόμα;
- Λευκές κηλίδες – λευκά στίγματα στο στόμα και τη γλώσσα
- Ερυθρότητα του στόματος
- Πρήξιμο του λαιμού και δυσκολία στην κατάποση
- Πληγές στην άκρη (γωνία) των χειλιών
Καντιντίαση: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την θεραπεία;
Αν η καντιντίαση δεν θεραπευτεί, ενδεχομένως ο μύκητας να εισέλθει στην αιματική κυκλοφορία προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές. Η θεραπεία συνίσταται στη χορήγηση αντιμυκητιασικής φαρμακευτικής αγωγής, είτε σε σταγόνες για το στόμα, είτε σε χάπια. Σε σοβαρές περιπτώσεις καντινταιμίας απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια θεραπεία. Στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματα είναι πυρετός με ρίγος που δεν υποχωρεί με τα αντιβιοτικά από το στόμα. Ορισμένες φορές η καντινταιμία δηλαδή η είσοδος του μύκητα στο αίμα είναι θανατηφόρος, κυρίως όταν πρόκειται για ανθεκτική ενδονοσοκομειακή λοίμωξη ή αν υπάρχει σημαντική καταστολή της άμυνας του οργανισμού.
Καντιντίαση και Διατροφή
Εάν έχετε καντιντίαση αποφύγετε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες καθώς έχει βρεθεί ότι οι τροφές αυτές βοηθούν στην υπερανάπτυξη της μυκητίασης από Candida. Αντίθετα, τροφές πλούσιες σε αμινοξέα, πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση των αποικιών της Candida και θα πρέπει να προτιμώνται.Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν όφελος όταν καταναλώνει κάποιος γιαούρτι με προβιοτικά, αν και το δείγμα των ασθενών που συμμετείχαν στις μελέτες ήταν πολύ μικρό και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τη χρησιμότητα των προβιοτικών στην καντιντίαση.