Μπορεί να νιώθεις εξαντλημένος χωρίς προφανή λόγο. Ίσως τότε να έχεις εαρινή κόπωση και να μην το έχεις καταλάβει.
Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν εξαντλημένοι και συνέχεια κουρασμένη στη μετάβαση του χειμώνα προς την άνοιξη. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται εαρινή κόπωση και τα καλά νέα είναι ότι υποχωρεί γρήγορα. Βοήθησέ το κι εσύ με τους παρακάτω τρόπους.
Τα συμπτώματα της εαρινής κόπωσης
Τα συμπτώματα της κόπωσης στην αρχή της άνοιξης εκδηλώνονται ως
- ατονία,
- δυσκολία συγκέντρωσης,
- εύκολη κούραση κατά τη μυϊκή ή πνευματική δραστηριότητα
Αν πάσχεις από χρόνιο σύνδρομο κόπωσης τότε η εναλλαγή της εποχής μπορεί να επιδεινώσει για λίγο τα συμπτώματα αυτά.
Τι να κάνεις αν σε έχει «πιάσει» η εαρινή κόπωση
- Ακολούθησε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που έχει ως βάση τα μη επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
- Πες όχι σε αλλαντικά καπνιστά τρόφιμα και fast food και απόφυγε στη διατροφή σου συντηρητικά και πρόσθετα τροφίμων.
- Απόφυγε όσο μπορείς τα γλυκά.
- Ελάττωσε τους καφέδες και την κατανάλωση αλκοόλ.
- Προσπάθησε να κοιμάσαι αρκετά και εφάρμοσε τεχνικές για τον έλεγχο του άγχους.
- Η σταθερότητα στα ωράρια του ύπνου και των γευμάτων βοηθά τη διαδικασία προσαρμογής του οργανισμού στην εποχή.
- Απόφυγε όσο είναι δυνατόν το κάπνισμα και την έκθεση σε ρύπους.
Βγες έξω
Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι το τέλειο αντίδοτο της εαρινής κόπωσης! Το καθημερινό περπάτημα, ιδιαίτερα όταν στη διάρκεια της ημέρας, κάνει καλό στον οργανισμό σου. Με την βάδιση σταθεροποιείται το νευροφυτικό και ορμονικό σύστημα, τονώνεται η κυκλοφορική επάρκεια ενώ η βιταμίνη D, η παραγωγή της οποίας ενεργοποιείται κατά την έκθεση στο ηλιακό φως έχει ευεργετικές επιδράσεις σε όλο το σώμα.
Ατονία: Τρόποι για να την αντιμετωπίσετε φυσικά
Αισθάνεστε καταβεβλημένοι, αδιάθετοι και χωρίς καθόλου κέφι; Μήπως είστε έτοιμοι να καταρρεύσετε; Η ατονία σας χτυπά την πόρτα. Δείτε πώς θα μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε φυσικά.
Στα φαρμακεία θα βρείτε πληθώρα συμπληρωμάτων βιταμινών και βοτάνων που υπόσχονται καλύτερη διάθεση, ευεξία και τόνωση της ενέργειας.
Το σημαντικότερο όμως είναι να υιοθετήσετε συνήθειες που εγγυημένα μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την ατονία και να νιώθετε ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια:
Διαχείριση του άγχους: Τα αυξημένα επίπεδα του στρες και τα συναισθήματα που αυτά μας προκαλούν απορροφούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Η συζήτηση με ένα φίλο, ένας περίπατος στην γειτονιά ή μισή ώρα καθημερινής άσκησης μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.
Άσκηση: Πέρα από την αύξηση της οξυγόνωσης των κυττάρων, η γυμναστική προσφέρει ευεξία και αρμονία. Στο τέλος μιας ημέρας που έχουμε γυμναστεί, ο ύπνος είναι ήρεμος και ξεκούραστος και μας χαρίζει την απαιτούμενη ενέργεια το επόμενο πρωί.
Αποφυγή καπνίσματος: Η νικοτίνη προκαλεί αυπνία και μας «κλέβει» τον ύπνο και κατά συνέπεια την ενέργεια.
Καλός ύπνος: Δεν είναι απαραίτητα ο ύπνος που ξεπερνά τις 7-8 ώρες αλλά ο ποιοτικός ύπνος που προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ξεκούραση. Τα κλειστά φώτα και η καθαριότητα του χώρου θα συμβάλλουν σε αυτό.
Ισορροπημένη διατροφή: Τα μικρά και συχνά γεύματα που αποτελούνται από υγιεινές τροφές (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, δημητριακά) εφοδιάζουν τον εγκέφαλο με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδίδει τα μέγιστα.
Καφές: H καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει, αλλά μόνο όταν καταναλώνεται με μέτρο, καθώς μπορεί να προκαλέσει αυπνία.
Περιορισμός αλκοόλ: Η ψυχική και σωματική ηρεμία που προσφέρει το αλκοόλ, αποτελεί συνέπεια της μείωσης του ρυθμού μετάδοσης των μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου. Η επιβράδυνση των μηνυμάτων αυτών μπορεί να επιφέρει το συναίσθημα της ατονίας.
Πρόσληψη νερού: Το θαυματουργό νερό, πέρα από όλα τα άλλα που μας προσφέρει, συμβάλλει και στην αύξηση των επιπέδων της ενέργειας.
Αϋπνία: Συμβουλές για ένα καλύτερο ύπνο
Αϋπνία είναι να ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου και να δυσκολεύεσε να κοιμηθείς η να διατηρήσεις τον ύπνο σου .Συχνό και βασανιστικό πρόβλημα για σχεδόν 30% του γενικού πληθισμού. Όλοι γνωρίζουμε πώς είναι να στριφογυρνάμε στο κρεβάτι τη νύχτα. Για πολλούς, η αϋπνία είναι χρόνιο πρόβλημα, που διαρκεί ένα μήνα ή και περισσότερο.
Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 με 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, με την ιδανική διάρκεια ύπνου να ποικίλλει ελαφρώς από άτομο σε άτομο .Μελέτες έχουν δείξει ότι, ακόμη και για τους υπερήλικες, επαρκής ύπνος είναι αυτός που διαρκεί 7 έως 9 ώρες.
Εάν πάσχεις από αϋπνία τότε δεν μπορείς να ευχαριστηθείς τον ύπνο σου, όταν αυτός επέλθει δεν ξεκουράζεσαι με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειας, μέσα στην ημέρα παρουσιάζεις ατονία, υπνηλία, κόπωση, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, εκνευρισμό, θλίψη, μειωμένη λειτουργικότητα.
Αϋπνία παροδική και χρόνια. Η παροδική, διαρκεί λίγο, μπορεί όμως να επανεμφανίζεται και οφείλεται σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα και περνά χωρίς θεραπεία. Χρόνια αϋπνία χαρακτηρίζονται οι διαταραχές του ύπνου που συμβαίνουν τουλάχιστον 3 νύχτες ανά εβδομάδα και διαρκούν πάνω από 3 μήνες.
Η συνεχής έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλλει σε πονοκεφάλους, πόνο στη μέση, ευερεθιστότητα, χαμηλότερο ανοσοποιητικό και άλλα προβλήματα υγείας. Άνθρωποι με φτωχή ποιότητα ύπνου έχουν υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις όπως υπέρταση, ακόμα και πρόωρο θάνατο.