Σπυράκια και μαύρα στίγματα στο αυτί: Έτσι θα τα αντιμετωπίσετε

Εκτός από το πρόσωπο, την πλάτη και το στέρνο, καμία φορά μπορεί να παρατηρήσετε κάποια μαύρα στίγματα και μέσα στο αυτί σας. Αν και φαντάζει ακατόρθωτο να το αφαιρέσετε, ωστόσο δεν είναι.

Από την στιγμή άλλωστε που το αυτί σας, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, έχει θύλακες τριχών, είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή θα βγάλετε κάποιο σπυράκι ή θα δείτε μαύρα στίγματα να σχηματίζονται.

Και αυτό επειδή τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα δημιουργούνται ως επί το πλείστον από φραγμένους πόρους στους θύλακες των τριχών. Οι πόροι φράζουν από την υπερβολική παραγωγή σμήγματος (φυσικό έλαιο της επιδερμίδας) και από άλλες ουσίες (πχ βρομιές και νεκρά δερματικά κύτταρα), δημιουργώντας μια τοπική φλεγμονή.

Το ότι τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα εμφανίζονται σπανιότερα στο αυτί οφείλεται στο γεγονός ότι σε εκείνο το σημείο η επιδερμίδα παράγει λιγότερο σμήγμα.

Μαύρα στίγματα στο αυτί: Έτσι θα τα εξουδετερώσετε

Βήμα 1: Καθαρίστε το αυτί σας με ένα ήπιο καθαριστικό προϊόν ακμής

Τέτοια προϊόντα υπάρχουν σε κάθε φαρμακείο. Καθαρίστε τα αυτιά σας με αυτό για να αφαιρέσετε τυχόν βρομιά, κερί, νεκρά δερματικά κύτταρα και τα έλαια από τα μαλλιά και το δέρμα του αυτιού σας και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Βήμα 2: Βάλτε ζεστή κομπρέσα

Εφαρμόστε μια ζεστή κομπρέσα στο αυτί σας. Πατήστε τη ζεστή πετσέτα πάνω στο σπυράκι που θέλετε να αφαιρέσετε αρκετές φορές για να ανοίξετε τους πόρους στο σημείο, καθώς και για να μαλακώσουν τα υλικά που φράζουν τον πόρο.

Βήμα 3: Μουλιάστε το σπυράκι με οινόπνευμα

Βουτήξτε μια μπατονέτα, ή ένα κομμάτι βαμβάκι σε οινόπνευμα και εφαρμόστε το στο σπυράκι σας για να αποστειρώσετε την περιοχή και να σκοτώσετε τα βακτήρια.

Βήμα 4: Πιέστε το σπυράκι

Με αποστειρωμένα γάντια λατέξ ή με καθαρό χαρτομάντηλο τυλιγμένο γύρω από τα δάχτυλά σας, εφαρμόστε πίεση και στις δύο πλευρές από το σπυράκι. Δεν χρειάζεται μεγάλη πίεση. Σπρώξτε προς τα κάτω και στη συνέχεια πιέστε το σπυράκι καθώς τραβάτε τα δάχτυλά σας προς τα επάνω, μέχρι να απομακρυνθεί το υλικό που φράζει τον πόρο. Σκουπίστε το υλικό που βγαίνει από το σπασμένο σπυράκι.

Βήμα 5: Εφαρμόστε μια αλοιφή κατά της ακμής

Εφαρμόστε κάποια κρέμα κατά της ακμής ακμής, όπως κάποια με υπεροξείδιο του βενζολίου, για να βοηθήσετε στη συρρίκνωση και επούλωση του πόρου. Αυτό θα αποτρέψει την είσοδο νέων βακτηρίων. Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε έλαιο από δέντρο τσαγιού και να το αφήσετε να δράσει όλη τη νύχτα.

Μαύρα στίγματα: 7 τρόποι για άμεση αντιμετώπιση

1Μην τρίβετε το πρόσωπό σας για να βγάλετε τα μαύρα στίγματα καθώς δεν πρόκειται για βρωμιά (ούτε έχουν απαραίτητα σχέση με βακτήρια αν και αυτά μπορεί να συνυπάρχουν). Το τρίψιμο του προσώπου όχι μόνο δεν έχει αποτέλεσμα αλλά αντιθέτως μπορεί να διεγείρει νευρικές απολήξεις με αποτέλεσμα την απελευθέρωση ορμονών που αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος και τα πράγματα να γίνουν χειρότερα.

2. Το σμήγμα στο πόρο μπορεί να εγκλωβιστεί ως αποτέλεσμα συχνού μακιγιάζ μαζί με makeup, ειδικά αν το δέρμα σας είναι λιπαρό. Η συχνή χρήση ακατάλληλων καλλυντικών μπορεί να συγκρατήσει το σμήγμα που εκκρίνεται μέσα στον πόρο και να μην το αφήνει να βγει προς τα έξω. Στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, το τελευταίο πράγμα που ίσως θέλετε να κάνετε είναι να αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας, ωστόσο πρέπει να το κάνετε γιατί εάν αφεθεί τη νύχτα μπορεί να φράξει τους πόρους σας.

3. Χρησιμοποιείστε για το πρόσωπο, απαλά, υδατοδιαλυτά καθαριστικά και αποφύγετε τα στερεά σαπούνια. Τα συστατικά που διατηρούν το σαπούνι σε μορφή ράβδου μπορούν να φράξουν τους πόρους. Μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά που μπορεί να αφήνουν λιπαρά συστατικά στο δέρμα γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα.

4. Κάντε προσεκτική απολέπιση του δέρματος. Η απολέπιση είναι απαραίτητη τόσο για το λιπαρό όσο και για το ξηρό δέρμα όταν προσπαθείτε να εξαλείψετε τα μαύρα στίγματα ή τα λευκά σπυράκια. Χρησιμοποιήστε σαλικυλικό οξύ (ανήκει στα βήτα-υδροξέα) χωρίς ξένα ερεθιστικά συστατικά για την απολέπιση του δέρματος. Αυτό θα αντιμετωπίσει τη φραγή των πόρων και συγχρόνως το πρόβλημα της συσσώρευσης των νεκρών κυττάρων. Το σαλικυλικό οξύ είναι μια πολύ καλή επιλογή γιατί μπορεί να διεισδύσει στους πόρους και να συμβάλλει στην ανεμπόδιστη ροή του σμήγματος. Επίσης, αφαιρεί τα κύτταρα του δέρματος όταν είναι πολλά και άρα δεν συσσωρεύονται στον πόρο. Προσοχή όμως, η αφαίρεση πάρα πολλών δερματικών κυττάρων (υπερβολική απολέπιση) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και να βλάψει το δέρμα.

5. Μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικά ρετινοειδή εφόσον έχετε λιπαρό δέρμα. Τα ρετινοειδή είναι χρήσιμα για τα επίμονα κρούσματα ακμής βοηθώντας να απελευθερωθούν οι πόροι. Αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να κάνει άλλα προϊόντα πιο αποτελεσματικά, βοηθώντας τα να εισέλθουν ευκολότερα στο θυλάκιο της τρίχας. Επειδή τα ρετινοειδή κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτές τις κρέμες και λοσιόν πριν από τον ύπνο. Αν έχετε ξηρό δέρμα, τα ρετινοειδή θέλουν μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να αποδειχθούν ισχυρά απολεπιστικά για εσάς.

6. Οι μάσκες αργίλου βοηθούν στην απομάκρυνση της λιπαρότητας και των τοξινών από την επιδερμίδα. Οι συγκεκριμένες μάσκες θεωρούνται συχνά must-have για λιπαρό δέρμα. Μερικές μάσκες αργίλου περιέχουν και θείο. Το θείο είναι ένα σημαντικό συστατικό που λειτουργεί για να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα που απαρτίζουν τα μαύρα στίγματα. Εφαρμόστε τη μάσκα από άργιλο μια φορά την εβδομάδα, αφού προηγηθεί απολέπιση της επιδερμίδας.

7. Χρησιμοποιήστε “μαύρες” μάσκες για βαθύ καθαρισμό και ρύθμιση του σμήγματος. Περιέχουν φυτικά εκχυλίσματα και άνθρακα από Bamboo, παρέχουν αντιμικροβιακή δράση. Απλώστε τες τοπικά, για παράδειγμα στη μύτη για καλύτερα αποτελέσματα.