Η στυτική δυσλειτουργία είναι σήμερα γνωστό πως απασχολεί περισσότερο από το 30% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού στη χώρα μας.
Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζουμε την ελάττωση της ικανότητας του άνδρα σε σκληρότητα και διάρκεια της στύσης για διάστημα τουλάχιστον 6μηνων. Ποιες όμως είναι οι παθήσεις που αποτελούν αιτίες για ΣΔ;
Διαβήτης
Είναι μια πάθηση – «μάστιγα» στην χώρα μας και αφορά σε 600.000 άνδρες. Σε πολλούς άνδρες ο διαβήτης ξεκινά από την νεανική ηλικία (νεανικός), σε άλλους σε μεγαλύτερη ηλικία (ενηλίκων). Οι διαβητικοί άνδρες πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν διπλάσια πιθανότητα να αποκτήσουν Στυτική Δυσλειτουργία στη διάρκεια της ζωής τους και ιδιαίτερα μετά τα 50. Ακόμα πρέπει να γνωρίζουν πως η Στυτική Δυσλειτουργία μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα και προειδοποίηση για εμφάνιση του διαβήτη σε άνδρες που δεν ξέρουν ότι έχουν τη νόσο.
Υπέρταση
Οι υπερτασικοί άνδρες ( διαγνωσμένη – και υπό φαρμακευτική αγωγή – υψηλή πίεση στο αίμα) υπολογίζονται στην χώρα μας σε πάνω από 500.000. Οι άνδρες αυτοί έχουν 3 φορές περισσότερη πιθανότητα να υποφέρουν από Στυτική Δυσλειτουργία. Μάλιστα, πολλοί άνδρες που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από υπέρταση, τελικά το αντιλαμβάνονται μόλις αρχίσουν να εκδηλώνονται έντονα τα συμπτώματα Στυτικής Δυσλειτουργίας. Η νόσος ευθύνεται είτε από μόνη της (κακή κυκλοφορία του αίματος) για τη Στυτική Δυσλειτουργία , είτε λόγω της συνοδού θεραπείας των αντιυπερτασικών φαρμάκων( χάπια που χαμηλώνουν την πίεση).
Μεταβολικό Σύνδρομο
Είναι μια νέα νόσος του σύγχρονου τρόπου ζωής που την έχουν άνδρες με παχυσαρκία / τριγλυκερίδια / λίγη πίεση / και λίγο σάκχαρο. Αυτοί οι άνδρες δεν είναι άρρωστοι και ούτε ακολουθούν κάποιο είδος θεραπείας, αντιπροσωπεύουν το είδος του νεοέλληνα που κάθεται πολύ, τρώει πολύ και κινείται λίγο. Ενώ φαίνεται αθώα σαν κατάσταση είναι προϋπόθεση για να εμφανιστεί διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις. Στους άνδρες αυτούς, η Στυτική Δυσλειτουργία εμφανίζεται επίσης συχνότερα, 4 φορές πιο συχνά από τον μέσο όρο των ανδρων.
Άρα, ένα άνδρας με κοιλίτσα και σχετικά… τεμπέλικο τρόπο ζωής, θα πρέπει να είναι έτοιμος να εμφανίσει και επιπλοκές στην ερωτική του ζωή.
Καρδιαγγειακά Προβλήματα
Στη χώρα μας δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει τουλάχιστον ένα μέλος της με προβλήματα καρδιάς. Οι άνδρες με εμφράγματα και by pass αυξάνονται κάθε χρόνο με λογαριθμική πρόοδο. Πίσω από τα νοσήματα της καρδιάς κρύβεται η γνωστή σε όλους πάθηση των αγγείων που λέγεται αθηροσκλήρωση. Η Στυτική Δυσλειτουργία έχει συσχετιστεί απόλυτα με την πάθηση αυτή, καθώς εκτός από την καρδιά θα χτυπήσει και τη λειτουργία της στύσης. Οι άνδρες με προβλήματα του κυκλοφορικού μπορεί να εμφανίσουν και ως πρώτο σύμπτωμα τη διαταραχή της στύσης. Χωρίς βέβαια να σημαίνει πως κάθε άνδρας με Στυτική Δυσλειτουργία θα πάθει έμφραγμα, καλό είναι να ελέγχεται για τους δείκτες της καλής κυκλοφορίας .
Παχυσαρκία
Στη χώρα μας οι παθολογικά παχύσαρκοι άνδρες υπολογίζονται σε περισσότερους από 200.000, ενώ οι υπέρβαροι υπερβαίνουν το 30% του συνολικού ανδρικού πληθυσμού. Η παχυσαρκία πλέον θεωρείται νόσος και όχι απλώς αισθητικό πρόβλημα, καθώς συνοδεύεται από σειρά παθήσεων ή αποτελεί προδιάθεσή τους (διαβήτης, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα και μεταβολικό σύνδρομο). Ένας στους τρεις παχύσαρκους μπορεί να εμφανίσει Στυτική Δυσλειτουργία είτε λόγω επιβάρυνσης του κυκλοφορικού, είτε λόγω των ορμονικών μεταβολών ( υπερβολικά οιστρογόνα / λίγα ανδρογόνα).
Φάρμακα
Ζούμε την περίοδο της πολυφαρμακίας, όπου άνδρες συνήθως κυκλοφορούν με σακούλες που περιέχουν φάρμακα για την πίεση, για τον διαβήτη, για τη καρδιά, για το στομάχι, για την κατάθλιψη. Πολλά από τα φάρμακα αυτά ενοχοποιούνται για τις διαταραχές που αφορούν στη στύση. Οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν πως θα αντιμετωπίσουν τη συνέπεια αυτή απευθυνόμενοι κυρίως στον γιατρό τους.
Καλοήθης Υπερτροφία Προστάτη
Η γνωστή αυτή «πάθηση» που συνοδεύει σχεδόν κάθε άνδρα μετά τα 40, θα προκαλέσει πρόβλημα στύσης ιδιαίτερα σε άνδρες που έχουν διαταραχές της ούρησης (δυσουρία, νυκτουρία, συχνουρία).
Καρκίνος του προστάτη
Μια άλλη κατηγορία ανδρών, εκείνων που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και καταλήγουν στο χειρουργείο για ριζική προστατεκτομή, θα αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, το οποίο οφείλεται στην καταστροφή νεύρων και αγγείων που συνοδεύουν την χειρουργική θεραπεία, αλλά και τις άλλες θεραπείες όπως, ακτινοβολία ,ορμονοθεραπεία κλπ.
Τι γίνεται με τις θεραπείες της στύσης;
Στο ερώτημα «τί γίνεται με τις θεραπείες της στύσης», σήμερα θα λέγαμε ότι περνάμε μια περίοδο όπου τα φάρμακα για τη στύση περισσεύουν, χωρίς να έχουμε όμως καθαρή απάντηση αν θεραπεύουν ή απλά αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα.
Η απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα των ανδρών που δοκίμασαν ίσως κάποιο από τα γνωστά φάρμακα που κυκλοφορούν ήδη από το 1998, είναι μόνο μια και καθαρή: η νόσος της Στυτικής Δυσλειτουργίας είναι πολυπαραγοντική και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους γιατρούς και όχι ως σύμπτωμα που απλουστευτικά καταλήγει στην λήψη ενός χαπιού. Κανένα φάρμακο δεν είναι πανάκεια και πολλές φορές χρειάζεται διόρθωση της υποστρωματικής νόσου και συνδυασμός φαρμάκων για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.