Τα δέκα σημάδια που πρέπει να σας χτυπήσουν καμπανάκι ότι πάσχετε από το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου – Αισθάνεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα κουρασμένοι – σχεδόν εξαντλημένοι –, υποφέρετε από πόνους στις αρθρώσεις, αϋπνίες, προβλήματα πέψης, χαμηλή λίμπιντο, ακόμη και μέτριου βαθμού κατάθλιψη, αλλά κανένας γιατρός δεν μπορεί να καθορίσει ποια είναι η αιτία που προκαλεί όλα αυτά τα προβλήματα;
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τόσο σπάνιο όσο πιθανόν νομίζετε. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν για χρόνια από αντίστοιχα συμπτώματα, υποβάλλονται σε μια σειρά εξετάσεων για τη διάγνωση πιθανών παθήσεων, από αναιμία και διαταραχές του θυρεοειδούς μέχρι μονοπυρήνωση και βορρελίωση (νόσος του Lyme), χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Οι εξετάσεις βγαίνουν πάντα αρνητικές, οι πάσχοντες μένουν με την εντύπωση ότι χρειάζεται απλώς να κοιμούνται καλύτερα, να τρέφονται κάπως καλύτερα και να ρυθμίσουν καλύτερα το άγχος και το στρες.
Μόνο που τα συμπτώματα δεν εξαφανίζονται. Κι αυτό διότι είναι εξαιρετικά πιθανό τα άτομα αυτά να πάσχουν από το Σύνδρομο Διαρρέοντος ή Διαπερατού Εντέρου, μία πάθηση που επηρεάζει την υγεία πολλών ανθρώπων και σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή μας. Τα άτομα που πάσχουν από το εν λόγω σύνδρομο παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό ευαισθησίας σε ορισμένα τρόφιμα (π.χ γλουτένη, καφεΐνη, λιπαρά, ζάχαρη, σόγια κ.ά). Δεν είναι ακριβώς αλλεργικά σε αυτά τα τρόφιμα αλλά η ευαισθησία τους σε αυτά είναι τέτοια που προσιδιάζει σε αλλεργία.
Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου: Τι είναι;
Το εσωτερικό του εντέρου είναι επενδεδυμένο από ένα στρώμα κυττάρων, τον βλεννογόνιο φραγμό (mucosal barrier), ο οποίος αποτελεί τον φραγμό μεταξύ του εσωτερικού του εντέρου και του υπόλοιπου οργανισμού. Στην ουσία, αυτό αποτελεί μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του εντέρου: να αποτρέπει τις ξένες ουσίες από την είσοδό τους στο σώμα. Ο βλεννογόνιος φραγμός είναι ικανός να απορροφά τις θρεπτικές ουσίες αλλά και να αποτρέπει τα περισσότερα μεγάλα μόρια και τα μικρόβια από το να διέρχονται από το εσωτερικό του εντέρου κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος.
Ορισμένες φορές, ο φραγμός αυτός δεν είναι αρκετά αποτελεσματικός και εμφανίζει «διαρροή» από τον αυλό του εντέρου προς το εσωτερικό του οργανισμού. Ενώ δηλαδή πρέπει να λειτουργήσει ως μια διαδικασία διαλογής που θα απορροφά τα θρεπτικά στοιχεία και θα απομακρύνει τα επιβλαβή μόρια, αυτό δεν γίνεται, και μόρια, όπως οι τοξίνες, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό είναι που αποκαλούμε «διαρρέον έντερο».
Δεδομένου ότι τα μόρια αυτά δεν χρησιμεύουν πουθενά εκτός του εντέρου και θεωρούνται από τον οργανισμό «ξένα», το σώμα μας αντιδρά με μια ανοσολογική αντίδραση, και επιτίθεται σε αυτά.
Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου: Πού οφείλεται;
Σε πολλές περιπτώσεις το διαρρέον έντερο προκαλείται από τη διατροφή του ατόμου. Κάποιες τροφές, μπορεί για τον οργανισμό να γίνονται αντιληπτές σαν «ξένοι εισβολείς», και να αρχίσει να παράγει αντισώματα για να τους καταπολεμήσει, με αποτέλεσμα να εμφανίζει συμπτώματα, όπως διάρροια, πονοκεφάλους, εξάντληση, αρθρικό άλγος κ.ά.
Σε άλλες περιπτώσεις το σύνδρομο εμφανίζεται εξαιτίας:
- χρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ
- κατανάλωσης φαρμάκων (αντιβιοτικά, στεροειδή, αναλγητικά)
- μιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (πχ νόσος του Crohn)
Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου: 10 σημάδια που χτυπάνε καμπανάκι
Τα παρακάτω συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις ύπαρξης διαρρέοντος εντέρου:
1. Χρόνια διάρροια, δυσκοιλιότητα ή φούσκωμα
2. Πονοκέφαλοι, απώλεια μνήμης, θολούρα
3. Διατροφικές ανεπάρκειες
4. Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
5. Χρόνια κούραση
6. Δερματικά προβλήματα (εξανθήματα, έκζεμα, ροδόχρους ακμή)
7. Έντονη λιγούρα για γλυκά ή υδατάνθρακες
8. Αρθρίτιδα ή αρθρικοί πόνοι
9. Αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, λύκος, νόσος του Crohn, κοιλιοκάκη)
10. Κατάθλιψη, αγχώδης διαταραχή, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής
Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου: Πώς αντιμετωπίζεται;
Το κλειδί για τη θεραπεία του Συνδρόμου Διαπερατού Εντέρου είναι να αλλάξει η διατροφή του πάσχοντος και να βγουν από το διατροφολόγιό του τα τρόφιμα, τα οποία ο οργανισμός του αντιμετωπίζει ως τοξικά. Εφόσον γίνει αυτό, μετά από 6 εβδομάδες ο ασθενής θα αισθάνεται σαν άλλος άνθρωπος. Οι διάρροιες και τα φουσκώματα θα εξαφανιστούν, θα έχει περισσότερη ενέργεια, και θα κοιμάται καλύτερα και περισσότερο.
Εκτός από την αποφυγή συγκεκριμένων τροφών είναι σημαντική και η πρόσθεση ορισμένων άλλων, που θα βοηθήσουν το έντερο να λειτουργεί καλύτερα. Τέτοια τρόφιμα είναι:
- τα καλά λιπαρά (ψάρια, ελαιόλαδο, αβοκάντο, καρύδες)
- τα προβιοτικά (για την αποκατάσταση της χλωρίδας)
- η L-γλουταμίνη (ένα αμινοξύ το οποίο ανανεώνει το εσωτερικό του εντερικού τοιχώματος)
Εάν έχετε κι εσείς αντίστοιχα «ανεξήγητα» συμπτώματα, η λεπτομερής καταγραφή των τροφίμων που καταναλώνετε για ορισμένο διάστημα και μία εξέταση αίματος για τροφικές αλλεργίες και ευαισθησίες, μπορεί να δείξει τον τρόπο με τον οποίο θα τα καταπολεμήσετε. Σε λιγότερο από 3 μήνες θα ξανανιώσετε.