Δίαιτα: Με αυτό το πρόγραμμα θα χάσεις κιλά μέχρι τα Χριστούγεννα

Δίαιτα: Δεν είναι αργά να απαλλαχτείς από αυτά τα 4 με 5 κιλά που σε βασανίζουν και να κάνεις ρεβεγιόν με ανανεωμένη διάθεση .

Ο χειμώνας είναι η εποχή όπου μένουμε περισσότερες ώρες στο σπίτι (πόσο μάλλον φέτος), γεγονός που από μόνο του ανοίγει την όρεξη σε συνδυασμό με το κρύο που μπαινοβγαίνει στη ζωή μας, τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι γιορτές όμως είναι πολύ κοντά, και οι γιορτές συνδυάζονται με πολλά εορταστικά γλυκά και αγαπημένα φαγητά.

«Αυτές οι μέρες που απομένουν μέχρι τις γιορτές είναι ένα καλό διάστημα να προσέξεις λίγο περισσότερο τη διατροφή σου – και αν είναι απαραίτητο να χάσεις βάρος ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής θα σε βοηθήσει.  Το παρακάτω πλάνο διατροφής είναι ενδεικτικό και όχι εξατομικευμένο. », τονίζει η ειδικός!

Σημειώσεις για τη δίαιτα:

    • Συστήνονται 4 φλιτζάνια πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη κάθε μέρα
    • Πρόσθεσε τσίλι, μαύρο πιπέρι, πιπέρι καγιέν και κουρκουμά όσο πιο συχνά μπορείς.
    • Πίνε νερό ακόμη και όταν δεν διψάς

Το πρόγραμμα διατροφής πριν τις γιορτές

Πρωινό:

    • 2 ρυζογκοφρέτες με ταχίνι ολικής, μέλι, κανέλα, 1 ποτήρι κεφίρ, 1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι με λεμόνι
    • Porridge – χυλός με νιφάδες βρώμης, με σταφίδες, μέλι, κανέλα , 1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι με λεμόνι
    • 1 βραστό αυγό, 2 φρυγανιές σίκαλης με τυρί light 10%, 1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι με λεμόνι

Δεκατιανό

1 χούφτα καρύδια, μπανάνα και 1 φλιτζ. ζεστό πράσινο τσάι

Μεσημεριανό:

    • Σούπα λαχανικών με φιλέτο ψαριού ή κοτόπουλο – καρότο, κολοκυθάκι, σέλινο, πατάτα, λάχανο, πράσο, και Σαλάτα κουνουπίδι και μπρόκολο ή
    • Ζυμαρικά ολικής αλέσεως με σάλτσα ντομάτας και λαχανικά, τυρί , Σαλάτα με βραστά κολοκυθάκια ή
    • Ρεβίθια φούρνου ή φασόλια φούρνου με αναποφλοίωτο ρύζι, ελιές, Σαλάτα χόρτα ή
    • Σπανακόρυζο ή πρασόρυζο (με κινόα), 2 αυγά ποσέ, Σαλάτα λάχανο – καρότο

 

Απογευματινό:

Ρυζόγαλο με στέβια και κανέλα ή γιαούρτι 2% με καρύδια και μέλι, 1 Μήλο ή 1 αχλάδι

Βραδινό:

    • Ομελέτα (2 αυγά) με μανιτάρια και πράσινες πιπεριές, με 1 κ.σ. βρώμη και τυρί, 2 ακτινίδια ή
    • Σαλάτα κουνουπίδι, μπρόκολο, κολοκυθάκι με τυρί cottage cheese, 1 αχλάδι ή
    • Μανιταρόσουπα ή κολοκυθόσουπα, 40γρ κριθαρένιο παξιμάδι, 2 ακτινίδια ή
  • Ψητά λαχανικά (πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι), 100γρ τυρί cottage, 1 αχλάδι

Δίαιτα: 6 συμβουλές για την «8 Hour Diet»

Το concept της απλό: Επιλέγεις ένα οκτάωρο μέσα στην ημέρα σου, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορείς να φας ό,τι θέλεις. Αφού περάσουν αυτές οι 8  ώρες, πρέπει να σταματήσεις μέχρι την επόμενη μέρα ενώ πρέπει να δίνεις χρόνο στο σώμα να επεξεργαστεί την τροφή. Αν το κάνεις αυτό, τότε μπορείς να χάσεις λίπος και να βάλεις μπρος στο μεταβολισμό σου χωρίς να μετράς θερμίδες. Να και 6 συμβουλές:

  1. Επίλεξε το οκτάωρο της διατροφής σου:Αν ξεκινήσεις τη μέρα σου και το πρωινό σου στις 9.00 το πρωί, τότε το τελευταίο σου γεύμα (ας το πούμε βραδινό) θα πρέπει να έχει τελειώσει στις 17.00 το απόγευμα. Προγραμμάτισε το οκτάωρο ανάλογα με τις υποχρεώσεις σου.
  2. Όλα με μέτρο: Κατά τη διάρκεια των οκτώ ωρών, συστήνεται να  επιλέγεις καλές και θρεπτικές τροφές για τα γεύματά σου.
  3. Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι και 10′ λεπτά εξάσκησης για να τονώσεις το μεταβολισμό. Στη συνέχεια πάρε ένα πλούσιο πρωινό.
  4. Ετοίμασε ένα πλούσιο σε καλές θερμίδες μεσημεριανό: Μπορεί τα κυρίως γεύματα μέσα στην ημέρα σου να είναι κοντά το ένα με το άλλο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να είναι πλούσια και χορταστικά.
  5. Ξέχασε τα ελαφριά βραδινά: Αν ακολουθήσεις τη δίαιτα, είναι πολύ πιθανό να κάτσεις για δείπνο στις 17.00 το απόγευμα. Για αυτό και το βραδινό σου πρέπει και μπορεί να είναι πλούσιο και χορταστικό. Μια μοσχαρίσια μπριζόλα με λαχανικά είναι η ενδεικτική πρόταση.
  6. Στο οκτάωρο χωράει γλυκό: Αν αναλογιστείς πως θα περάσουν 16 ώρες μέχρι να ξεκινήσεις και πάλι να τρως, καταλαβαίνεις πως ο οργανισμός σου θα έχει χρόνο να κάψει αρκετές θερμίδες. Για αυτό μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου γλυκό!

Συμπερασματικά: Τρώμε για 8 συνεχόμενες ώρες μέσα στην ημέρα, ό,τι θέλουμε κι όποτε θέλουμε. Επιλέγουμε εμείς το ωράριο που μας βολεύει. Για παράδειγμα, αν ξυπνάμε στις 7 και θέλουμε να φάμε πρωινό στις 8, τότε για τις επόμενες 8 ώρες (από τις 8:00 μέχρι τις 16:00) είμαστε ελεύθεροι να καταναλώσουμε οποιαδήποτε τροφή θέλουμε. Αν πάλι είμαστε άνθρωποι που τρώνε το βράδυ ή δεν τρώνε πρωινό, μπορούμε να φάμε το πρώτο μας γεύμα στις 12.00 και το τελευταίο στις 20.00. Όλες τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας “νηστεύουμε”.

Γενικότερα, τις διαλειμματικές δίαιτες όπως αυτή δεν χρειάζεται να τις ακολουθείτε κάθε μέρα. Ακόμα κι αν κάνουμε τη δίαιτα των 8 ωρών 3 φορές την εβδομάδα, θα δείτε οπωσδήποτε αποτελέσματα. Κάτι άλλο επίσης πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι μπορείτε να τη προσαρμόσετε σε οποιαδήποτε άλλη δίαιτα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα!

Γράφει η Αναστασία Δ. Κόκκαλη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, kokkali.blogspot.gr