Η ροδόχρους πιτυρίαση είναι ένα συχνό δερματικό νόσημα και προσβάλλει κυρίως όσους είναι από 10-35 ετών και ειδικά τις γυναίκες. Εμφανίζεται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα, δεν είναι μεταδοτική και οφείλεται στον ιό HSV7. Τα άτομα που έχουν νοσήσει μία φορά με ροδόχρου πιτυρίαση δεν εμφανίζουν ξανά την ασθένεια. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν αναπτύξει αντισώματα και έχουν αποκτήσει μόνιμη ανοσία.
Ροδόχρους πιτυρίαση: Τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα συμπτώματα;
Το εξάνθημα εμφανίζεται στον κορμό και στα άκρα σαν στρογγυλή ή ωοειδής πλάκα με ρόδινη περιφέρεια. Η πλάκα ονομάζεται «μητρική» ενώ 10 με 15 μέρες εμφανίζεται το δευτερογόνο εξάνθημα, που αποτελείται από μικρές κηλίδες, ροδόχροες με απολέπιση στο κέντρο. Σπάνια εντοπίζεται στο πρόσωπο και πότε στο τριχωτό της κεφαλής. Η πρώτη εκδήλωση της νόσου μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αλλά κυρίως στις περιοχές που καλύπτονται από πουκάμισα, ελαφρές μπλούζες και κοντά παντελόνια. Συχνότερα προσβάλλονται ο λαιμός, ο θώρακας, η κοιλιά, η ράχη και οι μηροί.
Η πορεία που ακολουθεί η νόσος είναι κατά το 80% κοινή σε όλους τους ασθενείς. Δεν προηγούνται συμπτώματα όπως πονοκέφαλος ή αδιαθεσία.
Κνησμός υπάρχει μερικές φορές κυρίως σε αγχώδη άτομα. Το εξάνθημα εξαφανίζεται βαθμιαία σε 3 – 8 βδομάδες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Στις περιπτώσεις όπου δεν συνυπάρχει κνησμός με το εξάνθημα και αυτό υποχωρεί μόνο του, δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Αν το άτομο παρουσιάσει φαγούρα στην περιοχή, πρέπει να αποφεύγει τα ζεστά μπάνια και τη χρήση μη ειδικών σαπουνιών, καθώς και το τρίψιμο με σφουγγάρι ή σκληρό ύφασμα.
Ροδόχρους πιτυρίαση: Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της
Ένας δερματολόγος είναι ο καταλληλότερος γιατρός που μπορείτε να επισκεφθείτε για οποιοδήποτε εξάνθημα κι αν εμφανιστεί στο σώμα σας. Ο δερματολόγος σας λοιπόν θα μπορεί να διαγνώσει και αν το εξάνθημα σας είναι αποτέλεσμα της ροδόχρους πιτυρίασης. Είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας ζητήσει μια εξέταση αίματος, μια απόξεση ή μια βιοψία. Αυτά τα τεστ μπορούν να αποκλείσουν άλλα είδη δερματικών προβλημάτων, όπως το έκζεμα και τη ψωρίαση.
Η διάρκεια του εξανθήματος μπορεί να μειωθεί σημαντικά με διάφορες θεραπευτικές μεθόδους. Διαπιστώθηκε ότι οι μέθοδοι αυτές ήταν χρήσιμες πριν από την αναγνώριση της ιογενούς φύσης της νόσου, και παραμένουν πρακτικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του κνησμού.
Η έκθεση στη UVB σε ερυθηματογόνες δόσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίσπευση της υποχώρησης των βλαβών, αφού έχει παρέλθει η οξεία φλεγμονώδης φάση. Το ερύθημα που προκαλείται από τη θεραπεία με UV ακολουθείται από επιφανειακή αποφολίδωση. Σε ελάχιστες περιπτώσεις η φαγούρα μπορεί να είναι έντονη και να οδηγήσει σε εκζεματοποίηση και δευτερογενή λοίμωξη ως αποτέλεσμα ξεσμού. Τα πλύματα ή οι κρέμες κορτικοστεροειδών προσφέρουν άμεση ανακούφιση.
Στους περισσότερους ασθενείς δεν απαιτείται καμιά θεραπεία, παρά μόνο φροντίδα και να μην ερεθίζονται μηχανικά οι βλάβες. Η έντονη σωματική άσκηση εάν επιδεινώνει το εξάνθημα θα πρέπει να αποφεύγεται.
Ακμή ενηλίκων: Πώς να αποφύγετε τις εξάρσεις – 11 συμβουλές
Ακμή ενηλίκων: Η ακμή δεν αφορά αποκλειστικά τους εφήβους, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και σε ενήλικους, που δεν έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα στο παρελθόν.
Ακμή ενηλίκων: Σε τι διαφέρει σε σχέση με τους εφήβους;
Στους εφήβους, η ακμή εμφανίζεται συνήθως στο μέτωπο και τα ζυγωματικά, ενώ στις ενήλικες γυναίκες οι βλάβες εντοπίζονται συχνότερα στο πηγούνι, την γραμμή του σαγονιού δηλαδή στο κάτω μισό του προσώπου και τον λαιμό.
Υπάρχει επίσης διαφορά στον τύπο των βλαβών της ακμής. Οι έφηβοι έχουν περισσότερα μαύρα στίγματα (ανοιχτοί φαγέσωρες), λευκές κύστεις και κάποια κόκκινα ερεθισμένα σπυράκια.
Στις ενήλικες γυναίκες η ακμή συνήθως εκδηλώνεται με κόκκινες, ερεθισμένες βαθύτερες βλάβες, ποικίλου μεγέθους που μπορεί να είναι και επώδυνες. Τα μαύρα ή λευκά στίγματα (ανοιχτοί- κλειστοί φαγέσωρες) είναι λιγότερο συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις.
Παρόλο που η ακμή τείνει να θεωρείται μη σημαντικό πρόβλημα, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή και την ψυχολογική διάθεση των ενηλίκων γυναικών.
Ακμή ενηλίκων: Από τι προκαλείται
Στην ακμή των ενήλικων γυναικών ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων: ορμονικοί παράγοντες, stress, κληρονομικό ιστορικό, καλλυντικά, φάρμακα, κάπνισμα, παχυσαρκία και διατροφή (γαλακτοκομικά προϊόντα και τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη), υπερβολική έκθεση στον ήλιο, κτλ.
Οι ορμονικές διαταραχές σαφώς μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση όψιμης ακμής στις γυναίκες. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις φυσιολογικού κύκλου, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η ακμή σας χειροτερεύει όταν πλησιάζει η περίοδός σας ή όταν αισθάνεστε στρεσαρισμένη.
Τα αντισυλληπτικά χάπια (συνδυασμός οιστρογόνου- προγεσταγόνου) βελτιώνουν την σοβαρότητα της ακμής και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία της όψιμης ακμής σε γυναίκες που θέλουν επίσης ένα μέσο αντισύλληψης.
Η ακμή ενηλίκων γυναικών απαντάται συχνά σε μέλη της ίδιας οικογένειας, καθώς περίπου οι μισές πάσχουσες έχουν μητέρα ή αδελφή με το ίδιο πρόβλημα.
Στο παρελθόν, πολλά καλλυντικά περιείχαν συστατικά που φράζουν τους πόρους και προκαλούν ακμή, αλλά αυτό είναι πιο σπάνιο πια με τα σύγχρονα και “επώνυμα” καλλυντικά προϊόντα. Η χρήση καλλυντικών με την ένδειξη « μη φαγεσωρογόνο» μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης νέων βλαβών ακμής.
Υποστηρίζεται ότι γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. αγελαδινό γάλα και τυρί) και οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. φαγητά και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οι πατάτες, το λευκό ψωμί και λευκό ρύζι), μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα αναφορικά με τον ρόλο του stress στην ακμή. Πάνω από το 60% των ερωτώμενων γυναικών σε μια σχετική έρευνα, θεωρούν ότι το stress επιδεινώνει την ακμή τους.
Από την άλλη πλευρά, άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν, ότι όλες οι ασθενείς με ακμή αισθάνονται περισσότερο στρεσαρισμένες από άλλα άτομα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν είναι το stress που προκαλεί την ακμή ή το αντίστροφο.
Ακμή ενηλίκων: Πώς αντιμετωπίζεται
Η αγωγή εξατομικεύεται και προσαρμόζεται καθόλη την διάρκεια της παρακολούθησης της ασθενούς.
Σημαντική βοήθεια παρέχεται καταρχάς, στον εντοπισμό και όπου είναι εφικτό, περιορισμό των επιβαρυντικών παραγόντων της όψιμης ακμής (π.χ. ορμονικές διαταραχές, stress, διατροφή κτλ). Ειδικές συστάσεις δίνονται και ως προς την χρήση των κατάλληλων δερμοκαλλυντικών και καθαριστικών προϊόντων για την ολοκληρωμένη φροντίδα του δέρματος.
Ανάλογα με την κλινική μορφή και βαρύτητα της κατάστασης, η θεραπεία μπορεί να γίνει με τοπικές φαρμακευτικές ουσίες (κρέμες, γέλες, μάσκες) ή με φάρμακα από το στόμα (δισκία, κάψουλες) ή συνδυασμό τους. Η φαρμακευτική αυτή αγωγή στοχεύει σε τρεις άξονες:
- Αντιφλεγμονώδη δράση: μειώνει την φλεγμονή και τον ερεθισμό του δέρματος.
- Αντιβακτηριδιακή δράση: καταπολεμά τα βακτήρια που συμμετέχουν στην εμφάνιση ακνεϊκών βλαβών.
- Κερατολυτική δράση: βοηθά στο να γίνει η επιδερμίδα πιο λεία και με πιο υγιή όψη.
Πρωταρχικό, όμως, ρόλο στην θεραπεία και την αισθητική βελτίωση του δέρματος στην ακμή των ενηλίκων γυναικών παίζουν:
- ο βαθύς ιατρικός καθαρισμός, όπου επιτυγχάνεται η μηχανική διάνοιξη και αποσυμφόρηση των διαφόρων βλαβών (φαγεσώρων, φλυκταινιδίων, κύστεων) με άσηπτες συνθήκες. Στις περισσότερες περίπτωσεις μάλιστα, επιμελείς ιατρικοί καθαρισμοί ανά καθορισμένα διαστήματα, σε συνδιασμό με τοπική φαρμακευτική αγωγή, αναστέλλουν την εμφάνιση νέων βλαβών και φρενάρουν εντυπωσιακά την όψιμη ακμή.
- η μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της διαμαντένιας μικροδερμοαπόξεσης στην ακμή των ενηλίκων γυναικών, είναι προφανή από την αρχή της θεραπείας. Η θεραπεία αυτή ξεμπλοκάρει ανώδυνα, χωρίς ερεθισμούς ή τραύματα τους αποφραγμένους εκφορητικούς σμηγματογόνους πόρους. Συνδυάζεται άριστα με την τοπική φαρμακευτική αγωγή, σε ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα που ορίζει η δερματολόγος.
- ειδικά χημικά peelings
- θεραπείες ανάπλασης με Fractional laser σε περιπτώσεις υπολειπόμενων σημαδιών ή και ουλών.
Ακμή ενηλίκων: Χρήσιμες συμβουλές
Ας δούμε τι πρέπει να προσέχετε:
Ήλιος. Η έκθεση στον ήλιο αρκεί για να δημιουργηθεί ανεξέλεγκτο κοκκίνισμα στο δέρμα με ροδόχρου ακμή. Γι’ αυτό τον λόγο οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται με αντηλιακό που θα έχει SPF τουλάχιστον 30 όταν, για οποιονδήποτε λόγο, βγαίνουν από το σπίτι τους.
Στρες. Το στρες μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις της ροδόχρου ακμής. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να διδαχθείτε τεχνικές διαχείρισής του. Να κάνετε επίσης καθημερινά κάτι που σας ευχαριστεί.
Υπερθέρμανση. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να επιδεινώσει την ροδόχρου ακμή. Για να προστατευθείτε, να κάνετε χλιαρό (όχι καυτό) ντους, να πίνετε δροσερά υγρά όταν νιώθετε ζέστη, να κάθεστε μακριά από τις πηγές θερμότητας και να χρησιμοποιείτε κλιματισμό.
Καυτά ροφήματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε μερικούς ανθρώπους η ροδόχρους ακμή παρουσιάζει έξαρση όταν πίνουν πολύ ζεστά ροφήματα.
Αλκοόλ. Το κόκκινο κρασί έχει πολλές πιθανότητες να προκαλέσει έξαρση, αλλά μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι και σε άλλα ποτά. Εάν δεν θέλετε να κόψετε εντελώς το ποτό, δοκιμάστε να πίνετε λευκό κρασί.
Πικάντικα φαγητά. Αν τα πικάντικα φαγητά προκαλούν κοκκίνισμα στο πρόσωπό σας, καλό είναι να τα αποφεύγετε εντελώς.
Προϊόντα περιποίησης. Να αποφεύγετε τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν ουσίες οι οποίες πυροδοτούν την ροδόχρου ακμή. Τέτοιες ουσίες είναι η μενθόλη, η καμφορά και το λαουρυλοθειϊκό νάτριο. Το τελευταίο είναι συχνό στα σαμπουάν και τις οδοντόπαστες.
Μέικ απ. Αν το μέικ απ που χρησιμοποιείτε επιδεινώνει την ροδόχρου ακμή, πρέπει να το αλλάξετε. Να αποφεύγετε το αδιάβροχο μέικ απ και τις «βαριές» βάσεις που δεν απλώνονται εύκολα ή χρειάζονται ειδικό προϊόν για να αφαιρεθούν.
Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα και βιταμίνες μπορεί να επιδεινώσουν την ροδόχρου ακμή. Σε αυτά ανήκουν ορισμένα φάρμακα για την υπέρταση, την καρδιά, το άγχος, τις ημικρανίες, το γλαύκωμα, η βιταμίνη Β3 κ.λπ.
Αέρας και ψύχος. Η παρατεταμένη έκθεση στον ψυχρό αέρα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και κοκκίνισμα στο δέρμα των πασχόντων από ροδόχρου ακμή.
Άσκηση. Οτιδήποτε αυξάνει τη σωματική θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ακμής – και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η άσκηση. Για να προστατευθείτε, να γυμνάζεστε με χαμηλότερη ένταση, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.