Ταχίνι vs φυστικοβούτυρο: Πόσες θερμίδες έχει το καθένα

Τόσο το ταχίνι όσο και το φυστικοβούτυρο είναι δύο επιλογές πολύ θρεπτικές, όμως ποιο έχει λιγότερες θερμίδες;

Ενώ και τα δύο αλείμματα παρασκευάζονται από αλεσμένους ξηρούς καρπούς και είναι πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές στα διατροφικά τους προφίλ. Σε αυτό το άρθρο θα συγκρίνουμε τα διατροφικά οφέλη του ταχινιού και του φυστικοβούτυρου, εξετάζοντας παράγοντες όπως η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, τα υγιή λίπη και ο συνολικός αριθμός θερμίδων.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό που παίζει βασικό ρόλο στην οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των ιστών στο σώμα. Τόσο το ταχίνι όσο και το φυστικοβούτυρο είναι καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης, αλλά το ταχίνι έχει ένα μικρό πλεονέκτημα σε αυτή την κατηγορία. Μια κουταλιά της σούπας ταχίνι περιέχει περίπου 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο περιέχει περίπου 2,5 γραμμάρια.

Καλά λιπαρά 

Τόσο το ταχίνι όσο και το φυστικοβούτυρο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, τα οποία είναι σημαντικά για τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος και εγκεφάλου. Ωστόσο, τα είδη των λιπαρών σε αυτά τα αλείμματα διαφέρουν. Το ταχίνι παρασκευάζεται από σουσάμι, το οποίος είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Αυτά τα λιπαρά είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Το φυστικοβούτυρο, από την άλλη πλευρά, παρασκευάζεται από φιστίκια, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε υγιή λιπαρά, αλλά είναι πιο πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με το ταχίνι. Αν και τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι απαραίτητα επιβλαβή, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Θερμίδες 

Τόσο το ταχίνι όσο και το φυστικοβούτυρο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά καλή πηγή ενέργειας. Ωστόσο, το ταχίνι είναι ελαφρώς χαμηλότερο σε θερμίδες σε σύγκριση με το φυστικοβούτυρο. Μια κουταλιά της σούπας ταχίνι περιέχει περίπου 90 θερμίδες, ενώ μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο περιέχει περίπου 95 θερμίδες.

Τόσο το ταχίνι όσο και το φυστικοβούτυρο είναι υγιεινά αλείμματα που είναι καλές πηγές πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών. Ενώ και τα δύο αλείμματα είναι σχετικά υψηλά σε θερμίδες, το ταχίνι είναι ελαφρώς χαμηλότερο σε θερμίδες σε σύγκριση με το φυστικοβούτυρο. Επιπλέον, το ταχίνι περιέχει υψηλότερη αναλογία υγιεινών λιπών, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία το καθιστούν καλύτερη επιλογή για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Έτσι, αν αναζητάς ένα πιο υγιεινό άλειμμα με βάση τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι είναι η καλύτερη επιλογή.