Τι πρέπει να κάνετε για να φτάσετε έως τα 100!

Μπορεί η αθανασία να μην είναι (ακόμα) εφικτή, αλλά η μακροζωία μπορεί να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική, όσοι τρώνε δέκα μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, δηλαδή 800 γραμμάρια συνολικά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

Ήταν ήδη γνωστό ότι τα φρούτα και λαχανικά συμβάλλουν πολλαπλώς σε μια υγιή ζωή, αλλά η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο «μαγικός» αριθμός για την μακροζωία είναι η κατανάλωση δέκα μερίδων και όχι πέντε, που έως τώρα θεωρείτο το ιδανικό. Ως μερίδα θεωρείται μια ποσότητα 80 γραμμαρίων (περίπου όσο μια μικρή μπανάνα ή ένα αχλάδι), συνεπώς μπορεί κανείς να φάει περισσότερες μερίδες τη φορά.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Ντάγκφιν Ον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας «International Journal of Epidemiology» επεσήμαναν ότι αν τηρηθεί μαζικά ο κανόνας των δέκα μερίδων από ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, τότε θα αποφεύγονται 7,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο διεθνώς.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση 95 δημοσιευμένων μελετών που αφορούσαν συνολικά δύο εκατομμύρια ανθρώπους) δείχνει ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα δύο έως τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών κάνει καλό στην υγεία, π.χ. βοηθώντας στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Αλλά το περισσότερο είναι ακόμη καλύτερο σε αυτή την περίπτωση, ιδίως όσον αφορά την μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιά ή καρκίνο.

Τον κίνδυνο καρκίνου μειώνουν ιδιαίτερα τα πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι) και τα κίτρινα ή πορτοκαλί (π..χ. κίτρινες πιπεριές και καρότα), καθώς και τα κραμβοειδή ή σταυρανθή (κουνουπίδι, μπρόκολο κ.α.). Τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά μειώνουν ιδιαίτερα τα μήλα, αχλάδια, κίτρα, οι σαλάτες, το μαρούλι και τα κραμβοειδή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση 200 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 13% και του καρκίνου κατά 4% κατά μέσο όρο, ενώ η κατανάλωση 800 γραμμαρίων μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο για την καρδιά και κατά 13% για καρκίνο. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 15% και 31% αντίστοιχα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση πέντε μερίδων (400 γραμμαρίων) φρούτων και λαχανικών τη μέρα, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε καν αυτή την ποσότητα.

Η νέα έρευνα δεν βρήκε κάποια διαφορά ανάμεσα στα ωμά και στα μαγειρεμένα λαχανικά, όσον αφορά την ωφέλειά τους. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τα χάπια και λοιπά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μεν πολλές από τις ουσίες των φρούτων και λαχανικών, όμως δεν προσφέρουν την ίδια προστασία.

Τα απλά «μυστικά» της μακροζωίας

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Κάπνισμα τέλος

Είναι μία βλαβερή συνήθεια, υπαίτια για πολλές ασθένειες, με πιο συνηθισμένη τον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ ευθύνεται και για καρδιαγγειακά προβλήματα. Για να καταλάβετε, στην Αμερική μόνο, 1 στους 5 θανάτους ετησίως, οφείλεται στο κάπνισμα.

Τέλος και στην καθιστική ζωή

Η αλήθεια είναι ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι κάνουν καθιστική ζωή, κυρίως λόγω τη δουλειάς τους, αφού περνούν πολύ χρόνο σε μία καρέκλα, μπροστά από μία οθόνη ενός υπολογιστή. Κι επειδή, δε μπορείτε να σταματήσετε τη δουλειά, φροντίστε να κάνετε ανά μία ώρα ένα διάλειμμα. Να σηκώνεστε από την καρέκλα δηλαδή, να κάνετε μία βόλτα και να επιστρέφετε. Επίσης, τις ώρες που δεν εργάζεστε, μην τις περνάτε σε έναν καναπέ. Βγείτε έξω και περπατήστε.

Μην κάθεστε στον ήλιο

Ειδικά, το καλοκαίρι συνηθίζουμε να καθόμαστε στον ήλιο, κάνοντας ηλιοθεραπεία. Αλλά αυτή η συνήθεια είναι βλαβερή, όπως και γενικότερα, η πολύωρη έκθεσή μας, αφού κινδυνεύουμε με καρκίνο του δέρματος. Γι’ αυτό, λίγη ώρα στον ήλιο και πάντα με μεγάλη προστασία.

Μην κοιμάστε στο πόδι

Ωραίος ο υπνάκος, αλλά όταν οι ώρες ύπνου, που χρειάζεται ο οργανισμός, είναι… πολλοί και μικροί σε διάρκεια ύπνοι, τότε δημιουργείται πρόβλημα. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η μακροχρόνια στέρηση του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και σε πρόωρο θάνατο.

Τέλος στην κατάχρηση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία. Σύμφωνα, με άρθρο των The New York Times, τέτοιοι κίνδυνοι μπορεί να περιλαμβάνουν καρκίνο, γαστρεντερικές διαταραχές, προβλήματα διάθεσης, άνοια, ηπατική νόσο, καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τι πρέπει να κάνετε

Γίνετε πιο κοινωνικοί

Έρευνες αναφέρουν πως όταν βρισκόμαστε με φίλους, το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί καλύτερα και ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι κοινωνικές συναναστροφές, βοηθούν στη μακροζωία. Κι ένα γεγονός: Ένας λόγος, που οι γυναίκες ζουν περισσότερο, είναι επειδή έχουν περισσότερες παρέες και περνούν περισσότερο χρόνο με φίλους.

Τρώτε όσπρια

Η διατροφική τους αξία είναι τεράστια και συνδέονται στενά με τη μακροζωία. Σε σχετική μελέτη, που συμμετείχαν άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, βρέθηκε ότι κάθε αύξηση 20 γρ. στη μέση ημερήσια πρόσληψη οσπρίων συνδεόταν με 8% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια επταετούς παρακολούθησης.

Προσέχετε την υγιεινή των δοντιών

H σχολαστική φροντίδα των δοντιών βοηθά στην αποφυγή σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις. Γι’ αυτό, λοιπόν, μην αμελείτε την υγεία των δοντιών σας!

Βρείτε κάποιο χόμπι

Αν έχετε, είστε σε καλό δρόμο. Αν δεν έχετε, πρέπει να βρείτε τι είναι αυτό που σας αρέσει και να αρχίσετε να ασχολείστε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καθημερινότητα που είναι γεμάτη ενδιαφέροντα, σας κρατάει δημιουργικά απασχολημένους και ναι, είναι το κλειδί για την μακροζωία.

Μείνετε μακριά από τοξικές καταστάσεις

Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τοξικές καταστάσεις και κυρίως, τοξικούς ανθρώπους. Σταματήστε να συναναστρέφεστε με ανθρώπους που σας κάνουν να βλέπετε τη ζωή αρνητικά, μπλοκάρουν την ενέργειά σας και το μόνο που καταφέρνουν, είναι να διαταράσσουν την ψυχική σας ισορροπία.