Αυτό το τρόφιμο βοηθά τα παιδιά να ψηλώσουν

Κι όμως οι έρευνες δείχνουν πως ένα τρόφιμο μικρό στο μέγεθος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να πάρουν ύψος.

Κίνηση-κλειδί σύμφωνα με μελέτες, για την καλή υγεία ενός ανθρώπου είναι το πρωινό να περιλαμβάνει αυγάαφού έτσι μπορούμε να προσλάβουμε μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης. Στα παιδιά, ωστόσο, στα οφέλη από την κατανάλωσή του προστίθεται και ένα ακόμη σημαντικό όφελος: τα βοηθά να ψηλώσουν.

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που δημοσιεύτηκε στο Pediatrics, η καθημερινή κατανάλωση αυγών μπορεί να εγγυηθεί ότι το παιδί δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με το ύψος ή το βάρος του. Έτσι, ακόμα και αν δεν είναι επιθυμία σας να το δείτε στην πρώτη γραμμή της παρέλασης, έχετε σημαντικούς λόγους να τα εντάξετε στη διατροφή του.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της διατροφικής παρέμβασης σε παιδιά ηλικίας 6 έως 9 μηνών στον Ισημερινό. Κατόπιν τυχαίας διαλογής, μια ομάδα (πειραματική) ακολούθησε για 6 μήνες μια διατροφή που περιλάμβανε ένα αυγό την ημέρα ενώ και χωρίς καθόλου αυγά για το αντίστοιχο διάστημα μια ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου:

 • τα παιδιά με την καθημερινή κατανάλωση αυγών κατέγραψαν 47% μικρότερο κίνδυνο καθυστερημένης ανάπτυξης, η οποία εν μέρει οφείλεται στην κακή διατροφή
 • κατά 74% λιγότερες πιθανότητες να είναι λιποβαρή.

Αυγά: Βραστά και τηγανητά – Θερμίδες, πρωτεΐνη, χοληστερίνη

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), υπάρχουν περίπου 72 θερμίδες σε ένα μεγάλο αυγό. Ένα μεγάλο αυγό ζυγίζει 50 γραμμάρια.

Ο ακριβής αριθμός θερμίδων εξαρτάται από το μέγεθος του αυγού. Ένα μικρό αυγό έχει ελαφρώς λιγότερες από 72 θερμίδες και ένα πολύ μεγάλο αυγό έχει ελαφρώς περισσότερες.

Θερμίδες κατά μέγεθος αυγού:

 • μικρό (38 γρ.): 54 θερμίδες
 • μέτριο (44 γρ.): 63 θερμίδες
 • μεγάλο (50 γρ.): 72 θερμίδες
 • πολύ μεγάλο (56 γρ.): 80 θερμίδες
 • jumbo (63 γρ.): 90 θερμίδες

Αυτές οι θερμίδες αφορούν το καθεαυτό αυγό και όχι τυχόν πρόσθετα συστατικά. Μόλις αρχίσετε να προσθέτετε λάδι, ή βούτυρο σε ένα τηγάνι για να μαγειρέψετε το αυγό, ή αν το σερβίρετε μαζί με μπέικον, λουκάνικα, τυριά, ο αριθμός θερμίδων αυξάνεται δραματικά.

Θερμίδες ανάλογα με τρόπο μαγειρέματος του αυγού:

 • 1 μεγάλο αυγό ποσέ: 72 θερμίδες
 • 1 μεγάλο βραστό αυγό: 78 θερμίδες
 • 1 μεγάλο τηγανητό αυγό: 90 θερμίδες
 • 1 μεγάλο αυγό ομελέτα: 94 θερμίδες

Βασικά, αν μαγειρεύετε το αυγό σε κάποιο είδος λίπους, είτε είναι λάδι είτε βούτυρο, ή προσθέτετε γάλα, τότε θα έχει περισσότερες θερμίδες από ό,τι αν ήταν ωμό. Και όσο περισσότερες γαρνιτούρες προσθέτετε, τόσο περισσότερες θερμίδες θα έχει. Αλλά αν τρώτε ένα ολόκληρο αυγό μόνο του, θα έχει σχετικά λίγες θερμίδες ακόμα και αν το τηγανίσετε.

Διαφορά ανάμεσα στο ασπράδι και τον κρόκο του αυγού

Ο κρόκος ενός μεγάλου αυγού περιέχει περίπου 55 θερμίδες, ενώ το ασπράδι περιέχει μόλις 17.

Ωστόσο, το διατροφικό προφίλ ενός αυγού είναι κάτι περισσότερο από τον απόλυτο αριθμό των θερμίδων του. Τα αυγά είναι μια πλήρης τροφή με πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά. Όπως και οι θερμίδες, έτσι και το θρεπτικό περιεχόμενο ποικίλλει πολύ μεταξύ του κρόκου και του ασπραδιού.

Πόση πρωτεΐνη έχει το αυγό

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, την υγεία και την επιδιόρθωση του οργανισμού. Είναι επίσης απαραίτητη στην παραγωγή ορμονών, ενζύμων και αντισωμάτων.

Υπάρχουν 6,28 γρ. πρωτεΐνης συνολικά σε ένα μεγάλο αυγό. Τα 3,6 γρ. βρίσκονται στο ασπράδι. Αυτό είναι πολύ πρωτεΐνη!

Το συνιστώμενη ημερήσια λήψη (DV) πρωτεΐνης είναι 0,8 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Για παράδειγμα, ένα άτομο που ζυγίζει 64 κιλά χρειάζεται περίπου 51 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Ένα μόνο αυγό θα παρέχει σχεδόν το 12% DV σε πρωτεΐνη.

Τι ισχύει με τα λιπαρά στα αυγά

Περίπου οι μισές θερμίδες στα αυγά προέρχονται από λίπος. Ένα μεγάλο αυγό έχει λίγο λιγότερο από 5 γρ. λίπους, το οποίο είναι συγκεντρωμένο στον κρόκο. Περίπου τα 1,6 γρ. από αυτά είναι κορεσμένα λιπαρά.

Οι κρόκοι αυγών περιέχουν επίσης υγιή ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής στο σώμα και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και αρθρίτιδα.

Η ακριβής ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ποικίλλει ανάλογα με τη διατροφή της κότας που παρήγαγε το αυγό. Ορισμένες κότες τρέφονται και με συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Στα καταστήματα, αναζητήστε αυγά με την ένδειξη ωμέγα-3 ή DHA. Το DHA είναι ένας τύπος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Τι ισχύει με την χοληστερίνη στα αυγά

Ίσως έχετε ακούσει ότι οι κρόκοι των αυγών έχουν πολλή χοληστερόλη. Κατά μέσο όρο ένα μεγάλο αυγό περιέχει 186 χιλιοστόγραμμα (mg) χοληστερόλης.

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι τα αυγά είναι “κακά για εσάς” λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη. Δεν είναι όλη η χοληστερόλη κακή. Η χοληστερόλη εξυπηρετεί στην πραγματικότητα αρκετές ζωτικές λειτουργίες στο σώμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρώνε ένα ή δύο αυγά κάθε μέρα χωρίς να έχουν πρόβλημα με τα επίπεδα χοληστερόλης τους.

Εάν η χοληστερόλη σας είναι ήδη υψηλή, ή αν έχετε διαβήτη, μπορείτε να τρώτε αυγά με μέτρο (4-6 αυγά την εβδομάδα) χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι δεν τρώτε συνέχεια άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά ή χοληστερόλη.

Αυγό: Τι ισχύει με τους υδατάνθρακες

Τα αυγά περιέχουν πολύ λίγους υδατάνθρακες, με μόνο 0,36 γρ. ανά ένα μεγάλο αυγό. Δεν αποτελούν πηγή ζάχαρης, ή φυτικών ινών.