Οι τριχομονάδες είναι μια Σεξουαλικά Μεταδιδόμενη Νόσος (ΣΜΝ), η οποία προκαλείται από ένα μικροσκοπικό, μονοκύτταρο πρωτόζωο-παράσιτο, που ονομάζεται Trichomonas vaginalis.
Στους άντρες μολύνει την ουρήθρα. Στις γυναίκες μολύνει τον κόλπο και τον τράχηλο. Η μόλυνση συνήθως είναι χωρίς συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Αδιάγνωστη και αθεράπευτη μόλυνση αυξάνει την πιθανότητα για άλλες μολύνσεις.
Οι έγκυες έχουν αυξημένη πιθανότητα για πρόωρο τοκετό, μικρό βάρος γέννησης νεογνών ή ρήξη των υμένων (σπάσιμο των νερών).
Τριχομονάδες: Οι παράγοντες κινδύνου
Τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με τριχομονάδες είναι:
- Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν περισσότερες πιθανότητες από ό,τι οι νεότερες γυναίκες να μολυνθούν
- Τα άτομα που διατηρούν συχνές σεξουαλικές επαφές με πολλά διαφορετικά άτομα
- Τα άτομα με ιστορικό τριχομονάδων ή άλλων ΣΜΝ στην οικογένειά τους
- Τα άτομα που έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη
Τριχομονάδες: Συμπτώματα στα δύο φύλα
Τα συμπτώματα για τις γυναίκες περιλαμβάνουν:
- Αφρώδες, δυσώδες κολπικό έκκριμα (διαυγές, λευκό, γκρι, κίτρινο ή πράσινο)
- Αίμα στο κολπικό έκκριμα
- Ερεθισμός των γεννητικών οργάνων
- Αίσθημα καύσου στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ή κατά την ούρηση
- Οίδημα στην βουβωνική χώρα
- Επώδυνη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία)
- Πολύ συχνή ούρηση (συχνουρία)
- Επώδυνη ούρηση (δυσουρία)
Τα συμπτώματα για τους άνδρες περιλαμβάνουν:
- Έκκριση υγρού από την ουρήθρα
- Κνησμός (φαγούρα) στο πέος
- Αίσθημα καύσου μετά την εκσπερμάτιση, ή μετά την ούρηση
- Συχνουρία
- Δυσουρία
Τριχομονάδες: Διάγνωση και Θεραπεία
Στις γυναίκες, η μικροσκοπική εξέταση του κολπικού υγρού, το τεστ ΠΑΠ ή η ανάλυση των ούρων, μας δίνει τη διάγνωση. Ελέγχεται ο τράχηλος για πιθανή αιμορραγία. Συνήθως οι τριχομονάδες συνοδεύονται και από άλλα μικρόβια όπως χλαμύδια, γονόρροια, σύφιλη και HIV.
H metronidazole είναι αρκετά αποτελεσματική για τη θεραπεία. Χρησιμοποιείται ως τοπική θεραπεία ή σαν κάψουλες από το στόμα. Με την έναρξη της θεραπείας θα πρέπει να αποφύγουμε το αλκοόλ γιατί δημιουργεί παρενέργειες. Οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν το Metronidazole, ή να συμβουλεύονται οπωσδήποτε τον γιατρό τους. Η θεραπεία περιλαμβάνει και τον σύντροφο για να εκριζώσει το μικρόβιο από το ζευγάρι, για να αποφευχθεί επαναμόλυνση.
Πώς θα καταλάβω ότι έχει διαταραχθεί το pH της ευαίσθητης περιοχής μου;
Αν παρατηρείς κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα τον τελευταίο καιρό, τότε ίσως αυτό σημαίνει ότι η χλωρίδα του κόλπου σου έχει κλονιστεί.
1. Έντονος κνησμός και αίσθηση καύσου. Η φαγούρα και η αίσθηση «καψίματος» στα γεννητικά όργανα είναι ένα συχνό σύμπτωμα διαταραχής του pH. Μπορεί να συνδυάζεται με κάποιο οίδημα, κοκκίνισμα ή εξάνθημα στο δέρμα. Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω ενοχλήσεις μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικούς παράγοντες, όπως κάποια λοίμωξη ή δερματοπάθεια.
2. Αλλαγή στα κολπικά υγρά. Ένα άλλο συχνό σύμπτωμα είναι η αλλαγή στην ποσότητα, την υφή και την οσμή των κολπικών υγρών. Αναλόγως με το πού οφείλονται αυτές οι αλλαγές, μπορεί να τα παρατηρήσεις να είναι λευκά, παχύρρευστα ή πολύ λεπτόρρευστα, δύσοσμα κ.λπ. Αν η αλλαγή αυτή μάλιστα είναι ξαφνική, τότε κάτι δεν πάει καλά.
3. Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ο υπερβολικός πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (δυσπαρευνία) μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχει αλλάξει το Ph της ευαίσθητης περιοχής σου και ενδεχομένως πάσχεις από κάποια φλεγμονή του γεννητικού συστήματος.
Πώς να προστατεύσω την ευαίσθητη περιοχή μου;
2. Σχολαστική φροντίδα στις ημέρες περιόδου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, ο κόλπος είναι πολύ ευαίσθητος, καθώς το υγρό περιβάλλον συμβάλλει ευκολότερα στην ανάπτυξη μικροοργανισμών. Γι’ αυτό καλό είναι να πλένεσαι με κάποιο απαλό ειδικό καθαριστικό και να αλλάζεις τακτικά τη σερβιέτα ή το ταμπόν που χρησιμοποιείς (ανά 3-4 ώρες).
3. Καλό σκούπισμα. Μετά το ντουζ η το πλύσιμο της περιοχής είναι απαραίτητο να σκουπίζεσαι καλά για να αποφύγεις την παρουσία μυκητών λόγω της υγρασίας. Και σε αυτή την περίπτωση προτείνεται το σκούπισμα να γίνεται με κατεύθυνση από τον κόλπο προς τον πρωκτό για την αποφυγή της μετακίνησης μικροβίων στον κόλπο. Το ίδιο ισχύει και για τους καλοκαιρινούς μήνες, όσον αφορά το σκούπισμα μετά την παραλία.
4. Ειδικά ξυραφάκια. Η χρήση ξυραφιού γενικά δεν ενδείκνυται για την ευαίσθητη περιοχή, καθώς κάνει το δέρμα περισσότερο επιρρεπές σε ερεθισμούς. Γι’ αυτό, αν χρησιμοποιείς ξυραφάκι προτίμησε ένα με πολλές λεπίδες και στρογγυλεμένη κεφαλή για ασφαλέστερη εφαρμογή. Επίσης, προτίμησε μίας χρήσης, για να αποφύγεις τη μόλυνση με άλλα σημεία του κορμιού. Απόφυγε να τα τοποθετείς σε σημεία του μπάνιου με υγρασία και λιμνάζοντα νερά.
5. Συμπληρώματα προβιοτικών. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα ωφέλιμα βακτήρια (γαλακτοβάκιλλοι) είναι εκείνα που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιούς κολπικής χλωρίδας. Τα προβιοτικά όχι μόνο αποκαθιστούν τις κολπικές διαταραχές, αλλά προλαμβάνουν και τέτοιου είδους λοιμώξεις και δρουν ενισχυτικά στις περιόδους πρόσληψης αντιβιοτικών και στρες.
6. Παιδική πρόληψη. Η σωστή εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα υγιεινής και υγείας από μικρή ηλικία τα βοηθά να γίνουν υπεύθυνοι και ενημερωμένοι ενήλικες, αλλά και να αποφύγουν προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετώπιζαν. Μάθε στη μικρή σου ότι η καθημερινή σωστή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής της είναι σημαντική.