Βελονισμός για χρόνιους πονοκεφάλους

Ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει τους ανθρώπους με έντονους χρόνιους πονοκεφάλους, όπως δείχνει μία νέα μικρή κινεζική μελέτη.

Οι πονοκέφαλοι με ένταση συχνά δημιουργούν ένα αίσθημα πίεσης ή σφιξίματος και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Οι εν λόγω πονοκέφαλοι δεν επιδεινώνονται με τη σωματική δραστηριότητα και δεν δημιουργούν αίσθημα ναυτίας. Θεωρούνται χρόνιοι όταν συμβαίνουν τουλάχιστον 15 ημέρες τον μήνα. Όχι σπάνια, οι πάσχοντες καταφεύγουν σε εναλλακτικές μεθόδους ιατρικής και η νέα μελέτη δείχνει ότι τουλάχιστον ο βελονισμός μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα, μειώνοντας τον μέσο αριθμό των ημερών του μήνα με πονοκέφαλο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γινγκ Λι του Πανεπιστημίου Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής στην Τσενγκντού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν 218 ανθρώπους διαγνωσμένους με χρόνιους πονοκεφάλους, συνοδευόμενους με αίσθημα έντασης κατά μέσο όρο επί 11 έτη και για 22 ημέρες τον μήνα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, μία που έκανε πραγματικό βαθύ βελονισμό και μία που έκανε μόνο επιφανειακό βελονισμό. Και οι δύο ομάδες έκαναν σε νοσοκομείο δύο έως τρεις συνεδρίες βελονισμού την εβδομάδα, συνολικά 20 σε δύο μήνες, και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν επί έξι μήνες για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε αλλαγή στους πονοκεφάλους τους.

Διαπιστώθηκε ότι στην πρώτη ομάδα του αληθινού σε βάθος βελονισμού το 68% ή οι δύο στους τρεις ασθενείς ανέφεραν κατά μέσο όρο μία μείωση κατά τουλάχιστον 50% στον αριθμό των ημερών με πονοκέφαλο, σε σύγκριση με 50% των ασθενών στη δεύτερη ομάδα του επιφανειακού βελονισμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο αριθμός των ημερών με πονοκέφαλο μειώθηκε από 20 σε επτά ημέρες μηνιαίως μετά τον πραγματικό βαθύ βελονισμό και από 23 σε 12 ημέρες τον μήνα μετά τον επιφανειακό βελονισμό. Οι όποιες παρενέργειες ήταν ήπιες και στις δύο περιπτώσεις.

«Μολονότι η μελέτη έδειξε ότι ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τους πονοκεφάλους, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του βελονισμού και πώς αυτός συγκρίνεται με άλλες θεραπευτικές επιλογές», δήλωσε ο Λι.

Βελονισμός: Τι προβλήματα λύνει και τι πρέπει να γνωρίζετε πριν το ραντεβού

Βελονισμός: Βελονισμός ονομάζεται μια θεραπευτική μέθοδος, η οποία προέρχεται μεν από την Κίνα, έχει επεκταθεί όμως, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Είναι μια αρχαία μέθοδος θεραπείας, που έγινε δημοφιλής στον σύγχρονο κόσμο, για την παυσίπονη, αντιφλεγμονώδη και αγγειοβελτιωτική του δράση.

Τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει δείξει ότι ο βελονισμός ρυθμίζει και ισορροπεί το ορμονικό σύστημα, το ανοσολογικό σύστημα και το σύστημα διαχείρισης του στρες.

Στερείται παρενεργειών και είναι εντελώς ακίνδυνος όταν εφαρμόζεται από σωστά εκπαιδευμένους ιατρούς. Τα σημεία βελονισμού αποτελούν τρισδιάστατες ανατομικές περιοχές του δέρματος και των μυών, συνήθως βρίσκονται στη πορεία περιφερικών νεύρων και νευρικών απολήξεων.

Οι ιδιαίτερες ανατομικές, ηλεκτρικές, χημικές και μεταβολικές του ιδιότητες είναι υπεύθυνες για την εξειδίκευση, την εξατομίκευση και τη λειτουργικότητα των σημείων βελονισμού.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές που τις επιλέγουμε σε ενήλικες ή παιδιά ανάλογα με την περίσταση: ηλεκτροβελονισμός, ωτοβελονισμός (βελονισμός σε σημεία του πτερυγίου του αυτιού), κρανιοβελονισμός, laser βελονισμός (πολύ φιλικός και ανώδυνος, κυρίως εφαρμόζεται σε παιδιά και ενήλικες με φοβία στις βελόνες) κ.ά.

Βελονισμός: Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία;

Το ιστορικό, η κλινική εξέταση, η διαγνωστική διαδικασία δεν διαφέρουν από αυτά της κλασικής ιατρικής. Δίνεται όμως ιδιαίτερη προσοχή σε λεπτομέρειες που αφορούν τις συνθήκες εμφάνισης, τα συμπτώματα, την εξέλιξη και τη συμπεριφορά της ασθένειας, στοιχεία που θεωρούνται μοναδικά για τον κάθε ασθενή (μας αφορούν ασθενείς και όχι ασθένειες).

• Τοποθετούνται 5 έως 15 βελόνες σε ειδικά επιλεγμένα σημεία βελονισμού του σώματος (ανάλογα με την πάθηση).
• Είναι μιας χρήσης και ειδικά συσκευασμένες ώστε να χρησιμοποιούνται από το γιατρό χωρίς αυτός να τις ακουμπάει.
• Η τοποθέτηση είναι ανώδυνη. Η τεχνική είναι τέτοια ώστε να μην προκαλείται πόνος στον άρρωστο. Το βάθος ένθεσης εξαρτάται από τον σωματότυπο και τη περιοχή του σώματος που αυτές τοποθετούνται.
• Οι βελόνες παραμένουν στα σημεία βελονισμού για 15 έως 45 λεπτά. Κατόπιν αφαιρούνται.
• Μετά το βελονισμό ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά του χωρίς πρόβλημα (να οδηγήσει, να εργαστεί, να διασκεδάσει).
• Οι θεραπείες εκτελούνται με συχνότητα δύο έως τρείς θεραπείες την εβδομάδα.
• Για μια πλήρη αγωγή απαιτούνται από 8 έως 12 συνεδρίες βελονισμού. Υπάρχει σαφές όριο το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
• Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορούν παράλληλα να λαμβάνονται φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής. Αυτά δεν αλλοιώνουν το αποτέλεσμα της θεραπείας.
• Ο βελονισμός δεν είναι μόνο ένα καλό παυσίπονο. Είναι μια θεραπεία που έχει μεσοπρόθεσμη – μακροπρόθεσμη δράση. Ένα καλό αποτέλεσμα διαρκεί μήνες ή χρόνια.

Βελονισμός: Ποιες παθήσεις και παθολογικές καταστάσεις θεραπεύει;

Στοχεύει στην θεραπεία λειτουργικών αναστρέψιμων συμπτωμάτων, ασθενειών και συνδρόμων, με αποτέλεσμα την εσωτερική ισορροπία και την αυτοοργάνωση κάθε ζώντος οργανισμού.

Πόνοι

1) Κεφαλαλγία
2) Ημικρανία
3) Νευραλγία του τριδύμου και παράλυση του προσωπικού νεύρου
4) Πονόδοντος
5) Μεσοπλεύριος νευραλγία
6) Πόνοι αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
7) Πόνοι των αρθρώσεων άνω και κάτω άκρων
8) Ισχιαλγία
9) Οσφυαλγία
10) Οστεοαρθρίτιδα
11) Μυαλγία
12) Ινομυαλγία
13) Αθλητικές κακώσεις

Ψυχοσωματικές παθήσεις

1) Ψυχολογική αστάθεια
2) Αϋπνία
3) Φοβία
4) Μελαγχολία
5) Κατάθλιψη
6) Άγχος
7) Εθισμοί (κάπνισμα, αλκοόλ, χρήση ουσιών)

Νευρολογικές παθήσεις

1) Παράλυση άνω και κάτω άκρων
2) Ασθένειες με σπασμούς
3) Σύνδρομο Meniere
4) Ν. Parkinson
5) Ν. Alzheimer
6) Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS)
7) Μυασθένεια Gravis
8) Σκλήρυνση κατά Πλάκας (SM)

Παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος

1) Γαστρίτιδα
2) Έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου
3) Εμετοί
4) Κολίτιδα
5) Ανορεξία
6) Παχυσαρκία
7) Εντερίτιδα και διάρροια
8) Δυσκοιλιότητα
9) Ν. Crohn

Ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις

1) Εμβοές
2) Ίλιγγος
3) Αλλεργική ρινίτιδα

Παθήσεις καρδιάς

1) Παθήσεις των αγγείων
2) Υπέρταση (ιδιοπαθής)
3) Υπόταση

Παθήσεις αναπνευστικού συστήματος

1) Κοινό κρυολόγημα
2) Βρογχίτιδα
3) Βρογχικό άσθμα

Αιματολογικές παθήσεις – Δερματοπάθειες

1) Έρπητας ζωστήρας
2) Ψωρίαση
3) Ακμή

Παθήσεις ουρο-γεννητικού συστήματος

1) Υπογεννητικότητα
2) Γυναικολογικές διαταραχές
3) Διαταραχές έμμηνου ρύσεωs και εμμηνόπαυσης
4) Πρόωρη εκσπερμάτωση
5) Στυτική δυσλειτουργία

Κοσμητική ιατρική

1) Ρυτίδες
2) Κυτταρίτιδα
3) Αντιγηραντική θεραπεία

Βελονισμός: Τι πλεονεκτήματα έχει;

  • Ο βελονισμός είναι ανώδυνος και μπορεί να εφαρμοσθεί σε άτομα κάθε ηλικίας.
  • Θεραπεύει τον οξύ ή χρόνιο πόνο και έχει μεγάλη διάρκεια δράσης (μήνες ή χρόνια).
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και εξισορροπεί το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα.
  • Συχνά είναι πιο αποτελεσματικός από την φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, ενώ ενδείκνυται και σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή είτε δεν είναι αποτελεσματική είτε προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω υψηλής δοσολογίας.
  • Δρα συνεργικά με την φαρμακευτική αγωγή, ενισχύει δηλαδή τη δράση της, χωρίς να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με αυτή και έτσι επιτρέπει τη μείωση της δοσολογίας φαρμάκων σε μια χρόνια νόσο.
  • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορούν να λαμβάνονται παράλληλα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής.
  • Είναι ασφαλής θεραπεία όταν εφαρμόζεται από εξειδικευμένο ιατρό (όπως άλλωστε ορίζει και η ελληνική πολιτεία).
  • Τονώνει και αναζωογονεί γενικά τον οργανισμό (και ως εκ τούτου βοηθά στη φάση ανάρρωσης από διάφορες ασθένειες ή σε ασθενείς μετά από χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία).
  • Έχει προσιτό κόστος θεραπείας.

Βελονισμός: Ερωτήσεις και απαντήσεις πριν το ραντεβού

Πώς ακριβώς δρα ο βελονισμός;

Τις τελευταίες δεκαετίες πλήθος έγκυρων επιστημονικών μελετών έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του βελονισμού σε μια σειρά παθήσεων και έχουν αποσαφηνίσει διάφορους μηχανισμούς μέσω των οποίων δρα.

Η εισαγωγή των βελονών στα ειδικά σημεία βελονισμού προκαλεί τη διέγερση των νευρικών απολήξεων της περιοχής, με αποτέλεσμα να πυροδοτείται μια αλληλουχία νευρικών ώσεων προς το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Συνέπεια αυτού του ερεθισμού είναι η απελευθέρωση από τον οργανισμό συγκεκριμένων ενδογενών ουσιών με αναλγητική και αντικαταθλιπτική δράση, όπως τα ενδογενή οπιοειδή, οι εγκεφαλίνες, οι ενδορφίνες κ.λπ.

Απελευθερώνονται επίσης ειδικά αγγειοδραστικά πεπτίδια που προκαλούν τοπική αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στις περιοχές όπου έχουν εισαχθεί οι βελόνες.

Πονάει ο βελονισμός;

Ο βελονισμός δεν πονάει και στις περισσότερες περιπτώσεις οι βελόνες δεν γίνονται καν αντιληπτές. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένες, μιας χρήσεως, εύκαμπτες και ιδιαίτερα λεπτές. Δεν έχουν καμία σχέση με τις βελόνες αιμοληψίας.

Πόσο αποτελεσματικός είναι;

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ανάλογα με την πάθηση ο βελονισμός έχει αποτελεσματικότητα που κυμαίνεται μεταξύ 70% και 95%. Ωστόσο, ο βελονισμός δεν είναι πανάκεια.

Δεδομένου ότι αποτελεί ιατρική πράξη ενσωματωμένη πλέον στη δυτική ιατρική, πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους ιατρούς, οι οποίοι όχι μόνο γνωρίζουν πώς να εφαρμόσουν τον βελονισμό, αλλά και να εξετάσουν τον ασθενή και να διαγνώσουν μια πάθηση (ίσως και επείγουσα) που χρήζει άλλης θεραπείας.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Ανάλογα με τη φύση και τη χρονιότητα της πάθησης, αλλά και την ένταση των συμπτωμάτων της, ποικίλλει και ο συνολικός αριθμός συνεδριών που απαιτούνται. Υπάρχουν περιπτώσεις που παρατηρείται βελτίωση από την πρώτη κιόλας συνεδρία, ενώ σε πιο χρόνιες παθήσεις μπορεί να χρειαστούν έως και 12 συνεδρίες.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως, αρκούν 7-8 συνεδρίες για πλήρη θεραπεία. Οι συνεδρίες διαρκούν περίπου 20 λεπτά και επαναλαμβάνονται συνήθως 2-3 φορές την εβδομάδα.