Βήχας: Τα αιτία που οδηγούν στην εμφάνισή του – Πώς σταματάει

Ο βήχας αποτελεί ένα σύμπτωμα, που συχνά ταλαιπωρεί όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο συνοδεύει πολλές ασθένειες και παθήσεις, αλλά προκαλείται, επίσης, κι από άλλους παράγοντες. Μερικοί από τους λόγους, που εμφανίζεται ο βήχας ακολουθούν παρακάτω.

Οπισθορρινική καταρροή (αλλεργία/κρυολόγημα)

Ο βήχας στην περίπτωση αυτή είναι είτε ξηρός είτε υγρός. Η οπισθορρινική καταρροή είναι αποτέλεσμα της ροής βλέννας προς τον λαιμό λόγω αλλεργίας ή κρυολογήματος. Ο βήχας εκδηλώνεται επειδή η βλέννα ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις. Στην περίπτωση οπισθορρινικής καταρροής, ο βήχας είναι συνήθως πιο έντονος το βράδυ και νιώθουμε ένα «γαργαλητό» στον λαιμό. Εάν ο βήχας οφείλεται σε αλλεργία, θα συνοδεύεται πιθανώς από φαγούρα στα μάτια και φτάρνισμα.

Άσθμα

Ο βήχας είναι ξηρός και συνοδεύεται από έναν ήχο που μοιάζει με συριγμό. Στα άτομα με άσθμα, υπάρχει φλεγμονή στην αναπνευστική οδό κι έτσι εκδηλώνονται δυσκολίες στην αναπνοή. Ο βήχας στην περίπτωση άσθματος συνήθως επιδεινώνεται τις βραδινές ώρες ή μετά από σωματική άσκηση. Άλλα συνήθη συνοδά συμπτώματα είναι το σφίξιμο στο στήθος, η δύσπνοια και το αίσθημα κόπωσης.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ο βήχας είναι ξηρός και σπασμωδικός. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμησηεκδηλώνεται όταν οξέα του στομάχου μετακινούνται ανοδικά προς τον οισοφάγο. Τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι από τις συνηθέστερες αιτίες του χρόνιου βήχα. Ο βήχας λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συνήθως είναι πιο έντονος σε ύπτια θέση (ανάσκελα) ή μετά το φαγητό. Τυπική ένδειξη γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι ο βήχας που εμφανίζεται αμέσως μόλις το άτομο ξαπλώνει για να κοιμηθεί. Ορισμένες φορές, άλλες ενδείξεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, εκτός από τον βήχα, είναι η καούρα και η βραχνάδα στη φωνή.

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Ο βήχας είναι δυνατός και χρόνιος και συνοδεύεται από την παραγωγή βλέννας (κυρίως τις πρωινές ώρες). Τύποι χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας είναι η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα. Στην περίπτωση ΧΑΠ, ο βήχας συνήθως υποχωρεί όσο περνά η μέρα. Η δύσπνοια (ιδιαίτερα μετά τη γυμναστική), ο συριγμός, η κόπωση και το σφίξιμο στο στήθος είναι μερικά από τα συνήθη συμπτώματα της ΧΑΠ.

Πνευμονία

Αρχικά ο βήχας είναι ξηρός, όμως μετά από μερικές ημέρες γίνεται υγρός και συνοδεύεται από την παραγωγή κιτρινωπής, πρασινωπής ή κοκκινωπής (με αίμα) βλέννας. Ο πυρετός, τα ρίγη, η δύσπνοια και ο πόνος κατά το βήχα είναι μερικά από τα συνήθη συμπτώματα της πνευμονίας.

Κοκκύτης

Ο βήχας είναι έντονος και παροξυσμικός (απότομη εισπνοή αέρα που ακολουθείται από επαναλαμβανόμενες προσπάθειες για βήχα). Αν και τα εμβόλια είχαν βοηθήσει να περιοριστούν σημαντικά τα περιστατικά κοκκύτη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη. Τα πρώτα συμπτώματα του κοκκύτη μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος: ρινική συμφόρηση, καταρροή, παραγωγή δακρύων και βήχας. Μετά από μία εβδομάδα περίπου, εκδηλώνεται ο χαρακτηριστικός βήχας.

Βήχας: Τρόποι για να ανακουφιστείτε

  • Κάντε γαργάρες με ζεστό αλατόνερο. Το αλάτι μειώνει τον ερεθισμό του λαιμού και λεπταίνει τη βλέννα.
  • Πάρτε καραμέλες για το λαιμό. Κάποιες φαρμακευτικές παστίλιες περιέχουν συστατικά όπως δεξτρομεθορφάνη (αντιβηχικό) ή βενζοκαΐνη (αναισθητικό), άλλες περιέχουν φυσικά καταπραϋντικά συστατικά όπως μέλι, μενθόλη, έλαιο μέντας ή έλαιο ευκαλύπτου.
  • Πίνετε αρκετό νερό. Το νερό ενυδατώνει την περιοχή, μειώνει τη βλέννα, περιορίζει τον ερεθισμό και τη φλεγμονή.
  • Φτιάξτε μία σπιτική σούπα κοτόπουλου που μειώνει την παραγωγή βλέννας και τον ερεθισμό και μαλακώνει τον λαιμό.
  • Προσθέστε σκόρδο στη διατροφή σας. Ενισχύει με φυσικό τρόπο το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
  • Καταναλώστε τζίντζερ. Φτιάξτε ένα ρόφημα με τζίντζερ, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Προτιμήστε γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες και κεφίρ. Περιέχουν προβιοτικά, τα καλά βακτήρια, που βοηθούν στην αποτροπή του αποικισμού επιβλαβών βακτηρίων.
  • Πάρτε τα σωστά συμπλήρωματα διατροφής (πχ. Βιταμίνη C, Echinacea, Γλυκόριζα)
  • Δοκιμάστε τα αιθέρια έλαια (αιθέριο έλαιο πιπεριού, μέντας, ευκαλύπτου, κ.α.)
  • Κοιμηθείτε με το κεφάλι ψηλά. Εάν ο βήχας είναι παραγωγικός, τότε η βλέννα συσσωρεύεται στο πίσω μέρος της μύτης και στον λαιμό, κυρίως τη νύχτα.