Βουλωμένη μύτη: Ανοίξτε την σε 10 δεύτερα

Ο χειμώνας μπήκε με τις ιώσεις και τις λοιμώξεις να κάνουν πάρτι. Ανάμεσα στα ενοχλητικά συμπτώματα πέρα από τον πυρετό και τον πονόλαιμο, είναι και η βουλωμένη μύτη

Όποιος δε προσπάθησε να κοιμηθεί με βουλωμένη μύτη γνωρίζει πως ο ύπνος είναι εφιαλτικός.

Πώς ανοίγει όμως η μύτη εκτός από την εύκολη λύση με τα ρινικά αποσυμφορητικά σπρέι.

Εάν δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καθόλου από τη μύτη, χρησιμοποιήστε μια συσκευή για εφαρμογή ρινικών πλύσεων για να αραιώσετε την πυκνή βλέννα και να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης.

Στη συσκευή που θα χρησιμοποιήσετε για να ξεπλύνετε τα ιγμόρεια, πρέπει να βάλετε ζεστό αλατόνερο.

Αν είστε έγκυος ή έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας δεν πρέπει να κάνετε τις ασκήσεις συγκράτησης της αναπνοής για να ξεβουλώσετε τη μύτη σας.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε στη συνέχεια είναι τα εξής:

  • Kαθίστε
  • Κρατήστε το στόμα σας κλειστό
  • Εισπνεύστε αργά
  • Εκπνεύστε αργά
  • Tσιμπήστε τη μύτη σας και επαναλάβετε

Δεν χρειάζεται να παίρνετε μεγάλες και βαθιές αναπνοές, κάντε τη διαδικασία αργά και όσο πιο ήρεμα γίνεται.

Στη συνέχεια κρατήστε τη μύτη σας για περίπου 10 δευτερόλεπτα ενώ κουνάτε το κεφάλι σας πίσω και μπροστά.

Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία.

Είναι προτιμότερο να εφαρμόζετε αυτή τη μέθοδο το βράδυ λίγο πριν κοιμηθείτε για να καθαρίσετε τα ιγμόρειά σας.

Ο λόγος που λειτουργεί αυτή η τεχνική, είναι επειδή όταν τσιμπάτε τη μύτη, παράγεται στη ρινική κοιλότητα μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο αυξάνει τη ροή του αίματος στο αναπνευστικό μας και μπορούμε να αναπνέουμε ευκολότερα.

Το μονοξείδιο του αζώτου είναι αντιμικροβιακό, αντιβακτηριακό και αντι-ιικό.

Μπουκωμένη μύτη: Μήπως δεν είναι τόσο αθώα; Τα συμπτώματα που «χτυπούν» καμπανάκι

Η μπουκωμένη μύτη μπορεί να εξελιχθεί στον χειρότερο εφιάλτη. Άλλωστε, όταν η ρινική συμφόρηση κάνει την εμφάνισή της, η αναπνοή γίνεται δύσκολη, ενώ προκαλούνται καταρροή και φτέρνισμα, όπως επίσης πονοκέφαλος και κακή διάθεση.

Μπουκωμένη μύτη: Δεν είναι τόσο αθώα

Κι αν πιστεύετε πως μπορεί η αναπνοή από το στόμα να υποκαταστήσει τη ρινική αναπνοή και να σας ανακουφίσει, σκεφτείτε το ξανά, αφού η στοματική αναπνοή μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας, όταν γίνεται συστηματικά. Άλλωστε, όταν αναπνέετε από το στόμα, η ποιότητα του αέρα που φτάνει στους πνεύμονές σας είναι υποβαθμισμένη, ενώ ο αέρας που εισέρχεται δεν φιλτράρεται κι έτσι πολλά σωματίδια περνούν ανεξέλεγκτα στο αναπνευστικό σας σύστημα.

Κανονικά μια ρινική συμφόρηση περνά μετά από μια εβδομάδα συμπτωμάτων. Αν δείτε πως επιμένει, καλό είναι να αναζητήσετε τα αίτιά της, που μπορεί να είναι βαθύτερα. Μην αφήνετε το μπούκωμα να γίνει συνήθεια, γιατί δεν θα το αντιμετωπίσετε ποτέ. Πότε λοιπόν πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού για την μπουκωμένη μύτη;

Μπουκωμένη μύτη: Πότε πρέπει να πάω στο γιατρό – Τα συμπτώματα

Καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1.  Όταν η δυσκολία στην αναπνοή είναι μόνιμη με μικρές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η μόνιμη δυσχέρεια στη ρινική αναπνοή συνήθως κρύβει ανατομικές δυσκολίες, με συνηθέστερη τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος που απαιτεί χειρουργικό ευθειασμό. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να επισκεφθείτε ειδικό χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο.
  2.  Όταν η καταρροή διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων. Οι συνεχόμενες ρινικές εκκρίσεις υποκρύπτουν δυσλειτουργία του βλεννογόνου της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων λόγω αλλεργικής ρινίτιδος, υπερτροφίας ρινικών κογχών, χρόνιας ρινοκολπίτιδος (ιγμορίτιδας) κ.α.
  3.  Όταν έχει χαθεί και η όσφρηση, σημείο δηλωτικό χρόνιας ρινοκολπίτιδος (ιγμορίτιδος) με ή χωρίς ρινικούς πολύποδες. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η λήψη στεροειδών σκευασμάτων, αντιβιοτικών και ρινικών πλύσεων, ενώ σε αποτυχία ελέγχου της νόσου, η σύγχρονη ενδοσκοπική χειρουργική προκρίνεται ως η ιδανικότερη λύση.
  4.  Όταν υπάρχει πίεση και βάρος στο πρόσωπο και στα αυτιά, συμπτώματα που δείχνουν χρόνια ρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα) με ή χωρίς ρινικούς πολύποδες. Αν δείτε την απλή βλέννα να αλλάζει χρώμα και να μετατρέπεται σε ένα πρασινοκίτρινο πύον, τότε πρέπει να ανησυχήσετε.
  5.  Όταν συνυπάρχει πάθηση του κατώτερου αναπνευστικού, όπως βρογχικό άσθμα, καθώς οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικής ρινίτιδος ή χρόνιας ρινοκολπίτιδας (ιγμορίτιδας) με ή χωρίς ρινικούς πολύποδες.
  6.  Όταν γίνεται χρήση αποσυμφορητικών σπρέι για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων χωρίς αποτέλεσμα. Η παρατεταμένη χρήση τους κρύβει τον κίνδυνο φαρμακευτικής ρινίτιδας, με συνέπεια την επιδείνωση των συμπτωμάτων.
  7. Όταν το μπούκωμα στη μύτη συνδυάζεται με θολή όραση.
  8. Όταν η ρινική σας συμφόρηση συνοδεύεται από βήχα που διαρκεί για περισσότερο από ένα δεκαήμερο.

Δεν πρέπει να αφήνετε το μπούκωμα να διαρκεί, καθώς μπορεί να εξελιχθεί και να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα, όπως οι διαταραχές στον ύπνο, με συνηθέστερη την αποφρακτική άπνοια, η παραρρινοκολπίτιδα, η οξεία μέση ωτίτιδα και το άσθμα. Επίσης μπορεί να υποκρύπτει άλλες παθήσεις, τις οποίες πρέπει να εντοπίσετε εγκαίρως, για να προλάβετε τα χειρότερα. Σε κάθε περίπτωση μην ασχοληθείτε μόνο με την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αφού πιθανότατα αυτό θα σας οδηγήσει σε μια προσωρινή λύση. Καλό είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό, ώστε να αντιμετωπίσετε τις αιτίες του προβλήματος και να αναπνεύσετε ελεύθερα μια και καλή.

Μπουκωμένη μύτη: Μύθοι και αλήθειες

Είναι σύνηθες να πιστεύει κάποιος ότι εάν βγει με βρεγμένα μαλλιά στο κρύο ή ελαφριά ντυμένος, σημαίνει πως «θα κρυώσει» και «θα βουλώσει η μύτη του». Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του αν κυκλοφορούμε έξω αμέσως μετά το μπάνιο ή αν βγούμε ελαφριά ντυμένοι στο κρύο, με το μπούκωμα της μύτης. Η ρινική συμφόρηση, ως βασικό σύμπτωμα του κοινού κρυολογήματος δεν προκύπτει αναγκαστικά από τις συνθήκες αυτές, οι οποίες δεν παίζουν ρόλο στο αν «θα κολλήσουμε» κάποιον ιό και θα αρρωστήσουμε ή όχι.

Αντίστοιχα, η βουλωμένη μύτη που μας ταλαιπωρεί επί μέρες, δεν χρειάζεται αντιβίωση για «να περάσει». Δυστυχώς, ειδικά στην Ελλάδα, τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν πως γίνεται αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Είναι απολύτως βέβαιο ότι η ρινική συμφόρηση δεν αντιμετωπίζεται με αντιβίωση και πιθανώς η λήψη της από τον ασθενή να είναι περισσότερο επιβλαβής παρά σωτήρια για την υγεία του.

Ένας ακόμα μύθος γύρω από τη βουλωμένη μύτη και γενικά τα συμπτώματα του κρυολογήματος, είναι πως καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, συμβάλλει στην πρόληψη της κατάστασης. Η αλήθεια είναι ότι η βιταμίνη C, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, βοηθά στην καλή μας υγεία, όμως όσες πορτοκαλάδες κι αν καταναλώσουμε, τίποτα δεν εγγυάται πως δεν θα καταλήξουμε κάποια στιγμή, χειμώνα ή καλοκαίρι, με βουλωμένη μύτη!

Μπουκωμένη μύτη: Πώς την αντιμετωπίζουμε

Από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ρινική συμφόρηση, «μπούκωμα» ή βουλωμένη μύτη, όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι καλό να προβούμε σε άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπισή της.

Η ρινική συμφόρηση προέρχεται συνήθως από μία συγκεκριμένη αιτία: Μία φλεγμονή, που δημιουργείται στα αιμοφόρα αγγεία των βλεννογόνων της μύτης. Η φλεγμονή αυτή εμποδίζει τη διέλευση του αέρα από τις ρινικές διόδους με αποτέλεσμα να προκαλείται αυξημένη παραγωγή βλέννας και δυσκολία στην αναπνοή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ρινική συμφόρηση προκαλεί επίσης φτέρνισμα και καταρροή, πονοκέφαλο και γενική αδιαθεσία, καθώς η δυσκολία στην αναπνοή επηρεάζει συνολικά τη λειτουργία του οργανισμού.

Ο κατάλληλος τρόπος για να καταπολεμήσουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα της βουλωμένης μύτης, είναι να στραφούμε κατά της αιτίας που τα προκαλεί, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του και να «στοχεύσουμε» κατά της φλεγμονής στα αγγεία του βλεννογόνου. Ένα ρινικό αποσυμφορητικό εκνέφωμα (σπρέι) με βάση τη δραστική ουσία ξυλομεταζολίνη, μπορεί να κάνει αυτό ακριβώς, βοηθώντας τον οργανισμό να ξεπεράσει το πρόβλημα. Παράλληλα, λόγω της ξηρότητας που συχνά προκαλείται από τη συμφόρηση στο ρινικό βλεννογόνο, καλό είναι το ρινικό σπρέι που θα επιλέξετε να εμπεριέχει και υαλουρονικό οξύ, ώστε εκτός από την καταπολέμηση της φλεγμονής να συμβάλλει και στην καλύτερη ενυδάτωση του βλεννογόνου.

Η ξυλομεταζολίνη και το υαλουρονικό οξύ είναι ουσίες που θέλουμε να περιέχονται στο ρινικό μας σπρέι, ενώ καλό είναι να αποφεύγουμε προϊόντα με συντηρητικά ή κορτιζόνη. Ορισμένα συντηρητικά μπορεί να επιβαρύνουν το ρινικό βλεννογόνο, προκαλώντας επιπλέον ερεθισμούς και βλάβες ή ακόμα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Επίσης, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί και να ελέγχουμε εάν το ρινικό σπρέι που επιλέγουμε διαθέτει τεχνολογία προστασίας της συσκευής από τα μικρόβια, ώστε να εξασφαλίζεται ότι το προϊόν παραμένει αποστειρωμένο και ασφαλές σε κάθε χρήση.