Ακμή στην πλάτη: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Ακμή: Όλοι λίγο πολύ εμφανίζουμε κατά περιόδους σπυράκια σε διάφορα σημεία του σώματός μας, όπως και στην πλάτη μας.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ακμή.

Ακμή στην πλάτη: Γιατί εμφανίζεται;

Κάποιες κοινές αιτίες της ακμής μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μπορεί να είναι γενετική
  • Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακμή στην πλάτη και στους ώμους, ειδικά στους εφήβους
  • Μπορεί να αναπτυχθεί ως παρενέργεια κάποιου φαρμάκου
  • Εάν έχετε λιπαρό δέρμα τότε μπορεί να αναπτύξετε ακμή πολύ εύκολα
  • Ο ιδρώτας μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος πίσω από την ακμή
  • Μπορεί να είναι θέμα πολυκυστικών ωοθηκών

Το δέρμα στην πλάτη σας είναι πραγματικά ιδιαίτερα επιρρεπές στην ακμή

Το παχύ δέρμα είναι επιρρεπές στο να έχει μπλοκαρισμένους πόρους. Υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ακμή. Οι υπερδραστικοί αδένες σμήγματος, η περίσσεια των νεκρών κυττάρων του δέρματος και η υπερανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ακμή μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια δυσάρεστη κατάσταση οπουδήποτε στο σώμα σας. Δυστυχώς, το δέρμα στις πλάτες μας είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στο πρόβλημα της ακμής.

Το άνω μισό του σώματος έχει επίσης περισσότερους σμηγματογόνους αδένες  από το κάτω μισό.

Τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στα μαλλιά σας μπορεί να σας προκαλέσουν ακμή στην πλάτη

Ακριβώς όπως τα φυσικά έλαια του σώματος μπορούν να μπλοκάρουν τους πόρους και να οδηγήσουν σε σπυράκια, οι ουσίες στα μαλλιά και τα προϊόντα σώματος μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακμή, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Το να αφήσετε το μαλακτικό μαλλιών σας να τρέχει κάτω από την πλάτη σας στο ντους μπορεί επίσης να αφήσει μια μεγάλη δόση ουσιών που μπλοκάρουν τους πόρους στο δέρμα σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεπλύνετε καλά τα μαλλιά σας και χρησιμοποιείτε προϊόντα που φέρουν τις παρακάτω ετικέτες: δεν θα φράξουν τους πόρους και δεν θα προκαλέσουν ακμή.

Αν δεν κάνετε ντους μετά την προπόνηση μπορεί να αντιμετωπίσετε ακμή στην πλάτη

Πρέπει να κάνετε γρήγορα ντους. Μπορεί να είναι δελεαστικό να παραλείψετε τα άβολα ντους στο γυμναστήριό σας και να γυρίσετε στο σπίτι για ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο στην μπανιέρα. Ωστόσο η καθυστέρηση του ντους μπορεί να δημιουργήσει ακμή στην πλάτη.

Το να επιτρέπετε στον ιδρώτα και στη  βρωμιά να παραμείνουν στο δέρμα σας μετά την άσκηση μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία των σπυριών στην πλάτη και τους ώμους, σύμφωνα με το Stylecaster.

Και μην αφήνετε τα ρούχα σας άπλυτα

Το πλύσιμο των ρούχων είναι σημαντικό. Εάν είστε τύπος, του γυμναστηρίου μπορεί να είναι πραγματικά κουραστικό να πλένετε αντικείμενα όπως αθλητικά σουτιέν και σορτς γυμναστικής μετά από κάθε προπόνηση. Αλλά μόνο και μόνο επειδή το μπλουζάκι εξακολουθεί να μυρίζει φρέσκο, δεν σημαίνει ότι δεν συμβάλλει στην ακμή του σώματος.

Όπως συνέστησε η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, το πλύσιμο των ιδρωμένων ενδυμάτων προπόνησης μετά από κάθε προπόνηση είναι στην πραγματικότητα ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε τα βακτήρια που προκαλούν ακμή από τους πόρους σας.

Τα σφιχτά ρούχα ή ένα βαρύ σακίδιο μπορεί επίσης να είναι ο ένοχος.

Είδη όπως σακίδια, αθλητικά είδη ή ιμάντες μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή.

Τα σφιχτά ρούχα που αναμιγνύονται με την τριβή και την υπερβολική υγρασία, όπως ο ιδρώτας, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της ακμής. Ο συνδυασμός τριβής, θερμότητας και καλυμμένου δέρματος μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας μορφής ακμής που ονομάζεται μηχανική ακμή. Η τριβή μπορεί να διαταράξει την επιφάνεια του δέρματος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να φράξει τους πόρους με νεκρά κύτταρα του δέρματος και να οδηγήσει σε φλεγμονή.

Για να αποφύγετε την μηχανική ακμή στην πλάτη σας, βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα και τα εσώρουχά σας δεν είναι πολύ σφιχτά και προσπαθήστε να μην μεταφέρετε βαριά φορτία σε σακίδια ή πορτοφόλια για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Το να φοράτε ένα καθαρό βαμβακερό μπλουζάκι κάτω από τα κανονικά σας ρούχα ή αθλητική στολή μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προστατέψετε το δέρμα σας.

Εάν η διατροφή σας είναι γεμάτη από υδατάνθρακες και γαλακτοκομικά, το δέρμα σας μπορεί την πληρώνει.

Αυτό που βάζετε στο σώμα σας μπορεί να επηρεάσει το εξωτερικό του σώματός σας. Η παλιά παροιμία “είστε αυτό που τρώτε” ισχύει σίγουρα όταν πρόκειται για τη διατήρηση υγιούς, λαμπερού δέρματος.

Ακμή: Φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπισή της

Λάδι τεϊόδεντρου

Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι ένα αιθέριο έλαιο που ανήκει στην κατηγορία των προϊόντων φροντίδας του δέρματος λόγω των διαφόρων πλεονεκτημάτων που προσφέρει. Θα βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής σκοτώνοντας τα βακτηρίδια. Μπορείτε να εφαρμόσετε λάδι τεϊόδεντρου στην πληγείσα περιοχή και να την αφήσετε όλη τη νύκτα.

Αλόη

Η Aloe Vera είναι η καλύτερη λύση για πολλά είδη δερματικών προβλημάτων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γέλη αλόης βέρα στην πλάτη και τον ώμο σας άμεσα. Η αλόη βέρα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορεί να κάνει θαύματα στο δέρμα σας και θα το θρέψει επίσης.

Λεμόνι

Το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι θαυμάσιο αντιοξειδωτικό. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κιτρικό οξύ, είναι ένα τέλειο φάρμακο για τη θεραπεία της ακμής. Θα απομακρύνει το υπερβολικό έλαιο και θα σκοτώσει βακτήρια που προκαλούν ακμή. Στίψτε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και εφαρμόστε απευθείας στην πλάτη και τον ώμο σας για περίπου 30 λεπτά.

Λάδι καρύδας

Εκτός από τα διάφορα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λάδι καρύδας για τη θεραπεία της ακμής επίσης. Το έλαιο καρύδας έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη θεραπεία της ακμής. Μπορείτε να κάνετε μασάζ με λάδι καρύδας στην πλάτη σας καθημερινά πριν κάνετε μπάνιο.

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες λόγω της αλικίνης. Η αλικίνη βοηθάει στην εξόντωση των βακτηρίων που προκαλούν ακμή. Βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτές οι ιδιότητες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής της ακμής. Μπορείτε να ψάξετε για κάποιο έλαιο ή απόσταγμα σκόρδου και να εφαρμόζετε στα έντονα σπυράκια. Αφήστε το για 30 λεπτά και ξεπλύνετε.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία και βοηθά στη θεραπεία της ακμής. Θα πρέπει να πίνετε πράσινο τσάι δύο φορές την ημέρα για να θεραπεύσει την ακμή. Μπορείτε επίσης να το εφαρμόσετε απευθείας με βαμβάκι για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι το παλαιότερο φάρμακο αντιμετώπισης της ακμής. Έχει χρησιμοποιηθεί για πολύ καιρό. Η κουρκουμίνη στον κουρκουμά έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ακμής. Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας κουρκουμά σε νερό για να φτιάξετε μια παχιά πάστα. Εφαρμόστε τη στο δέρμα σας για 20 λεπτά και μετά ξεπλύνετε.

Ακμή: Ορισμένες άλλες συμβουλές για την πρόληψη

-Πάντα κάνετε ντους μετά την προπόνηση. Ο ιδρώτας και η βρωμιά συμβάλλουν σημαντικά στην ακμή της πλάτης.

-Απολεπίζετε το δέρμα σας τακτικά για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος

-Φορέστε χαλαρά ενδύματα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και τους καλοκαιρινούς μήνες

-Τρώτε υγιεινά τρόφιμα για να αποτοξινώσετε το σώμα σας φυσικά