Απώλεια βάρους: Το απόλυτο κόλπο με το πρωινό

Βρίσκεστε σε «μάχη» με τα κιλά σας; Υπάρχει ένα κόλπο με το πρωινό που θα σας βοηθήσει να τα χάσετε πιο γρήγορα.

Μην τρώτε πρωινό μέχρι τις 11 το πρωί, αν θέλετε να χάσετε βάρος! «Απολαύστε το πρώτο γεύμα της ημέρας το μεσημέρι, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής σημαίνει ότι οι περισσότεροι τρώνε το δείπνο αργότερα το βράδυ», επισημαίνει ειδικός στη Daily Mail.

Μια παλιά ρήση λέει: «Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος». Αυτή η παροιμία κρύβει μια μεγάλη αλήθεια, αλλά φαίνεται πλέον ότι τα πράγματα αλλάζουν… «Η αναμονή μερικών ωρών για το πρωινό είναι καλύτερη για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος», σύμφωνα με τον Tim Spector, καθηγητή γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε, πλέον, πολύ πιο αργά -σε σχέση με τις συνήθειες που είχαν οι προηγούμενες γενιές- και σταματούν να τρώνε γύρω στις 9 το βράδυ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το πρωινό στις 11 το πρωί είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί 14ωρη νηστεία, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι πιο καλή για τον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους.

«Ακολουθώντας κάποιος αυτό το πρόγραμμα για μερικούς μήνες θα μπορούσε να χάσει από 2 έως 5 κιλά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει: «Νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε όλα τα πράγματα που μας έχουν πει ότι είναι ανθυγιεινά, επειδή υπάρχουν νέα επιστημονικά δεδομένα. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, ιδιαίτερα στη βόρεια Αγγλία, που τρώνε νωρίτερα, αλλά, γενικά, έχουμε αλλάξει διατροφικές συνήθειες, δηλαδή τρώμε πιο αργά, όπως συμβαίνει στην Ισπανία και την Ιταλία.

Ακόμα και όσοι δεν το κάνουν αυτό, μπορεί να καταλήξουν να τσιμπολογούν μέχρι τις 9 το βράδυ, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη μιας περιόδου νηστείας 14 ωρών. Υπάρχει μια απλή αλλαγή που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, μετατοπίζοντας το πρωινό τους από τις 8:00 στις 11:00, η οποία στην πραγματικότητα είναι πιο αποτελεσματική από τις πιο μοντέρνες δίαιτες νηστείας».

Είναι εντυπωσιακό ότι ο καθηγητής έχει μελετήσει τη φυλή Hadza, η οποία ζει εδώ και αιώνες στη ζούγκλα της Τανζανίας, κοντά στη λίμνη Eyasi, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Τα μέλη της φυλής δεν γνωρίζουν τι σημαίνει πολιτισμός, ηλεκτρικό ρεύμα, αυτοκίνητο, τηλεόραση, άγχος, στρες, ωράριο και χρήμα. Τρέφονται με βουβάλια, πουλιά και μπαμπουίνους, που κυνηγούν με αυτοσχέδια βέλη και τόξα.

Οι άνθρωποι αυτοί, όπως λέει ο καθηγητής, δεν πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2, ενώ παίρνουν το πρωινό τους στις 11 το πρωί.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο πάντως, πολλοί άνθρωποι έχουν δοκιμάσει τη δίαιτα «5:2», δηλαδή να τρώνε κανονικά για πέντε ημέρες και τις άλλες δύο ημέρες να μειώνουν τις θερμίδες.

Γιατί συσσωρεύεται λίπος σε μερικές περιοχές

H συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος θεωρείται παχυσαρκία.

Αυτό συμβαίνει είτε μπροστά στον καθρέφτη, είτε σε συζητήσεις σχετικές με το σώμα και τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση. Ακόμα και σε δημοσιεύσεις που αφορούν στην απόκτηση μιας καλλίγραμμης εμφάνισης, αυτή η συσσώρευση λίπους περιγράφεται ή/και εκλαμβάνεται ως παχυσαρκία, ενώ δεν είναι.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για πρόβλημα στον τρόπο που το σώμα διαχειρίζεται και αποθηκεύει το λίπος, αλλά το χαρακτηριστικό του είναι ότι, αντίθετα με την παχυσαρκία, δεν επηρεάζεται από την απώλεια βάρους και φαίνεται να «προτιμά» τις γυναίκες. Είναι όμως ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται ολοκληρωτικά προσφέροντας τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Λιποδυστροφία

Η υπερβολική συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και του προσώπου, λέγεται λιποδυστροφία.
«Η λιποδυστροφία στον λαιμό (διπλοσάγονο), στα γόνατα, τις κνήμες και γύρω από τους αστραγάλους είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με τις υπόλοιπες εντοπίσεις στο σώμα, διότι στα προαναφερθέντα σημεία είναι πολύ δύσκολο να κρυφτεί.

Ειδικά η λιποδυστροφία στα γόνατα, τις γάμπες και τους αστραγάλους είναι ανεξάρτητη από τη μείωση του σωματικού βάρους και δεν διαφοροποιείται με τη δίαιτα ή την άσκηση. Παρουσιάζεται συνήθως στην πρώιμη εφηβεία και αποδίδεται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Η εναπόθεση του λίπους στα συγκεκριμένα σημεία, παρουσιάζει συχνά, ακόμη και τα αδύνατα άτομα, να φαίνονται παχύτερα, από όσο είναι στην πραγματικότητα. Πρόκειται για μια έντονα ενοχλητική αισθητική δυσμορφία», εξηγεί ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, Πλαστικός Χειρουργός, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής στο Metropolitan Hospital.

Τα γόνατα παρουσιάζουν μια πεπαχυμένη εικόνα, χάνοντας το σχήμα τους. Το πλεονάζον λίπος στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού απλώνεται επάνω από τον τένοντα του τετρακέφαλου μυός και την επιγονατίδα μέχρι το κάτω και έσω όριο αυτής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εικόνα ενός «κουτιού» στην περιοχή.

Όσον αφορά τις γάμπες και τους αστραγάλους, η εκεί συσσώρευση λίπους προσδίδει μια εικόνα άμορφου πεπαχυμένου σωλήνα, χωρίς να διακρίνονται οι φυσιολογικές καμπύλες στην πρόσθια και οπίσθια επιφάνειά τους.
Εκτός από την αρνητική ψυχολογική επιβάρυνση η λιποδυστροφία αυτή δημιουργεί και λειτουργικά προβλήματα. Είναι σχεδόν αδύνατον να φορεθεί ψηλή μπότα, στενό παντελόνι, κοντή φούστα και παπούτσια με ψηλό τακούνι.

Λιπογλυπτική: Η καλύτερη λύση

Η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι η επέμβαση της λιπογλυπτικής, κατά την οποία αφαιρείται ο πλεονάζων όγκος λιπώδους ιστού από τις πάσχουσες περιοχές, με στόχο τη διαμόρφωση μιας πιο αρμονικής εικόνας.

Η λιπογλυπτική στα συγκεκριμένα σημεία γίνεται με πολύ λεπτές κάνουλες με την βοήθεια των οποίων διαμορφώνονται οι καμπύλες και οι εσοχές γύρω από τα γόνατα, τις περιοχές της γαστροκνημίας και κυρίως των σφυρών (αστραγάλων) και του αχίλλειου τένοντα, που καταλήγει στη φτέρνα. Είναι μια λεπτομερής επέμβαση που χρειάζεται ιδιαίτερους χειρισμούς, γνώση και εμπειρία και έχει πολύ καλά αποτελέσματα, αφού αλλάζει κυριολεκτικά όλη την εμφάνιση των ποδιών.

Η αλλαγή που προκύπτει βοηθάει στην τόνωση της αυτοπεποίθησης και της θηλυκότητας και αλλάζει τις ενδυματολογικές επιλογές των γυναικών.
«Μετά την επέμβαση είναι απαραίτητο να φορεθεί ένα ορθοπαιδικό καλσόν για 30 ημέρες, ώστε να αποφευχθούν τα έντονα οιδήματα στην περιοχή. Δεν συνοδεύεται από πόνο και οι μελανιές που δημιουργούνται υποχωρούν γρήγορα με την πάροδο των ημερών.

Η ομαλή επιστροφή στις δραστηριότητες ξεκινά μετά από μία εβδομάδα, με την προϋπόθεση ότι στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρχουν κάποια διαλείμματα με την τοποθέτηση των ποδιών λίγο πιο ψηλά», καταλήγει ο κ. Παπαγεωργίου.

Γράφει ο:

κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, Πλαστικός Χειρουργός, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών,

Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής στο Metropolitan Hospital

Προσοχή! Το χειρότερο συμπλήρωμα διατροφής για απώλεια κιλών

Οι δίαιτες που διαρκούν πολύ καιρό και στο τέλος δεν έχουν τα αποτελέσματα που έχετε θέσει ως στόχους, όχι μόνο κουράζουν αλλά μπορεί να σας οδηγήσουν και σε μεθόδους που μόνο κακό κάνουν στον οργανισμό σας.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι δελεαστικό να βρείτε ένα συμπλήρωμα διατροφής για απώλεια βάρους, που ίσως σας βοηθήσει να επιταχύνετε τη διαδικασία. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι πραγματικά χρήσιμα και ποια μπορεί απλώς να είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων.

Σύμφωνα με την διαιτολόγο δρ. Blanca Garcia, τα χειρότερα συμπληρώματα για απώλεια βάρους είναι εκείνα που προϋποθέτουν ότι το άτομο αντικαθιστά πλήρως ένα γεύμα.

“Δεν υπάρχει κανένα συμπλήρωμα διατροφής που να μπορεί να παρέχει αποτελεσματικά όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει δημιουργήσει η φύση για το σώμα. Επομένως η πλήρης αντικατάσταση ενός γεύματος για παρατεταμένη χρονική περίοδο μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών και ινών, τα οποία μερικές φορές υπάρχουν μόνο σε ολόκληρα τρόφιμα”, λέει η δρ. Garcia.

Γιατί τα συμπληρώματα αντικατάστασης γεύματος δεν είναι τόσο καλά

Τα συμπληρώματα αντικατάστασης γεύματος (π.χ. σκόνες που γίνονται shakes με προσθήκη κάποιου υγρού, όπως νερό) είναι πολύ κοινά προϊόντα στον κόσμο της υγείας και της ευεξίας. Αλλά οι πιθανές αρνητικές παρενέργειές τους μπορεί μερικές φορές να υπερβαίνουν τις θετικές.

Όπως λέει η δρ. Garcia, είναι πολύ δύσκολο να πάρεις αρκετές φυτικές ίνες με ένα σέικ αντικατάστασης γεύματος. Οι φυτικές ίνες είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά όχι μόνο για την απώλεια βάρους αλλά και για τη διατήρησης της συνολικής υγείας γενικότερα.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, η κατανάλωση διαιτητικών ινών (μαζί με το έλλειμμα θερμίδων) συνδέεται με την απώλεια βάρους σε όσους είναι παχύσαρκοι, ή υπέρβαροι.

Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην υγιή απώλεια βάρους με περισσότερους από έναν τρόπους. Για παράδειγμα, η κατανάλωση φυτικών ινών σχετίζεται με:

  • πιο τακτική πέψη
  • πιο τακτικές κινήσεις του εντέρου
  • καλύτερα ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους

Μπορεί να καταλήξετε να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες

Συχνά, μπορεί να έχουμε την πρόθεση να καταναλώνουμε μόνο το σέικ αντικατάστασης γεύματος, αλλά η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών και ολόκληρων τροφών μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πείνα.

Σε ένα άλλο άρθρο για τα ροφήματα απώλειας βάρους, η δρ. Ana Reisdorf, διαιτολόγος του Wellness Verge, λέει ότι τα υποκατάστατα γεύματος δεν είναι μια βιώσιμη μέθοδος για την απώλεια βάρους. Μπορεί να είναι υψηλά σε θερμίδες, αλλά με μόνο πρωτεΐνη ως θρεπτικό συστατικό που επιβραδύνει την πέψη, αυτά τα ροφήματα μπορεί να μην σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι αφότου τα πιείτε. Ως εκ τούτου, μπορεί να καταλήξετε να πάρετε βάρος αναζητώντας περισσότερη τροφή πέρα από το σέικ που πίνετε.

Συμπέρασμα

Τα συμπληρώματα αντικατάστασης γεύματος μπορεί να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους να ενισχύσουν τους στόχους απώλειας βάρους, αλλά οι πιθανές παρενέργειες δείχνουν ότι μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά όσο ελπίζει κανείς.

Εάν ενδιαφέρεστε να τα εντάξετε στη διατροφή σας, σας προτείνουμε να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο, ή γιατρό πριν το κάνετε, για να δείτε αν είναι το καλύτερο για τους στόχους σας.

Χάνω βάρος χωρίς τη θέλησή μου: Τι μπορεί να είναι;

Η απώλεια βάρους είναι το αποτέλεσμα της μειωμένης ενεργειακής πρόσληψης ή της αυξημένης δαπάνης ενέργειας. Η απώλεια βάρους διακρίνεται σε εκούσια και ακούσια (δηλαδή με ή χωρίς τη θέληση). Προοδευτική ακούσια απώλεια βάρους υποκρύπτει σοβαρή οργανική ή ψυχιατρική νόσο. Εκούσια απώλεια βάρους σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα συνήθως δεν υποκρύπτει οργανική νόσο.

Σε γενικές γραμμές, ως σημαντική απώλεια βάρους ορίζεται η απώλεια πάνω από το 5% του συνήθους σωματικού βάρους σε διάστημα 6 μηνών. Όταν η ακούσια απώλεια βάρους υπερβαίνει το 10% του συνήθους βάρους (σε μη παχύσαρκα άτομα), θα πρέπει να γίνει διερεύνηση πού οφείλεται. Ακούσια απώλεια βάρους άνω του 20% του συνήθους βάρους συνδέεται με σοβαρό υποσιτισμό πρωτεϊνικής ενέργειας, διατροφικές ελλείψεις και πολυοργανική δυσλειτουργία.

Πού οφείλεται;

Η απώλεια βάρους διακρίνεται σε ακούσια και εκούσια. Επί απουσίας πυρετού ή άλλης αιτίας που δικαιολογεί αυξημένη ενεργειακή δαπάνη, η απώλεια βάρους κατά κύριο λόγο οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη τροφής.

Ακούσια απώλεια βάρους

Η προοδευτική ακούσια απώλεια βάρους υποδηλώνει σοβαρές οργανικές ή ψυχιατρικές νόσους, που δυνατόν να συνοδεύονται από ανορεξία. Συνήθη αίτια περιλαμβάνουν:

  • Ενδοκρινοπάθειες (υπερθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια πρωτογενής ανεπάρκεια επινεφριδίων, υπερπαραθυρεοειδισμός)
  • Γαστρεντερικές παθήσεις (1-4):
  1. Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που δυνατόν να προκαλέσουν απώλεια βάρους σε γαστρεντερικές παθήσεις: ανορεξία, κοιλιακό άλγος, πρώιμος κορεσμός, δυσφαγία, οδυνοφαγία, υποκινητικότητα του γαστρεντερικού, διάρροια, δυσαπορρόφηση, χρόνια αιμορραγία, χρόνια φλεγμονή, χρόνια ισχαιμία, απόφραξη, συρίγγια, κακοήθειες, λοιμώξεις, εκτομές και παρακάμψεις του πεπτικού σωλήνα.
  2. Η δυσαπορρόφηση δυνατόν να οδηγήσει σε απώλεια βάρους με αυξημένη ή φυσιολογική όρεξη. Ωστόσο, η κοιλιοκάκη, μία από τις πιο κοινές αιτίες δυσαπορρόφησης , συνήθως δεν συνοδεύεται από απώλεια βάρους ή διάρροια στους ενήλικες.
  3. Η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα δυνατόν να σχετίζεται με δυσαπορρόφηση σε όψιμο στάδιο. Η νόσος του Crohn συχνά συνοδεύεται από πρώιμη σημαντική απώλεια βάρους, που πιθανόν οφείλεται στην φλεγμονή και την κακή όρεξη. Αντίθετα, η ελκώδης κολίτιδα συνήθως δεν συνοδεύεται από πρώιμη απώλεια βάρους, αν και απώλεια βάρους σημειώνεται στην προχωρημένη νόσο.
  4. Αγγειακή ανεπάρκεια (λόγω ισχαιμίας του εντέρου και συνεπώς δυσαπορρόφησης)
  • Καρκίνος
  • HIV και άλλες λοιμώξεις (π.χ. φυματίωση, ηπατίτιδα C)
  • Προχωρημένο στάδιο καρδιακής, πνευμονικής και νεφρικής νόσου
  • Νευρολογικές παθήσεις (εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια, νόσος Parkinson, και αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση)
  • Συστηματικές φλεγμονώδεις διαταραχές
  • Ψυχιατρικές διαταραχές (ιδιαίτερα κατάθλιψη)
  • Λήψη ναρκωτικών (εξαρτησιογόνων ουσιών)
  • Βότανα, τσάι, πρόσθετα (συντηρητικά) τροφίμων
  • Φάρμακα (αντιεπιληπτικά, αντικαταθλιπτικά, λεβοντόπα, διγοξίνη, μετφορμίνη, φάρμακα για τον θυρεοειδή κ.ά.) ή από διακοπή αντιψυχωσικών φαρμάκων (π.χ. χλωροπρομαζίνη, αλοπεριδόλη)
  • Κατάχρηση αλκοόλ
  • Βαριά χρήση καπνού

Εκούσια απώλεια βάρους

Πολλά άτομα χάνουν βάρος εκούσια. Η απώλεια βάρους θα πρέπει να ενθαρρύνεται σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς που επιθυμούν να χάσουν βάρος, ενώ σε ασθενείς με φυσιολογικό ή μειωμένο βάρος η εκούσια απώλεια βάρους δυνατόν να υποδηλώνει ψυχογενή (νευρική) ανορεξία.

Τι θα πρέπει να κάνω;

Όπως συμπεραίνεται από την πληθώρα αιτίων στις οποίες οφείλεται η απώλεια βάρους, δεν υπάρχει ενιαία διαγνωστική προσέγγιση για όλους τους ασθενείς. Κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξατομικεύεται με βάση τα ευρήματα από το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ευρέως αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες για την κλινική αξιολόγηση της απώλειας βάρους.

Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις;

Ο διαγνωστικός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Αιματολογικές εξετάσεις: Γενική αίματος, βιοχημικό έλεγχο (ηλεκτρολύτες, γλυκόζη, ασβέστιο, νεφρική και ηπατική λειτουργία, θυρεοειδικές ορμόνες), αιμοσφαιρίνη A1, γενική ούρων, ταχύτητα καθίζησης ερυθρών και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).
  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Ενδοσκοπικό έλεγχο (γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση)
  • Δεν συνιστάται απεικόνιση με αξονική τομογραφία σε πρώτη φάση, αν και δυνατόν να ζητηθεί στην συνέχεια

Έκανα τις παραπάνω εξετάσεις αλλά δεν βρέθηκε η αιτία που χάνω βάρος. Τι να κάνω;

Εάν δεν αναδειχθεί καμία οργανική ή ψυχιατρική νόσος έπειτα από την αρχική διερεύνηση, θα πρέπει να επανέλθετε για νέο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο μετά από 1-6 μήνες.