Αυνανισμός: Κι όμως! Από αυτές τις ασθένειες σάς προστατεύει

Αυνανισμός: Για κάποιο λόγο η αυτοϊκανοποίηση ενός ατόμου αποτελεί ακόμα ταμπού. Αν πετάξουμε τους μύθους που τον συνοδεύουν, τότε θα ανακαλύψουμε πως ο αυνανισμός προστατεύει από την εκδήλωση πολλών προβλημάτων υγείας.

Αυνανισμός: Απολύτως φυσιολογικός

Μάλιστα, Αυστραλοί επιστήμονες σε δημοσίευσή τους στην επιστημονική πύλη «The Conversation», επισημαίνουν ότι αποτελεί ένα φυσικό και φυσιολογικό κομμάτι της υγιούς σεξουαλικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, ο δρ Άντονι Σαντέλα και η δρ Σπρινγκ Τσενόα Κούπερ, αξιοποίησαν στοιχεία προγενέστερων σχετικών αμερικανικών μελετών, επιβεβαιώνοντας ότι η αυτοϊκανοποίηση μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών προβλημάτων υγείας.

Αυνανισμός: Από τι προστατεύει τις γυναίκες

  • Προλαμβάνει τις λοιμώξεις του τραχήλου της μήτρας
  • Προστατεύει από ουρολοιμώξεις
  • Περιορίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2
  • Ενδυναμώνει τους μύες της πυέλου
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου
  • Συμβάλλει στη μείωση του στρες
  • Περιορίζει την αρτηριακή πίεση

Αυνανισμός: Από τι προστατεύει τους άνδρες

  • Ελαττώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη
  • Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Περιορίζει τις πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης
  • Προστατεύει έμμεσα από την υπογονιμότητα, αφού αποτρέπει τον κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή
  • Συμβάλλει στη μείωση του στρες
  • Περιορίζει την αρτηριακή πίεση

Όπως υπενθυμίζουν οι δύο ειδικοί, δεν είναι κάτι το μη φυσιολογικό, καθώς ο αυνανισμός ή το αυτοάγγιγμα των γεννητικών οργάνων για ευχαρίστηση, είναι κάτι που και τα μωρά κάνουν όσο βρίσκονται στη μήτρα της μητέρας τους.

Αυνανισμός: Ό,τι ντρέπεστε να ρωτήσετε…

Διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες

Σε ό,τι αφορά στις διαφορές των δύο φύλων ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι σε σύγκριση με άλλα 30 είδη σεξουαλικών δραστηριοτήτων οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις στην συχνότητα του αυνανισμού και στην χρήση πορνογραφικού υλικού.

Οι άνδρες αυνανίζονται συχνότερα από τις γυναίκες και αυτό οφείλεται τόσο σε ανατομικά αίτια όσο και σε κοινωνικά στερεότυπα. Επιπλέον, είναι περισσότερο αποδεκτό να αναζητούν την ηδονή και να εμπλέκονται σε σεξουαλική πράξη. Τα παραδοσιακά διαφυλικά σενάρια για την σεξουαλικότητα συνήθως αποδίδουν στον άνδρα την ανάληψη πρωτοβουλίας για την σεξουαλική εμπλοκή, αφήνοντας την γυναίκα πιο παθητική. Το πολιτισμικό πλαίσιο από το οποίο προέρχονται χαρακτηρίζεται από την έμφαση στην κολπική συνουσία και την έλλειψη γνώσης των γυναικών για το σώμα τους.

Συνήθως τους αποδίδεται ο ρόλος εκείνου που προσφέρει φροντίδα, η ικανοποίησή τους θεωρείται κάτι τυχαίο και τα γεννητικά τους όργανα εκλαμβάνονται ως βρώμικα σε σύγκριση με τους άνδρες. Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια το γυναικείο φύλο να διατηρεί μια αμφιθυμική στάση απέναντι στον αυνανισμό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από ερευνητικά δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, σε μια μελέτη, όπου πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις σε 20 κορίτσια, βρέθηκε ότι είχαν αρνητικές στάσεις τόσο προς τον αυνανισμό όσο και ως προς τις εκείνες που αυνανίζονταν.

Η στάση των γονιών προς τον αυνανισμό του παιδιού τους

Φαίνεται πως το φύλο του παιδιού διαμορφώνει την στάση που θα έχουν οι γονείς ως προς τον αυνανισμό. Ειδικότερα, σε μια έρευνα γονείς ρωτήθηκαν για το κατά πόσο θα ήθελαν το παιδί τους να έχει μια θετική στάση ως προς την αυνανιστική δραστηριότητα. Βρέθηκε ότι επιθυμούσαν κάτι τέτοιο στις περιπτώσεις που το φύλο του παιδιού ήταν αγόρι. Όταν επρόκειτο για κορίτσι μόνο το ένα τρίτο των γονέων συμφώνησαν με αυτή την άποψη. Επιπλέον, ελάχιστοι γονείς είχαν συζητήσει το θέμα αυτό με τα παιδιά τους και όταν το έκαναν στις περισσότερες περιπτώσεις το παιδί ήταν αγόρι. Τέλος, ακόμη και όταν ενέκριναν τον αυνανισμό το παιδί δεν ήταν πιθανό να το γνωρίζει.

Κάταγμα πέους: Πώς συμβαίνει και τι πρέπει να κάνετε

Για να καταλάβουμε το κάταγμα πέους πρέπει να αναφερθούμε στην ανατομία του οργάνου. Όταν το πέος βρίσκεται σε στύση, το αίμα γεμίζει τον σπογγώδη ιστό που καταλαμβάνει τα σηραγγώδη σώματα. Το αίμα είναι αυτό που κάνει το πέος σκληρό και ικανό για διείσδυση κατά τη σεξουαλική επαφή. Τα σηραγγώδη σώματα συγκρατούνται από μια ισχυρή μεμβράνη που ονομάζεται ινώδης χιτώνας. Όταν ένας άνδρας υποφέρει από κάταγμα πέους, ουσιαστικά έχει σπάσει αυτή η ισχυρή μεμβράνη.

Εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες ηλικίας 20-50 ετών, με μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ 2ης και 3ης δεκαετίας της ζωής. Δύο είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προκύψει κάταγμα πέους:

  • Πλήρης στύση
  • Βίαιος τραυματισμός

Το κάταγμα του πέους συμβαίνει κυρίως κατά την βίαιη διείσδυση του οργάνου, όταν ο άντρας προσεγγίζει υπό λάθος γωνία και προσκρούει στο περίνεο της συντρόφου (την περιοχή ανάμεσα στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό). Η στάση ‘γυναίκα από πάνω’ κάνει τον άνδρα ευάλωτο στο κάταγμα, καθώς επίσης και οι ασυνήθεις στάσεις που αναγκάζεται να υιοθετεί το ζευγάρι όταν κάνει σεξ σε περίεργα μέρη, όπως στο αυτοκίνητο. Το κάταγμα συνοδεύεται από ισχυρό ήχο σπασίματος. Πόνος και οίδημα είναι πολύ συνήθη συμπτώματα και συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της επαφής ή και αργότερα. Αν τραυματιστεί η ουρήθρα υπάρχει αίμα στην άκρη του οργάνου και δυσκολία στην ούρηση ή ακόμα και αδυναμία ούρησης.

Η θεραπεία εκλογής του κατάγματος πέους είναι η χειρουργική αντιμετώπιση και μάλιστα άμεσα μέσα σε 6-8 ώρες από το συμβάν. Μελέτες έχουν αναδείξει ότι με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα μετατραυματικής στυτικής δυσλειτουργίας, χωρίς βέβαια να εξαλείφεται.

Επιπλοκές

  • Σχηματισμός ινώδους πλάκας
  • Ινώδης κάμψη του πέους (νόσος του Peyronie)
  • Επώδυνη στύση
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Ουρηθρικό συρίγγιο
  • Απόστημα
  • Αρτηριοφλεβώδης επικοινωνία
  • Νέκρωση ακροποσθίας