Διατροφή χωρίς αλάτι: Βγάλτε το από τη ζωή σας εύκολα και χωρίς να το καταλάβετε

Είστε από τους φανατικούς που αν δεν δουν το φαγητό τους να… ασπρίζει από το αλάτι δεν σταματούν να ρίχνουν; Και γιατί όχι, σκέφτεστε, αφού δεν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση;

Ε λοιπόν, αν και δεν απαιτείται να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλή σε περιεκτικότητα Νατρίου (κατανάλωση λιγότερο από 2.400 mg Νατρίου ημερησίως), όμως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε.

Παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το Νάτριο προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση, αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού υποφέρουν από υπέρταση.

Η υπέρταση είναι κληρονομική. Γιαυτό εάν υπάρχει ιατρικό ιστορικό στην οικογένειά σας, θα πρέπει να περιορίσετε το αλάτι στο καθημερινό σας διατροφολόγιο. Δεν είναι όλοι οι άνθρωπο ευαίσθητοι στο αλάτι, και ίσως τα νεφρά σας να μην έχουν πρόβλημα να αντιμετωπίσουν την πρόσληψη αλατιού.

Η καλύτερη συμβουλή είναι να ελαττώσετε το αλάτι και να αρχίσετε να το αντικαθιστάτε με βότανα, μπαχαρικά, λεμόνι, ξύδι ή συνδυασμό τους. Είναι πολύ καλά υποκατάστατα του αλατιού.

Πώς να μαγειρέψετε ελέγχοντας την ποσότητα αλατιού

Συνήθως υπάρχει διαφωνία μεταξύ διαιτολόγων και μαγείρων αναφορικά με την ποσότητα του αλατιού στο φαγητό.
Ποιον πρέπει να ακούσετε; Κανέναν αλλά ταυτόχρονα και τους δύο. Ο διαιτολόγος έχει δίκιο υποστηρίζοντας ότι τα περισσότερα τρόφιμα, προπαρασκευασμένα και μη, περιέχουν αρκετή ποσότητα αλατιού. Όμως και ο μάγειρας έχει δίκιο μιας και όσο περισσότερο ελαττώνεται το αλάτι στις συνταγές, τόσο περισσότερο άνοστα είναι τα φαγητά.

Το αλάτι είναι ο κυρίως ρυθμιστής γεύσης και χωρίς αυτό τα φαγητά δεν έχουν ωραία γεύση. Οι περισσότεροι καλοί μάγειρες γνωρίζουν πόσο αλάτι να βάλουν στα φαγητά ώστε να είναι νόστιμα χωρίς να περιέχουν πολύ αλάτι. Όμως τα προπαρασκευασμένα φαγητά ή τα fast food έχουν πάρα πολύ αλάτι, περισσότερο από αυτό που χρειάζονται.

Πώς να κόψω το αλάτι: Η μέση λύση

Το πολύ αλάτι συντελεί στην ανάπτυξη ασθενειών, ειδικά στην υπέρταση (κυρίως στο 10 τις εκατό των ανθρώπων που είναι ευαίσθητοι στο αλάτι), και εάν ο γιατρός σας συμβουλεύσει να το περιορίσετε, καλά θα κάνετε να τον ακούσετε. Ο περιορισμός δεν σημαίνει μη κατανάλωση.

Το αλάτι είναι ζωτικής σημασίας συστατικό για τον οργανισμό όπως είναι οι βιταμίνες και άλλα μέταλλα, όπως είναι οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι υδατάνθρακες. Χωρίς αλάτι, το χημικό σύστημα του οργανισμού θα βγει εκτός ισορροπίας και σύντομα θα σταματήσει να λειτουργεί.

Φυσικά είναι αδύνατον να ελαττώσετε την πρόσληψη αλατιού σε τέτοια επίπεδα. Εικονικά, όλα τα φυσικά και άψητα τρόφιμα περιέχουν αλάτι. Για να θεωρείται η διατροφή σας χαμηλή σε αλάτι, η πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει ημερησίως να υπερβαίνει τα 2400 mg. Σε τι αντιστοιχεί αυτό; Σε μια κουταλιά του γλυκού αλάτι.

Για να εκτιμάτε την πρόσληψη αλατιού από τα γεύματα, διαβάζετε τις ετικέτες διατροφικής επισήμανσης σε κάθε τρόφιμο. Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου. Επιλέξτε τρόφιμα χαμηλά σε αλάτι ή χωρίς αλάτι.

Ακολουθούν κάποιες διευκρινήσεις που θα σας βοηθήσουν να διαβάσετε τις ετικέτες:

Χωρίς αλάτι = λιγότερο από 5mg νατρίου ανά μερίδα
Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου = 5-35mg νάτριο ανά μερίδα
Χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου = 35-140mg νάτριο ανά μερίδα
Μειωμένη περιεκτικότητα νατρίου = 25 τις εκατό λιγότερο αλάτι από την κανονική έκδοση
Ελαφρύ σε νάτριο = 50 τις εκατό λιγότερο αλάτι από την κανονική έκδοση

Παραδείγματα:
Εάν τρώτε αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι δύσκολο να διατηρήσετε την ημερήσια ποσότητα πρόσληψης νατρίου στα 2400mg.
* 3 μικρές πίκλες στο μέγεθος του δακτύλου – 270mg νάτριο
* 15 πατατάκια – 170mg
* 6 κρακεράκια – 280mg
* 70γρ καπνιστός σολωμός – 720mg
* 1 κούπα γάλα – 110mg
* 1 κουταλιά της σούπας soy sauce – 920mg

Πώς να κόψω το αλάτι: Λύσεις για να κάνετε τα γεύματά σας πιο νόστιμα

* Για να δώσετε περισσότερη γεύση στα γεύματά σας χωρίς επιπλέον αλάτι, προσθέστε καρυκεύματα και βότανα, λεμόνι, ξύδι, κρεμμύδι, σκόρδο κτλ
* Χρησιμοποιείτε ελάχιστα την αλατιέρα και όταν τη χρησιμοποιείτε να ρίχνετε πάρα πολύ λίγο.
* Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο.
* Προσθέτετε λιγότερο αλάτι στα τρόφιμα από αυτό που λένε οι συνταγές. Mέτρον άριστον. Προσθέτετε τόσο αλάτι όσο χρειάζεται ώστε να μην είναι τελείως άνοστα τα γεύματα σας. Δοκιμάστε υποκατάστατα αλατιού που περιέχουν λίγο νάτριο και αρκετό κάλιο.
* Καταναλώνετε λίγο η καθόλου αλλαντικά όπως μπέικον, σαλάμι, ζαμπόν, καπνιστό ψάρι και μικρή ποσότητα μουστάρδας, κέτσαπ ή σώς.
* Αποφεύγετε τα τρόφιμα τύπου σνακ (πχ πατατάκια κτλ) – τα περισσότερα περιέχουν αρκετό νάτριο.

Αλάτι Ιμαλαΐων: 10 τρόποι που μας ωφελεί – Χρήση – Παρενέργειες

Αλάτι Ιμαλαΐων: Περιέχει 80+ μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει τα ίδια 84 ιχνοστοιχεία που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα. Μερικά από αυτά, τα ανόργανα άλατα περιλαμβάνουν χλωριούχο νάτριο, θειικό, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο. Αυτές οι ουσίες βοηθούν πολλές λειτουργίες στο σώμα, όπως η αύξηση της ενυδάτωσης, εξισορρόπησης ηλεκτρολύτες και ρΗ, εμποδίζοντας μυϊκές κράμπες, βελτιώνοντας την κυκλοφορία,  πετυχαίνοντας τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την ενίσχυση των οστών.

Αλάτι Ιμαλαΐων: Περιέχει φυσικό ιώδιο

Ένα από τα 84 μεταλλεύματα που  το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει  είναι φυσικά το ιώδιο. Στα περισσότερα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά τόσο ορισμένα μέταλλα, όσο και το ιώδιο προστίθενται τεχνητά. Πρέπει να λαμβάνουμε επαρκή  ποσότητα ιωδίου για την πρόληψη ασθενειών ή καταστάσεων, όπως βρογχοκήλη, υποθυρεοειδισμός, καχεκτική σωματική και πνευματική ανάπτυξη.

Αλάτι Ιμαλαΐων: Λιγότερο νάτριο ανά μερίδα

Συνιστάται η πρόσληψη αλατιού ενός μέσου ενήλικα να μην υπερβαίνει ένα κουταλάκι του γλυκού (2300mg) του άλατος ανά ημέρα. Όταν καταναλώνουν αλάτι Ιμαλαΐων, υπάρχει λιγότερη πρόσληψη νατρίου ανά μερίδα από ότι το οποιοδήποτε άλλο επιτραπέζιο αλάτι, επειδή είναι λιγότερο… εκλεπτυσμένο. Οι μεγάλοι κρύσταλλοι καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο σε ένα κουταλάκι του γλυκού.

Αλάτι Ιμαλαΐων: Μειώνει τον σχηματισμό κιρσών

Χάρη στη χαλαρωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του, το συστατικό αυτό είναι ιδανικό για την καταπολέμηση της αδυναμίας στα τοιχώματα και τις βαλβίδες των επιφανειακών φλεβών.

Τα μέταλλα που απορροφούνται από το δέρμα βελτιστοποιούν τη διέλευση του αίματος από τις αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία, προλαμβάνοντας τον ερεθισμό ή τη διαστολή τους.

Από την άλλη, έχει την ικανότητα να βελτιώνει τις λειτουργίες του λεμφικού συστήματος, αποτρέποντας τις τοξίνες να εμποδίσουν την κυκλοφορία του αίματος.

Αλάτι Ιμαλαΐων: Είναι ισχυρό αποτοξινωτικό

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους για αποτοξίνωση. Μία δημοφιλής λύση που μπορείτε και εσείς να κάνετε είναι η εξής: Μπορεί να χρησιμοποιήσετε το αλάτι Ιμαλαΐων ως detoxifier. Δηλαδή να γεμίσετε τη μπανιέρα με ζεστό νερό και να προσθέσετε το αλάτι μέσα. Καθίστε λίγα λεπτά και απολαύστε το μπάνιο σας. Το αλάτι θα βγάλει έξω τις τοξίνες, θα καθαρίσει το δέρμα του προσώπου σας σας και φυσικά ολόκληρο το σώμα σας. Προσέξτε τα μάτια σας. Δεν σας πειράζει, αλλά μην το παρακάνετε.

Αλάτι Ιμαλαΐων: Καταπολεμά την ακμή

Χάρη στη κρυσταλλική του υφή, το αλάτι αυτό μπορεί να συνδυαστεί με αιθέρια έλαια ή μέλι. Έτσι, μπορείτε να παρασκευάσετε φυσικά απολεπιστικά με αντιμικροβιακές και στυπτικές ιδιότητες.

Η εφαρμογή του ως σπιτική μάσκα βοηθά στην εκκαθάριση των πόρων του δέρματος. Και βοηθά στην αποβολή λιπαρών υπολειμμάτων και νεκρών κυττάρων, τα οποία προκαλούν τον σχηματισμό σπυριών.

Τα μέταλλά του θρέφουν τα κύτταρα του προσώπου. Επίσης, προάγουν την αναγέννηση των ιστών. Αυτό βοηθά στην αποφυγή των ατελειών όπως είναι οι ουλές και οι κηλίδες.

Αλάτι Ιμαλαΐων: Αυξάνει την ενυδάτωση

Με το αλάτι Ιμαλαΐων φτιάχνεται το συμπυκνωμένο διάλυμα «sole», που δεν είναι τίποτε άλλο από φιλτραρισμένο νερό μέσα σε γυάλινο βαζάκι με πλαστικό καπάκι και αλάτι. Αφού μείνει για 24 ώρες, τότε προσθέτετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό και το πίνετε. Η προσθήκη αλατιού στο νερό επιτρέπει στο σώμα σας να απορροφήσει αποτελεσματικά και να αφομοιώσει το νερό που πίνετε και βοηθά επίσης να ρυθμίζει τη συνολική περιεκτικότητα σε νερό του σώματος.

Αλάτι Ιμαλαΐων: Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

Χάρη στη συνεισφορά του σε αντιοξειδωτικά και ηλεκτρολύτες, αυτό το φυσικό συστατικό είναι ένας σύμμαχος για την αύξηση των επιπέδων ενέργειας τόσο σε φυσικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο, με φυσικό τρόπο.

Αν διαλυθεί σε νερό ή προστεθεί σε χυμούς και σμούθι, βελτιώνει την οξυγόνωση των κυττάρων, δυναμώνει τους μυς και ενεργοποιεί τον εγκέφαλο για βέλτιστη απόδοση.

Αλάτι Ιμαλαΐων: Καταπολεμά τις ημικρανίες

Τα μέταλλα που περιέχονται σ’ αυτό το φυσικό προϊόν είναι χρήσιμα στην καταπολέμηση των ημικρανιών, κάποιες φορές μέσα σε λίγα λεπτά.

Όταν απορροφάται από το σώμα, προάγει την έκκριση σεροτονίνης, μιας ορμόνης η οποία μειώνει τον πόνο και προάγει την ευεξία. Αυτό, μαζί με την αντιοξειδωτική του δράση, ηρεμεί την ένταση των μυών του κεφαλιού και μειώνει τους πονοκεφάλους.

Αλάτι Ιμαλαΐων: Ηρεμεί τις μυϊκές κράμπες

Τα ιχνοστοιχεία στο φυσικό αυτό αλάτι, είναι τονωτικά για τους μυς τα οποία βοηθούν την πρόληψη και την ανακούφιση των κραμπών. Οι θρεπτικές αυτές ουσίες χαλαρώνουν τους μύες που συσπώνται και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, αποτρέπουν τον τραυματισμό τους από δραστηριότητες υψηλής έντασης.

Αλάτι Ιμαλαΐων: Χρήσεις στην καθημερινότητα

Το αλάτι Ιμαλαΐων βρίσκει πρόσφορη εφαρμογή σε ποικίλους τομείς της καθημερινότητας, πέραν βέβαια την μαγειρικής ως καρύκευμα. Μερικές, λοιπόν, από τις υπόλοιπες χρήσεις του είναι οι εξής:

  • Για την συντήρηση τροφίμων
  • Μπλοκ ροζ αλατιού ως επιφάνειες μαγειρέματος και πιάτα για σερβίρισμα φαγητού
  • Ως άλατα μπάνιου
  • Για λάμπες από αλάτι Ιμαλαΐων
  • Για κεριά από αλάτι Ιμαλαΐων
  • Ως θεραπευτικό διάλυμα άλατος
  • Για πλύσεις και γαργάρες σε μορφή στοματικού διαλύματος
  • Για βαθύ καθαρισμό με ατμό
  • Για τον ιονισμό του χώρου

Αλάτι Ιμαλαΐων: Πιθανές παρενέργειες

Η αλόγιστη χρήση του αλατιού Ιμαλαΐων, και γενικότερα οποιουδήποτε αλατιού, δηλαδή η υψηλή πρόσληψη νατρίου και ιωδίου είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει παρενέργειες, οδηγώντας σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας που ενδέχεται να προκληθούν.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Προβλήματα με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία
  • Υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων (ψωρίαση, ρευματοειδής αρθρίτιδα, λεύκη, σκλήρυνση κατά πλάκας, κ.τλ.)
  • Οστεοπόρωση
  • Ηπατικά προβλήματα
  • Εγκεφαλικά επεισόδια
  • Βλάβη στα νεφρά
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • Αύξηση κινδύνου παχυσαρκίας
  • Έλλειψη ιωδίου από τον οργανισμό για όσους δεν το αντλούν από άλλες πηγές

Καλό θα ήταν για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά ή με την αρτηριακή τους πίεση να συμβουλευτούν τον προσωπικό τους ιατρό πριν την έναρξη χρήσης του συγκεκριμένου αλατιού.

Αλάτι Ιμαλαΐων: Η μαύρη ποικιλία

Το μαύρο αλάτι Ιμαλαΐων είναι ένα αγνό και φυσικό αλάτι, φημισμένο και ως Kala Namak. Προέρχεται από τις ηφαιστειογενείς περιοχές της Ινδίας και του Πακιστάν, και περιέχει αρκετό θειάφι.

Το χρώμα του στην ουσία δεν είναι μαύρο αλλά αποτελεί συνδυασμό ροζ-γκρι λόγω των μετάλλων του. Βοηθά στην πέψη και στο έντερο, βελτιώνει την όραση, ιδανικό για όσους υποφέρουν από τριχόπτωση αλλά και για αυτούς που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς αυτό δεν αυξάνει τα επίπεδα νατρίου στο αίμα.

Διαθέτει έντονη γεύση και χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στο φαγητό σε μικρή ποσότητα, γι’ αυτό και είναι κατάλληλο για όσους επιθυμούν να μειώσουν την λήψη αλατιού. Στην Ινδία συναντάται τόσο στην ινδική κουζίνα όσο και στην Αγιουβέρδα, την αρχαία ιατρική της Ινδίας, ως καθαρκτικό και ως φάρμακο για την θεραπεία του τυμπανισμού και της καούρας.