Δυσχρωμίες ή πανάδες: Οι χρυσοί κανόνες για να τις αποφύγετε

Το καλοκαίρι έφυγε, αλλά οι πανάδες σάς έμειναν ενθύμιο. Γι΄αυτό και εμείς σάς έχουμε τους χρυσούς κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για να μην βρεθείτε το επόμενο καλοκαίρι με δυσχρωμίες στο πρόσωπο.

Μέλασμα ή πανάδες ονομάζονται οι μελαγχρώσεις στην περιοχή του δέρματος κυρίως του προσώπου, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία όπως στην περιοχή του λαιμού, των χεριών και πιο σπάνια σε άλλα σημεία στο ανθρώπινο σώμα.

Εκδηλώνεται συχνότερα σε γυναίκες οι οποίες εμφανίζουν σκουρόχρωμo δέρμα. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν καλύτερη πρόγνωση και σε πολλές περιπτώσεις μετά την κύηση ή τη διακοπή αντισυλληπτικών χαπιών  μπορεί να βελτιωθεί από μόνο του, στα άτομα όμως με σκουρόχρωμο δέρμα είναι ιδιαίτερα επίμονο.

Πανάδες: Συνήθεις τύποι

Εντοπισμένη υπερμελάγχρωση (μέλασμα ή χλόασμα)

Εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο σε γυναίκες κατά την κύηση ή μετά από λήψη αντισυλληπτικών όπως και μετά από εκτεταμένη έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία. Συχνά υποχωρεί μετά τον τοκετό.
Η μεταφλεγμονώδης υπερμελάχρωση

Είναι  συνοδό σύμπτωμα άλλων δερματοπαθειών όπως ο ομαλός λειχήνας και ο ερυθηματώδης λύκος, η ακμή, η ροδόχρους πιτυρίαση και το έκζεμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση της αρχικής νόσου.

Τα είδη μελάσματος ταξινοµούνται σε τρεις τύπους  

Τύπος 1: Επιδερµιδικός

Το μέλασμα είναι επιφανειακό, έχει σαφή όρια, ελαφρύ καφετί χρώµα και καλή ανταπόκριση στη θεραπεία.
Τύπος 2: Μικτός

Το µέλασµα του τύπου αυτού έχει ενδιάµεσο βάθος, σκούρο καφέ χρώµα, όχι πάντα σαφή όρια και σχετική ανταπόκριση στη θεραπεία.

Τύπος 3: Δερµατικός

Εδώ το μέλασμα έχει µεγαλύτερο βάθος, ασαφή όρια και το χρώµα είναι βαθύ σκούρο καφέ έως µαύρο. Ο τύπος αυτός ανταποκρίνεται δύσκολα στη θεραπεία.

Πανάδες: Αιτίες εμφάνισης μελάσματος

Οι ακριβείς αιτίες για την εµφάνιση του μελάσματος δεν είναι ακόμα γνωστές.

  • Η βασικότερη αιτία φαίνεται να είναι η χρόνια έκθεση στον ήλιο, συνήθως χωρίς προστασία.
  • Η εγκυµοσύνη, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορµονών παίζουν ιδιαίτερο ρόλο.
  • Η κληρονοµική προδιάθεση.
  • Κάποια φάρμακα κυρίως τα αντισυλληπτικά, αλλά και κορτιζόνη, αντιεπιληπτικά, αντιβιοτικά.
  • Ο υποθυρεοειδισµός σε κάποιες περιπτώσεις.
  • Η χρήση αρωµατικών σαπουνιών και καλλυντικών που µπορεί να προκαλέσουν ένα είδος φωτοτοξικού µελάσµατος.
  • Οποιαδήποτε φλεγμονή, έγκαυμα, τραυματισμός του δέρματος ή ακμή που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα και σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε δυσχρωμία.

Πανάδες: Βασικοί γενικοί κανόνες για την αποφυγή τους

Σωστή φωτοπροστασία.

Η χρήση αντηλιακού ευρέως φάσµατος µε υψηλό δείκτη προστασίας, SPF 30 και άνω, είναι απαραίτητη. Το αντηλιακό πρέπει να εφαρµόζεται 20-30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Τους καλοκαιρινούς µήνες πρέπει να ανανεώνεται περίπου κάθε δύο ώρες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε make-up µε αντηλιακό καθώς επίσης και καπέλα.

Εάν είναι εφικτό, συνιστάται η διακοπή φαρμάκων που σχετίζονται µε το µέλασµα.

Προσοχή σε αρωματικά σαπούνια, καλλυντικά.

Πανάδες: Θεραπεία

Η θεραπεία του μελάσματος περιλαμβάνει τη φωτοπροστασία, την αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων και τοπικές λευκαντικές θεραπείες.

Πλέον παρατηρείται σημαντική αύξηση στη χρήση των laser καθώς και άλλων θεραπευτικών μέσων που χρησιμοποιούν το φως. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναγκαία η συνδυαστική θεραπεία των laser µε λευκαντικές φαρµακευτικές ουσίες.

Αποχρωστικές κρέμες

Οι τοπικοί παράγοντες είναι κυρίως η υδροκινόνη, τα ρετινοειδή, το αζελαϊκό οξύ, το κοχικό οξύ, γλυκολικό οξύ, ασκορβικό οξύ, τρετινοΐνη, αδαπαλένη, το απόσταγμα της γλυκόριζας, η ρουσινόλη και η ρεσβερατρόλη.

Απολεπίστηκες θεραπείες

Τα peeling γαλακτικού οξέος φαίνεται να έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα σε ασθενείς με μέλασμα επιδερμιδικού τύπου. Ο συνδυασμός peeling γλυκολικού οξέος μετά από προετοιμασία με υδροκινόνη για τουλάχιστον 2 εβδομάδες φαίνεται να δίνει καλύτερα αποτελέσματα.

Καμία θεραπευτική προσέγγιση δεν είναι επιτυχής εάν δε συνοδεύεται από επαρκή φωτοπροστασία.

Συμπερασματικά, το μέλασμα είναι μια συχνή νόσος η οποία μπορεί να προκαλέσει άγχος και ψυχολογική επιβάρυνση στον ασθενή, καθώς λίγες θεραπείες είναι αποτελεσματικές. Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν επαρκή ενημέρωση σχετικά με την αντηλιακή προστασία και να γνωρίζουν πως πρέπει να οπλιστούν με υπομονή καθώς καμία θεραπεία δεν είναι ακόμα μόνιμη. Παρόλα αυτά γίνονται συνεχείς έρευνες και προσπάθειες για την ανακάλυψη νέων πιο αποτελεσματικών θεραπειών στο εγγύς μέλλον.

Πανάδες: Απλές και οικονομικές λύσεις από την κουζίνα σας

1. Δύο φορές την εβδομάδα κάντε peeling προσώπου το οποίο θα έχετε παρασκευάσει εσείς, ανακατεύοντας μία κουταλιά ζάχαρη με λίγο χυμό λεμονιού.

2. Μία άλλη εναλλακτική, αν δεν έχετε εύκαιρο καρότο, είναι να ανακατέψετε 2 κουταλιές γιαούρτι με 1 κουταλιά χυμό λεμονιού ακολουθώντας ακριβώς τα παραπάνω βήματα.

3. Για ακόμη πιο δραστικά αποτελέσματα, φτιάξτε μία μάσκα λεύκανσης, ανακατεύοντας, ένα μικρό τριμμένο καρότο, μία κουταλιά χυμό πορτοκαλιού και έναν κρόκο αυγού. Απλώστε στο πρόσωπό σας για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια ξεβγάλετε με άφθονο χλιαρό νερό.

4. Τέλος, σε ένα μπολάκι λιώστε 4 φράουλες και προσθέστε ένα κουταλάκι της σούπας χυμό λεμονιού, ένα κουταλάκι της σούπας λιωμένο αβοκάντο και μισό κουταλάκι της σούπας χυμό πορτοκαλιού.

Αναζωογονητικό φυσικό scrub με cranberries!

Εκτός από την υγεία μας , το cranberry είναι εξαιρετικό και για την ομορφιά μας καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, απαραίτητα για νεανική, λαμπερή επιδερμίδα! Μπορείτε να το φάτε ως αποξηραμένο καρπό/τέλειο, υγιεινό σνακ, να πιείτε τον χυμό του αλλά και να το χρησιμοποιήσετε ως βάση για ένα φυσικό scrb που διώχνει τα νεκρά κύτταρα και αναζωογονεί την επιδερμίδα.

Πλούσια πηγή βιταμίνης C, συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή κολλαγόνου βελτιώνοντας έτσι την ελαστικότητα του δέρματος. Το φυσικό scrub με cranberries που σας προτείνουμε παρακάτω, καθαρίζει τους πόρους, απολεπίζει, θρέφει και ενυδατώνει την επιδερμίδα.

Θα χρειαστείτε:
Ζάχαρη
Αποξηραμένα cranberries, περασμένα στον κόφτη
Αμυγδαλέλαιο
Ξύσμα πορτοκαλιού
Κανέλλα σκόνη

Ανακατέψτε 1/2 κούπα ζάχαρη με ξύσμα πορτοκαλιού και cranberries (στην ποσότητα που θέλετε) σε ένα μικρό μπολ. Ρίξτε κανέλλα, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει ένα ανοιχτό καφετί χρώμα. Προσθέστε 1/4 κούπας αμυγδαλέλαιο, ανακατεύοντας το μείγμα και μέχρι αυτό να αποκτήσει υγρή υφή.

Κάντε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις στο δέρμα για απολέπιση. Ξεπλύνετε εναλλάσσοντας ζεστό με κρύο νερό, και ολοκληρώνοντας με κρύο νερό. Στεγνώστε το δέρμα σας με μια καθαρή πετσέτα. Ενυδατώστε το. Μετά τη χρήση, φυλάξτε το scrub σε αεροστεγές γυάλινο δοχείο στο ψυγείο.