Πανάδες: Με αυτούς τους τρόπους θα τις εξαφανίσεις

Τώρα που τελειώνει το καλοκαίρι οι ενοχλητικές πανάδες κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στο πρόσωπό μας.

Από τι προκαλούνται και πώς φεύγουν οι πανάδες τελικά;

Τι είναι οι πανάδες;

Οι κηλίδες και οι δυσχρωμίες του δέρματος δημιουργούνται λόγω διαταραχής της διαδικασίας παραγωγής μελανίνης από τα μελανοκύτταρα της επιδερμίδας. Στην ουσία πρόκειται για μεγαλύτερη έκκριση μελανίνης σε κάποιες περιοχές του δέρματος η οποία προκαλεί χρωματική ανομοιομορφία. Οι πανάδες μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος ή σε ένταση χρώματος, ενώ οι πιο συνήθεις περιοχές εμφάνισής τους είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, τα χέρια και το ντεκολτέ, περιοχές δηλαδή που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.

Το καλοκαίρι οι καφέ κηλίδες είναι πιο έντονες ενώ το χειμώνα είτε εξαλείφονται είτε αποχρωματίζονται ελαφρώς.

Επίσης οι πανάδες είναι περισσότερο ορατές σε μια πιο λευκή επιδερμίδα γιατί υπάρχει λιγότερη συνολική μελανίνη στο ανοιχτόχρωμο δέρμα να απορροφά το υπεριώδες φως, ως εκ τούτου, τα χρωστικά κύτταρα παράγουν μελανίνη σε αυξημένο ρυθμό. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να εμφανίσει και κάποιος με σκουρόχρωμο δέρμα.

Πανάδες: Αιτίες εμφάνισης

Ήλιος – Υπεριώδεις Ακτινοβολίες

Οι πανάδες μπορούν να εμφανιστούν για πολλούς λόγους στην επιδερμίδα, ο βασικότερος όλων όμως είναι η εκτεταμένη παραμονή μας στον ήλιο χωρίς την χρήση αντηλιακού. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι είναι η περίοδος που οι πανάδες γίνονται πιο έντονες και ίσως και πιο μεγάλες.

Ορμονικοί Παράγοντες

Συχνά γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης είναι πιο εύκολο να κάνουν πανάδες. Αυτό οφείλεται στο ότι τα οιστρογόνα υπέρ διεγείρουν τα κύτταρα της χρωστικής προκαλώντας την υπερπαραγωγή χρώματος με την έκθεση στον ήλιο. Το ίδιο ισχύει και για γυναίκες που κάνουν ορμονικές θεραπείες η που λαμβάνουν καιρό αντισυλληπτικά.

Η χρήση αντηλιακής προστασίας θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης τους.

Αποτρίχωση – Αρώματα – Καλλυντικά

Πανάδες μπορούμε να εμφανίσουμε στο πρόσωπο ακόμη και μετά από αποτρίχωση, εάν δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό στο σημείο όπου έγινε και εκτεθούμε άμεσα στον ήλιο.

Επίσης κάποια αρώματα αλλά και ορισμένες κρέμες με συγκεκριμένα συστατικά που δεν επιτρέπεται να φοράμε το πρωί, μπορούν να ερεθίσουν την επιδερμίδα και να οδηγήσουν την εμφάνιση καφέ κηλίδων.

Ηλικία

Οι δυσχρωμίες στην επιδερμίδα είναι επίσης αποτέλεσμα και του περάσματος των χρόνων. Οι πανάδες που οφείλονται στην ηλικία συνήθως εμφανίζονται στα χέρια και στο ντεκολτέ.

Κληρονομικότητα

Όπως και σε κάθε τι άλλο, η ποιότητα του δέρματος σχετίζεται άμεσα και με την κληρονομικότητα. Είναι πιο πιθανό λοιπόν να εμφανίσει πανάδες ένα δέρμα που το “έχει” στο DNA του, παρά κάποιο άλλο που δεν επηρεάζεται από την κληρονομικότητα.

Πώς αντιμετωπίζονται;

1. Λευκαντικές κρέμες

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να καταπολεμηθούν οι πανάδες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο είναι με την εφαρμογή λευκαντικών κρεμών και την εντατική απολέπιση. Για πιο δραστικά αποτελέσματα, προτιμότερη είναι η επίσκεψη στο γραφείο του δερματολόγου για συνεδρίες λέιζερ.

2. Αντηλιακή προστασία

Η καλύτερη αντιμετώπιση βέβαια στην περίπτωση των πανάδων είναι η πρόληψη. Η πολύωρη έκθεση της επιδερμίδας στις ακτίνες UV χωρίς αντηλιακή προστασία, είναι η πρώτη και κύρια αιτία εμφάνισης πανάδων. Αυτός είναι ο λόγος που καίριας σημασίας θεωρείται η ενσωμάτωση ενός προϊόντος με υψηλό SPF στην πρωινή ρουτίνας περιποίησης και η ανανέωσή του κάθε 2-3 ώρες. Εξίσου σημαντικό είναι να προσέξετε και την ποσότητα αντηλιακού που εφαρμόζετε: Θυμηθείτε πως θα πρέπει να εφαρμόζεται ποσότητα ίση με ένα κουταλάκι του γλυκού στο πρόσωπο και ποσότητα ίση με ένα σφηνάκι στο σώμα.

3. Μην ξεχνάτε το καπέλο

Για ακόμα πιο εντατική προστασία από τον ήλιο, μην ξεχνάτε να ολοκληρώνετε την καλοκαιρινή σας εμφάνιση με ένα ψάθινο καπέλο, που θα σας παρέχει σκιά, επιτρέποντας στον αέρα να δροσίζει το πρόσωπό σας.

4. Βιταμίνη C και Ε

Ιδανική προσθήκη στη skincare ρουτίνα είναι ένας ορός με βιταμίνη C, η οποία εκτός από το ότι κάνει την επιδερμίδα πιο φωτεινή, όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε σε προϊόντα με SPF, ενδυναμώνει την αντηλιακή προστασία.

5. Αφήστε τη ρετινόλη για το βράδυ

Η ρετινόλη είναι ένα ασταθές συστατικό που εκτός από το ότι όταν έρθει σε επαφή με το φως και τον αέρα οξειδώνεται και χάνει την αποτελεσματικότητά του, προκαλεί φωτοευαισθησία στην επιδερμίδα. Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι δερματολόγοι συστήνουν τη χρήση των προϊόντων περιποίησης με ρετινόλη το βράδυ, έτσι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος σχηματισμός πανάδων.

Πανάδες: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Χυμός λεμονιού:

Ο χυμός λεμονιού είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό συστατικό για να θεραπεύσετε τις κηλίδες και τις πανάδες στο πρόσωπο αφού έχει ιδιότητες λεύκανσης στο δέρμα.

  • Βάλτε λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού στο δέρμα του προσώπου σας, κάνοντας απαλό μασάζ. Αφήστε το για 10′ έως 15′ λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Κάντε το αυτό δύο φορές την ημέρα.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να τρίψετε λεμόνι στο δέρμα του προσώπου σας. Κόψτε μισό λεμόνι και ρίξτε επάνω του μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Τρίψτε απαλά το δέρμα σας για λίγα λεπτά και στη συνέχεια το ξεπλένετε καλά με νερό. Κάντε το αυτό μία ή δύο φορές την εβδομάδα σε τακτική βάση.

Κρέμα γάλακτος:

Το γαλακτικό οξύ που υπάρχει στην κρέμα γάλακτος, μπορεί να βοηθήσει για να αντιμετωπίσετε τις πανάδες στο πρόσωπο. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που έχουν ευαίσθητο δέρμα.

  • Βάλτε λίγη κρέμα γάλακτος πάνω στο δέρμα του προσώπου σας και αφήστε το για λίγα λεπτά, μέχρι να στεγνώσει. Αντί να το ξεπλύνετε με νερό, μπορείτε να το σκουπίσετε απαλά με απαλό χαρτί ή με μια πετσέτα. Στη συνέχεια, βάλτε ενυδατική κρέμα. Αυτή η θεραπεία δεν θα προκαλέσει ερεθισμό ή ξηρότητα στο δέρμα σας. Κάντε το αυτό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα μέχρι να εξαφανιστούν οι φακίδες.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να πλένετε καθημερινά το πρόσωπό σας με κρέμα γάλακτος. Εάν δεν έχετε κρέμα γάλακτος, χρησιμοποιήστε γιαούρτι.

Μέλι:

Το μέλι είναι ένα εξαιρετικό φυσικό συστατικό για τις πανάδες στο πρόσωπο, αφού περιέχει τα κατάλληλα ένζυμα. Επίσης, είναι ένα φυσικό υγροσκοπικό και είναι ιδανικό για το ξηρό και ταλαιπωρημένο δέρμα.

  • Ανακατεύετε το μέλι και το νερό και το ζεσταίνετε ελαφρώς σε ένα φούρνο μικροκυμάτων. Απλώστε το μείγμα στην πληγείσα περιοχή και αφήστε το για λίγα λεπτά. Τέλος ξεπλύνετε καλά το πρόσωπο με ζεστό νερό. Κάντε το αυτό καθημερινά για αρκετές εβδομάδες.
  • Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια φυσική μάσκα με μέλι για το πρόσωπο, ανακατεύοντας λίγο φύτρο σιταριού μαζί με ζεστό μέλι. Εφαρμόστε αυτή τη μάσκα στο πρόσωπο και αφήστε την για περίπου 10 λεπτά. Ξεπλύνετε την περιοχή με ζεστό νερό και στη συνέχεια ρίξτε ξανά κρύο νερό. Επαναλάβετε δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα για μερικούς μήνες. Αυτή είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τις πανάδες στο πρόσωπο.
  • Μια άλλη επιλογή είναι να φτιάξετε ένα μείγμα από μέλι και γιαούρτι. Απλώστε το πάνω στις πανάδες σας για 30 λεπτά, σε καθημερινή βάση, μέχρι να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.

Κρεμμύδι:

Το κρεμμύδι μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να αντιμετωπίσετε τις πανάδες στο πρόσωπο ή τις καφέ κηλίδες. Το κρεμμύδι, περιέχει θείο, το οποίο έχει απολεπιστική ιδιότητα. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε το κόκκινο κρεμμύδι.

  • Κόψτε ένα κόκκινο κρεμμύδι σε χοντρές φέτες και τρίψτε τις απαλά στις πανάδες σας, δύο φορές την ημέρα. Συνεχίστε αυτήν τη θεραπεία μέχρι να εξαφανιστούν.
  • Μια άλλη επιλογή είναι να λιώσετε ένα κόκκινο κρεμμύδι, να πάρετε το χυμό του και να το απλώσετε στο δέρμα σας. Ακολουθήστε αυτή τη μέθοδο δύο φορές την ημέρα. Για καλύτερα αποτελέσματα, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι μέσα στο χυμό κρεμμυδιού. Επαναλάβετε αυτή τη θεραπεία καθημερινά, για μία ή δύο εβδομάδες.

Μαϊντανός:

Ο μαϊντανός είναι ένα από εκείνα τα καταπληκτικά φυσικά προϊόντα που έχουν εξαιρετικά ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα καθώς διαθέτει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία διεισδύουν σε βάθος, εξαλείφουν τα νεκρά κύτταρα και απομακρύνουν κηλίδες και άλλες ατέλειες του δέρματος που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την εμφάνισή σας.

  • Λευκαίνει την επιδερμίδα
  • Μειώνει την εμφάνιση κηλίδων και πανάδων
  • Είναι φυσικό τονωτικό
  • Προλαμβάνει και καταπολεμά τα μαύρα στίγματα
  • Μειώνει τη συχνότητα εξανθημάτων
  • Βοηθά στην αναγέννηση νέων κυττάρων του δέρματος προωθώντας την καλύτερη επούλωση
  • Μειώνει την ερυθρότητα, τους ερεθισμούς και τις φλεγμονές
  • Μειώνει σημαντικά τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο γύρω από τα μάτια

Αν οι κηλίδες και οι πανάδες επηρεάζουν τη συνολική σας εικόνα τότε μην διστάσετε να δοκιμάσετε αυτό το πανίσχυρο τονωτικό από μαϊντανό το οποίο θα σας βοηθήσει να μειώσετε σημαντικά την εμφάνισή τους ενώ παράλληλα θα τονώσει το δέρμα σας και θα κάνει το πρόσωπό σας πιο λαμπερό και όμορφο.

Υλικά

  • 1 κούπα (200 ml) βραστό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι ή μηλόξυδο

Προετοιμασία

  • Βράζετε την κούπα με το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτετε τις δύο κουταλιές της σούπας μαϊντανό. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέτετε το χυμό λεμόνι ή το μηλόξυδο και τα ανακατεύετε καλά.
  • Αποθηκεύετε το υγρό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και το εφαρμόζετε καθημερινά στο πρόσωπό σας, πρωί και απόγευμα.
  • Διατηρείται στο ψυγείο για πέντε με έξι ημέρες.

 

Όλοι οι παραπάνω τρόποι αντιμετώπισης αποτελούνται από φυσικά υλικά γι’ αυτό μπορεί να μην παρατηρήσετε κάποια διαφορά στην πρώτη εφαρμογή. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και να γνωρίζετε ότι αυτά τα πράγματα θέλουν λίγο χρόνο για να δράσουν. Ωστόσο, αν το χρησιμοποιείτε τακτικά θα παρατηρήσετε βελτίωση σε μόλις λίγες εβδομάδες.