Aϋπνίες; Αντιμετώπιση – Φάτε αυτά και κοιμηθείτε

Ο διαταραγμένος ύπνος και οι αϋπνίες είναι προβλήματα που χτυπούν όλους και περισσότερο ανθρώπους.

“Ο συνδυασμός των σωστών ειδών τροφών το βράδυ βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, ενώ συμβάλλει στο να κοιμηθείς γρηγορότερα” επισημαίνει η Rachel Brief, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και συμπληρώνει “Επίλεξε τροφές που έχουν πρωτεΐνεςφυτικές ίνες και κάποια υγιή λιπαρά για επαρκή διαχείριση του σακχάρου στο αίμα πριν τον ύπνο”.

Και ενώ η αϋπνία σε ταλαιπωρεί, υπάρχουν ορισμένα συστατικά που πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσεις στη διατροφή σου, αν θέλεις να απαλλαγείς από αυτή: Η τρυπτοφάνη εντάσσεται στα αμινοξέα που ενεργοποιούν την παραγωγή σερατονίνης στο σώμα, της ορμόνης δηλαδή που βοηθάει τη ρύθμιση του ύπνου. Ταυτόχρονα, η βιταμίνη Β6 είναι ένα θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει επίσης την παραγωγή σερατονίνης και μελατονίνης, για αυτό και πρέπει να προσλαμβάνεις επαρκείς ποσότητες τακτικά.

Έξι τροφές που υπόσχονται “όνειρα γλυκά και ξεκούραστα”

Φιστίκια Αιγίνης

Τα φιστίκια Αιγίνης (χωρίς αλάτι) περιλαμβάνουν έναν σημαντικό συνδυασμό: βιταμίνη Β7, καλά λιπαρά και πρωτεΐνη. Το τρίπτυχο αυτό συμβάλει στην βελτίωση του ύπνου, ενώ αποτελεί μια καλή επιλογή για ένα ελαφρύ βραδινό σνακ.

Γιαουρτάκι

Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή προβιοτικών, όπως επίσης και πρωτεΐνης ενώ περιλαμβάνει μια ικανοποιητική ποσότητα τρυπτοφάνης. Μην διστάσεις να επιλέξεις ένα γιαουρτάκι με χαμηλά λιπαρά για βραδινό καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις αποτελεσματικά την αυπνία.

Σκούρα σοκολάτα

Η σκούρα σοκολάτα, με αρκετή περιεκτικότητα σε κακάο, περιέχει μαγνήσιο και σεροτονίνη, δύο απαραίτητα συστατικά για επαρκή χαλάρωση.

Φυστικοβούτυρο

Δοκίμασε να συνδυάσεις το φυστικοβούτυρο, το οποίο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνη και τρυπτοφάνη, πάνω σε μερικά κομμάτια μπανάνας, καθώς η τελευταία περιέχει μπόλικη βιταμίνη Β6. Ένας δυναμικός συνδυασμός για γρήγορο και ξεκούραστο ύπνο.

Αυγό

Ίσως, είναι η καλύτερη τροφή για καλύτερο ύπνο, καθώς το αυγό περιέχει βιταμίνη Β6, πρωτεΐνη αλλά και μελατονίνη. Τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μην παραλείπεις τον κρόκο, διότι σε αυτόν βρίσκεται η τρυπτοφάνη.

Χαμομήλι

Ένα ζεστό, χαλαρωτικό ρόφημα πριν τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να διώξεις μακριά τις αϋπνίες. Το χαμομήλι ενδείκνυται λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του αντιοξειδωτικού, απιγενίνη.