Αν έχεις φούσκωμα, καούρες, διάρροια ή πονάει το στομάχι σου δοκίμασε αυτές τις τροφές που μπορούν να καταπραΰνουν τα συμπτώματα και τις στομαχικές διαταραχές.
Στομαχικές διαταραχές: Οι τροφές που πρέπει να τρώτε
Μπανάνα Είναι από τα φρούτα που προσφέρουν ενέργεια, ενώ παράλληλα είναι πολύ εύπεπτα και δεν αναστατώνουν το στομάχι. Βοηθά στην αντιμετώπισης της διάρροιας, γιατί περιέχει πηκτίνη η οποία αποκαθιστά με φυσικό τρόπο τη λειτουργία του εντέρου.
Παπάγια Αυτό το εξωτικό φρούτο διευκολύνει τη λειτουργία της πέψης και βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Χάρη σε δύο ένζυμα που περιέχει, την παπαΐνη και την χυμοπαπαϊνη, βοηθάει στη διάσπαση των πρωτεϊνών και ανακουφίζει τα προβλήματα στο στομάχι, εξασφαλίζοντας όξινο περιβάλλον.
Ρύζι Μπορεί γενικά στη διατροφή να συνιστάται το αναποφλείωτο ρύζι, όταν όμως υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα, το επεξεργασμένο είναι προτιμότερο, γιατί είναι πιο εύπεπτο. Το ρύζι βοηθάει κυρίως στην αντιμετώπιση της διάρροιας, όπως και το λευκό ψωμί και η βραστή πατάτα.
Τζίντζερ Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ καταπολεμά τη ναυτία και βελτιώνει συνολικά τη λειτουργία της πέψης. Η συνιστώμενη «δόση» είναι 4 γραμμάρια την ημέρα. Μπορείς να ξεκινήσεις με 1 γραμμάριο σκόνης τζίντζερ και να ξαναπάρεις μετά από 4 ώρες. Μπορείς επίσης να μασήσεις μια λεπτή φετούλα φρέσκου τζίντζερ ή να την προσθέσεις σε βραστό νερό μαζί με το τσάι σου.
Mήλο Το μήλο (όπως και η μπανάνα) περιέχει πηκτίνη, η οποία βοηθάει στην αντιμετώπιση της διάρροιας. Για να είναι πιο εύπεπτο, αντί να το φας ωμό, προτίμησε να το βράσεις και να φας τον πολτό.
Γιαούρτι Αν και τα γαλακτοκομικά αντενδείκνυται στην περίπτωση που υπάρχουν διαταραχές στο γαστρεντερολογικό σύστημα, το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει.
*Προσοχή όμως: μιλάμε για το γιαούρτι το οποίο περιέχει καλλιέργεια γιαούρτης που αυξάνει τον αριθμό των καλών βακτηρίων στο έντερο και βοηθάει τη διαδικασία της πέψης.
Ζεστά αφεψήματα Η μέντα ενεργοποιεί ένα κανάλι στο έντερο που έχει παυσίπονη δράση, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση της ναυτίας. Αλλά και το χαμομήλι είναι αρκετά αποτελεσματικό στον κοιλιακό πόνο και τις στομαχικές διαταραχές.
Πώς σταματάει η διάρροια: Τα γιατροσόφια
Πώς σταματάει η διάρροια: Δεν είναι λίγες οι φορές στη ζωή ενός ανθρώπου, που ταλαιπωρείται από τη διάρροια. Η διάρροια μπορεί να προκληθεί από μια πληθώρα παραγόντων, όπως τροφική δηλητηρίαση, ίωση, κα.
Διάρροια σημαίνει υδαρείς κενώσεις πάνω από 3 φορές την ημέρα. Οι περισσότεροι ενήλικες παρουσιάζουν διάρροια περίπου 4 φορές κάθε χρόνο. Πρακτικά κάθε άνθρωπος θα εμφανίσει διάρροια κάποια στιγμή στη ζωή του. Τα αίτια της διάρροιας περιλαμβάνουν τα εξής:
- Ιούς
- Τροφική δηλητηρίαση
- Παράσιτα (σκουλήκια στα κόπρανα)
- Ακτινοθεραπεία
- Φάρμακα (συνήθη φάρμακα που προκαλούν διάρροια είναι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων γνωστές ως πραζόλες, τα αντιβιοτικά που καταστρέφουν την φυσιολογική εντερική χλωρίδα κ.ά.)
- Προβλήματα πέψης ορισμένων τροφίμων (κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, δυσανεξία λακτόζης, κ.ά.)
- Ασθένειες του πεπτικού συστήματος (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, μικροσκοπική κολίτιδα, παγκρεατική ανεπάρκεια κ.ά.)
- Υπερθυρεοειδισμός
- Ορισμένες μορφές καρκίνου
- Κατάχρηση καθαρτικών
- Κατάχρηση αλκοόλ
- Διαβήτης
Διάρροια: Ποια είναι τα συμπτώματα της;
Τα συμπτώματα της ήπιας διάρροιας περιλαμβάνουν:
- φούσκωμα ή κράμπες στην κοιλιά
- λεπτά ή χαλαρά κόπρανα
- υδαρή κόπρανα
- άμεση ανάγκη για κένωση
- σε ορισμένες περιπτώσεις, ναυτία (στομαχικές διαταραχές) και εμετός
Εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα, τα συμπτώματα της σοβαρής διάρροιας περιλαμβάνουν:
- αίμα, βλέννα, ή αχώνευτα τρόφιμα στα κόπρανα
- απώλεια βάρους ή αφυδάτωση (έλλειψη νερού)
- πυρετός
- έντονος πόνος
Σοβαρή διάρροια μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής ασθένειας, αν έχετε τέτοια τα συμπτώματα, θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας.
Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν η διάρροια συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή αν έχετε πυρετό που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες.
Επίσης, δείτε το γιατρό σας αμέσως, εάν ο εμετός σας εμποδίζει από την κατανάλωση υγρών για την αντικατάσταση των χαμένων υγρών.
Διάρροια: Ποιοι τύποι διάρροιας υπάρχουν;
- Οσμωτική διάρροια: Όταν κάτι στο έντερο αντλεί νερό από το υπόλοιπο σώμα. Κλασικό παράδειγμα είναι η σορβιτόλη, ένα υποκατάστατο της ζάχαρης που χρησιμοποιείται σε τσίχλες και καραμέλες. Η σορβιτόλη δεν απορροφάται από τον οργανισμό αλλά προσελκύει νερό προς το έντερο, προκαλώντας διάρροια.
- Εκκριτική διάρροια: Όταν το ίδιο το σώμα απελευθερώνει νερό στο έντερο. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης ή άλλης πάθησης.
- Εξιδρωματική διάρροια: Όταν υπάρχει αίμα και πύον στα κόπρανα. Είναι αποτέλεσμα φλεγμονώδους πάθησης, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.
Διάρροια: Μπορείτε να ακολουθήσετε την εξής διατροφή
- Πίνετε πολλά υγρά (νερό, ντεκαφεϊνέ τσάι, χαμομήλι). Μην καταναλώνετε βότανα ή αφέψημα βοτάνων που πιθανόν να περιέχουν καφεΐνη, διότι θα επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Το χαμομήλι είναι καλό για τη θεραπεία της φλεγμονής του εντέρου, και έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες. Πίνετε έως και 3 φλιτζάνια την ημέρα.
- Ακολουθήσετε την ακόλουθη διατροφή: Καταναλώνετε μικρή ποσότητα φαγητού, κατά προτίμηση πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι, πλιγούρι βρώμης, κράκερς, μπανάνες, σούπα, και βραστά λαχανικά. Η προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα βοηθάει.
- Το λεμόνι διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μέσω της βιταμίνης C που περιέχει. Όμως αν η διάρροια οφείλεται σε υπερκατανάλωση φρουκτόζης ή σε δίαιτα με λεμονάδα που ακολουθούν ορισμένοι, τότε δεν θα πρέπει να επιδεινώσετε τη διάρροια καταναλώνοντας λεμόνι. Ο γαστρεντερολόγος που σας παρακολουθεί θα σας πει αν μπορείτε να καταναλώσετε λεμόνι.
- Τα προβιοτικά θα μας βοηθήσουν να ξεφορτωθούμε την διάρροια πιο γρήγορα, είτε τα προσλάβουμε από το φαγητό, είτε σε μορφή συμπληρώματος. Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας, και φροντίζουν για την καλή του λειτουργία. Αν ενισχύσουμε την παρουσία τους προσωρινά θα μειώσουμε την σφοδρότητα της διάρροιας, ακόμα και την διάρκειά της.
- Ξέρουμε πως η πιο κλασική και δοκιμασμένη συνταγή για την διάρροια είναι αυτές οι τέσσερις τροφές: μήλο, μπανάνα, λευκό ρύζι και φρυγανιές. Οι μπανάνες, ειδικά, είναι πολύ χρήσιμες, καθώς μας αναπληρώνουν το κάλιο που χάνουμε με την διάρροια. Άλλες εύκολες τροφές που μπορούμε να φάμε για να βοηθήσουμε το στομάχι μας είναι η κοτόσουπα, οι πατάτες και η βρώμη. Αποφύγετε όσπρια, πράσινα λαχανικά και αναψυκτικά, καθώς μπορούν να φέρουν αέρια.
Διάρροια: Τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε
- Λιπαρά φαγητά ή φαγητά με σάλτσες, κρεμμύδια σοταρισμένα, και καρυκεύματα
- Γάλα, βούτυρο, παγωτό, τυρί (ακόμη και αν δεν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη)
- Καφές, αλκοόλ. Ο καφές έχει διουρητική δράση λόγω της καφεΐνης που περιέχει, που σημαίνει ότι συμβάλλει στην αφυδάτωση του ήδη επιβαρυμένου οργανισμού.
- Σορβιτόλη και άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (συμπεριλαμβάνονται γλυκά, τσίχλες, αναψυκτικά και υποκατάστατα ζάχαρης)
- Τρόφιμα που προκαλούν αυξημένη παραγωγή αερίων εντέρου (πχ λάχανο, φασόλια, μπρόκολο, κουνουπίδι)
- Οποιοδήποτε άλλο φαγητό που δεν έχει συντηρηθεί καλά