Οι δυσάρεστες αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα μετά τα 40

Το σώμα αλλάζει και τα πρώτα σημάδια έρχονται εκεί λίγο πριν τα 40.

Πολλές γυναίκες αποφεύγουν να συμβουλευτούν κάποιο ειδικό και υποφέρουν σιωπηλά. Γνωρίζοντας όμως τι πρέπει να περιμένετε και πώς να διαχειριστείτε αυτές τις αλλαγές, έχετε ήδη απαλλαγεί από ένα μέρος του άγχους.

Οι αλλαγές μετά τα 40 στο σώμα της γυναίκας

Σύγχυση: Αν ξεχνάτε συχνά, δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε πρόωρη άνοια. Μικρή έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση είναι πιο πιθανό να ξεχνάνε απλά καθημερινά πράγματα. Σε κάθε περίπτωση και για να σας φύγει το άγχος, συμβουλευτείτε ειδικό, ο οποίος θα σας υποβάλει σε ένα πολύ απλό τεστ για να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο. Είναι επίσης σημαντικό να «ρίξετε» τους ρυθμούς και να χαλαρώσετε για να διαπιστώσετε αν αυτό βοηθάει.

Ακράτεια: Εγκυμοσύνες, τοκετοί, εμμηνόπαυση, προκαλούν απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης . Εκτιμάται ότι το 40% των γυναικών άνω των 40 εκδηλώνουν το σύμπτωμα όταν βήχουν, φτερνίζονται ή γελούν έντονα.

Τριχόπτωση: Ο όγκος των μαλλιών παρουσιάζει αυξομειώσεις στη διάρκεια της ζωής μας. Στην εγκυμοσύνη τα μαλλιά είναι πιο πλούσια και υγιή, ενώ οι ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση προκαλούν τριχόπτωση. Με τη χρήση των κατάλληλων προϊόντων, μπορείτε να τονώσετε τα μαλλιά σας, αλλά αν η τριχόπτωση είναι σοβαρή, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο που διεγείρει την ανάπτυξη των τριχών.

Τριχοφυΐα στο πρόσωπο: Καθώς μία γυναίκα μεγαλώνει πέφτουν τα οιστρογόνα, οι γυναικείες ορμόνες, και ανεβαίνει η τεστοστερόνη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί τριχοφυΐα στο πρόσωπο, στο πηγούνι και άλλα σημεία του σώματος. Η λύση φυσικά δεν είναι άλλη από την αποτρίχωση και ευτυχώς υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να επιλέξετε.

Γκρίζες τρίχες παντού: Τα γκρίζα μαλλιά αποτελούν σύμπτωμα της γήρανσης, είναι όμως άβολο όταν εμφανίζονται και στα πιο απόκρυφα σημεία, ειδικά όταν είστε σε νέα σχέση. Το 50% των ανθρώπων είναι μόνοι από επιλογή ή λόγω των συγκυριών, είναι λοιπόν πολύ πιθανό να ξεκινήσουν μια νέα σχέση γύρω στα 50 και οι λευκές τρίχες στην ευαίσθητη περιοχή συχνά προκαλούν αμηχανία. Η λύση είναι και πάλι η αποτρίχωση ή η χρήση βαφής. Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε βαφή μαλλιών που έχει χημικά, αλλά ειδική βαφή σχεδιασμένη για την ευαίσθητη περιοχή.

Εξάψεις: Έως 80% των γυναικών έχουν εξάψεις στην εμμηνόπαυση, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι για κάποιες διαρκούν από 7 έως 11 χρόνια. Μοιραστείτε το πρόβλημα με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή κάποια αγωγή χωρίς ορμόνες, όπως αντικαταθλιπτικά.

Δυσφορία στο σεξ: Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η κολπική ξηρότητα λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, που έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο κατά το σεξ και την απώλεια της επιθυμίας. Η χρήση λιπαντικού θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το πρόβλημα. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, ο γυναικολόγος θα σας καθοδηγήσει προτείνοντάς σας πιο δραστικές λύσεις.

Έλλειψη επιθυμίας για σεξ: Τα σεξουαλικά προβλήματα στη μέση ηλικία είναι συνηθισμένα και ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ δεν είναι ο μόνος λόγος που οι γυναίκες το αποφεύγουν. Το άγχος της ηλικίας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, ενώ η λήψη αντικαταθλιπτικών επίσης συμβάλλει στη μείωση του ενδιαφέροντος για σεξ. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο η αδιαφορία για το σεξ να οφείλεται σε θέματα υγείας όπως ένα πρόβλημα του θυρεοειδούς ή η καρδιακή νόσος.

Εμμηνόπαυση: Η πλήρης λίστα με όλα τα συμπτώματα

Εμμηνόπαυση: Εμμηνόπαυση είναι η μόνιμη διακοπή της εμμήνου ρύσεως για περίοδο τουλάχιστον 12 συνεχόμενων μηνών, απουσία άλλης παθολογικής κατάστασης. Αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη στη ζωή μιας γυναίκας. Ο μέσος όρος ηλικίας εμμηνόπαυσης στις Η.Π.Α είναι τα 52 έτη. Εμμηνόπαυση στα 40 έτη θεωρείται παθολογική κατάσταση και ονομάζεται πρόωρη ή πρώιμη εμμηνόπαυση.

Η περίοδος που οδηγεί από την αναπαραγωγική ηλικία στην εμμηνόπαυση και κατά την οποία συντελούνται σταδιακά οι ορμονικές και σωματικές αλλαγές λέγεται κλιμακτήριος.Η κλιμακτήριος διαρκεί συνήθως 1-2 χρόνια αλλά μπορεί να φτάσει έως και 5 χρόνια.

Εμμηνόπαυση: Η πλήρης λίστα με όλα τα συμπτώματα

  • Εξάψεις: Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις, οι οποίες επηρεάζουν το 75% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών. Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η ερυθρότητα που προκαλούν σε στήθος, λαιμό και πρόσωπο ενώ αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματός και προκαλείται εφίδρωση.
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις: Οι νυχτερινές εφιδρώσεις αποτελούν ένα είδος εξάψεων που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας διαταράσσοντας έτσι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το νυχτερινό ύπνο.
  • Αστάθεια στον κύκλο: Η εμμηνόπαυση σημαίνει το τέλος της φυσικής αναπαραγωγικής ικανότητας μιας γυναίκας, με το τέλος της περιόδου να αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα. Η παραγωγή ορμονών στο σώμα μειώνεται σταδιακά προκαλώντας αστάθειες στον κύκλο της γυναίκας.
  • Εναλλαγές στην διάθεση: 27% των γυναικών στην εμμηνόπαυση δηλώνουν πως έχουν βιώσει έντονες εναλλαγές
    στην διάθεσή τους.
  • Κολπική ξηρότητα: Η φυσική λίπανση του κόλπου συμβαίνει με την βοήθεια των οιστρογόνων. Καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται είναι φυσικό να μειώνεται και η φυσική λίπανση του κόλπου προκαλώντας κολπική ξηρότητα. Η κολπική ξηρότητα πέρα από την δυσφορία που προκαλεί μπορεί να δημιουργήσει και δυσπαρευνία, με αποτέλεσμα δυσκολία στη σεξουαλική επαφή.
  • Μειωμένη λίμπιντο: Η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία ελέγχεται από τα οιστρογόνα. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα οιστρογόνα μειώνονται δραματικά κατά την εμμηνόπαυση προκαλώντας έτσι και μείωση στη λίμπιντο.
  • Πονοκέφαλοι: Όσες γυναίκες βίωναν τους πονοκεφάλους ως σύμπτωμα της περιόδου είναι πολύ πιθανό να τους βιώσουν και σαν σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.
  • Κόπωση: Η υπερβολική αίσθηση κούρασης είναι ένα μια από τις βασικότερες ενδείξεις της εμμηνόπαυσης.
  • Ευαισθησία στο στήθος: Κάθε φορά που αλλάζουν δραστικά οι ορμόνες στο σώμα σας μπορεί να δημιουργηθούν παρόμοια συμπτώματα. Η ευαισθησία του στήθους δεν αποτελεί μόνο σύμπτωμα της περιόδου ή της εγκυμοσύνης, αλλά και της εμμηνόπαυσης.
  • Αίσθηση καψίματος στην γλώσσα ή το στόμα: Αν και δεν είναι από τα βασικότερα συμπτώματα κάποιες γυναίκες μπορεί να το βιώσουν. Η αίσθηση καψίματος μπορεί να επηρεάσει τα χείλη, την γλώσσα, τα
    μάγουλα και τον ουρανίσκο.
  • Πόνος στις αρθρώσεις: Ο πόνος στις αρθρώσεις δεν αποτελεί πάντα σημάδι αρθρίτιδας. Στην εμμηνόπαυση
    πολλές γυναίκες αναπτύσσουν μυοσκελετικά συμπτώματα.
  • Προβλήματα πέψης: Το πεπτικό σύστημα είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα συστήματα στο σώμα μας και είναι συνήθως το πρώτο το οποίο διαταράσσεται όταν συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στο σώμα μας. Οι αλλαγές των ορμονών στην εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και κράμπες.
  • Ηλεκτρίζεστε πιο εύκολα: Όλοι μας έχουμε βιώσει κάποιες στιγμές να ηλεκτριζόμαστε, σαν να περνάει ηλεκτρικό
    ρεύμα μέσα από το σώμα μας. Αυτό το σύμπτωμα είναι αρκετά συχνό στην εμμηνόπαυση και συνήθως συμβαίνει λίγο πριν τις εξάψεις.
  • Ένταση στους μυς: Αυτό το σύμπτωμα συνδέεται άμεσα και με το στρες, καθώς μπορεί να νιώσετε ένταση στους μυς σας.
  • Προβλήματα ούλων: Μην παραλείπετε την επίσκεψη στον οδοντίατρό σας, τα προβλήματα ούλων εμφανίζονται πολλές φορές μαζί με μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας.
  • Μούδιασμα στα άκρα: Δεν είναι βασικό σύμπτωμα εμμηνόπαυσης, αλλά μπορεί να εμφανιστεί μούδιασμα σε διάφορα μέρη του σώματος. Κυρίως στα χέρια και τα πόδια.
  • Φαγούρα στο δέρμα: Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων οδηγούν στη μείωση του κολλαγόνου στο δέρμα. Το
    κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για την διατήρηση της σφριγηλότητας και της ενυδάτωσης της επιδερμίδας. Όσο μειώνονται τα επίπεδα κολλαγόνου μπορεί να παρατηρήσετε πως το δέρμα σας γίνεται πιο ξηρό και θαμπό, ενώ μπορεί να δημιουργηθεί και φαγούρα.
  • Άγχος: Μαζί με τις εναλλαγές στην διάθεση μπορεί να νιώσετε πως είστε παραπάνω αγχωμένη. 1 στις 3 γυναίκες αισθάνονται περισσότερο αγχωμένες στην εμμηνόπαυση.
  • Διαταραχές στον ύπνο: Λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σας μπορεί ακόμη να βιώσετε προβλήματα με τον ύπνο σας ή και αυπνίες.
  • Τριχόπτωση: Η τριχόπτωση δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα των ανδρών. Η εμμηνόπαυση επιταχύνει την διαδικασία της τριχόπτωσης και στις γυναίκες.
  • Κενά μνήμης: Είναι συνήθως της στιγμής και δεν κρατούν πολλή ώρα, αλλά τα κενά μνήμης είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
  • Δυσκολία συγκέντρωσης: Τα οιστρογόνα βοηθούν στην μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια. Η μείωση των
    οιστρογόνων και τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας οδηγούν στην έλλειψη συγκέντρωσης με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος μας να μην δουλεύει το ίδιο σκληρά στην εμμηνόπαυση.
  • Αύξηση βάρους: Η μεγάλη αλλαγή στις ορμόνες κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να
    οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Μην ανησυχείτε όμως καθώς μπορείτε εύκολα να καταπολεμήστε τα παραπανίσια κιλά με σωστή διατροφή και άσκηση.
  • Ζαλάδες: Οι ζαλάδες που ξαφνικά νιώθετε μπορεί και αυτές να οφείλονται στην μείωση της παραγωγής μοιστρογόνων.
  • Φούσκωμα: Το φούσκωμα είναι από τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που μπορεί να προσέξετε. Εάν έχετε ακόμα περίοδο αλλά νιώθετε μονίμως πρησμένη μπορεί να είναι μια ένδειξη πως η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση πλησιάζουν.
  • Ακράτεια ούρων: Πολλές γυναίκες βιώνουν την ακράτεια ούρων ως αποτέλεσμα του τοκετού. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να ενταθεί στην εμμηνόπαυση.
  • Σπασμένα νύχια: Η μείωση των οιστρογόνων σε συνδυασμό με την αφυδάτωση του οργανισμού μπορεί να οδηγήσουν σε πιο λεπτά και αδύναμα νύχια που σπάνε ευκολότερα.
  • Αλλεργίες: Μπορεί να δημιουργηθούν αλλεργίες ή και δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα που μέχρι πρότινος δεν σας ενοχλούσαν. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ορμόνες είναι άμεσα συνδεδεμένες με το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Ακανόνιστοι παλμοί: Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν υπερδιέγερση του νευρικού
    και του κυκλοφορικού συστήματος δημιουργώντας ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.
  • Αλλαγή στην μυρωδιά του σώματός σας: Η εμμηνόπαυση μπορεί να σας κάνει να ιδρώνετε περισσότερο, αλλά μπορεί ακόμη και να αλλάξει την φυσική μυρωδιά του σώματός σας.
  • Ευερεθιστότητα: Οι ορμόνες σας επηρεάζουν τα συναισθήματά σας προκαλώντας σκαμπανεβάσματα
    όπως ευερεθιστότητα ή στεναχώρια.
  • Κατάθλιψη: Σε πιο ακραίες καταστάσεις η αλλαγή των συναισθημάτων που αναφέραμε παραπάνω
    μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι έως και 4 φορές πιο πιθανό να επηρεάσει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση απότι μια γυναίκα νεότερη των 45 ετών.
  • Κρίσεις πανικού: Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι πιο επιρρεπείς στις κρίσεις πανικού σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο.
  • Οστεοπόρωση: Η οστική μάζα μπορεί να πέσει κατά 20% στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.