Εμβόλιο AstraZeneca: Τι θα γίνει με τη δεύτερη δόση για τους κάτω των 60

Εμβόλιο AstraZeneca: Πονοκέφαλος για όσους είναι κάτω των 60 κι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκανε σύσταση οι κάτω των 60 ετών να μην εμβολιάζονται πλέον με το εν λόγω εμβόλιο.

Ωστόσο, παραμένει ένα σημαντικό ερώτημα σε όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση: Τι θα γίνει με τη δεύτερη;

Και παρότι η πλειοψηφία των ραντεβού εκτελείται κανονικά, όπως όμως τονίζουν οι γιατροί, τα ερωτήματα πολιτών που επιθυμούν να αλλάξουν το εμβόλιο της δεύτερης δόσης υποβάλλονται κατά χιλιάδες. Είναι κάτι που επισημαίνει και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, που μεταξύ άλλων έχει ζητήσει την άμεση παρέμβαση της προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca.

Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, όπως λένε, υπάρχει περίπτωση να πάει πίσω και το χρονοδιάγραμμα της ανοσίας, που στόχος είναι να επιτευχθεί μέσα στον Ιούλιο.

Εμβόλιο AstraZeneca: Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση;

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Από σύσταση αυτή εξαιρούνται:

α/ Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

β/ Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

γ/ Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Στις παραπάνω περιπτώσεις θα επιλέγεται κάποιο από τα διαθέσιμα mRNA εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.

Εμβόλιο AstraZeneca: Πώς γίνεται η αλλαγή του

Με SMS, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα ενημερωθούν οι πολίτες κάτω των 60 ετών που έχουν ήδη ραντεβού για AstraZeneca, για να αλλάξουν εφόσον το επιθυμούν το σκεύασμα. Αρχικά θα το λάβουν όσοι πρέπει να εξαιρεθούν από τη δεύτερη δόση και στη συνέχεια όσοι έχουν ραντεβού για την πρώτη δόση και είναι κάτω των 60 ετών.

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι γνωρίζουμε για το μεικτό σχήμα εμβολιασμού

Σημειώνεται από την Επιτροπή ότι δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα η αποτελεσματικότητα του μεικτού σχήματος εμβολιασμού (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, δηλαδή εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer) ως προς την προστασία που παρέχει από τη νόσο Covid-19.

Παρ’ όλα αυτά, η αποτελεσματικότητα του σχήματος για την πρόληψη της νόσου πιθανολογείται βάσιμα, καθώς υπάρχουν ευρήματα μελετών που δείχνουν ισχυρή ανοσιακή απόκριση από το μεικτό σχήμα, όλα τα εμβόλια -ανεξαρτήτως τεχνολογίας- έχουν ως στόχο την «πρωτεΐνη της ακίδας» του ιού και μεικτά σχήματα έχουν δειχθεί αποτελεσματικά στην περίπτωση άλλων εμβολίων.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι ο εμβολιασμός με το μεικτό σχήμα (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο mRNA) προκαλεί συχνότερα ήπιες ή μέτριας βαρύτητας αντιδράσεις μετά τη 2η δόση (π.χ. πόνος στη θέση της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση κ.λπ.).

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει το μεικτό σχήμα ύστερα από την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Θρόμβωση στο πόδι: Πώς προκαλείται

Ως φλεβική θρόμβωση ή θρομβοφλεβίτιδα χαρακτηρίζουμε τον Φλεβική σχηματισμό θρόμβων πηγμένου αίματος στο εσωτερικό των φλεβών, που μπορεί να επέλθει από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια σε συνδυασμό με τον τραυματισμό των φλεβών των κάτω άκρων καθώς επίσης και με συνθήκες αφυδάτωσης.

Η φλεβική θρόμβωση στο πόδι μπορεί να εμφανιστεί στις εσωτερικές φλέβες (πιο επικίνδυνη κατάσταση, με περισσότερες πιθανότητες επιπλοκών και πνευμονικής εμβολής) ή στις επιφανειακές.

Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που είναι αρκετά εμφανή, ώστε να βοηθήσουν τον γιατρό αλλά και τον ασθενή να κατανοήσουν έγκαιρα ότι υπάρχει φλεβική θρόμβωση.

Θρόμβωση στο πόδι: Τα συμπτώματα

  • Πρήξιμο / οίδημα της πάσχουσας περιοχής
  • Ερυθρότητα και κοκκινίλες
  • Ενόχληση και πόνος
  • Αίσθημα βάρους που δυσκολεύει το περπάτημα

Θρόμβωση στο πόδι: Πώς αντιμετωπίζεται πριν γίνει επικίνδυνη

Οι μέθοδοι αντιμετώπισης της θρόμβωσης στο πόδι ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση, την σοβαρότητα της κατάστασης και την γενικότερη υγεία και ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Στις συνηθέστερες μεθόδους αντιμετώπισης της θρόμβωσης, που μπορούν να λειτουργήσουν είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά συγκαταλέγονται:

Ειδική αντιπηκτική αγωγή: Πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή, η οποία αραιώνει το αίμα εμποδίζοντας το να πήξει και έχει σαν στόχο να προλάβει τυχόν επεκτάσεις του θρόμβου σε γειτονικές φλέβες αποτρέποντας μία πνευμονική εμβολή.

Κάλτσες συμπίεσης: Στα πλαίσια της συντηρητικής αγωγής, προτείνεται ισχυρή εξωτερική συμπίεση του ποδιού με ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Νοσηλεία – νοσοκομειακή αντιμετώπιση: Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις θρόμβωσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε νοσηλεία για την αντιμετώπιση τους και την πρόληψη εμβολής.

Θρόμβωση στο πόδι: Συμβουλές για καλύτερη θεραπεία

Ο γιατρός θα κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπίσει την κατάσταση σας με τον καλύτερο δυνατό και πιο αποτελεσματικό τρόπο, όμως θα πρέπει κι εσείς να προσαρμοστείτε ανάλογα.

Δείτε στη συνέχεια 4+1 συμβουλές για την κατάλληλη θεραπεία της θρόμβωσης στο πόδι:

  1. Να μην παραλείπετε την φαρμακευτική αγωγή σας και να πραγματοποιείτε τακτικούς αιματολογικούς ελέγχους σας. Συνίσταται επίσης να έχετε μαζί σας τα αρχεία της αντιθρομβωτικής σας θεραπείας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  2. Να μη λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή άλλου είδους χωρίς να ενημερώσετε πρώτα τον θεράποντα γιατρό σας για τις παρενέργειες. Αν χρειαστείτε θεραπεία από κάποιον άλλο γιατρό, πχ έναν οδοντίατρο να τον ενημερώσετε ότι παίρνετε αντιπηκτικά.
  3. Να αποφεύγετε δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν μώλωπες ή τραυματισμούς κυρίως στα πόδια.
  4. Να περιορίσετε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε σε όχι περισσότερα από ένα με δύο ποτήρια την ημέρα.
  5. Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ξυράφι ως μέθοδο αποτρίχωσης και να επιλέξετε μία μαλακή οδοντόβουρτσα για το πλύσιμο των δοντιών σας.

Με πληροφορίες από τον Γιώργο Ρόκα, Αγγειοχειρουργός απόφοιτο Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.