Λουμπάγκο: Πονάει η μέση σας; Πώς θα αντιμετωπίσετε τον πόνο

Λουμπάγκο: Ένας τραβηγμένος μυς στο κάτω μέρος της πλάτης μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και δυσκαμψία. Όταν συμβαίνει αυτός ο τραυματισμός, είναι έξυπνο να γνωρίζετε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε άμεσα και αποτελεσματικά τον πόνο.

Ο πόνος αυτός ονομάζεται οσφυαλγία, αλλά εκείνο το απότομο «πιάσιμο» που πολλές φορές ακινητοποιεί το ανθρώπινο σώμα, δημιουργώντας του δυσκολία στην κίνηση, είναι γνωστό ως λουμπάγκο. Το λουμπάγκο συνήθως αποκαθίσταται μέσα σε μερικές εβδομάδες, ωστόσο επαναλαμβανόμενα επεισόδια οδηγούν μοιραία σε χρόνιο πόνο με υφέσεις και εξάρσεις.

Λουμπάγκο: Οι πρώτες βοήθειες

Ως γενική οδηγία συνιστάται η ανάπαυση στο κρεβάτι για δύο ημέρες. Η αποχή από δραστηριότητες θα βοηθήσει σημαντικά. Το να παραμείνετε δραστήριοι όμως είναι σημαντικό. Σίγουρα με κάθε κίνηση που κάνετε πονάτε, αλλά είναι προτιμότερο από το να μη μείνετε ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι. Προσπαθήστε αργά αλλά σταθερά να κάνετε όσο περισσότερες κινήσεις μπορείτε, πάντα με προσεκτικό τρόπο.

Από εκεί και πέρα:

  • Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ξαπλώστε σε εμβρυϊκή στάση και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να ξαπλώσετε στο πλάι, κοιμηθείτε ανάσκελα, τοποθετώντας το μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα.
  • Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο. Φάρμακα με ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη ή ναπροξένη είναι εξαιρετικά για τη βραχυπρόθεσμη θεραπεία του πόνου στην πλάτη. Προσοχή! Συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας σχετικά με το είδος και την ποσότητα που πρέπει να πάρετε.
  • Τοποθετήστε πάγο εκεί που πονάτε. Προσέξτε όμως ο πάγος να είναι τυλιγμένος σε μια πετσέτα, ώστε να μην έρχεται σε απευθείας επαφή με το δέρμα.
  • Αναζητήστε κρέμα για μυϊκούς πόνους. Οι θερμαντικές κρέμες, σε συνδυασμό με ένα καλό τρίψιμο στο σημείο, μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε αρκετούς ανθρώπους με λουμπάγκο.

Λουμπάγκο: Βότανα για φυσική θεραπεία

Τα μυοχαλαρωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου, μειώνοντας τη δυσκαμψία. Πιείτε ροφήματα με βαλεριάνα ή χαμομήλι.

Η βαλεριάνα και το χαμομήλι προσφέρουν έναν καλό ύπνο. Και, όπως προαναφέρθηκε, το σώμα χρειάζεται 1-2 ημέρες ξεκούραση. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα βότανα διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και θεραπευτικές ιδιότητες, οπότε η λήψη τους παρέχει επιπλέον οφέλη. Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των μυϊκών σπασμών.

Τα φυσικά χαλαρωτικά μυών είναι συνήθως ασφαλή και καταναλώνονται με τη μορφή συμπληρωμάτων ή τσαγιού.

Λουμπάγκο: Extra tips 

Αφού γίνετε καλά και φύγει το ενοχλητικό «πιάσιμο», θα πρέπει:

  • Να αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη.
  • Να ξαπλώνετε σε ένα επίπεδο, σκληρό στρώμα.
  • Nα σταματήσετε να κάθεστε σε χαμηλές καρέκλες, σκαμπό κ.λπ.

Μην ξεχνάτε πως η σπονδυλική στήλη είναι μια ανατομική αλυσίδα, επομένως ακόμη και μια κακή στάση στον αυχένα θα έχει αρνητική επίδραση στο σώμα.

Λουμπάγκο: Τρόποι αποφυγής πρόκλησης πόνου στη μέση

Οι δουλείες πρέπει να γίνονται χωρίς βιασύνη.

  • Φέρτε τον εαυτό σας κοντά στο αντικείμενο που θέλετε να σηκώσετε. Ανοίχτε τα πόδια σας έτσι ώστε να έχετε μια ευρεία στάση στήριξης. Λυγίστε τα γόνατά σας και κρατήστε την πλάτη σας όρθια. Σφίξτε τους κοιλιακούς σας και σηκώστε το αντικείμενο με τους μύες των ποδιών σας, όπως όταν σηκώνεστε από καθιστή θέση . Μην προσπαθήσετε να σηκώσετε μόνοι σας πολύ βαριά αντικείμενα ή με ακανόνιστο σχήμα. Ζητάτε βοήθεια.
  • Αν θέλετε να σηκώσετε ένα ελαφρύ αντικείμενο από το πάτωμα, πχ τα κλειδιά που έπεσαν, τότε λυγίστε ελαφρά το ένα γόνατο και τεντώστε προς τα πίσω το άλλο πόδι. Κρατηθείτε από μια καρέκλα ή από ένα τραπεζάκι ή από το τοίχο που βρίσκεται κοντά σας καθώς φτάνετε το αντικείμενο.
  • Όταν θέλετε να σηκώσετε μια βαλίτσα, σταθείτε δίπλα της, λυγίστε τα γόνατα σας με την πλάτη σας όρθια και σηκώστε την.
  • Όταν κουβαλάτε/κρατάτε ένα αντικείμενο και θέλετε να το αφήσετε σε ένα πάγκο δίπλα σας, δεν στρίβετε την μέση σας. Γυρίζετε όλο το κορμί σας προς τον πάγκο κρατώντας το αντικείμενο πολύ κοντά στον κορμό σας, και το αφήνετε. Αν θέλετε να το αφήσετε σε ένα ράφι, τότε πλησιάζετε το ράφι όσο το δυνατό πιο κοντά, ανοίγετε τα πόδια σας με το ένα λίγο πιο μπροστά, έτσι ώστε να έχετε μια σταθερή βάση. Μην σκύψετε, αν το ράφι είναι χαμηλό, αλλά λυγίστε τα γόνατά σας και αφήστε το αντικείμενο. Αν το ράφι είναι ψηλά, μη τεντώνετε τα χέρια σας πάρα πολύ, έτσι ώστε να μην απομακρύνεται πολύ το αντικείμενο από τον κορμό σας. Φέρτε το αντικείμενο στο στέρνο σας, τοποθετείστε τα χέρια σας στην κάτω επιφάνεια του, έτσι ώστε να μπορείτε να το σπρώξετε προς τα πάνω. Να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να σφίγγετε τους μύες της κοιλιάς σας.
  • Κάθε μια ώρα αν είναι δυνατό, πρέπει να σηκώνεστε όρθιοι και να τεντώνεστε. Τοποθετήστε τα χέρια σας στην μέση σας και γείρετε ήπια προς τα πίσω.

Λουμπάγκο: Πότε είναι απαραίτητο ένα χειρουργείο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται χειρουργείο. Ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο ένας ασθενής θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση είναι για την αποσυμπίεση από έναν διαρραγέντα δίσκο ο οποίος προκαλεί πίεση στο νεύρο και πόνο με μούδιασμα στο πόδι που δεν αντιμετωπίσθηκε με την παραπάνω αγωγή. Άλλος λόγος είναι και οι έντονες αρθριτικές αλλοιώσεις που με την παρουσία οστεοφύτων που πιέζουν τα νεύρα και πρέπει και αυτά να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Στο πλείστο των περιπτώσεων ο πόνος στην μέση είναι παροδικός και θα θεραπευτεί εντός λίγων ημερών ή εβδομάδων από το αρχικό συμβάν ακολουθώντας τα ανωτέρω. Αν τώρα ο πόνος χειροτερεύει ή δεν έχει περάσει μέσα σε 6 εβδομάδες, τότε πρέπει να επισκεφτείτε αν δεν το έχετε ήδη κάνει τον ορθοπαιδικό σας.

Λουμπάγκο: Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

Οι περισσότεροι πόνοι στην μέση μπορούν να θεραπευτούν δραστικά ακολουθώντας τις οδηγίες του ορθοπαιδικού. Συνήθως είναι αναγκαία μια περίοδος τροποποίησης των καθημερινών δραστηριοτήτων σας, ακολουθούμενη κάποιες φορές από φ. αγωγή με αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά. Αν και μια περίοδος κατάκλισης είναι ευεργετική, εν τούτοις πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι μια ελαφρά δραστηριότητα επιταχύνει την ανάρρωση. Μπορεί για εσάς να μην είναι απαραίτητο να διακόψετε όλες τις καθημερινές σας δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου της δουλείας, αλλά μπορεί να είναι αρκετή η τροποποίησή τους πάντα με την επίβλεψη του ιατρού σας.

Αν πρόκειται για ένα οξύ γεγονός, ένα κρύο ντούζ ή δροσερές πετσέτες στην περιοχή για 15-20 λεπτά μπορεί να απαλύνουν τον πόνο και τον σπασμό τις πρώτες 48-72 ώρες. Αν έχει περάσει το χρονικό αυτό διάστημα τότε είναι ευεργετικά τα ζεστά επιθέματα ή το ζεστό μπάνιο, προσφέροντας μυοχάλαση και αυξάνοντας την αιματική ροή στην περιοχή που είναι και το ζητούμενο για την αποκατάσταση.

Όταν με το καλό ο πόνος υποχωρήσει τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει η αποκατάσταση. Ένα πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών της ράχης και των κοιλιακών μυών, καθώς και διατάσεων για αύξηση της ευλυγισίας της ‘’μέσης’’. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί και με έναν αριθμό συνεδριών φυσικοθεραπείας που θα στοχεύει στην εξάλειψη του πόνου (μαλάξεις, κινησιοθεραπεία, διαθερμίες, ρεύματα, υπέρηχοι, ΤΕΝS, Biofeedback). Η απώλεια βάρους είναι ‘’κλειδί’’ σε περιπτώσεις παραπανίσιων κιλών, μειώνοντας τόσο τον κίνδυνο επανεμφάνισης όσο και της σοβαρότητας σε περίπτωση που ξανασυμβεί. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η διατήρηση των μυών της περιοχής σε καλή κατάσταση με γυμναστική, ο σωστός τρόπος στάσης του σώματος όταν καθόμαστε, δουλεύουμε, ή στεκόμαστε και βέβαια ο σωστός τρόπος ανύψωσης αντικειμένων όπως περιγράφτηκε παραπάνω.