Εμβόλιο κορονοϊού: Νέα μελέτη – Πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τη δεύτερη δόση

Εμβόλιο κορονοϊού: Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στο κατά πόσο παρέχει ανοσία και σε τι ποσοστό το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine το εμβόλιο της Moderna προστατεύει από τη νόσο για τουλάχιστον έξι μήνες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν

Εμβόλιο κορονοϊού: Τι έδειξε η έρευνα;

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ με επικεφαλής τη Nicole Doria-Rose παρακολούθησε 33 συμμετέχοντες ηλικίας 18 εώς 71 ετών στις δοκιμές του εμβολίου που οδήγησαν στην έγκριση του εμβολίου.

Έπειτα από έξι μήνες και αφού έλαβαν και τη δεύτερη δόση, η ποσότητα των αντισωμάτων ήταν υψηλή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τα επίπεδα τους όμως να μειώνονται στους πιο ηλικιώμενους συμμετέχοντες.

Για παράδειγμα, ενώ τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 92.000 στα άτομα ηλικίας 18-55 σε έξι μήνες μετά, στα άτομα ηλικίας 56 – 70 ετών μειώθηκαν κατά μέσο όρο περίπου στα 62.000 και στα 49.000 στα άτομα ηλικίας 71 ετών και άνω.

Ωστόσο, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ισχυρή ανοσοαπόκριση μετά από έξι μήνες όπως έδειξαν οι τρεις μετρήσεις στα δείγματα του αίματός τους.

Αναφορικά με το εμβόλιο δύο δόσεων της εταιρείας Pfizer/ BioNTech, τα αποτελέσματα των δοκιμών που κυκλοφόρησαν την 1η Απριλίου διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο τους παραμένει για περισσότερο από 91% αποτελεσματικό έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Εμβόλιο κορονοϊού: Η άποψη του ειδικού

Ο δρ. Amesh Adalja, ειδικός στην ιολογία και ερευνητής του Johns Hopkins Center for Health Security στη Βαλτιμόρη εξετάζοντας τα στοιχεία της έρευνας συμπληρώνει ότι η ανοσία είναι πιθανό να διαρκέσει και περισσότερο από τους έξι μήνες που αναφέρουν εκ του ασφαλούς οι επιστήμονες: «Καθώς αυξάνεται η διάρκεια των μελετών, εκτιμώ ότι θα διαπιστώσουμε πως η ανοσία διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο» συμπληρώνει. Οι ερευνητές της μελέτης από πλευράς τους αναφέρουν ότι οι τρέχουσες μελέτες παρακολουθούν την ανοσοαπόκριση και μετά το πέρας των έξι μηνών, καθώς επίσης διερευνούν την επίδραση μιας ενισχυμένης δόσης με στόχο να επεκτείνουν τη διάρκεια και τη δράση του εμβολίου ενάντια στις μεταλλάξεις.

Εμβόλιο κορονοϊού: Τι συμβαίνει με την πρώτη δόση;

Η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορονοϊό μειώνεται σημαντικά κατά περίπου 65%, μετά την πρώτη δόση εμβολίου Οξφόρδης/Astra Zeneca ή Pfizer/BioNTech, δείχνει μια νέα βρετανική μελέτη.

Επίσης τα εμβόλια «δουλεύουν» εξίσου καλά τόσο στους ανθρώπους άνω των 75 ετών, όσο και σε εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα.

Ακόμη, οι ερευνητές του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βρήκαν ισχυρή ανοσιακή αντίδραση και παραγωγή αντισωμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και για τα δύο διαφορετικά είδη εμβολίων.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία περιέχονται σε δύο μελέτες που έχουν προδημοσιευθεί, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν», βασίζονται σε περίπου 370.000 ανθρώπους και παρέχουν περαιτέρω βάσιμες ενδείξεις πως τα εμβόλια προστατεύουν από την Covid-19.

Εμβόλιο κορονοϊού: Τι έδειξε η πρώτη μελέτη;

Η πρώτη μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι που εμβολιάσθηκαν με μία δόση AstraZeneca ή Pfizer, ήταν κατά 65% λιγότερο πιθανότερο να μολυνθούν. Τρεις εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό τους (μεταξύ Δεκεμβρίου 2020-Απριλίου 2021), οι νέες λοιμώξεις με συμπτώματα είχαν πέσει κατά 74%, ενώ οι ασυμπτωματικές κατά 57% (μέσος όρος μείωσης περίπου 65%), σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους.

Όσοι είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση Pfizer, είχαν 90% μικρότερη πιθανότητα μόλυνσης με συμπτώματα και 70% μικρότερο κίνδυνο ασυμπτωματικής λοίμωξης. Για την AstraZeneca, επειδή οι δύο δόσεις απέχουν αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση μετά και τη δεύτερη δόση.

Και τα δύο εμβόλια εμφάνισαν αποτελεσματικότητα έναντι της «αγγλικής» παραλλαγής Β.1.1.7 του κορονοϊού. Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, παραμένει πιθανό ένας εμβολιασμένος να μολυνθεί από τον ιό και να τον μεταδώσει σε άλλους, γι’ αυτό πρέπει να συνεχιστεί η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων.

Εμβόλιο κορονοϊού: Τι έδειξε η δεύτερη μελέτη;

Η δεύτερη μελέτη σε σχεδόν 46.000 άτομα που είχαν κάνει μία δόση εμβολίου, βρήκε ισχυρή αντίδραση αντισωμάτων στον οργανισμό του 95% των εμβολιασμένων ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τα αντισώματα παρέμεναν ισχυρά δέκα εβδομάδες μετά. Μολονότι τα επίπεδα των αντισωμάτων αυξάνονταν πιο αργά και σε χαμηλότερα επίπεδα μετά από μία δόση AstraZeneca, μειώνονταν πιο γρήγορα μετά από μία δόση Pfizer, ιδίως στους ηλικιωμένους.

Καλύτερη είναι η ανοσιακή αντίδραση στους νεότερους σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας εμβολιαζόμενους (άνω των 60 ετών) και στα δύο είδη εμβολίων. Απρόσμενο πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι μετά τη δεύτερη δόση Pfizer η ανοσιακή αντίδραση στους άνω των 80 ετών είναι πιο έντονη σε σχέση με τους νεότερους.

Η καθηγήτρια Σάρα Γουόκερ της Οξφόρδης επεσήμανε ότι «δεν ξέρουμε ακόμη πόση ακριβώς αντίδραση αντισωμάτων και για πόσο καιρό χρειάζεται, προκειμένου να προστατευθούν οι άνθρωποι από την Covid-19 σε βάθος χρόνου, κάτι που αναμένουμε να απαντήσουμε τον επόμενο χρόνο».

Εμβόλιο κορoνοϊού: Πόσο διαρκεί η προστασία;

Στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση. Οι ερευνητές που εργάζονται στην φάση της παραγωγής εμβολίων μπορούν να αποφανθούν μόνο για το πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια.

Στην τρίτη φάση της ανάπτυξής τους μπορούν να αποφανθούν για τη λειτουργική ανοσία. Στην τέταρτη φάση, μετά δηλαδή την διάθεση των εμβολίων, συνάγονται συμπεράσματα για τη διάρκεια της προστασίας που παρέχουν.

Στην φάση αυτή βρισκόμαστε σήμερα και θα χρειαστούν ακόμη αρκετοί μήνες ή και χρόνια μέχρι την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων για τη διάρκειά της προστασίας.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις που έχουν ήδη εμφανιστεί,με κάποιες εξ αυτών, όπως το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, να έχει μολύνει και εμβολιασθέντες, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα εμβόλια μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της νόσου αλλά και στη μείωση του αριθμού των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Εμβόλιο κορονοϊού: Μπορεί να γίνει η δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο;

Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού Τόμας Μέρτενς δήλωσε αναφορικά με τους κινδύνους, που ενδεχομένως προκύπτουν για όσους έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου με AstraZeneca ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα, μιας και ελάχιστοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εμβολιασμού: «Θεωρώ ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη με άλλο, παρόμοιο εμβόλιο.

Από πειράματα με ζώα προκύπτει ότι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η ίδια. Θα πρέπει ωστόσο να εξεταστεί επιστημονικά πόσο αποδοτική είναι η προστασία των ανθρώπων μετά από εμβολιασμό με δύο διαφορετικά παρασκευάσματα. Ελπίζω σύντομα να έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα στοιχεία».

Εμβόλιο κορονοϊού: Μεταδίδουν τον ιό όσοι εμβολιάστηκαν;

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί εδώ και καιρό τους υγειονομικούς στη Γερμανία. Ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα αν άτομα που έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν ή όχι τον ιό.

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ιδρύματος Προστασίας Ασθενών Όιγκεν Μπριτς δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι «είναι ανυπόφορο ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα δώσει απάντηση σε αυτό το καθοριστικό ζήτημα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το επιδημιολογικό ινστιτούτο Robert Koch ως κορυφαίος θεσμός της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα πρέπει επιτέλους να πάρει θέση διότι χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένη εκτίμηση τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι παρασκευάστριες φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν καμία αξία.

Εμβόλιο κορoνοϊού: Υπήρξαν θάνατοι και μετά τον εμβολιασμό;

Στη Γερμανία υπήρξαν ορισμένα περιστατικά ηλικιωμένων σε γηροκομεία που νόσησαν βαριά ή ακόμη πέθαναν από COVID-19 μολονότι είχαν εμβολιασθεί.

Στις καταγεγραμμένες περιπτώσεις όμως, οι ασθενείς μολύνθηκαν είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά τον εμβολιασμό. Αυτό συνέβη κυρίως γιατί το εμβόλιο δεν είχε επαρκή χρόνο για να αναπτύξει την απαραίτητη ανοσολογική προστασία.

Σύμφωνα με το Επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για να προσφέρει το εμβόλιο ανοσολογική προστασία. Πλήρη προστασία παρέχει μόνο μετά και από τον δεύτερο εμβολιασμό.

Επίσης οι επιστήμονες διακρίνουν τη λεγόμενη αποστειρωτική από τη λειτουργική ανοσία. Η αποστειρωτική ανοσία σημαίνει ότι ένα εμβολιασμένο άτομο δεν μπορεί να μολύνει κανέναν.

Σύμφωνα με πρώτα στοιχεία για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer και Moderna από το Ισραήλ, τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουν κατά 92% χαμηλότερο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου σε σχέση με μη εμβολιασμένα άτομα.

Οριστικά στοιχεία για τα λοιπά εμβόλια δεν υπάρχουν ακόμη, ωστόσο εκτιμάται ότι και εκεί τα ποσοστά αυτά θα είναι επίσης υψηλά. Όσο για τη λεγόμενη λειτουργική ανοσία, αυτή θεωρείται εγγυημένη για όλα τα εμβόλια: προλαμβάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων.