Απώλεια κιλών: Αυτή είναι η ιδανική ώρα γυμναστικής για να χάσεις λίπος

Απώλεια κιλών: Γυμναζόμαστε, γυμναζόμαστε και τίποτα. Όχι τίποτα δηλαδή, αλλά όχι και τα αποτελέσματα που θα περιμέναμε. Τι μπορεί να παίζει ρόλο; Η ώρα που γυμναζόμαστε, παίζει τρομερό ρόλο στην απώλεια λίπους.

Το να παρακινήσεις τον εαυτό σου να γυμναστεί μόλις ξυπνήσεις το πρωί μπορεί να είναι ένα δύσκολο task, εκτός και εάν ανήκεις ήδη στην κατηγορία που ξυπνάνε πολύ νωρίς για να γυμναστούν.

Αλλά και το να γυμναστείς το απόγευμα αφότου έχεις τελειώσει τη δουλειά, σου φαίνεται εξίσου κουραστικό. Τελικά υπάρχει η ιδανική ώρα, χρονικά, για να κάνεις την προπόνησή σου;

Απώλεια κιλών: Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να γυμναστείτε;

Η πρωινή άσκηση είναι η πιο ευεργετική και έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία σου. Σύμφωνα με τον Vinny Lewis-Jamerson, Manager στο Τen Heath&Fitness: ”Τα επίπεδα της τεστοστερόνης μας είναι έως και 30% υψηλότερα το πρωί. Και με την τεστοστερόνη που βοηθά στην ανάπτυξη της μυϊκής ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να προπονείσαι τη σωστή ώρα της ημέρας”.

Επίσης αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα. Σύμφωνα με τον Vinny: ”Οι άνδρες μπορούν πιο εύκολα να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα έτσι. Και στις γυναίκες, η τεστοστερόνη θα επιταχύνει το ”κάψιμο” του τοπικού λίπους και την αύξηση της μυϊκής μάζας”. Αυτό σημαίνει ότι το πρωί ασκείσαι πιο αποτελεσματικά.

Επιπλέον, υπάρχει ένας απλός τρόπος για να κάνεις την προπόνησή σου πιο αποτελεσματική και να κάψεις περισσότερο λίπος. Ο Vinnie λέει: «Οι υδατάνθρακές μας το πρωί βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο. Έτσι, εάν αποφύγεις να φας πρωινό πριν την προπόνηση, και συγκεκριμένα να καταναλώσεις υδατάνθρακες, το σώμα σας θα είναι περισσότερο έτοιμο να κάψει λίπος, αντί να κάψει υδατάνθρακες ως καύσιμο.

Απώλεια κιλών: Τι έδειξε η έρευνα;

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια του Bath και του Birmingham και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism φαίνεται να υποστηρίζει αυτά τα ευρήματα, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη μελέτη συμπεριλήφθηκαν μόνο υπέρβαροι άνδρες.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία κατανάλωνε πρωινό πριν από ένα μάθημα ποδηλασίας, ενώ η άλλη δεν έτρωγε. Το έκαναν αυτό για έξι εβδομάδες και παρακολουθήθηκαν τα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που προπονήθηκε με άδειο στομάχι έκαψε διπλάσια ποσότητα λίπους από την άλλη ομάδα, καθώς τα επίπεδα ινσουλίνης τους ήταν χαμηλότερα.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν έχεις λιγότερη ινσουλίνη στο αίμα σου, το σώμα χρησιμοποιεί αποθέματα λίπους για να τροφοδοτήσει την άσκηση. Που σημαίνει ότι καις περισσότερο λίπος όταν προπονείσαι με άδειο στομάχι.

Απώλεια κιλών: Γιατί δεν χάνετε ενώ γυμνάζεστε;

Ίσως χάνετε λίπος τελικά

Εάν πιστεύετε πως έχετε φτάσει σε ένα πλατώ και έχει κολλήσει η ζυγαριά μην απογοητεύεστε.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο η ζυγαριά να «κολλάει» για μερικές μέρες ή ακόμη και εβδομάδες. Δεν σημαίνει ωστόσο πως έχετε σταματήσει να χάνετε λίπος.

Το βάρος του σώματος τείνει να ανεβοκατεβαίνει αρκετά γραμμάρια κατά τη διάρκεια της μέρας αλλά και της εβδομάδας.

Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως:

  1. Το νερό που πίνετε. Το νερό επηρεάζει τα ενδοκυτταρικά και εξωκυτταρικά υγρά του σώματος.
  2. Το πόσο αλάτι έχετε καταναλώσει. Το νάτριο προκαλεί κατακρατήσεις υγρών.
  3. Οι υδατάνθρακες που έχετε καταναλώσει. Οι υδατάνθρακες όπως τα μακαρόνια και τα όσπρια παροδικά προκαλούν κατακράτηση υγρών.

Μια άλλη σημαντική πιθανότητα είναι να αυξάνετε παράλληλα τη μυϊκή σας μάζα, πράγμα συχνό όταν ξεκινάτε γυμναστήριο.

Μη ξεχνάτε πως όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχετε τόσο μεγαλύτερες οι καύσεις σε καθημερινή βάση και υψηλότερος ο βασικός μεταβολισμός ηρεμίας.

Για καλύτερα αποτελέσματα και πιο ασφαλή συμπεράσματα προμηθευτείτε μια ζυγαριά που μετράει και το ποσοστό λίπους. Επιπλέον παράλληλα με τη ζυγαριά μετράτε και την περιφέρεια μέσης, των γλουτών και των μηρών και κρατάτε αρχείο.

Δεν έχετε θερμιδικό έλλειμμα

Πολύς κόσμος δεν μπορεί να αδυνατίσει απλά επειδή τρώει πολλές θερμίδες. Υπάρχει μια τάση να μην υπολογίζουμε σωστά τις θερμίδες που μπορεί να περιλαμβάνει κάθε φαγητό ή κάθε τι που βάζουμε στο στόμα μας.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όπως σε εστιατόρια, σε έτοιμα γεύματα και σε γλυκά υπάρχουν κρυμμένες θερμίδες. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις απλά τρώμε μεγάλη ποσότητα φαγητού. Ακόμη και ένα υγιεινό γεύμα περιλαμβάνει θερμίδες.

Καλό θα ήταν να ζυγίζετε τα γεύματά σας. Καλό θα ήταν επίσης να βρείτε online ιστοσελίδες που δείχνουν πόσες θερμίδες έχουν τα γεύματα ώστε να έχετε μια εκτίμηση.

Σημαντικό είναι να κρατάτε σημειώσεις για το τι τρώτε και σε τι ποσότητα. Κατά αυτό τον τρόπο μπορείτε ευκολότερα να υπολογίσετε πόσες θερμίδες λαμβάνετε από πρωτεΐνες, πόσες από λίπη και πόσες από υδατάνθρακες.

Τρώτε λαίμαργα

Αυτό που μετράει στο τέλος για την απώλεια βάρους είναι το ενεργειακό ισοζύγιο: Πόσες θερμίδες τρώμε και πόσες θερμίδες καίμε.

Εάν τρώμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε όχι μόνο δεν θα αδυνατίσουμε αλλά θα παχύνουμε. Υγιεινές τροφές, όπως το τυρί, η μαύρη σοκολάτα και οι ξηροί καρποί κρύβουν πολλές θερμίδες.

Εύκολα μπορούμε να το παρακάνουμε και στο τέλος της ημέρας να έχουμε ξεφύγει πολύ παραπάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Πολλές φορές μια κραιπάλη είναι ικανή να καταστρέψει κάθε προσπάθεια 7 ημερών δίαιτας.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Μελέτες έδειξαν πως όσοι καταναλώνουν 500ml μισή ώρα πριν το φαγητό έχασαν 44% περισσότερο βάρος σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον η κατανάλωση νερού (ειδικά κρύου) βρέθηκε πως αυξάνει παροδικά το μεταβολισμό και τις καύσεις εώς και για 1,5 ώρα μετά .

Δεν ασκείστε με βάρη

Βάρη, πιλάτες, ασκήσεις με το βάρος του σώματος (bodyweight). Η προπόνηση με αντιστάσεις αυξάνει κατακόρυφα το μεταβολισμό, ακόμη και για 48 ώρες μετά το τέλος της άσκησης.

Η προπόνηση με αντιστάσεις είναι από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να χάσετε γρήγορα περιττά κιλά και μάλιστα καθαρό λίπος.

Η προπόνηση με αντιστάσεις  προστατεύει το μυϊκό σύστημα, αυξάνει το βασικό μεταβολισμό ηρεμίας και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση.

Δεν κάνετε αερόβια γυμναστική

Η αερόβια άσκηση εκτός από τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, βοηθάει καταλυτικά στην αύξηση των καύσεων και στην απώλεια βάρους.

Αερόβια άσκηση είναι το τζόκινγκ, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι, το σχοινάκι. Το αερόβιο είναι από τους καλύτερους τρόπους άσκησης για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να θωρακίσετε την υγεία της καρδιάς.

Η τακτική αερόβια προπόνηση αυξάνει τις αντοχές, τις καύσεις, το μεταβολισμό ενώ μειώνει το επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος.

Έχετε βάλει μη εφικτούς στόχους

Η διαδικασία απώλειας βάρους είναι χρονοβόρα. Όπως ακριβώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να παχύνουμε 10 κιλά σε 1 μήνα, άλλο τόσο δύσκολο είναι να χάσουμε ένα τέτοιο νούμερο σε κιλά λίπους που ισοδυναμεί με 77,000 θερμίδες περίπου.

Εάν έχουμε αρκετά περιττά κιλά να χάσουμε, στην αρχή θα χάνουμε με γρηγορότερο ρυθμό. Μετά τις πρώτες 3-4 εβδομάδες ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν.

Εφικτός στόχος είναι η απώλεια περίπου 3-5 κιλά κάθε μήνα ή περίπου το 1% του σωματικού μας βάρους.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι οι υπερβολικές προσδοκίες. Κάποιος ο οποίος θέλει να χάσει 30 κιλά δεν μπορεί να τα χάσει σε 2 μήνες. Όπως δεν μπορούμε να παχύνουμε 30 κιλά μέσα σε 2 μήνες έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να χάσουμε ίδιο βάρος σε 2 μήνες.

Κάθε οργανισμό έχει διαφορετικούς ρυθμούς και χρόνους. Κάποιοι χάνουν πιο γρήγορα από τους άλλους.

Σε κάθε περίπτωση εάν κάνουμε τα σωστά βήματα και συνδυάσουμε γυμναστική, διατροφή και ένα lifestyle χωρίς υπερβολές και ακρότητες είναι σίγουρο πως θα έχουμε καλό αποτέλεσμα.