Αυτές είναι οι βιταμίνες που πρέπει να πάρετε για να δυναμώσετε το ανοσοποιητικό, σε ποιες τροφές μπορείτε να τις βρείτε.
Άλλωστε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα θα βοηθήσει το σώμα σας ενάντια σε ασθένειες όπως το κρυολόγημα, η γρίπη, ο κορωνοϊός. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ανακάμψετε από τυχόν τραυματισμούς αλλά και να διατηρήσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας σε υψηλά επίπεδα.
Οι πιο καλές βιταμίνες που μπορείτε να επιλέξετε περιλαμβάνουν:
Βιταμίνη C
Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι η βιταμίνη C πρόκειται για μία από τις καλύτερες βιταμίνες για το ανοσοποιητικό σας. Η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να προστατεύσει το σώμα σας από τις τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.
Η τακτική πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, επειδή το σώμα σας δεν την παράγει από μόνο του. Επίσης, δεν την αποθηκεύει ώστε να μπορεί να την αξιοποιήσει αργότερα.
Τα καλά νέα είναι ότι εμπεριέχεται σε πολλές και διαφορετικές τροφές όπως κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, φράουλες, μπρόκολο (ωμό), πορτοκάλια και χυμό πορτοκαλιού.
Βιταμίνη Β6
Η βιταμίνη Β6 είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη βιοχημικών αντιδράσεων στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ένας από τους κύριους ρόλους του είναι η παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και Τ-κυττάρων. Αυτά είναι τα κύτταρα στο σώμα σας που ανταποκρίνονται για την καταπολέμηση των εισβολέων, όπως οι ιοί και τα βακτήρια.
Οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 περιλαμβάνουν ρεβίθια, σολομός, τόνος, στήθος κοτόπουλου, πατάτες, πλιγούρι, τυρί κότατζ, μπανάνες.
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας. Αυτό διότι η βιταμίνη Ε βοηθά να στην καλύτερη διατήρηση των Τ-κυττάρων ώστε να λειτουργούν με κορυφαία απόδοση.
Οι τροφές που μπορείτε να επιλέξετε για να αυξήσετε την πρόσληψή της περιλαμβάνουν τους σπόρους, όπως οι ηλιόσποροι, οι ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα, φιστίκια, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα ακτινίδια, οι τομάτες.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι αντιφλεγμονώδης αλλά και αντιοξειδωτικός. Είναι υπεύθυνος για την για τη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Τα στρείδια πρόκειται για την υψηλότερη σε ψευδάργυρο τροφή. Άλλες τροφές που μπορείτε να επιλέξετε για να αυξήσετε την πρόσληψη ψευδαργύρου περιλαμβάνουν στήθος γαλοπούλας, άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, φακές, σπόροι κολοκύθας, γαρίδες, γιαούρτι, γάλα.
Σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τη ρύθμιση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από το οξειδωτικό στρες.
Μερικές τροφές που μπορείτε να ενσωματώσετε στην διατροφή σας και είναι γεμάτες σελήνιο περιλαμβάνουν τόνος, άπαχα κρέατα, τυρί κότατζ, καστανό ρύζι, αυγά, πλιγούρι βρώμης.
Ποιες βιταμίνες να πάρω για την κούραση
Η κόπωση και η χρόνια κόπωση αποτελεί παθολογική κατάσταση στην οποία μειώνεται σημαντικά η ενεργειακή εφεδρεία του σώματος με αποτέλεσμα ο πάσχων να μην μπορεί να συνέλθει μετά από ύπνο ή ξεκούραση.
Η χρόνια κόπωση, όπως αναφέρει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη, αποτελεί κατάσταση που επιμένει και έχει διάρκεια πάνω από έξι μήνες. Νοσήματα που προκαλούν χρόνια κόπωση είναι η κακή διατροφή, η αυπνία, η υπερκόπωση, η αναιμία, οι ορμονικές διαταραχές, οι χρόνιες φλεγμονές, τα καρκινώματα, οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, οι αναπνευστικές παθήσεις, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή μυαλγικής εγκεφαλοπάθειας, η χρόνια κόπωση μετά από κορονοιό long covid τα ψυχιατρικά σύνδρομα.
Σε κάθε περίπτωση ο εντοπισμός και η θεραπεία του υποκείμενου αιτίου της κόπωσης στα πλαίσια της είναι σημαντικά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης. Ανεξαρτήτως αιτίας ωστόσο, βιταμίνες που εμπλέκονται στην ομαλή διάθεση ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό τραπέζι του πάσχοντος.
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι βιταμίνες που παρατίθενται:
1. ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ Β
Πρόκειται για σύμπλεγμα οκτώ λιποδιαλυτών βιταμινών που συντελούν στην βέλτιστη λειτουργία βιοχημικών ενζύμων. Είναι σημαντικά για τον ομαλό μεταβολισμό λιπών υδατανθράκων πρωτεϊνών, τη μεταφορά οξυγόνου, την ομαλή σωστή διάθεση ενέργειας στα ανθρώπινα κύτταρα.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι:
- Β1 (θειαμίνη)
- Β2 (ριβοφλαβίνη)
- Β3 (νιασίνη)
- Β5 (παντοθενικό οξύ)
- Β6
- Β7 (βιοτίνη)
- Β12
- Φολικό οξύ
Μία ποικίλη διατροφή μεσογειακού τύπου που περιλαμβάνει όσπρια, πουλερικά, λαχανικά, ψάρια, φρούτα, σπόρους και ξηρούς καρπούς είναι σημαντική για να εφοδιάσει το σώμα με τις βιταμίνες Β που χρειάζεται. Οι αυστηρώς φυτοφάγοι συχνά παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης Β12 ενώ οι άνθρωποι που δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά έχουν έλλειψη φυλλικού οξέος με αποτέλεσμα την κόπωση.
2. ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε
Η βιταμίνη Ε είναι μια ομάδα οχτώ λιποδιαλυτών ουσιών οι οποίες περιλαμβάνουν τέσσερις τοκοτριενόλες και τέσσερις τοκοφερόλες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι σημαντική για την όραση, την αναπαραγωγή, την υγεία του αίματος, του εγκεφάλου του ανοσοποιητικού συστήματος και του δέρματoς. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το ελαιόλαδο είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε.
3. ΒITAMINH D
Η βιταμίνη D ανήκει στις ζωτικές λιποδιαλυτές βιταμίνες και είναι ευρέως γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου: Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) B με μήκος κύματος 290-320 νανόμετρα διεισδύει στο ακάλυπτο δέρμα και μετατρέπει την δερματική 7-δεϋδροχοληστερόλη σε προβιταμίνη D, η οποία με τη σειρά της γίνεται βιταμίνη D.
H βιταμίνη D παίζει κρίσιμο ρόλο στην δόμηση υγιούς μυοσκελετικού συστήματος, στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και σε νευρομυϊκές αντιδράσεις.
Συνηθίστε να περπατάτε υπό το φως του ήλιου και χωρίς αντηλιακή προστασία τουλάχιστον επί είκοσι λεπτά ημερησίως μεταξύ 10 π.μ. και 11 μ.μ. εφόσον πάσχετε από κόπωση.
4. ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
H βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου, της L-καρνιτίνης και νευροδιαβιβαστών, την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη επίσης για το σωστό μεταβολισμό των πρωτεϊνών, προάγει την απορρόφηση σιδήρου ενώ λειτουργεί ως φυσικό αντιοξειδωτικό. Εσπεριδοειδή, πιπεριές, ακτινίδια, φράουλες, πεπόνι, ντομάτες, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C.
5. ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για το σχηματισμό της ροδοψίνης, μιας χρωστικής στον αμφιβληστροειδή και τη σύνθεση γλυκοπρωτεϊνών. Επίσης συντελεί στην ακεραιότητα των επιθηλιακών ιστών και των λυσοσωμάτων. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το συκώτι, τα κίτρινα, κόκκινα και πράσινα (φυλλώδη) λαχανικά, όπως σπανάκι, καρότα, γλυκοπατάτες και κόκκινες πιπεριές, τα κίτρινα φρούτα, όπως μάνγκο, παπάγια και βερίκοκα. Ενάμισι καρότο μεσαίου μεγέθους ημερησίως καλύπτει την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.