Παράσιτα στο έντερο: Όλα τα συμπτώματα

Τα παράσιτα στο έντερο δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.

Ο λόγος είναι πως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων δηλητηρίασης και στομαχικών διαταραχών από αμφίβολης ποιότητας τροφές που καταναλώνουμε σε ταβέρνες και εστιατόρια, τα οποία δεν τηρούν τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής.

Τι είναι τα παράσιτα στο έντερο

Τα παράσιτα είναι οργανισμοί που ζουν και τρέφονται από έναν άλλο οργανισμό. Τα εντερικά παράσιτα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί, συνήθως σκουλήκια, που τρέφονται από τις τροφές που καταναλώνετε.

Μερικά παραδείγματα από παράσιτα είναι οι ασκαρίδες, η ταινία, τα αγκυλόστομα και πολλά άλλα. Επειδή τα παράσιτα μπορεί να έχουν πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, μπορούν να προκαλέσουν ένα πολύ ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας.

Μερικά καταναλώνουν τις τροφές στο στομάχι σας, αφήνοντάς σας πεινασμένους μετά από κάθε γεύμα και μπορεί να σας κάνουν να πάρετε κιλά. Άλλα τρέφονται από τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια, προκαλώντας αναιμία. Μερικά γεννούν αυγά που μπορεί να προκαλέσουν κνησμό (φαγούρα), ερεθισμούς και αϋπνία.

Πώς κολλάμε παράσιτα στο έντερο

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κολλήσετε ένα παράσιτο. Πρώτον, τα παράσιτα μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω μολυσμένων τροφών και νερού. Το κρέας που δεν είναι καλά μαγειρεμένο είναι ένας συχνός τρόπος που κολλάμε παράσιτα, καθώς και το μολυσμένο νερό από λίμνες ή ρυάκια. Επίσης τα ακάθαρτα ή μολυσμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν επίσης να φιλοξενούν παράσιτα.

Μόλις ένα άτομο έχει μολυνθεί με κάποιο παράσιτο, είναι πολύ εύκολο να το μεταδώσει σε άλλον. Εάν για παράδειγμα έχετε ένα παράσιτο και δεν πλένετε τακτικά τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας, μπορείτε εύκολα να περάσετε μικροσκοπικά αυγά από το παράσιτο σε οτιδήποτε αγγίξετε, όπως το χερούλι της πόρτας, την αλατιέρα, το τηλέφωνο, ή κάποιο άλλο άτομο. Είναι επίσης πολύ εύκολο να κολλήσετε ένα παράσιτο κατά το χειρισμό των ζώων. Επίσης, τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι ένας άλλος τρόπος που επικίνδυνα παράσιτα μπορούν να εισέλθουν στο γαστρεντερικό σας σύστημα. Αν έχετε καταναλώσει μολυσμένο νερό κατά τη διάρκεια κάποιου ταξιδιού σας, μπορεί να έχετε αποκτήσει ένα παράσιτο και να μην το ξέρετε.

Παράσιτα στο έντερο: Συμπτώματα

Έχετε μια ανεξήγητη δυσκοιλιότητα, διάρροια ή / και αέρια.

– Έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό και είχατε επεισόδιο διάρροιας όσο ήσασταν εκεί.

– Πάθατε σε κάποια στιγμή στο παρελθόν τροφική δηλητηρίαση και από εκείνη τη στιγμή και μετά η πέψη σας δεν είναι η ίδια (έχετε προβλήματα πέψης).

– Έχετε πρόβλημα να αποκοιμηθείτε, ή ξυπνάτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έχετε ερεθισμούς στο δέρμα ή ανεξήγητα εξανθήματα, κνίδωση (φαγούρα), ή έκζεμα.

– Τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας.

– Έχετε πόνο στους μυς ή στις αρθρώσεις.

– Αισθάνεστε αυξημένη κούραση, εξάντληση, ή και κατάθλιψη.

– Δεν αισθάνεστε ικανοποιημένοι/πλήρεις μετά τα γεύματά σας και νιώθετε πως πεινάτε ακόμα.

– Έχετε διαγνωσθεί με σιδηροπενική αναιμία.

Συνήθως τα παράσιτα προκαλούν δυσκοιλιότητα, αλλά μερικά παράσιτα είναι ικανά να αλλάξουν την ισορροπία των υγρών στο έντερο και να προκαλέσουν διάρροια. Προβλήματα ύπνου, ερεθισμοί του δέρματος, αλλαγές στη διάθεση, και πόνος των μυών μπορεί να προκαλούνται από τις τοξίνες που απελευθερώνει το παράσιτο στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτές οι τοξίνες προκαλούν συχνά στρες, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, το να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας ή να τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας, μπορεί να είναι σημάδια ότι το σώμα σας έχει αυξημένο στρες ακόμα και ενώ ξεκουράζεστε. Όταν αυτές οι τοξίνες αλληλεπιδρούν με νευροδιαβιβαστές ή κύτταρα του αίματος, μπορούν να προκαλέσουν μεταπτώσεις της διάθεσης ή ερεθισμό του δέρματος.

Εντερικά παράσιτα: Ποιοι κίνδυνοι προκαλούν την εμφάνιση τους;

 • Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Η υπερκατανάλωση γρήγορων φαγητών
 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Κατάθλιψη
 • Στρες
 • Έλλειψη προφύλαξης για την ασφάλεια τροφίμων
 • Μολυσμένες ωμές τροφές
 • Άπλυτα χέρια την ώρα του φαγητού
 • Άπλυτα χέρια μετά τη χρήση της τουαλέτας
 • Διατροφή ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά
 • Περπατάτε ξυπόλυτοι σε μολυσμένες περιοχές

Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε τα εντερικά παράσιτα

Να διατηρείτε καλή προσωπική υγιεινή

Να πλένετε πάντα τα χέρια σας εφόσον τελειώσετε από την τουαλέτα, όταν επιστρέφετε στο σπίτι, όταν πιάνετε χρήματα, πριν μαγειρέψετε ή όταν αλλάζετε πάνες.

Να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή για να θεραπεύσετε τα εντερικά παράσιτα

Με αυτό τον τρόπο θα ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα αποφύγετε την εμφάνιση παρασίτων. Να λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη C και Α.

Να βράζετε το νερό

Αν δεν είστε βέβαιοι ότι το νερό είναι ασφαλές, για παράδειγμα όταν ταξιδεύετε καλό είναι να βράζετε το νερό. Αν δεν μπορείτε, τότε προτιμήστε το εμφιαλωμένο νερό και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο χρώμα και στη γεύση του.

Να πλένετε τα τρόφιμα

Ειδικά εκείνα που καταναλώνετε ωμά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Βεβαιωθείτε ότι το κρέας έχει μαγειρευτεί αρκετά και σωστά.