Όταν η λιγούρα και η ανάγκη για ζάχαρη σάς χτυπήσουν την πόρτα, υποκύψτε… αλλά υποκύψτε σε γλυκούς υγιεινούς πειρασμούς χωρίς θερμίδες και ζάχαρη!
Γλυκά σνακ χωρίς ζάχαρη και χωρίς πολλές θερμίδες
Μάφιν χωρίς αλεύρι, χωρίς ζάχαρη και με μόνο τρία υλικά
Η συνταγή είναι απλή, η ιδέα εντυπωσιακή κι αν έχεις κάποια αλλεργία ή δυσανεξία, η απουσία από αλεύρι θα σε ενθουσιάσει. Τα μούρα που μπορείς να προσθέσεις είναι αποκλειστικά της δικής σου επιλογής και γούστου.
Υλικά
- 2 μπανάνες λιωμένες
- 4 αυγά ή ασπράδια μόνο
- μούρα
Οδηγίες
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου. Χτυπάς τη μπανάνα με τα αυγά και προσθέτεις μερικά μούρα. Βάζεις το υλικό σε φορμάκια και ψήνεις για 12 λεπτά.
Μπάλες σοκολάτας με αμύγδαλο χωρίς ζάχαρη (μπάλες ενέργειας σαν vegan τρουφάκια!)
Ένα απλό γλυκό και μπάλα ενέργειας χωρίς ζάχαρη, χωρίς αβγά ή γλουτένη και γρήγορο!
Υλικά
- 1 φλιτζάνι ψημένα αμύγδαλα
- 1/3 φλιτζανιού nibs κακάο (αργά ψημένες, 12 λεπτά στους 150 βαθμούς Κελσίου)
- 2 κ.σ. σκόνη κακάο
- 2 κ.σ. γάλα καρύδας
- (Tip: Μπορείς να παγώσεις το υπόλοιπο γάλα καρύδας σε παγοθήκες για να μη σου χαλάσει αν δεν το χρησιμοποιήσεις άμεσα)
- 7 μεγάλους χουρμάδες
- 1/4 φλιτζανιού αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση
Χτύπα τα αμύγδαλα και τα nibs κακάο στο πολυμηχάνημα και κατόπιν πρόσθεσε τους χουρμάδες, και τα άλλα υλικά (εκτός των αμυγδάλων φιλέ) μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Με ένα κουτάλι, φτιάξε μικρά μπαλάκια από το μίγμα και ανακάτεψε κάθε μπαλάκι στο μπολ με τα φιλέ αμύγδλα ωστε να κολλήσουν. Βάλε τα στο ψυγείο γαι 1 ώρα ώστε να στέκονται και κατόπιν διατήρησέ τα πάλι στο ψυγείο.
Η συνταγή είναι χωρίς γλουτένη, λακτόζη, γαλακτοκομικά, αβγά ή ζάχαρη.
Σούπερ υγιεινά μπισκότα με ταχίνι, βρώμη και χαρούπι
Υλικά:
- 100 γρ. ταχίνι
- 100 γρ. μέλι
- 120 γρ. βρόμη
- 1/2 κ.γλ. κανέλα
- 1/2 φλ. ξηροί καρποί
- 1 κ.σ. χαρουπαλευρο
Εκτέλεση:
Ανακάτεψε τα υλικά όλα μαζί, φτιάξε τα μπισκότα και ψήσε για 7´στους 180 C.
Ωμοφαγικά τρουφάκια φουντουκόπαστας χωρίς γλουτένη, χωρίς αλεύρι και χωρίς ζάχαρη
Υλικά για 18 ωμοφαγικά τρουφάκια:
- 2 φλιτζάνια φουντούκια, ψημένα
- 2 κ.σ. σκόνη κακάο
- 10-12 χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
- 2 κ.σ. γάλα της δικής σας επιλογής
Οδηγίες:
Εάν χρησιμοποιείς ωμά φουντούκια, ψήστα πρώτα στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 7-10 λεπτά.
Σε έναν δυνατό πολυκόφτη, άλεσε τα φουντούκια μέχρι να γίνουν σαν ψιλή άμμος.
Πρόσθεσε τους χουρμάδες, τη σκόνη κακάο και το γάλα και χτυπήστε μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή ζύμης.
Πλάσε τη ζύμη σε περίπου 18 ομοιόμορφα τρουφάκια. Μπορείτε να τα φάτε κατευθείαν ή να τα φυλάξετε στο ψυγείο.
Σημείωση: εάν χρησιμοποιηθεί φυτικό γάλα τότε τα ωμοφαγικά τρουφάκια είναι και vegan.
Brownies σοκολάτας με βρώμη, η υγιεινή εκδοχή χωρίς ζάχαρη
Tα brownies σοκολάτας είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα γλυκά, που σίγουρα είναι δύσκολο να αποκλείσεις εντελώς από τη διατροφή σου, αν είσαι λάτρης των γλυκών. Ωστόσο, εμείς σού έχουμε την πιο υγιεινή εκδοχή που μπορείς να δοκιμάσεις, φτιάχνοντάς τα με βρώμη, κακάο, φυστικοβούτυρο και άλλα θρεπτικά υλικά
Brownies σοκολάτας με βρώμη – Υλικά (για 1 μερίδα):
- 30γρ (1/3 φλ.) νιφάδες βρώμης
- 15 γρ (1 κ.σ. ) αλεύρι βρώμης (στο μίξερ) ή άλλο αλεύρι της επιλογής σου
- 1 κ.γλ. (5γρ) κακάο χωρίς ζάχαρη
- ½ κ.γλ. baking powder
- 80 ml (1/3 φλ.) γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη ή άλλο γάλα της επιλογής σου
- 1 κ.γλ. (10 γρ.) μέλι
- ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ( ή 1/3 βανιλίνη)
- ½ κ.γλ. τρούφα μαύρης σοκολάτας
Εκτέλεση:
Ανάμιξε όλα τα υλικά (κράτησε λίγο από την τρούφα για το τέλος) σε ένα μπολ και βάλε το σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο στους 160◦ C. Ψήσε το μείγμα για 15 με 20 λεπτά. Άφησέ το να κρυώσει για 5 περίπου λεπτά και σέρβιρε με την υπόλοιπη τρούφα.
Mπορείς να το συνοδεύσεις με φρούτα της επιλογής σου, ανάλατους ξηρούς καρπούς ή κάποιο βούτυρο ξηρών καρπών.
Εγώ επέλεξα μπανάνα και φυστικοβούτυρο.
Διατροφική Ανάλυση:
Θερμίδες: 234 kcal / Υδατάνθρακες: 37,5 gr / Εκ των οποίων σάκχαρα 10 γρ. / Πρωτεϊνες: 7,5 γρ. / Λίπος: 5 γρ. / Εκ του οποίου κορεσμένο 1,5 γρ. / Φυτικές ίνες: 5,5 γρ. / Αλάτι: 0,1 γρ.
4 υγιεινά γλυκά χωρίς ζάχαρη
Κέικ με μέλι, γιαούρτι και άρωμα λεμονιού
Υλικά
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ μέλι
200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
80 ml φυτικό λάδι
3 αβγά
2 λεμόνια, ξύσμα
1 1/2 κγ μπέικιν πάουντερ
1 κγ σόδα
Μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε για πέντε λεπτά σε δυνατή ταχύτητα τα αβγά, το μέλι και το λάδι στο μίξερ. Ξύνουμε τη φλούδα των λεμονιών και τη προσθέτουμε στο μείγμα μας μαζί με το γιαούρτι και χτυπάμε για άλλα δυο λεπτά. Κοσκινίζουμε στο μείγμα το αλεύρι μαζί με το baking powder, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη ζύμη. Απλώνουμε το μείγμα του κέικ σε μια φόρμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
Pancakes από βρώμη με μέλι και μπανάνα
Υλικά :
½ φλιτζάνι βρώμη
½ κουταλιά του γλυκού baking powder
½ κουταλιά του γλυκού κανέλα
¼ της κουταλιάς του γλυκού αλάτι
2 ασπράδια αυγού
½ φλιτζάνι γάλα με 1,5% λιπαρά
1 μπανάνα
2 κουταλιές της σούπας μέλι
Εκτέλεση:
Βάζετε τη βρώμη, την κανέλα και το αλάτι στο multi και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ ανακατεύετε με ένα σύρμα τα ασπράδια, το baking powder και το γάλα. Προσθέτετε την αλεσμένη βρώμη στο μείγμα με το γάλα και ανακατεύετε. Μετά το ψήσιμο σερβίρετε με λίγο μέλι και φέτες μπανάνας.
Μπισκότα Μήλου
Υλικά
4 μήλα
1 1/2 φλ. ελαιόλαδο
4 φλ. φαρίνα
1 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
1 κ. γλ. αλάτι
1/2 κ. γλ. κανέλα
1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
4 κ. γλ. μέλι
1 βανίλια ή ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα και χτυπάμε στο μούλτι μέχρι να έχουμε έναν πολτό μήλου. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μέλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, τη βανίλια, τα καρύδια και τη φαρίνα. Ζυμώνουμε αρκετά και πλάθουμε τα μπισκότα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά
Cookies με πιπερόριζα και μέλι
Υλικά:
4 ½ φλ. αλεύρι
1 φλ. βούτυρο
1 φλ. μέλι
2 κ.γλ. τριμμένη πιπερόριζα (τζίντζερ)
1 κ.γλ.. μοσχοκάρυδο
1 κ.γλ. κανέλλα
2 κ.γλ. μπέικιν παουντερ
1/2 φλ. γάλα
2 δόσεις βανίλια σκόνη
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180º C.Ανακατεύουμε τ το τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, κανέλα, μπέικιν και το αλάτι.Προσθέτουμε το βούτυρο, το μέλι, το γάλα, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύοντας προσεκτικά για να ενωθεί το μείγμα προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο. Δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι και προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι αν χρειαστεί τόσο όσο να μη κολλάει στα χέρια.Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος 1/2 εκ. και με μια φόρμα κόβουμε τα μπισκότα στο σχήμα που θέλουμε. Ψήνουμε για 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν άλλα 5 λεπτά μέχρι να τα μεταφέρουμε με μια σπάτουλα.