Ιώσεις: Τα 16 βότανα που θα σε κρατήσουν υγιή

Με τις ιώσεις να βρίσκονται σε έξαρση και τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας να είναι άρρωστος, η κατανάλωση βοτάνων είναι απαραίτητη.

Το iatronet.gr παρουσιάζει έναν οδηγό με 16 πολύ γνωστά βότανα και τη δράση τους κατά του πονόλαιμου, του βήχα, της βρογχίτιδας.

Βήχιο

Βοηθάει στο κρυολόγημα και στον βήχα. Η λατινική του ονομασία είναι Tussilago farfara, που σημαίνει, διώκτης του βήχα. Στην Ελλάδα, το συναντούμε με τις ονομασίες βηκιό, βήχανη, χαμολεύκι, γλυκομάνα τουσιλάγκο. Στην αρχαιότητα, οι γιατροί το γνώριζαν τις αποχρεμπτικές και καταπραϋντικές ιδιότητές του.

Δενδρολίβανο

Η θεραπευτική του δράση μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της γρίπης και του άσθματος. Καταπολεμά τη διάρροια και συμβάλλει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων, όπως η ατονία, ο πονοκέφαλος και το κρυολόγημα, ενώ έχει αντιμικροβιακή δράση.

Δυόσμος

Είναι πολύ γνωστό βότανο, το οποίο χρησιμοποιείται επί αιώνες κατά της αμυγδαλίτιδας και του ξερόβηχα. Είναι είδος μέντας, με τονωτική και χωνευτική δράση. Έχει αντιοξειδωτική δράση και περιέχει βιταμίνες C, B6, A και β-καροτίνη, βοηθώντας το αναπνευστικό σύστημα στα κρυολογήματα του χειμώνα και τον ερεθισμένο λαιμό.

Ευκάλυπτος

Χρησιμοποιείται κατά του βήχα, του πυρετού, του άσθματος της γρίπης και της βρογχίτιδας. Τα φύλλα του περιέχουν ευκαλυπτέλαιο, το οποίο περιέχεται σε σπρέι κατά της ρινικής καταρροής.

Ζαμπούκος

Είναι ένα φυτό σε μορφή θάμνου, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 10 μέτρων. Έχει δράση κατά των ιώσεων και των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, καθώς και κατά της αμυγδαλίτιδας, της φαρυγγίτιδα και του πονόλαιμου.

Θυμάρι

Είναι θάμνος με χαρακτηριστική οσμή, λόγω του αιθέριου ελαίου που περιέχει. Η θυμόλη, όπως αποκαλείται το έλαιο, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην Οδοντιατρική. Έχει αντισηπτική δράση και βοηθάει κατά των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος.

Θρούμπι

Έχει δράση κατά των εντερικών παρασίτων και βοηθάει σε πονόλαιμο, άσθμα και βήχα. Γαργάρες με το αφέψημα του θρουμπιού δρουν επουλωτικά σε πληγές του λάρυγγα και του στόματος.

Λαδανιά

Το τσάι της δαλαδανιάς είναι πολύ πιο υγιές και από το πράσινο τσάι, συμβάλλει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας, ενώ ενισχύει γενικά το ανοσοποιητικό.

Μαντζουράνα

Είναι ευεργετική κατά του βήχα του κρυολογήματος, των αμυγδαλών, της βρογχίτιδας και του άσθματος, ενώ βοηθά γενικότερα στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Μέντα

Συμβάλλει στον έλεγχο συμπτωμάτων, όπως το συνάχι, ο βήχας, η βρογχίτιδα και ο πονόλαιμος. Οι εισπνοές ανακουφίζουν από τη ρινική συμφόρηση και την καταρροή εξαιτίας κρυολογήματος ή γρίπης.

Μολόχα

Τα φύλλα της βοηθούν στον έλεγχο του ερεθισμού των βλεννογόνων και για αυτό χορηγούνται στο άσθμα, στον ξηρό βήχα και στις φλεγμονές του λαιμού.

Πολυτρίχι

Ανακουφίζει από συμπτώματα λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως ο βήχας, η βρογχίτιδα, το άσθμα και η καταρροή. Περιέχει μία ουσία, η οποία προστατεύει τους βλεννογόνους του ανθρώπινου οργανισμού από ερεθισμούς και φλεγμονές.

Τίλιο

Χρησιμοποιείται κατά του πονοκέφαλου, του κρυολογήματος, του βήχα και της ρινικής καταρροής, ενώ βοηθά και στις ημικρανίες.

Τσάι του βουνού

Περιέχει αιθέρια έλαια, τα οποία έχουν αντιμικροβιακή δράση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κρυολογήματος και πονόλαιμου.

Φασκόμηλο

Έχει αντιμικροβιακή δράση και συμβάλλει στον έλεγχο του βήχα, της φαρυγγίτιδας, του βραχνιάσματος, πονόλαιμου και βήχα.

Χαμομήλι

Είναι ένα πολύ γνωστό βότανο με αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση, το οποίο καταπολεμά τους ιούς και συμβάλλει στον έλεγχο του βήχα και του κρυολογήματος.

Το μαγικό βότανο που έχει θεαματικά αποτελέσματα στον οργανισμό

Πανάκεια δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως βότανα στην ελληνική φύση που θωρακίζουν, ενισχύουν και τονώνουν τον οργανισμό απέναντι σε στις ιώσεις και τα κρυώματα.

Ένα από αυτά είναι και το δενδρολίβανο. Οι παλιοί το χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών και νευρολογικών διαταραχών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την ανακούφιση από το άγχος και τον εφοδιασμό του οργανισμού με πλήθος θρεπτικών στοιχείων μεταξύ των οποίων φυτοχημικές ενώσεις που συμβάλλουν στην καλή υγεία των ματιών και του ήπατος, μέταλλα (ασβέστιοσίδηρος, μαγγάνιο) και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β5, Β1, Β2 ή ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, Β3 ή νιασίνη) καθώς επίσης Α και C.

Δενδρολίβανο: Πού βοηθάει

  1. Εγκεφαλική υγεία: Το δενδρολίβανο ενισχύει εγκεφαλικές λειτουργίες όπως η εκτέλεση γνωστικών διεργασιών, η μνήμη, η εγρήγορση και η συγκέντρωση. Οι εν λόγω ιδιότητες αξιοποιούνται πολλούς αιώνες ήδη μέσω της αρωματοθεραπείας ενώ σύγχρονες μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη αυτά. Έρευνα έχει διαπιστώσει βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας μέσα σε 20 λεπτά από την εισπνοή αιθέριου ελαίου δενδρολίβανου.
  2. Αγχολυτική δράση: Τα αφεψήματα με τα φύλλα του αλλά και το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου ανακουφίζουν από τη νευρική εξάντληση, το χρόνιο άγχος, βελτιώνοντας παράλληλα τη διάθεση και τον ύπνο.
  3. Αντισηπτικές ιδιότητες: Το εκχύλισμα του βοτάνου φέρει αντιμυκητιασικές, αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες χάρη στην περιεκτικότητά τους σε καρνοσικό και ροσμαρινικό οξύ. Η κατανάλωσή του από την άλλη έχει συνδεθεί μέσω ερευνών με μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  4. Κυκλοφορία αίματος: Τα αντιοδειωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος αφθονούν στο δενδρολίβανο.
  5. Επιδερμίδα και μαλλιά: Τα θρεπτικά συστατικά του προφυλάσσουν τα κύτταρα του δέρματος από τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και των ελεύθερων ριζών και προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου. Το έλαιο δενδρολίβανου φημίζεται για την ενίσχυση του τριχωτού της κεφαλής με προαγωγή της τριχοφυΐας και προστασία από την πιτυρίδα και την ξηροδερμία.

Δενδρολίβανο: Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Μπορείτε να εντάξετε το δενδρολίβανο στη διατροφή σας ως μυρωδικό στο φαγητό, στη φρέσκια λεμονάδα σας ή να το βράσετε και να το καταναλώστε ως αφέψημα. Έπειτα, μπορείτε αξιοποιήσετε το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου για αρωματοθεραπεία ή επάλειψη και μασάζ.

Ωστόσο χρειάζεται προσοχή. Η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως έμετο και σπασμούς. Δεν συστήνεται η συστηματική κατανάλωσή του από εγκύους και θηλάζουσες, αλλεργικούς στην ασπιρίνη και πάσχοντες από αιματολογικά νοσήματα, επιληπτικές κρίσεις ή υπέρταση.