Καψαϊκίνη: Πώς βοηθάει στο αδυνάτισμα

H καψαϊκίνη έχει αναλγητικές ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα αυξάνοντας τον μεταβολισμό.

Τι είναι η καψαϊκίνη;

Η καψαϊκίνη είναι η δραστική ουσία που περιέχεται στη ξηρή κόκκινη πιπεριά (τσίλι) και μιας ποικιλίας πιπεριών, φυτών που ανήκουν στο γένος Capsicum (οικογένεια Solanaceae). Τους δίνει επίσης και την καυτή γεύση τους όσο περισσότερη είναι η περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη, τόσο πιο καυτή είναι η πιπεριά. Η καψαϊκίνη είναι πρακτικά αδιάλυτη στο νερό, για αυτό και αν καούμε από την πιπεριά δεν θα βοηθήσει να πιούμε νερό. Αντίθετα, το νερό και κυρίως το κρύο φαίνεται ότι χειροτερεύει την κατάσταση αφού κλείνει τους στοματικούς πόρους, “εγκλωβίζοντας” μέσα την καψαϊκίνη.

Ποια είναι τα οφέλη της;

Η καψαϊκίνη έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες.

  • Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολισμού.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πείνας σας, βοηθώντας να τρώτε λιγότερα όλη την ημέρα. Αν και δεν είναι ακόμα απολύτως κατανοητό ο μηχανισμός αυτής της ιδιότητας, φαίνεται πως μειώνει την παραγωγή της γκρελίνης, της ορμόνης δηλαδή που δημιουργεί την πείνα.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για έλκος στομάχου.
  • Μπορεί να βοηθήσει στο πεπτικό σύστημα βοηθώντας την πέψη.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη ινομυαλγία
  • Έχει ισχυρές ιδιότητες ανακούφισης του πόνου, από πόνους στις αρθρώσεις και στους μυς, πόνους από ρευματοειδής αρθρίτιδα η οστεοαρθρίτιδα, πόνους στην πλάτη, πόνους μετά από χειρουργική επέμβαση και πόνος από νευρικές καταστάσεις όπως έρπητα ζωστήρα.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης
  • Βοηθάει στο κρυολόγημα αφού η καψαϊκίνη είναι ισχυρό αποσυμφορητικό.
  • Έρευνα έδειξε επίσης ότι η καψαϊκίνη βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Παρά τα πολλά οφέλη, υπάρχουν και κάποιες αντενδείξεις από τη χρήση της καψαϊκίνης.

Ποιες οι αντενδείξεις από τη χρήση της;

Η καψαϊκίνη είναι ασφαλείς για κατανάλωση, ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι. Επίσης, σε περίπτωση που λαμβάνεται αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την κατανάλωση καψαϊκίνης καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Καψαϊκίνη: Το συστατικό που καταπολεμά την παχυσαρκία

Στην ανακάλυψη ότι η καψαϊκίνη, το ενεργό συστατικό της κόκκινης καυτερής πιπεριάς και του κάρυ, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά, προχώρησαν αμερικανοί ερευνητές που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της Αμερικανικής Βιοφυσικής Εταιρίας.

Η καψαϊκίνη ενισχύει την καύση του λίπους από τον οργανισμό και συμβάλλει στην διαχείριση της παχυσαρκίας αλλά και σχετικών με αυτήν παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Εκτός από τις κόκκινες καυτερές πιπεριές, υπάρχει και σε μια ποικιλία πιπεριών και φυτών που ανήκουν στο γένος Capsicum (οικογένεια Solanaceae).

Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν τη βάση διαφόρων καυτερών παρασκευασμάτων όπως είναι το τσίλι (σκόνη), η πάπρικα, το μπούκοβο και το καγέν (το οποίο δεν είναι πιπέρι, όπως συνήθως λέγεται, αλλά σκόνη από τσίλι).

Η καψαϊκίνη είναι αδιάλυτη στο νερό και αρκετά διαλυτή στα λίπη και τα φυτικά έλαια. Είναι εξαιρετικά σταθερή και δεν διασπάται κατά το μαγείρεμα.

Η επιστημονική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ παρατήρησε ότι η καψαϊκίνη μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση στην πρωτεΐνη TRPV1, η οποία καταστέλλει την παχυσαρκία που προκύπτει από τη διατροφή με πολλά λιπαρά.

«Η παχυσαρκία προκαλείται από μια ανισορροπία μεταξύ πρόσληψης θερμίδων και κατανάλωσης ενέργειας. Στο ανθρώπινο σώμα, τα λευκά λιποκύτταρα αποθηκεύουν ενέργεια και τα καφέ λειτουργούν σαν θερμογεννητικές μηχανές για την καύση του αποθηκευμένου λίπους. Η κατανάλωση πολλών θερμίδων και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας προκαλεί ανισορροπία στον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα την παχυσαρκία» εξηγούν οι ερευνητές.