Φαγούρα ή τσούξιμο στα γεννητικά όργανα: Πού μπορεί να οφείλεται

Φαγούρα ή τσούξιμο στα γεννητικά όργανα: Τα αίτια της φαγούρας δεν έχουν πάντοτε παθολογική προέλευση και τις περισσότερες φορές εντοπίζονται σε καθημερινούς ερεθιστικούς ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες.

Ενδογενείς παράγοντες: Προκύπτουν από διάφορες μεταβολές που συμβαίνουν στον οργανισμό μας λόγω ηλικίας, διαταραχών, κληρονομικότητας κ.λπ. Συνοπτικά, μπορεί να είναι: αιδοιοκολπική ξηρότητα, ορμονικές μεταβολές του οργανισμού, εμμηνόπαυση, πριν ή/και μετά την έμμηνη ρύση, γαλουχία.

Εξωγενείς παράγοντες: Εδώ έχουμε να κάνουμε με τις αντιδράσεις του οργανισμού σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις από σαπούνια ή άλλα προϊόντα καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής, αντιβιοτικά, ιδρώτα, αθλητικά ρούχα που αυξάνουν την εφίδρωση ή στενά ρούχα και καλσόν, βρεγμένα μαγιό, σερβιετάκια ή σερβιέτες και αιδοιίτιδες.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η φαγούρα στα γυναικεία ή τα ανδρικά γεννητικά όργανα οφείλεται σε λοίμωξη από κάποιο μύκητα, βακτήριο, ιό ή παράσιτο.

Η δυσφορία όμως μπορεί να οφείλεται και σε άλλη, λιγότερο σοβαρή αιτία. Ανάλογα με το φύλο μπορεί να κρύβονται πίσω από την φαγούρα, διαφορετικά αίτια και παράγοντες. Ας δούμε τα κυριότερα αίτια.

Φαγούρα ή τσούξιμο στα γεννητικά όργανα: Εμφάνιση στη γυναίκα

Κολπική μυκητίαση

Οφείλεται συνήθως σε λοίμωξη από το μικροοργανισμό Candida albicans. Εκτός από τη φαγούρα, η λοίμωξη εκδηλώνεται με το τσούξιμο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, την έκκριση υγρών και τον πόνο κατά την ενούρηση.

Βακτηριακή κολπίτιδα

Οφείλεται σε υπέρμετρη ανάπτυξη/ανισορροπία των βακτηρίων που υπάρχουν στον κόλπο της γυναίκας. Είναι η πιο συνηθισμένη κολπική λοίμωξη. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της κολπίτιδας είναι η έκκριση δύσοσμων υγρών.

Εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση μπορεί να έχουν φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων λόγω ορμονικών μεταβολών (στα επίπεδα των οιστρογόνων). Καθώς η παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται, τα τοιχώματα του κόλπου γίνονται όλο και πιο λεπτά, γι’ αυτό και εμφανίζεται η φαγούρα.

Φαγούρα ή τσούξιμο στα γεννητικά όργανα: Εμφάνιση και στα δύο φύλα

Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων ανήκει στα ΣΜΝ και οφείλεται σε λοίμωξη από τον ερπητοϊό HSV. Υπάρχουν δύο τύποι HSV: ο HSV-1 συνδέεται συνήθως με τον επιχείλιο έρπητα, ενώ ο HSV-2 συνδέεται συνήθως με τις δερματικές αλλοιώσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Κονδυλώματα

Οφείλονται σε λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι HPV. Από αυτούς, περισσότεροι από 40 προσβάλλουν την πρωκτογεννητική οδό και προκαλούν τα κονδυλώματα.

Χλαμύδια

Είναι ένα σύνηθες Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα που οφείλεται στο βακτήριο Chlamydia trachomatis. Τα χλαμύδια μοιάζουν με τη γονόρροια ως προς τα συμπτώματα και τον τρόπο μετάδοσης.

Γονόρροια

Πρόκειται για λοίμωξη από το βακτήριο Neisseria gonorrheae, το οποίο μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Το βακτήριο δε μεταδίδεται από τη λεκάνη τις τουαλέτας ή το πόμολο μιας πόρτας σε κοινόχρηστο χώρο, όπως πολλοί πιστεύουν. Η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Τριχομονίαση

Πρόκειται για ΣΜΝ που οφείλεται σε παράσιτο. Αρκετοί από αυτούς που προσβάλλονται δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα.

Λοίμωξη από εντερικό παράσιτο

Η λοίμωξη οφείλεται σε παράσιτα που ζουν και αναπαράγονται στο γαστρεντερικό αλλά και την πρωκτογεννητική περιοχή.

Αλλεργία

Από χημικές ουσίες που βρίσκονται σε σαπούνια και απορρυπαντικά, στο χαρτί τουαλέτας, σε αφρόλουτρα ή αφρούς ξυρίσματος.

Φαγούρα ή τσούξιμο στα γεννητικά όργανα: Εμφάνιση στην εγκυμοσύνη

Μην αγχώνεστε διότι πρόκειται για ένα εντελώς φυσιολογικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης που κάνει την εμφάνισή του συνήθως τις τελευταίες εβδομάδες. Αντιμετωπίστε την δραστικά αλλά πάνω από όλα με υπομονή!

Τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να ανακουφιστείτε:

  • Κάντε ένα ντους με δροσερό νερό, όχι καυτό γιατί έτσι αφυδατώνεται το δέρμα σας
  • Προμηθευτείτε από το φαρμακείο μια παχύρευστη κρέμα για καλή ενυδάτωση
  • Επιλέξτε ένα αφρόλουτρο, το όποιο περιέχει και γαλάκτωμα
  • Φορέστε φαρδιά ρούχα τα όποια δεν σας στενεύουν και προτιμήστε το βαμβακερό ύφασμα που δεν επιδεινώνει την αίσθηση της φαγούρας.
  • Αποφύγετε να ξύνεστε με μανία γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να κάνετε πληγές.

Εάν επίσης υποφέρετε από φαγούρα στη γενετήσια περιοχή, μπορείτε να κάνετε πλύσεις με χαμομήλι καθώς έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Οι κομπρέσες άλλωστε με αφέψημα χαμομηλιού είναι καταπραϋντικές για κάθε είδους δερματικό πρόβλημα.

Σε περίπτωση βέβαια που αντιληφθείτε ότι στο σημείο που σας «τρώει» έχετε βγάλει κάποιο εξάνθημα ή δείχνει ερεθισμένο απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας!

Φαγούρα ή τσούξιμο στα γεννητικά όργανα: Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Χωρίς θεραπεία, η φαγούρα στα γεννητικά όργανα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάπλωση μολυσματικών νόσων, ή σε δευτερογενή λοίμωξη του δέρματος.

Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη βακτηριακής κολπίτιδας, εμμηνόπαυσης, σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ), δερματικών παθήσεων, ή ψώρας.

Πολλές από τις μολυσματικές αιτίες για την φαγούρα στα γεννητικά όργανα -συμπεριλαμβανομένων των ΣΜΝ και των μολύνσεων ζύμης- είναι μεταδοτικές.

Εάν η φαγούρα δεν εξαφανιστεί μετά από μερικές ημέρες, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό, ή φαρμακοποιό. Η φαγούρα στα γεννητικά όργανα περιλαμβάνει συχνά -εκτός από κνησμό- και αίσθημα καψίματος μέσα και γύρω από τον κόλπο, ή το πέος.

Άλλα συμπτώματα διαβήτη περιλαμβάνουν θολή όραση και δερματικές πληγές που χρειάζονται αισθητά περισσότερο χρόνο από το κανονικό, για να επουλωθούν.

Είναι πιθανότερο να αναπτύξετε διαβήτη εάν είστε άνω των 40 ετών. Εάν έχετε γονέα, αδελφό, αδελφή, ή παιδί με διαβήτη, είναι τουλάχιστον δυο φορές πιθανότερο να τον αναπτύξετε κι εσείς. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη είναι το υπερβολικό βάρος, η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Φαγούρα ή τσούξιμο στα γεννητικά όργανα: Πώς θα την αντιμετωπίσετε;

Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του, αρκεί να γνωρίζετε ποιες μέθοδοι μπορούν εξαλείψουν τα συμπτώματα και να καταπολεμήσουν τα αίτια που δημιουργούν τον κνησμό. Μπορείτε να εφαρμόσεις τις παρακάτω μεθόδους:

Τοπική χρήση υδατοδιαλυτής κρεμογέλης

Στο εμπόριο θα βρείτε κρέμες με συστατικά, όπως εκχύλισμα αλόης, χαμομηλιού, μολόχας, καλέντουλας, ελίκρυσου, αλλά και αλαντοΐνη, πανθενόλη, βιταμίνη Ε και α-Bisadolol, που μπορούν να ανακουφίσουν τα εξωτερικά γεννητικά όργανα από τον κνησμό και τον καύσο και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα μη παθολογικά αίτια που τα προκαλούν.

Κολπικές πλύσεις

Καθαρίστε αποτελεσματικά τον κόλπο, απομακρύνοντας τις συσσωρευμένες εκκρίσεις, κάνοντας κολπικές πλύσεις με προϊόντα που περιέχουν ήπιους καθαριστικούς παράγοντες (για απαλό καθαρισμό), εκχύλισμα χαμομηλιού (για αντιμετώπιση ερεθισμών και φλεγμονών του κολπικού βλεννογόνου και άμεση ανακούφιση από κνησμό και καύσο) και γαλακτικό οξύ (για διατήρηση της όξινης προστατευτικής ισορροπίας του κόλπου).

Υγιεινή και καθαριότητα

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάτε το πιο σημαντικό: η τακτική καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής είναι το άλφα και το ωμέγα. Φροντίστε να πλένεστε συχνά με απλό σαπούνι και νερό και μη χρησιμοποιείται αντισηπτικά που μπορεί να διαταράξουν τη φυσική χλωρίδα της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση επισκεφθείτε τον γιατρό σας.