Αν αποτελεί αγαπημένη σας συνήθεια ο καθαρισμός των αυτιών σας με μπατονέτα, τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, καθώς εγκυμονεί κινδύνους.
Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη πλην όμως λανθασμένη μέθοδο αν θέλετε να καθαρίσετε τα αυτιά σας.
Οι ωτορινολαρυγγολόγοι υποστηρίζουν ότι τα αυτιά έχουν την ικανότητα του αυτοκαθαρισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί το κερί που παράγει το αυτί για την προστασία του από τα μικρόβια, έχει την τάση να βγαίνει προς τα έξω.
Αυτό που πρέπει να κάνετε λοιπόν, είναι να καθαρίζετε μόνο το κερί που έχει βγει προς τα έξω. Αυτό μπορεί να γίνει με την πετσέτα, λίγο βαμβάκι ή χαρτί.
Δεν πρέπει να προσπαθείτε να καθαρίσετε τα αυτιά σας βαθιά, καθώς κινδυνεύετε να τραυματίσετε το τύμπανο ή τον έξω ακουστικό πόρο.
Το μόνο που θα καταφέρετε αν σπρώχνετε ή γυρνάτε την μπατονέτα βαθιά στο αυτί, είναι να σπρώξετε και το κερί προς τα μέσα.
Άλλοι τρόποι καθαρισμού των αυτιών
Αν ωστόσο ανήκετε σε αυτούς που τα αυτιά σας εκκρίνουν υπερβολική ποσότητα κεριού, πρέπει να απευθύνεστε για τον καθαρισμό τους στον γιατρό.
Οι μέθοδοι καθαρισμού σε αυτή την περίπτωση είναι οι εξής:
-Αφαίρεση του κεριού με ειδικό εργαλείο.
-Αναρρόφηση
-Διακλυσμός. Ο γιατρός ρίχνει στο αυτί χλιαρό νερό, ώστε να παρασυρθεί το κερί προς τα έξω
Σε ποια άλλη περίπτωση πρέπει να πάτε στον γιατρό
-Βουλωμένο αυτί.
Πώς δημιουργείται το κερί στα αυτιά
Το κερί του αυτιού, επίσης γνωστό και ως κυψελίδα, είναι ένα κιτρινωπό κηρώδες υλικό που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες στο κανάλι στο εσωτερικό του αυτιού.
Είναι μια ουσία που λιπαίνει, καθαρίζει και προστατεύει τα τοιχώματα του ακουστικού πόρου με την απώθηση του νερού, την παγίδευση της βρωμιάς και την προστασία από έντομα, μύκητες και βακτήρια, στα οποία δεν επιτρέπει να βλάψουν το τύμπανο.
Η κυψελίδα είναι ελαφρώς όξινη και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αν δεν είχαμε το κερί στα αυτιά, το κανάλι του αυτιού θα ήταν εξαιρετικά ξηρό, θα γέμιζε με νερό και μούχλα και θα ήταν συχνά μολυσμένο.
Η κηρήθρα του αυτιού αποτελείται κυρίως από στρώματα κυττάρων νεκρού δέρματος. Το 60% της σύστασής της είναι κερατίνη, το 12% – 20% είναι κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά οξέα, σκουαλένιο και αλκοόλες, και το 6% – 9% είναι χοληστερόλη.
Όταν είμαστε σε κατάσταση αυξημένου φόβου ή στρες παράγουμε περισσότερη κυψελίδα.
Τα κύτταρα στο εσωτερικού του ακουστικού καναλιού στο αυτί είναι μοναδικά σε όλο το σώμα, καθώς… μεταναστεύουν! Αν μπορούσαμε να βάλουμε ένα σημάδι σε ένα από αυτά, θα το βλέπαμε να μετακινείται με την πάροδο των ημερών προς το εξωτερικό μέρος του καναλιού, στην βάση του αυτιού.
Αν δεν συνέβαινε αυτό το μοναδικό φαινόμενο, ο μικροσκοπικός σάκος στο ακουστικό κανάλι θα γέμιζε με νεκρά δερματικά κύτταρα. Αυτή η κίνηση είναι που μαζί με τα κύτταρα μετακινεί και το κερί που παράγεται στα αυτιά, από τους σμηγματογόνους αδένες (αυτοί κατά βάση είναι οι ιδρωτοποιοί αδένες στην περιοχή) προς τα έξω.
Πιστεύεται ότι οι απλές, καθημερινές κινήσεις που κάνει ένας άνθρωπος με το κρανίο του, όπως το μάσημα της τροφής και η συνεπακόλουθη κίνηση της κάτω σιαγόνας, είναι αυτές που βοηθούν αυτές τις ουσίες να εξέλθουν από το εσωτερικό του αυτιού.
Είναι σημαντικό να περιποιείται κανείς τις τρίχες που σε ορισμένους ανθρώπους (κυρίως σε άντρες) μεγαλώνουν στο αυτί, επειδή εμποδίζουν το κερί και τα νεκρά δερματικά κύτταρα να εξέλθουν φυσιολογικά από το ακουστικό κανάλι.
Βουλωμένα αυτιά: Πώς θα το αντιμετωπίσετε
Τα αυτιά βουλώνουν από πολλές αιτίες, ενώ παράλληλα με την αίσθηση του βουλώματος μπορεί να συνυπάρχει πόνος, βουητό ή μείωση ακοής.
Οι συνηθέστερες περιπτώσεις είναι μετά από μπάνιο, λόγω ωτίτιδας, λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού και λόγω υψόμετρου.
Αιτίες που προκαλούν βουλωμένα αυτιά:
-Απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου από βύσμα κυψελίδας («κερί») ή κάποιο ξένο σώμα.
-Παρουσία υγρού στο μέσο αυτί (π.χ. σε ωτίτιδα).
-Δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας (π.χ. απότομες μεταβολές ατμοσφαιρικής πίεσης, λοιμώξεις αναπνευστικού, αλλεργική ρινίτιδα, «κρεατάκια»).
Αντιμετώπιση
-Εάν τα αυτιά έχουν βουλώσει λόγω της κυψελίδας (κερί), πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ρόλος της είναι προστατευτικός και το αυτί έχει την ικανότητα αυτοκαθαρισμού, αποβάλλει δηλαδή μόνο του την περίσσεια, γι’ αυτό δεν πρέπει να προσπαθείτε να την αφαιρέσετε με μπατονέτες ή άλλα αντικείμενα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματίσετε το αυτί. Μπορείτε να απομακρύνετε την κυψελίδα πιέζοντας εξωτερικά με μια πετσέτα ή βαμβάκι. Η επίμονη κυψελίδα μπορεί να μαλακώσει με σταγόνες από λάδι, γλυκερίνη, παραφινέλαιο ή με ειδικές σταγόνες στο εμπόριο. Αν παρ’ όλα αυτά δεν απομακρύνεται και προκαλεί ενόχληση, πρέπει να αφαιρείται από Ω.Ρ.Λ. Όσοι μάλιστα έχουν την τάση να συσσωρεύουν κερί στον έξω ακουστικό πόρο θα πρέπει να επισκέπτονται συχνά τον γιατρό τους για καθαρισμό.
-Τα αυτιά βουλώνουν μετά το μπάνιο γιατί το νερό εγκλωβίζεται στη συσσωρευμένη κυψελίδα και τη διογκώνει. Η περίσσεια νερού φεύγει συνήθως απλά αλλάζοντας κλίση στο κεφάλι και πιέζοντας στον έξω ακουστικό πόρο με πετσέτα ή βαμβάκι. Εναλλακτικά μπορείτε να ρίξετε καθαρό οινόπνευμα, που στεγνώνει το αυτί ή να προκαλέσετε εξάτμιση με το πιστολάκι των μαλλιών στη χαμηλή ένταση με χλιαρό αέρα και κρατώντας το αρκετά εκατοστά μακριά από το αυτί. Για να μην μπαίνει νερό στα αυτιά κατά τη διάρκεια του μπάνιου, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ωτασπίδες από βαμβάκι εμποτισμένο με λάδι για την προστασία τους.
-Όταν η απόφραξη του αυτιού οφείλεται σε ξένο σώμα, αυτό πρέπει να αφαιρείται από Ω.Ρ.Λ. Μην ρίχνετε νερό που θα μπορούσε να το φουσκώσει και να κάνει δυσκολότερη την έξοδό του. Αν το ξένο σώμα είναι κάποιο έντομο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ζεστό λάδι ή καθαρό οινόπνευμα σε σταγόνες.
-Σε περίπτωση ωτίτιδας ή λοίμωξης του αναπνευστικού, ο γιατρός θα σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
-Εάν τέλος σας επηρεάζει το υψόμετρο ή τα ταξίδια με αεροπλάνο, μία λύση είναι να μασάτε τσίχλα. Ανοίγει η ευσταχιανή σάλπιγγα και γίνεται η εξίσωση του αέρα.