Κάθε βήμα και ένας πόνος; Πώς θα καταφέρετε να είστε άνετοι όταν περπατάτε και να μην υποφέρετε;
Είστε υπέρμαχοι των flat μαλακών παπουτσιών ή μήπως προτιμάτε τα πιο σκληρά και άκαμπτα υποδήματα; Δείτε ποια υπερέχουν σε ό,τι αφορά την ανακούφιση από τον πόνο στα γόνατα σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης
Όταν πονούν τα γόνατά μας το μόνο που επιθυμούμε είναι να περάσει η ενόχληση, ώστε να μπορούμε να περπατήσουμε χωρίς αγκομαχητό σε κάθε μας βήμα.
Σύμφωνα με μικρή, τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην online έκδοση των Annals of Internal Medicine φαίνεται ότι ένας τύπος παπουτσιού μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην έρευνα συμμετείχαν 164 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω με μέτρια ή σοβαρή αρθρίτιδα στο γόνατο. Στους μισούς συμμετέχοντες δόθηκαν σταθερά, υποστηρικτικά παπούτσια με παχιές και ελάχιστα εύκαμπτες σόλες. Οι άλλοι μισοί φόρεσαν flat παπούτσια με λεπτές, εύκαμπτες σόλες – μια επιλογή που από αρκετούς θεωρείται καλύτερη επειδή επιτρέπει την φυσική κίνηση του ποδιού και του πέλματος.
Και οι δύο ομάδες συμμετεχόντων φορούσαν τα παπούτσια τους για έξι ώρες την ημέρα και συμμετείχαν σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα και το τρέξιμο. Μετά από έξι μήνες, το 58% των ατόμων στην πρώτη ομάδα με τα πιο σταθερά και άκαμπτα παπούτσια ανέφεραν μείωση του πόνου στο γόνατο ενώ περπατούσαν, σε σύγκριση με το 40% των ατόμων που ανέφεραν μείωση του πόνου φορώντας flat, εύκαμπτα παπούτσια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ωστόσο και στις δύο ομάδες, η μείωση του πόνου πιθανότατα οφειλόταν στο γεγονός ότι περπατούσαν συστηματικά! Τα άτομα που φορούσαν τα εύκαμπτα παπούτσια ωστόσο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν πόνο στον αστράγαλο ή στα πόδια, σε σύγκριση με όσους φορούσαν τα πιο υποστηρικτικά και ανθεκτικά παπούτσια.
Εάν λοιπόν στα ταλαιπωρούν τα γόνατά σας τότε μια λύση που μπορεί να σας ανακουφίσει είναι τα πιο σκληρά και ανθεκτικά παπούτσια, σε συνδυασμό ωστόσο με το συχνό περπάτημα σύμφωνα πάντα με τα πορίσματα των ειδικών.
Γόνατα: Πόσο κινδυνεύουν από το τρέξιμο – Έρευνα απαντά
Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε το μύθο που ισχυρίζεται ότι με το συστηματικό τρέξιμο επιβαρύνουμε ιδιαιτέρως τα γόνατά μας σε σημείο να εμφανιστεί αρθρίτιδα στην περιοχή και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο: με ερευνητικά στοιχεία.
Μια εις βάθος βρετανική ανάλυση δεδομένων προηγούμενης μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Arthritis and Rheumatology, δεν ανέδειξε καμία συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας άσκησης ενός ατόμου και του κινδύνου εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα. Συνολικά, συνδυάστηκαν στοιχεία από έξι κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, διερευνώντας περισσότερους από 5 χιλιάδες συμμετέχοντες με επανεξετάσεις έπειτα από πέντε και δώδεκα χρόνια για να καθοριστούν τυχόν ενδείξεις σχετικά με την οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
Σε κάθε κλινική μελέτη, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις καθημερινές δραστηριότητες των συμμετεχόντων και υπολόγιζαν την ενέργεια που δαπανούσαν κατά τη σωματική άσκηση. Αυτό που διαπίστωσαν είναι πως ούτε η δαπανηθείσα ενέργεια, αλλά ούτε και η ποσότητα της άσκησης έπαιξαν κάποιο ρόλο στον πόνο στα γόνατα ή στα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.
Πώς όμως έχει προκύψει αυτή η παραπλανητική διαπίστωση; Σύμφωνα με τον δρ. Kim Huffman, αναπληρωτή καθηγητή στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke, στο τμήμα ρευματολογίας, η σύγχυση προκύπτει διότι συχνά οι άνθρωποι μπερδεύουν τους τραυματισμούς που σχετίζονται με την άσκηση με την επίδραση που ασκεί η ίδια η άσκηση στις αρθρώσεις, ενώ ξεκαθαρίζει τους πραγματικούς λόγους: «Αυτή τη στιγμή, οι πραγματικοί παράγοντες κινδύνου σχετικά με την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας γόνατος είναι τα γονίδια, οι τραυματισμοί και το φύλο, καθώς οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες. Όσοι ασκούνται περισσότερο, έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες να τραυματιστούν στην περιοχή των γονάτων. Πιθανότατα από εκεί πηγάζει αυτός ο μύθος».
Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει ότι η άσκηση μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλει στην υγεία των γονάτων καθώς:
- Η κάμψη και η επέκταση του γόνατος κατά τη διάρκεια της άσκησης προάγει τη διάχυση του υγρού στην άρθρωση, βελτιώνοντας τη λίπανση της περιοχής.
- Μέσω της άσκησης, αυξάνεται ο μεταβολισμός με αποτέλεσμα να τίθεται υπό έλεγχο η φλεγμονή στην άρθρωση του γονάτου.
- Η απώλεια βάρους μειώνει την πίεση που ασκείται στο γόνατο.
- Η άσκηση ενδυναμώνει τους μύες που περιβάλλουν το γόνατο, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών.
Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τα οφέλη της άσκησης στην υγεία μας και την ψυχολογία μας εν γένει, καθώς μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και προλαμβάνει παθήσεις όπως τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, ενώ συμβάλλει και στη μακροζωία.
Πηγή: ygeiamou